Hitec AURORA-9 pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
hates

Re: problém s telemetrií aurora 9

#616 Příspěvek od hates »

Nemam teda auroru ale celou dobu jsem mel za to, ze dokaze posilat napeti pouze baterie, ktera je napichnuta do SPC. Pokud ma prijimacovy pack na serva pichnuty do servokonektoru v prijimaci tak si nejsem uplne jist, zda by to mel videt napeti prave teto prijimacove baterie.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#617 Příspěvek od Woita »

hates píše:Nemam teda auroru ale celou dobu jsem mel za to, ze dokaze posilat napeti pouze baterie, ktera je napichnuta do SPC. Pokud ma prijimacovy pack na serva pichnuty do servokonektoru v prijimaci tak si nejsem uplne jist, zda by to mel videt napeti prave teto prijimacove baterie.

Je to takto, neuměle jsem v rychlosti načmáral jak je to uvnitř přijímačů Optima udělané. Posílá to buď to co je píchlé do SPC vstupu (když použiješ pro napájení přijímače např. pohonnou baterii, nebo přijímačovou baterii, když dáš externí propojku a SPC specielní napájení nepoužíváš:
SPC.pdf
(79.71 KiB) Staženo 130 x
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
hates

#618 Příspěvek od hates »

tak to potom jo. Ja mel v tom trosku zmatek.

Pro ujisteni, pokud dam baterii ale do SPC tak na servovystupech mi napeti nepoleze ? Chci se ujistit abych nahodou nehodil do SPC 3S lipol a potom mi to odpalilo vsechna serva.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#619 Příspěvek od Woita »

hates píše:... Pro ujisteni, pokud dam baterii ale do SPC tak na servovystupech mi napeti nepoleze ? Chci se ujistit abych nahodou nehodil do SPC 3S lipol a potom mi to odpalilo vsechna serva.

Ano, tak to je. Do servokonektorů musíš nacpat napětí sám. Většinou pouze připojením konektoru reglu, nebo přijímačovou baterií.

Klidně můžeš napájet Optima přijímač z nějaké baterky, třeba 22V (6s) do SPC vstupu a současně do servovýstupů nacpat serva na například 4sNiMH baterku, nebo 5V BEC a nijak se to nepopere. To je ohromný vynález tohle SPC napájení, dá se stím krásně čarovat, uvnitř to není nijak propojené.

Krásné využití je, když máš éro jen s pohonnou baterkou, taj jí napřímo pustíš do SPC vstupu, telemetrie ti ukazuje napětí této baterky. A do servokonektorů dáš serva + regl, ten ti zajistí napájení 5V serv. A případné rušení od serv pak přijímač vůbec nezajímá, ten má svých 11,1V a svým vnitřním BECem si z toho udělá své napájecí napětí (tuším že to bude3,3V).

A nebo serva můžeš napájet zvláštní baterkou, třeba 7,2V pro HV serva apod. Jde to jakkoliv kombinovat, a když se nad tím zamyslíš, tak můžeš dát jednu nebo dvě diody a všelijak si tím zálohovat napájení přijímače, případně i serv.

Já teď zrovna dodělávám většího elektrovětroně, a mám tam tři zdroje napětí:
1. 6s baterku - jen pro motor
2. přijímačovou baterku 4s NiMh - pro serva a pro přijímač
3. BEC od reglu (7/15A) z té motorové baterky, dává 5,2V.

Funguje to vhodným propojením tak, že ta pohonná baterka za běžného letu napájí pouze motor, a NiMh baterka napájí serva + přijímač. BEC reglu se tohoto nijak neúčastní a jen čeká.
Ale :!: pokud se ta NiMh vybije pod 4,6V, hlásí mi telemetrie alarm a současně přes ten BEC z reglu se začne dobíjet NiMh baterka z té velké pohonné. Hezké, bezpečné, pro dobrý pocit :idea: :wink: Dá se pak v pohodě a klidu dolétat a pomalu se chystat na přistání. Brzy to poletí, tak potom ještě doladím ta napětí, asi to přepínání posunu na 4,5V - těch 4,6 tam mám pro jistotu do začátku.
VACLAV KOCIAN

#620 Příspěvek od VACLAV KOCIAN »

já mám již pár roků proximu II a aurora 9 optima 7, právě serva a příjmačnapájím zvlášť 5článek nihm 2000mAh,regulátor bez bec /na všech příjmačích mám propojky/přímač napájen na vstupu dle návodu a na display se mi ukazoval článek s napětím aku,ůplně stačilok přímači připojit aku a nemuseli tam být ani serva a už se objevila ikonka s napětí přímačových aku.Mám dohromady 4 přímače optima z toho dva jsou 9 a dva 7.nejde ani na jednom zkoušel jsem to.Upgrade jsem nedělal nemám hpp-22 protože jsem měl strach že se mi smažou modely uložené a nerozumím tomu tak pokusy raději nedělám.Jsem z vysočiny od Nového Města na Moravě, tak jestli víte nebo jste někdo v rozumném dosahu a byl li by někdo ochoten pomoci s případnými upgrade rád bych přijel a vylepšení aurory podstoupil ale sám se bojím.
von boberov

#621 Příspěvek od von boberov »

Ahoj. Jsem z Bobrové a bohužel A9 už jsem prodal. Mohu ale hpp půjčit od kolegy v práci. Pokud se neozve někdo blíž. MR.
Maxipes

#622 Příspěvek od Maxipes »

Proveril bych koaxial od modulu k antene. Treba je ulomeny, vysilani to vetsim vykonem protaci, prijem uz nestaci. Asi by to melo jit proverit testem dosahu.

Pak bych zkusil parkrat vyndat a zandat vysilaci modul, kdyby byli zoxidovane kontakty.

Update FW problem maximalne zamaskuje, ale urcite nevyresi, teda pokud nebyla zadna zmena v nastaveni.
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
ujovko
Kontaktovat uživatele:

#623 Příspěvek od ujovko »

VACLAV KOCIAN píše:já mám již pár roků proximu II a aurora 9 optima 7, právě serva a příjmačnapájím zvlášť 5článek nihm 2000mAh,regulátor bez bec /na všech příjmačích mám propojky/přímač napájen na vstupu dle návodu a na display se mi ukazoval článek s napětím aku,ůplně stačilok přímači připojit aku a nemuseli tam být ani serva a už se objevila ikonka s napětí přímačových aku.Mám dohromady 4 přímače optima z toho dva jsou 9 a dva 7.nejde ani na jednom zkoušel jsem to.Upgrade jsem nedělal nemám hpp-22 protože jsem měl strach že se mi smažou modely uložené a nerozumím tomu tak pokusy raději nedělám.

Ahoj, niečo tu nepasuje. Ak máš v prijímačoch prepojky, nie je prijímač napájaný nezávisle, nevysiela údaje o napätí napájania. Externé napájanie prijímača sa privádza na SPC (prepojka ide von), môže tam byť až 35V. SPC napája LEN prijímač.
Pár poznámok k HPP-22: pomocou tejto magickej krabičky možno: upgrade FW prijímačov, FW Aurory, FW modulu Spectra, možno uložiť kópie nastavenia modelov do PC, nastaviť FailSafe na prijímačoch (dá sa to aj z vysielačky) a nakoniec, možno tým nastaviť varovanie na pokles externého napájacieho napätie vo vysielačovom module Spectra (pár poznámok k telemetrii Hitec je na : http://www.4k.sk/rc/rc-tech-telemhitec.htm).
A teda pomocou posledne uvádzanej možnosti, môžeš otestovať prenos telemetrie z prijímača do modulu Spectra. Pri poklese napätia pod nastavenú hodnotu modul Spectra pípa.
Přílohy
optima-bec.jpg
optima-ext.jpg
spc-sk.jpg
Woita
Kontaktovat uživatele:

#624 Příspěvek od Woita »

ujovko píše:Ahoj, niečo tu nepasuje. Ak máš v prijímačoch prepojky, nie je prijímač napájaný nezávisle, nevysiela údaje o napätí napájania...

Ale ne, pasuje to.
Václav Kocian píše:"...samozřejmě napájím přímač přímačovými aku..."
Tedy na servokonektorech má napájecí napětí z přijímačové baterie, a propojkou toto napětí pouští do přijímače. Toto napětí by mu měla ukazovat telemetrie.
Pokud používá přijímačovou baterii, má dvě možnosti:

1. Baterii na servokonektory a tu samou baterii do SPC vstupu samostatným kablíkem
2. Baterii na servokonektory a do přijímače jí pustí propojkou.
Obě tyto možnosti jsou rovnocenné, jak co se týký chovaání, tak spolehlivosti.

Jestli jsem pochopil, tak používá možnost č.1 a telemetrie by mu tedy měla ukazovat napětí té baterie.

Nedavno jsem zapojoval větroně s pohonnou i přijímačovou baterií a také jsem to udělal dle možnosti č. 1 a napětí se mi normálně zobrazuje. (NiMH baterie 4s, tedy cca 5V, a pohonná LiPol 6s, ta se mi zobrazuje jako druhá hodnota přes napěťový senzor a telemetrickou ústřednu).
ujovko
Kontaktovat uživatele:

Re: Hitec AURORA-9 pokračování

#625 Příspěvek od ujovko »

Áno, máš pravdu.
Teraz už len nájsť chybu: prenos/Spectra/kontakty/Aurora
VACLAV KOCIAN

Re: Hitec AURORA-9 pokračování

#626 Příspěvek od VACLAV KOCIAN »

Nezlobte se prosím že se tak opožďuji nestíhám,ale používám verzi 1,jak píše kolega akorát logicky přemýšlím upgrade asi ano ale když to do nedávna s příjmači pracovalo tak je chyba někde jinde jinak vysílač pracuje
blueangel
Kontaktovat uživatele:

Prosím pomoc - konektor nabijení Aurora

#627 Příspěvek od blueangel »

Kolegové prosím o pomoc s konektorem pro nabijení TX Hitec Aurora kabel u Pecky nemají tak bych potřeboval vědět jaký typ konektoru tam je nebo nejlépe odkaz na GM jaký konektor koupit Moc děkuji za odpovědi Právě jsem vybalil Auroru ale nemám ji jak nabít děkuji moc
postylion
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím pomoc - konektor nabijení Aurora

#628 Příspěvek od postylion »

http://www.peckamodel.cz/produkt/nahrad ... tAodXxwBcQ
Mrkni se na tenhle,myslím že je to on:-)
Aurora 9+letadla
Woita
Kontaktovat uživatele:

#629 Příspěvek od Woita »

Jestli máš Auroru s originální baterkou (NiMH), tak ta se nabíjí přímo ve vysílačce, a sice tím konektorem zezadu (při pohledu zezadu na vysílačku je to ten levý. Je to kulatý "Power konektor". Přesný typ ti nedokážu říct, ty Power konektory se dělají s různými vnějšími ale bohužel i vnitřními průměry, je jich tedy velký počet variant. Nejlépe vzít vysílačku do prodejny a tam na místě vyzkoušet, který bude pasovat.

Hitec prodává přímo nabíječ pro Auroru, a ten má správný konektor samosebou přímo na šňůře.

Stejně tě asi čeká to co každého Auroráka, a sice výměna té NiMH baterie za jinou, zřejmě LiIon nebo LiPol. A tu pak budeš nabíjet mimo vysílačku (baterii vyjmutou), a pak budeš řešit konektor pro baterii a ne pro vysílačku :wink:

Takže pak asi takto: Z vysílačky vyvedený krátký kablík (mezikus) s vhodným konektorem pro tvou baterii, abys pokaždé nerval baterku z toho konektoru ve vysílačce. Tento mezikonektor třeba já mám "Mini T-Deans". To proto, že u Pecky jsem koupil specielní baterku (LiPol 2600 mAh) přímo pro Auroru a tam byl právě ten Mini T-Deans.
Dneska už mám zase jinou baterku, a sice Panasonic LiIon 3400 mAh, a zase jsem si tam dal ten Mini T-Deans (tedy ten mezikus mám stále ten první od Pecky).

Edit: Koukám, ten konektor co dal Postilion ten by sice k baterce pasoval, ale to bys jí (baterku) pokaždé musel rvát z Aurory, a brzio by se ti konektor ve vysílačce uvolnil z plošňáku a na malér zaděláno. Buď tedy nabíjej tím kulatým konektorem přímo ve vysílačce, nebo použij jinou baterii (LiPol) a mezikus.

Srovnej si ty kapacity, originál NiMh má 1300 mAh, a navíc má nepohodlně dlouhou dobu nabíjení.
Naposledy upravil(a) Woita dne pon 29.06.2015 21:13, celkem upraveno 1 x.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#630 Příspěvek od arda1 »

Tohle bude spíš kabel accu packu - Radek
EDIT - http://vitocz.net/rc/aurora9.htm
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“