Ion PRO+ / OPTIMA XL

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
avionic
Kontaktovat uživatele:

Ion PRO+ / OPTIMA XL

#1 Příspěvek od avionic »

Zdravím, potřeboval bych poradit s výběrem modelu. Rozhoduji se mezi ION PRO + a „novinkou“ od Leoše Svobody - OPTIMA XL. O IONovy toho bylo řečeno a napsáno dost a dost, párkrát jsem s ním taky letěl a je to prostě parádní rekreační model. Bohužel o té Optimě jsem zatím nic nenašel, což mě mrzí (líbí se mi víc). S modelem se chystám létat jak v termice tak bych byl rád když vydrží nějaký ten rychlejší únik, a nějaký průlet, rozhodně s tím nehodlám dělat psí kusy jako s F3Bčkem…….
Motor mám - AXIka 2820 a čtyřčlánek A123, regl bych dal HIMODEL 60A opto a přijímačový čtyřčlánek 1000mA, serva HD-2213MG.
stařec

#2 Příspěvek od stařec »

Optima XL - bacha, 4článek A123 se do trupu nevejde, pokud tedy není nějaká nová zvětšená verze trupu, vevnitř je šíře 47mm a vejde se tam knap akorát 3S LiPo 3200 ... Moc místa v trupu není, mám tam motor Turnigy 35-48, regl Turnigy 80A a zmíněný 3S Lipo a je to totál plný... Mám jí před dokončením, ještě neletěla, ale vypadá famózně....
EG electric se stříďákem - oživen po smrti
Tornado XX
Optima XL - už lítá a krásně
avionic
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od avionic »

tak diky za info, to mě docela štve že tam 123jky nenacpu, docela jsem s tím počítal... a jaké máš poznatky ze stavby, co serva do křídla jaké jsi použil?
stařec

#4 Příspěvek od stařec »

Koupil jsem to ARF, nemám moc času si s tím hrát. Serva tam mám Ino-Lab HGD-250MG, jsou tlustá 13mm a trochu z křídla vyčnívaj... Lepší budou asi HS-81, ty jsou 12mm a měly by se do křídla vejít akorát. Jinak zpracování stavebnice tradičně perfektní. Jen jsem dal na VOP místo plastových šroubů M3 radši hned M5, připadalo mi to že ty M3 jsou fakt tenký...
Tornado XX
mpx
Bydliště: Praha 6 Řepy Letiště: Vypich, LMK Kladno Velká Dobrá, kanál č.88 na 40MHz

#5 Příspěvek od mpx »

Já tedy nevím, ale pochybuji, že by Optima XL měla menší trup než Optima 3 a v té dost lidí 4sA123 létá. Zmínka o tom je například tady http://www.komet.ic.cz/optima.html a lomcovák má taky na stránkách postup jak si vyrobit pack 4sA123 ( do Optimy 3).
Já osobně bych napsal Leošovi jak je to velikostí trupu, protože mi to přijde divné.
stařec

#6 Příspěvek od stařec »

Je to možná divné,ale je to tak. Trup mám na stole, šupléru v ruce a vnitřní šířka je 47mm. Leoš na to upozorňoval, Optima XL má trup užší.
Ale možná už existuje nějaká rozšířená verze, něco v tom smyslu jsem někde zaslechl
Tornado XX
Abu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Abu »

No tak nevim jak O-III a O-XL, ja mam O-II (celkove mensi nez III) a 4xA123 se do trupu VEJDOU, vyzkouseno v praxi na letisti, ne se suplerou na stole :wink: (samozrejme je to harakiri a jde o milimetry, ale vejdou.)

Jedine snad ze by Optima XL mela nejak vyrazne mensi trup nez dvojka a trojka ??

A k tem servum - dal bych bud HS-81, nebo jeste lepe HS-125MG (ty tam mam).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
stařec

#8 Příspěvek od stařec »

Opravdu se nechci hádat, navíc jsem prakticky začátečník, takže neznám všechny triky. Ale pokud se hovoří o A123 2300 mAh, které mají dle údajů dostupných na webu průměr 26mm, tak se do prostoru širokého 47mm dva vedle sebe prostě nevejdou, a je jedno jestli to měřím šuplérou nebo to zkouším na letišti, těch 5mm které chybějí je myslím dost. I na to, aby se daly jakoby částečně nad sebe, protože na výšku je tam toho prostoru ještě míň... Nevím, nezkoušel jsem to v praxi, ale ta čísla hovoří jasně.... A to, že Optima XL má JINÝ trup než II nebo III se přeci píše i na webu LS, cituji: "Trup byl upraven pro snížení odporu zmenšením průřezu, ale současně prodloužen pro lepší vedení.."
A když jsem si Optimu XL vyzvedával, tak mě na to Leoš upozorňoval, že se tam A123 nevejdou, tak to tedy bude asi pravda.... nebo ne? Mě je to fuk, stejně jsem tam chtěl dát LiPol, ale když se tady píše o A123 tak jsem jenom chtěl na to upozornit, aby se pak někdo nedivil...
Ale jak řikám, třeba je už verze se širším trupem, něco v tom smyslu jsem někde slyšel či četl..
Tornado XX
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od vitousek »

A jaký je tedy rozměr trupu ? 47mm šířka a kolik je výška ? Díky
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Abu »

stařec píše: Ale pokud se hovoří o A123 2300 mAh, které mají dle údajů dostupných na webu průměr 26mm, tak se do prostoru širokého 47mm dva vedle sebe prostě nevejdou, a je jedno jestli to měřím šuplérou nebo to zkouším na letišti, těch 5mm které chybějí je myslím dost. I na to, aby se daly jakoby částečně nad sebe, protože na výšku je tam toho prostoru ještě míň...

Do dvojky se samozrejme taky nevejdou pohodlne vedle sebe, ale jsou nasikmo, jakoby na uhlopricku, jeden burt vlevo dole a druhej vpravo nahore. Kolik presne je trup sirokej z hlavy nevim, ale je to akorat na dve SC Nixx vedle sebe, takze zhruba taky tech 47mm (ty NiMhy co litam ted jsou tam taky pekne natesno). Pokud je trup Optimy XL vyrazne nizsi nez u II, tak se to opravdu nevejde, ale sirka vypada ze je stejna.
stařec

#11 Příspěvek od stařec »

Teď jsem v práci, ale večer to tedy přesně změřím, zkusím do obdélníku daného průřezem trupu(šířka je 47mm, výšku změřím) vměstnat dvě kružnice o průměru 26mm a bude úplně jasno.. pastnu to pak sem.... Pokud to vezmu čistě teoreticky, tak 2 kružnice o průměru 26 naskládané mezi dvě přímky vzdálené od sebe 47 zaberou na výšku přesně 38,33 mm a to se obávám že tam opravdu není... nevím, uvidíme
Tornado XX
Abu
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Abu »

OK, pokud si vzpomenu tak doma zmerim tu dvojku, ale tipuju ze o moc vic nez 47x40mm to nebude.
stařec

#13 Příspěvek od stařec »

Sorry, omyl, už nějak neumím geometrii, ta správná výška je 41,3 mm... tolik zaberou dvě baterky A123 vedle sebe v trupu širokém 47mm..
Tornado XX
Abu
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Abu »

Aha, no ja to neprepocitaval... v tom pripade 47x43mm, protoze je to opravdu natesno.
avionic
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od avionic »

pro úplnou jistotu napíšu přímo Leošovi a výsledek samozřejmě zveřejním...
Odpovědět

Zpět na „Větroně“