Anti-UAV ochranný systém

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Anti-UAV ochranný systém

#16 Příspěvek od Drondys »

Dejfak píše:Bude v tom asi nějaká směrová anténa? Takže dosah veliký. A kdyby to prošlo skrz koptéru a zarušilo to nějaké letadlo?

Trvale automatická je pouze detekce a případně zaměřování cílů, ale zarušení se provádí až na povel operátora toho zařízení v poslední fázi když je UAV zaměřeno. Dle mého názoru s tím určitě u takového zařízení musí počítat. Zřejmě pokud by za tím bylo letadlo nebo třeba vrtulník natolik blízko, že by bylo v dosahu aktivního rušení tak by o tom obsluha měla na panelu informaci a rušení by možná v takovém případě ani nebylo možné aktivovat. Navíc si to výkon upravuje podle cíle (pozn. použité antény a výkony rušičky jsou uvedeny viz tento odkaz a tam viz ECS Directional RF Inhibitor).

Kromě toho doba rušení GPS by vůči nějakému vzdálenému letadlu byla zřejmě poměrně krátká jelikož je to primárně zaměřeno na blízký cíl a ten jde brzy k zemi. Frekvence používané pro RC řízení UAV běžně pilotovaná letadla nepoužívají a řízení vyhrazené pro komunikaci letového provozu s letadly atd. by to rušit nemělo.
Lark

#17 Příspěvek od Lark »

I z fotek je patrné, že jsou tam tři šroubovicové antény (pro tři rozsahy frekvencí), které jsou hodně směrové, takže vyzářené výkony jsou jen v úzkém kuželu. Takže dojde k zahlcení přijímačů, včetně GPS.
JosefSvejk

#18 Příspěvek od JosefSvejk »

A navíc běžné letadlo má většinou pilota, kterého ztráta GPS signálu na 20 vteřin nevyvede z rovnováhy.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od TomasC »

Nicméně se domnívám, že zapnout takové zařízení by zcela jistě bylo na území ČR nelegální.
Lark

#20 Příspěvek od Lark »

Asi jen to "sestřelení". Sledovat a zaměřovat zakázané není. A když mu to pak spadne, jak dokáže, že mu to někdo sundal?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od TomasC »

Hrál jsem si s podobnou věcí pro sledování pylonového modelu (2011), samozřejmě s legračním rozpočtem = 0,- a směšnou technikou = USB webka.

Také princip rozboru obrazu. Zaměřit pohybující se objekt není problém. Stačí kontrast a pohyb. Promítnout dva po sobě následující snímky maticově proti sobě a hledat rozdíly

Na videu je vidět, že chvilku trvá, než se systém chytne a také jak sledování vypadne, když dojde k pádu do pozadí země (není kontrast). Extrémní problém nastane, když bude více cílů. Jednou mi před kamerou létaly mouchy a kreslily na monitoru křivky, které letadlo nedělalo. Chvilku mi trvalo, než jsem se podíval "blíž k objektivu". Atd...

Za mě stačí letět pomalu, nízko, více dronů a vystaráno.

Ale k tématu. Zkusím na to jít logikou ÚCL: Takový okrový hnus do Pražské památkové rezervace, která je na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
Chápu, že se tam nemá létat, ale radary tam nepatří. :D :D
Drondys

#22 Příspěvek od Drondys »

TomasC píše:Nicméně se domnívám, že zapnout takové zařízení by zcela jistě bylo na území ČR nelegální.

Dovedu si představit, že by k tomu provozovatel např. pro účely zajištění vyšší bezpečnosti určitých ohrožených lokalit u ČTÚ mohl získat individuální oprávnění pro konkrétní omezenou lokalitu. Bez individuálního oprávnění pro omezenou lokalitu to samozřejmě legální nebude.

TomasC píše:Na videu je vidět, že chvilku trvá, než se systém chytne a také jak sledování vypadne, když dojde k pádu do pozadí země (není kontrast). Extrémní problém nastane, když bude více cílů. Jednou mi před kamerou létaly mouchy a kreslily na monitoru křivky, které letadlo nedělalo. Chvilku mi trvalo, než jsem se podíval "blíž k objektivu". Atd...

Za mě stačí letět pomalu, nízko, více dronů a vystaráno.

Jeden kus toho radaru dokáže sledovat až 20 cílů současně. Zaměření konkrétního cíle pro účely zarušení i vlastní zarušení se pak provádí na povel postupně po jednom. Kromě toho se více těch zařízení dá zapojit do skupiny a pak vzájemně spolupracují třeba do čtyř nebo i více rohů nějaké oblasti nebo budovy případně různá provedení na míru třeba na zdi těsně pod střechou s tím, že elektronika bude schovaná pod střechou a venku budou jen nezbytné pohyblivé části s kamerou a antény apod. zkrátka podle potřeby.

TomasC píše:Ale k tématu. Zkusím na to jít logikou ÚCL: Takový okrový hnus do Pražské památkové rezervace, která je na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Chápu, že se tam nemá létat, ale radary tam nepatří.

Tohle by byla spíš záležitost památkového úřadu a ne ÚCL. Nicméně když se budou incidenty s drony na hradě nadále opakovat tak podobné ohledy nakonec mohou jít stranou. U takového zařízení jistě nebude pro výrobce problém udělat ho i individuálně vzhledově včetně barvy lépe na míru pro daný objekt či lokalitu.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od TomasC »

Přijde mi to tak trochu jako marketinkové řečičky. Hejno holubů a vystaráno. A ještě jsem zapomněl, se Sluncem v zádech!!!

Ohledně památkové péče došlo k nepochopení nadsázky...
Myslím, že krása a nedotknutelnost památky Unesco má přednost před bezpečností osazenstva hradu. :D
Drondys

#24 Příspěvek od Drondys »

TomasC píše:Hejno holubů a vystaráno. A ještě jsem zapomněl, se Sluncem v zádech!!!

S různými podobnými rušivými jevy budou jistě počítat a do určité míry to budou mít vychytané, ale samozřejmě nic není 100%. Nemá smysl se o tom dohadovat. Koho to či ono k tomu nějak zajímá ať se na to raději poptá přímo výrobce. Dle mého názoru lze očekávat, že to v dohledné době zřejmě bude nasazeno k plnému provozu na některých místech v Anglii a Francii s ohledem na různé tamní incidenty s drony. Právě v těchto zemích byly nyní dokončeny různé testy tohoto zařízení. Další testy mají probíhat v USA a Kanadě.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“