Spirit FBL - bylo 4Dstabi

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
Elfew
Kontaktovat uživatele:

Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi

#901 Příspěvek od Elfew »

Netrpelive ocekavam kdy bude dostupny governor i beznym smrtelnikum :)

dnes jsem videl v akci microbeasta ve verzi v4 pro se zachranou a governorem, lita jim to pekne. Snad se taky brzy dockame.

P.S. Vsak k te telemetrii - muzes si pripojit telemetricke cidla do toho telemetrickeho prijimace ci samostatne krabicky ne? Sice tim nenastavis spirita jak pres JETI ale vse uvidis. Tak jsem to videl u kolegy, ktery si pripojil telemetricky prijimac ke spiritovi od Spektrumu a videl vse na vysilacce :)
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#902 Příspěvek od Arcicorsa »

TO Elfew: Jasné o tom žádná ale když už to umí vlastní Spirit tak proč tam dávat dalších deset krabiček :idea: .
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#903 Příspěvek od Elfew »

OK, ale Spirit neumi vyhodnotit teplotu, odber atd. uvedom si ze je to porad bezpadlo ;)
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#904 Příspěvek od Arcicorsa »

Opravdu ;-) ? Ne, fakt vím že je to FBL a ne přijímač či regulátor. . Jde mi jen o to co už teď funguje s Jeti. Ptal jsem se na vibrace, napětí a popřípadě otáčky až bude governor.. O teplotě a odebrané kapacitě tu nepadlo ani slovo..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
habasek
Kontaktovat uživatele:

#905 Příspěvek od habasek »

Vibrace, v tuhle chvíli live jen to.
V PC v SW zobrazuje otáčky (požadované/aktuální), takže by měli být v pozdějších verzích vidět i live na Jeti.
Napětí Spirita/rx nevím k čemu by mě bylo když mě to říká i bez přidané telemetrie Jeti samo od sebe. S MUI čidlem pak vidím i napětí pohonných baterií, odebranou kapacitu a proud.
Spirit System (Spirit W1, GTR & others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#906 Příspěvek od Arcicorsa »

TO habasek: Díky za informace. To napětí je k prdu pravda, ani jsem si neuvědomil že to posílá přijímač sám o sobě. Na proud/napětí packu mám FAS a na napětí jednotlivých článků FLVSS.. Takže jde jen o vibrace a až bude governor tak otáčky..
SlezY83

#907 Příspěvek od SlezY83 »

Zdravím,
Chtěl bych se zeptat na nějaké otázky, pokud někdo můžete odpovědět.

Budu si objednávat Spirita do GAUI NX4 (motor žhavík OS 37) a:
1) GAUI NX4 má uložení bezpádla tak, že je: oboustranka, kovová podložka, další oboustranka, bezpádlo. Viz obrázek.
- doporučili by jste také takto montovat Spirita?
- je v balení dost oboustranné pásky na obě nalepení? Nebo v nějaké vrstvě použít klasickou oboustranku?

2) Přemýšlel jsem i nad objednáním bluetooth modulu, ale pořád nemám žádný Android, ale jenom iOS. Je do budoucna nějaká možnost zprovoznit ten BT modul s iOS (vím, že tam byly nějaká omezení, ale třeba se už něco změnilo) ?

3) Governor :-). Pokud můžete napsat nějaké info, rád bych věděl (hádám, že bude asi součástí banky, ale raději se ptám):
- zdali bude governor fungovat s klasickým přijímačem - mám 8CH (ptám se kvůli počtu konektorů na bezpádle).
- Doufám, že governor bude fungovat společně se záchranou - že se něco nebude vylučovat... Zisk gyra by mě tolik nebolel, kdyby se dal natvrdo do jednotky.
- Jaký senzor k motoru (v případě spalováku) bude použit? Zatím používám Align RPM senzor a je zapojen do 3GX. Takže otázka je, zdali s objednávkou počkat na dostupnost senzorů nebo zdali tam bude nějaká kompatibilita se senzory, co jsou na trhu.

Předem díky za odpovědi!
Roman
Přílohy
GAUI FBL.jpg
T-Rex 470LP; Logo 600SX; T-Rex 700 Gasser + Hanson 300
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#908 Příspěvek od Elfew »

Pokusím se ti odpovědět aspoň z části na tvé otázky:

1) v balení je oboustranné pásky dost, minimálně na 3 přilepení jednotky. Co se vibrací týče, tak dost lidí lítá se Spiritem ve spalovácích a Spirit funguje bezvadně. Je opravdu vibracím odolný (v nastavení má i rozšířeé zpracování signálu pokud by dělaly vibrace neplechu). Co se týče nalepení jednotky - zde ti nedokážu poradit, ono je lepší když je jednotka pevně přichycena ke stroji, aby nedošlo ke "gumovým" reakcím - zde ti ale nejlépe poradí Zexx.

2) mám Android, neporadím. Ale ikdyž mám BT modul, tak jsem ho ani moc nepotřeboval. Opravdu stačí naladit Spirita doma, nastavit si různé nastavení v bance, zaletět jednu dvě baterky a je doladěno. Není potřeba v tom šťourat, lítá to bezvadně.

3) Governor je ve vývoji, dle diskuze na Spirit fóru a vyjádření Zexxe bude dostupný už v příští verzi firmwaru, která zde bude již velmi brzy. Testovací piloti už dostali nový firmware a testují. Otáčky si nastavíš asi pro každou banku zvlášť (myslím si já, tak jak to bylo u Braina). Nevidím důvod proč by nefungoval se záchranou.

Více ti k tomu řekne sám Tomáš, nejlepší je ho kontaktovat na Spirit fóru, určitě ti poradí.
SlezY83

#909 Příspěvek od SlezY83 »

Díky, zeptal jsem se na Spirit fóru...

Roman
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#910 Příspěvek od ZeXx86 »

Ahoj,

diky za zajem.

1. Zacal bych s klasickym pripevnenim jednotky. Tzn. jednotku bezne podlepit a rovnou na model. Neni treba pouzivat dalsi podlozky. Jednotka musi drzet velmi pevne, nesmi se na modelu jakkoli pohybovat. Jestli bude vse v poradku se da overit uz na zemi pri roztoceni bez listu.

2. Brzy by mela byt aplikace i pro iOS, soucasny modul k ni ale pouzit bohuzel nepujde.

3. Governor bude fungovat se vsemi typy prijimacu, ktere jsou digitalni. Takze PWM bohuzel nepujde.
Z funkcionality se nebude vylucovat vubec nic. Naopak jen pribyvat :)
Align RPM senzor by mel fungovat. Jenom se mirne upravi konektor.
Zatim ale nemohu nic potvrdit, dokud nebude vydana nova verze.
Spirit System
HynX
Kontaktovat uživatele:

#911 Příspěvek od HynX »

Ahoj Spiritaci. Vcera som nastavoval spirita a nejak nechapem nastaveniu/fungovaniu zachrany.

Vsetko mam nastavene standardne v banke0. Prepol som len na banku1 a tam nastavil akro zachranu.

Ked som skusal zachranu na vrtulniku na zemi, po prepnuti na banku1 sa nic nedialo. Ocakaval som aspon naklonenie rot. listov do plusu.

Teraz neviem ci je zachrana nastavena, alebo len nefunguje na zemi.
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#912 Příspěvek od ZeXx86 »

Ahoj,

pro aktivaci vybrane funkce je nutne nastavit zisk gyra do zaporu. Takze v pripade, ze je momentalne na gyru napr. 60%, pro zachranu nastavit -60%. Pujde to urcite videt.
Spirit System
HynX
Kontaktovat uživatele:

#913 Příspěvek od HynX »

Aha, tak tuto informaciu som nevedel. Diky.
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
SlezY83

#914 Příspěvek od SlezY83 »

Mám speciální dotaz :-).
Chtěl bych si ověřit vibrace na vrtulníku
1) bez listů na zemi
2) s listy na zemi
3) a letu (důvod je ten, že tam občas slyším takový divný zvuk a nemohu najít, odkud to může být)

Ad 1) by neměl být problém
ad 2) by taky mělo jít - nastaví se mírný negativní kolektiv a nějaký střih vrtulky, pak se spustí měření vibrací (Spirit zablokuje serva) a uvidí se.

Ad 3) by mohl být trochu problém vzhledem k blokaci serv při měření vibrací.
Moje idea je takováto:

- jde o vrtulník, kde mám jiné bezpádlo (odladěné a nechce se mi ho měnit)
- na vrtulník bych přidal Spirita s BT adaptérem a připojil jednotku k napájení
-- Spirit by sloužil pouze na měření vibrací, původní bezpádlo by řídilo

Otázka je, zdali na Spiritu spustím měření vibrací bez toho, aniž by byly připojeny serva?

Budu teď instalovat Spirita do další heli a tak je příležitost toto vyzkoušet, aniž bych ho musel od někud vyndávat a přelepovat, jenom nevím, jak ty serva...

Nebo nějaké jiné tipy?

Díky,
Roman
TomasN

#915 Příspěvek od TomasN »

U bodu 2 pozor na to aby byl strih spravny - toto jsem zkousel, dal jsem ho asi maly, heli se zacala tocit a v ceste vrtulky jsem mnel kabinku... Nastesti jen kraj, tak mi to do nej udelalo jen maly zarez...
TDF, TDR, Logo 600SX, Oxy 4 Max @ 3Digi, VBar Neo, Spirit, Grapuner mz-32, mx-20
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“