DJI - F305, F306, F308 Phantom 2 pokračování

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Marek_Km

Re: Pád Phantoma 2

#1171 Příspěvek od Marek_Km »

Nenastal výpadek na akumulátoru? Diody svítily červeně...
Collizia

#1172 Příspěvek od Collizia »

Marek_Km píše:Nenastal výpadek na akumulátoru? Diody svítily červeně...

Dakujem za odpoved!

No ja naozaj neviem co sa stalo. Ked si vsimnete tak je tam sem-tam vidiet zelené svetlo na podvozku.

Ja som z toho uplne hotovy...

Nemohol sa nejako vypnut ? alebo tak ? To mi prie ale blbost.

Neviem fakt neviem. Ked padal tak som si vsimol, ze vrtule este ako keby sli. Mozno stacilo pridat plyn, ale ja som proste nechapal co sa robi a iba som sa pozeral" ze to co je" ?
novfra

#1173 Příspěvek od novfra »

Čas 1:48. Na sekundu tam vidím nějaké dráty, nebo co to je?
Marek_Km

#1174 Příspěvek od Marek_Km »

Collizia píše:Nemohol sa nejako vypnut ? alebo tak ? To mi prie ale blbost.

Neviem fakt neviem. Ked padal tak som si vsimol, ze vrtule este ako keby sli. Mozno stacilo pridat plyn, ale ja som proste nechapal co sa robi a iba som sa pozeral" ze to co je" ?

Jsem trouba. Přece přední svítí červeně. :roll: Vypnout se sám od sebe nemohl, jedině kolaps aku, nebo nějaký výpadek napájení vevnitř. Ani kdybys dal plyn úplně na minimum, tak se motory nezastaví. Jedině, že bys je vypnut tak, jak se zapínají (oba kniply do rohu). Ale to jsi určitě neudělal.
Marek_Km

#1175 Příspěvek od Marek_Km »

novfra píše:Čas 1:48. Na sekundu tam vidím nějaké dráty, nebo co to je?

No jo, to jsem si nevšiml. Fakt že jo. Narazil asi do drátů VN...
A nebo nenarazil, ale ty dráty ovlivnili elektroniku. Jedno z toho.
gardenroute

#1176 Příspěvek od gardenroute »

Po kalibraci kompasu se doporučuje udělat restart.

Jak už napsal Marek, je možné zahlédnout červenou LED, což by značilo nějaký kolaps baterie.
Ale před vlastním pádem v čas 1:42 byla znatelná rotace s ještě běžícími motory, což by možná značilo poškozenou nebo uvolněnou vrtuli... V 1:45 dojde k úplnému zastavení všech motorů (CSC v panice ?), poté již jen volný pád...

Takže nejdříve rotace s motory (výpadek jednoho či vrtule), následně všechny motory stop a pád...

Ty dráty tam jsou, ale až při pádu neovladatelného letadla těsně nad zemí, ty s příčinou pádu asi nesouvisely, jen se připletly do pádu...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Marek_Km

#1177 Příspěvek od Marek_Km »

gardenroute píše:Ty dráty tam jsou, ale až při pádu neovladatelného letadla těsně nad zemí, ty s příčinou pádu asi nesouvisely, jen se připletly do pádu...

Máš pravdu Petře. Nicméně si myslím, že v momentě, kdy dojde k výpadku jednoho motoru (nebo ztrátě vrtule), dochází k přemetům, a ne rotaci a pak k zastavení všech motorů. Je to nějaké divné. Ty dráty nemohly ovlivnit elektroniku?
gardenroute

#1178 Příspěvek od gardenroute »

Jojo Marku, u 4motoru NAZA to spadne, až hexa jde do rotace. Ale platí to, co jsem psal v prvním odstavci, tzn. možná povolená či poškozená vrtule, nicméně motory stále běžely.

To že až po několika sekundách motory úplně zdechnou, to jsem viděl na jednom videu, kdy pilot v panice dal CSC a motory si vypnul. Jinak a nebo při havárii baterie by se úplně vypnout neměly :(

Ty dráty se objevily až po pádu, ty asi příčinou nebyly.
jipav

#1179 Příspěvek od jipav »

Osobně bych kopteru rozdělal a hledal nějaký uvolněný spoj, konektor apod. Pád ale asi způsobilo zarušení kompasu (možná i tím vysokým napětím) to je té jeden a půl otočky a zazmatkováním obsluhy, která si kopteru vypnula. Když jsem začal s kopterou před mnoha lety lítat, tak jsem měl docela dlouho tendenci při jakémkoli problému stahovat plyn. U Nazy plyn tak snadno stáhnout nelze, ale úplně vypnou ho lze v mžiku. Je to jedna z možností, samozřejmě to může být i jinak. Ale jak píše Marek_Km, při poruše motoru by koptera dělala přemety a netočila by se kolem své osy. A vrtule jsou na tom videu vidět kompletní, žádná nechybí. Opravit to určitě půjde, tedy až na ten gimbal - i když třeba při troše šikovnosti i ten.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#1180 Příspěvek od Dejfak »

Také bych to viděl jako zarušení od vysokého napětí a obsluha držela plyn dole příliš dlouho.
Výpadek motoru vypadá takto.
http://youtu.be/IRtfBES1MJU
Ale to je jen teorie.
Ukázaná platí, rozebrat, nebo poslat na opravu.
To že teď nefunguje může být způsobeno pádem, ale třeba i poruchou před pádem.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
jipav

#1181 Příspěvek od jipav »

Já se osobně se snažím vysokému napětí vyhýbat a když tam už je, tak lítám na opačnou stranu a nikdy ne nad ním. Nicméně existuje ještě jeden jev, který mě zatím nikdo nevysvětlil a to tady u nás prostor tak dva až pět metrů v průměru, kde spolehlivě docházelo k výpadku signálu na 27/35/40 MHz a to v jakékoli výšce nad tímto místem. U plošníků se to projevovalo výpadkem motoru, pocuknutím serv apod. Pak jsem začal lítat s 2.4 GHz a nic. Takže jsem na tento jev tak nějak zapoměl. Lítám tam i s kopterama bez GPS a v pohodě. Loni jsem tam ale letěl s Nazou s GPS a navíc ještě jsem ji měl na seřízení, takže nebyla moje. Nestačil jsem se divit. Stalo se, že jsem přes to místo přelítal a najednou se stalo něco podobného jak na tom videu. Koptera se roztočila, tak dvě až tři otáčky, než jsem z toho prostoru vyletěl. Nedošlo k výpadku motorů, spíše k jejich zakolísání vlivem otáčení kolem své osy. No řeknu Vám, že jsem byl v ten okamžik docela vystresovaný. Včera jsem tam byl testovat s větroněm a Tarranisem a nic a to ani na GPS k žádné změně nedochází. Potom jsem tam dal kamerku a vysílač na 5,8 GHz a lítal jsem na brýle a nad tím místem dochází k výpadkům signálu v přenosu. Proč to ale nedělá problém na 2,4 Ghz, to opravdu nechápu.
Collizia

#1182 Příspěvek od Collizia »

Zdravim,

dakujem za odpovede.

Do kablov som nenarazil. Dron len cez ne padal. Tu otocku som spravil ja. To nebola chyba. To viem, ale proste potom zacal padat z nicoho nic.

Vypnut ? To neviem. Mozno aj hej. Ja sa tomu nebranim...ani nic, ale pochybujem ze som ho vypol. Viem ako sa vypina a treba tie packy drzat dlho az kym sa vypne a vypinanie prebieha postupne znizovanim otacok a nie hned naraz. Fakt neviem. Mam z toho nervy.

Mna aj zaujima to ze Phantoma je mozne vypnut len tak vo vzduchu ? Nieje tam nejaka ochrana ?

+nema Pahntom nieco ako ciernu skrinku ? Kde by bolo zaznamenane co sa stalo...
No otvarat ho este nejdem. Pisal som mail prejcovi a uvidim co mi on napise a poradi. Je este v zaruke tak nechcem do nho moc vrtat.

+som si par krat vsimol pocas letu, ze ked som chcel spravit nejaky ukon s Phantomom. Teraz uz presne neviem aky. Tusim ked letel rovno a chcel som klesat a zaroven ist do predu tak ako keby sa tam nieco bilo. Proste ako keby to nedokazal spravit. Zastavil, tak sa zatriasol a potom slo spravit ten ukon. Som si hovoril ze treba na to asi viac vrtul(hexu,octu) ze to nedokaze spravit. Neviem ci som to vysvetli dobre a ci ste ma pochopili.

Ja som mal tento pocit z toho padu. Ako keby sa zase dostal do tej pozicie ze to nedokaze spravit a proste zblbol tak ze prestal ist. Neviem.
Marek_Km

#1183 Příspěvek od Marek_Km »

Ještě se zeptám na jednu věc. Nemáš na pravém třípolohovém přepínači tu poslední polohu přiřazenu pro manuál? Sice blbost, ale ptám se. Při otočce na záda vypnou motory. Na GoPro máš vypnutou wifi?
gardenroute

#1184 Příspěvek od gardenroute »

Collizia píše:....Do kablov som nenarazil. Dron len cez ne padal....
Tak o tom snad nikdo nepochyboval, z toho videa je jasne, ze kolem nich jen padáš...
Collizia píše:....Tu otocku som spravil ja. To nebola chyba. To viem, ale proste potom zacal padat z nicoho nic. ....
To nechapu proc, byla naprosto zmatena, bezucelna...
Collizia píše:....Vypnut ? To neviem. Mozno aj hej. Ja sa tomu nebranim...ani nic, ale pochybujem ze som ho vypol. Viem ako sa vypina a treba tie packy drzat dlho az kym sa vypne a vypinanie prebieha postupne znizovanim otacok a nie hned naraz. Fakt neviem...Mna aj zaujima to ze Phantoma je mozne vypnut len tak vo vzduchu ? Nieje tam nejaka ochrana ?....
Takze, asi jsi si ho vypnul sam ( :!: ), jak jsem se domnival od zacatku. Evidentne neznáš zakladni věci kolem svého letadla, když se nyní ptas na věci, které jsou zaklady. CSC muzes udelat kdykoliv, aby jsi prave mohl motory NOUZOVE KDYKOLIV vypnout. Stazenim plynu vypnout motory jen tak nejde, ma to sve presne popsane zakonitosti, a proto je k dispozici CSC, aby jsi si je nemohl vypnout nahodne, to je ta ochrana. Jakou další ochranu by jsi si predstavoval ?
Collizia píše:....+nema Pahntom nieco ako ciernu skrinku ? Kde by bolo zaznamenane co sa stalo.......
Samozrejme ze něco takového je, jmenuje se to iOSD MkII (sam jsem ho pouzival). Ale z Tvých odpovedi vyplyva, ze svůj stroj moc neznáš, manual jsi asi nikdy poradne necetl, a tak se neubranim zaveru, ze by jsi vubec letat nemel - nedivim se, ze jsi spadnul, spise je stesti, ze když jsi letal s takovými zkušenostmi a znalostmi nad zástavbou nebo jeji blizkosti, ze nedoslo k necemu horšímu. Mas s tim vůbec nejake poradne zkusenosti (a nebo jen ten tvůj stryc) ?
Collizia

#1185 Příspěvek od Collizia »

Marek_Km píše:Ještě se zeptám na jednu věc. Nemáš na pravém třípolohovém přepínači tu poslední polohu přiřazenu pro manuál? Sice blbost, ale ptám se. Při otočce na záda vypnou motory. Na GoPro máš vypnutou wifi?

Nie lietam vždy s GPS modom.

Wifi mam vypnutú na GoPro vždy...
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“