Hitec AURORA-9 pokračování
Re: aurora 9 a minima 6l
Je potřeba udělat abgreit vysokofrekvenčního modulu a mít poslední verzi softu.Vše s pomocí HP22. No a vlastní spárování je trochu odlišné od přijímačů s telemetrií. Vše je popsáno v návodu u přijímače popřípadě na Kostka model kterej to prodává.
koksák
Re: Hitec AURORA-9 pokračování
tak jsem aktualizoval soft v modulu na 3.01 a stale se mi nedari sparovat tento prijimac, prijimac porad jen blika modre, podrzim link tlacitko na vysilaci, rozblika se cervene, podrzim link na prijimaci zapnu a taky blika cervene po chvilce na prijimaci zablika rychleji cervene a konec, vypnu zapnu oboje a porad to nemaka
tak uz se zadarilo, procetl jsem manual, je trochu jiny postup nez u optimy
Ahoj Auroráci,
Vždy jsem používal SPC napájení přijímačú Optima, důvody jsou jasné (výhoda samostatného vnitřního BECu přijímače).
Teď poprvé budu používat přijímačovou baterii 4 čl. NiMh a oddělenou motorovou baterii (6 čl. LiPol).
Přijímač + serva tedy budu napájet 5V z té přijímačové baterky.
Otázka zní, jestli zapojit baterku tak jak je běžné u ostatních značek, tedy do servokonektorů a do SPC na přijímači Optima strčit tu propojku, nebo jestli do SPC propojku nedávat a strčit tam kablík od přijímačové baterky.
Jde mi o to, jestli tato dvě řešení jsou plně rovnocenná, nebo jestli při napájení do SPC je to nějak uvnitř přijímače jiné než napájení přes servokonektory. Podle mě je to stejné, ale nemám podrobně přijímač uvnitř prozkoumaný. Máte někdo schéma Optima přijímačů?
(Pozn. Na měření pohonné baterie budu mít telem. ústřednu.)
Děkuji za názory!!!
Vždy jsem používal SPC napájení přijímačú Optima, důvody jsou jasné (výhoda samostatného vnitřního BECu přijímače).
Teď poprvé budu používat přijímačovou baterii 4 čl. NiMh a oddělenou motorovou baterii (6 čl. LiPol).
Otázka zní, jestli zapojit baterku tak jak je běžné u ostatních značek, tedy do servokonektorů a do SPC na přijímači Optima strčit tu propojku, nebo jestli do SPC propojku nedávat a strčit tam kablík od přijímačové baterky.
Jde mi o to, jestli tato dvě řešení jsou plně rovnocenná, nebo jestli při napájení do SPC je to nějak uvnitř přijímače jiné než napájení přes servokonektory. Podle mě je to stejné, ale nemám podrobně přijímač uvnitř prozkoumaný. Máte někdo schéma Optima přijímačů?
Děkuji za názory!!!
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Chcem sa spytat na tu Auroru 9x. Ako ste snov spokojny. Ja mam Ecipse 7 pro. A chcem si zakupit Auroru 9x.
Woita píše:Ahoj Auroráci,
Děkuji za názory!!!
Asi si timhle nijak nepomuzes. Tedy bde jedno jak to zapojis.
Smysl to ma pro pripad ze seti sekne servo a dojde treba ke zkratu nebo velkeho odberu z bat. Vzhledem k tomu ze to bude furt ta sama je fuk jestli ten pokles napeti pri takovy situaci resetne prijimac pres bec nebo pres SPC.
Woita píše:Ahoj Auroráci,
Vždy jsem používal SPC...
Propipni si to multimetrem. Zem je spolecna, jeden pin SPC je vstup napajeni prijimace, dalsi pin SPC je plus pro serva. Propojka privede plus pro serva na vstup napajeni prijimace (zem je ta nezapojena). Takze je uplne jedno jak to zapojis.
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
Ak budeš napájať prijímač cez SPC, nebudú napájané servá. Je to na začiatku 2. strany návodu pre Optima prijímače.
Keďže návod odporúča pre napájanie prijímača 4-5 NIMh, so 4 by som to neriskoval. Neviem nájsť údaj o min. napätí pre napájanie prijímača.
Servá potrebujú 5-6V, čo 4 články NiMh nedajú (čo tak 5 článkov?).
Čo sa stane ak jedno servo pôjde do skratu? Keďže je napájanie prijímača a serv oddelené je to (ako sa u Vás vraví) "prašť jako uhoď". Nedávno sa mi stalo, že sa vyskratovalo servo a BEC regulátora to neustál, servá boli bez napájania => crash. Nemyslím si, že keď sa vyskratuje 4-5 NiMh, ktorými budeš napájať servá, že to baterky vydržia na pristátie. A keďže sa tým stratí aj napätie na napájanie prijímača......
Samostatné napájanie prijímača a prípadne aj serv je, podľa mňa, pre elektropohon neefektívne. Samostatné napájanie nie je totožné so zálohovaným.
Keďže návod odporúča pre napájanie prijímača 4-5 NIMh, so 4 by som to neriskoval. Neviem nájsť údaj o min. napätí pre napájanie prijímača.
Čo sa stane ak jedno servo pôjde do skratu? Keďže je napájanie prijímača a serv oddelené je to (ako sa u Vás vraví) "prašť jako uhoď". Nedávno sa mi stalo, že sa vyskratovalo servo a BEC regulátora to neustál, servá boli bez napájania => crash. Nemyslím si, že keď sa vyskratuje 4-5 NiMh, ktorými budeš napájať servá, že to baterky vydržia na pristátie. A keďže sa tým stratí aj napätie na napájanie prijímača......
Samostatné napájanie prijímača a prípadne aj serv je, podľa mňa, pre elektropohon neefektívne. Samostatné napájanie nie je totožné so zálohovaným.
ujovko píše:Ak budeš napájať prijímač cez SPC, nebudú napájané servá. Je to na začiatku 2. strany návodu pre Optima prijímače.
Ujovko, nějak s tebou nemohu téměř v ničem souhlasit... Tedy kromě první věty, ale to je automaticky jasné.
5článek NiMH bych pro 5V serva neriskoval, to by mělo i přes 7V a to by serva asi dlouho nevydržela.
Přijímačové baterie se používají téměř u všech větších modelů letadel. Můj větroň má motor přes 1 kW, tam dostanou pohonné baterky hodně zabrat, pro serva a přijímač je pak lepší druhá baterie. Přijímačové baterie se běžně používají 4 článkové, a toto řešení je dostatečně odzkoušené, právě v těch větších letadlech. Mám v letadle 8 serv, tam se mi už nechce používat BEC (zvažoval jsem dva BECy, každý pro 4 serva, ale nechal jsem si poradit od zkušenějších a nakonec zvolit řešení s přijímačovou baterií, 4čl. NiMh).
Řešil jsem v původním dotazu pouze to, jak je uvnitř propojen ten napájecí pin SPC - jestli v případě že napájím 5V baterkou, je opravdu jedno zdali napájet Optima přijímač do SPC nebo do konektorů serv.
Nakonec jsem si to oměřil a navíc jsem jednu Optima9 otevřel a podíval se jak je to udělané - opravdu je tam vodič (plošný spoj a duplicitně přiletovaný ještě silnější kablík). Je to tedy principielně jedno jestli přijímač napájet do SPC nebo do servokonektorů s propojkou v SPC.
Jediné, co mě mrzí, že jsem nezvolil do toho letadla hned v začátku HV serva, mohl jsem palubu napájet 2 čl. LiPol nebo LiFe, a bylo by po starosti.
Ahoj, uznávam argumenty, pozeral som sa na to z pohľadu "bežných" modelov, nebolo známe, že ide o 1kW, aj keď nepoznáme napájacie napätie.
Ale predsa mám otázku: ak z dvojčlánku LiPo (8,4V) budeš napájať servá, nepotrebuješ BEC? Rovnako ho môžeš použiť na 5NiMh(?)
Poznám vrtulnikára so 600vkou (2,5kW), ktorý prestal používať extra napájanie serv a prijímača. Vysvetlenie: napájanie LiPo 12S, max. 50-60A a nemá starosti s druhým obvodom (jeho slová).
Nič nepresadzujem, zase som sa poučil.
Ale predsa mám otázku: ak z dvojčlánku LiPo (8,4V) budeš napájať servá, nepotrebuješ BEC? Rovnako ho môžeš použiť na 5NiMh(?)
Poznám vrtulnikára so 600vkou (2,5kW), ktorý prestal používať extra napájanie serv a prijímača. Vysvetlenie: napájanie LiPo 12S, max. 50-60A a nemá starosti s druhým obvodom (jeho slová).
ujovko píše:... ak z dvojčlánku LiPo (8,4V) budeš napájať servá, nepotrebuješ BEC? Rovnako ho môžeš použiť na 5NiMh(?)
Pokud bych měl HV serva, která snesou napětí 2s LiPo, tak BEC nepotřebuju. Mám přijímač Optima9 a ten se dá napájet napětím až do 37V (má vlastní integrovaný BEC v sobě, takže do něj můžeš pustit cokoliv).
Do toho éra jsem hrozně váhal jestli použít BEC nebo baterku. Koupil jsem i dva 7A BECy, že dám na polovinu serv jeden a na druhou polovinu serv druhý. Pak jsem se nechal přesvědčit od zkušenějších, kteří létají s podobnými letadly, že NiMh baterka je lepší.
V letadle bude telemetrie, která mi bude hlásit napětí obou baterií (jak pohonné tak přijímačové) a proudy také, tak po čase uvidím jak se obě baterie chovají. A kdyby se ta 6s LiPol (pohonná) vyloženě flákala, tak není problém místo té přijímačovky osadit jeden nebo dva BECy. Ukáže praxe.
Jinak pro představu, je to tohle éro.
- VACLAV KOCIAN
problém s telemetrií aurora 9
Dobrý den, pánové kolegové prosím o radu jsem víkendoví modelář,mám auroru9 mám ji už nějaký rok v základím provedení bez upgrade se základní telemetrií.Z ničeho se mi neukazuje na displai stav příjmačových aku,jako kdyby telemetrie nefungovala ani na optima 7ani na optima 9 samozřejmě napájím přímač přímačovými akužádné hodnoty jsem neměnil.Za Vaše drahocené zkušenoti budu moc vděčný,vlákna o auroře 9 jsou dlouhá ale myslím že tento problém jsem vyčíst nedokázal.Prosím pomozte!!!
- MarthiR
Re: problém s telemetrií aurora 9
Nejsem majitel aurory ale asi bych začal stím že bych vše aktualizoval. Vím že kolega měl problemy a to jen zdůvodu že měl starší verzi v přijimači (nešlo to ani spárovat) ale pokud vám vše šlo a teď nejde tak tohle asi váš problém nevyřeší ale za zkoušku?
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Pokud chces merit napeti u Aurory musis mit pripojen akumulator k SCP. Standartne se tam pripojuje pohonne aku. Nejsem si jist, ale pokud budes napajet prijimac pres SCP musis i tak zajistit napajeni serv. Je to v manualu k optime jak to zapojit.
hates píše:Pokud chces merit napeti u Aurory musis mit pripojen akumulator k SCP. Standartne se tam pripojuje pohonne aku. Nejsem si jist, ale pokud budes napajet prijimac pres SCP musis i tak zajistit napajeni serv. Je to v manualu k optime jak to zapojit.
Píše "samozřejmě napájím přímač přímačovými aku", tedy do SPC asi nemá strčený kablík, ale propojku. Pak by Aurora stejně měla ukazovat napětí těch přijímačových aku, které má zřejmě píchnuté do servokonektoru přijímače a současně s tím napájí serva.
A píše že z ničeho nic to přestalo ukazovat a nic neměnil - tedy ani na tu aktualizaci bych to nesváděl.
Řešil bych to takto:
1. Vše rozpojit, zkontrolovat pečlivě kablíky (servokonektory) (i když, pokud by jakýkoliv kablík byl vadný, tak by nefungovaly i jiné funkce)
2. Stejně bych udělal (přes HPP22 - máš?) tu aktualizaci software - vysílače, přijímače a vf modulu. Tím se nic nezkazí a je to v podstatě povinnost.
Pak je ještě možnost, že by přestalo fungovat vysílání z přijímače, prostě že by se pokazil. Ale jak píšeš, zkoušel jsi to s druhým přijímačem (optinma 7 a 9), a dělá to na obou? Že by přestala Aurora přijímat telemetrická data, to se mi nezdá pravděpodobné.
Co ukazuje displej Aurory? Nemůžeš to vyfotit?
Naposledy upravil(a) Woita dne stř 24.06.2015 9:55, celkem upraveno 1 x.