Kompozitné krídlo

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
minikuboo

Kompozitné krídlo

#1 Příspěvek od minikuboo »

Zdravím všetkých!!

Približne pred dvoma rokmi som experimentoval s výrobou laminátoveho trupu na polomaketu HellCata do sadrovej formy a dopadlo to úspešne, a vylaminoval som si tak už 3 trupy, z toho iba jeden lieta, ďalšie dva čakajú na krídla... tie som však lenivý vyrábať obyčajným spôsobom z celobalzovej konštrukcie.
Chcel by som ich laminátové.... Ako šiel čas dostal som sa k 3D CAD programom a CNC fréze. Krídlo je už nakreslená a aj G-kód vygenerovaný. Materiálom pre pozitív by mala byť vyslúžilá forma z MDF dosiek a tu musím najskôr upraviť, ohobľovať, na potrebné rozmery (620x170x50mm). Vedel by mi nekto s tým z okolia Brna pomôcť?? lebo predpokladám že si to len tak na kolene nožíkom neorežem?? alebo keby ste mi vedeli poradiť iný vhodný, lacný a technologicky zvládnuteľný materiál??
Přílohy
Takto by to malo približne vyzerať po ohrubovaní... .
Takto by to malo približne vyzerať po ohrubovaní... .
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

Re: Kompozitné krídlo

#2 Příspěvek od HavelAircraft »

Poradím ti. Normální fošna. Navíc se i lépe frézuje jen je potřeba vybrat nějakou bez suků. To je levné.
Jinak samozřejmě třeba umělé dřevo. Ale to je dost drahé.
Jestli to chceš jako pozitiv ta by šel i extrudovaný polystyren.
Desku není potřeba moc upravovat. Jen musí být rovná
Pokud by jsi chtěl frézu mám doma. A fošnu taky. Takže by nebyl problém to vyfrézovat. Jen nejsem z brna.
http://www.havelaircraft.cz/clanek-CNC-frezovani
V odkazu je i kontakt na mě.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
stanco1

#3 Příspěvek od stanco1 »

A z MDF dosky by to nešlo? Predsa len mi robí obavu doska v jednom kuse, že sa to bude krútiť :?
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od HavelAircraft »

Samozřejmě že to jde taky.
Ale tady jsme řešili ještě jiný materiál na výrobu.
A polud je to jen na kopyto tak je levnější ta fošna a pro další zpravování mi přijde že se i lépe brousí
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Vasa
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Vasa »

minikuboo píše:Zdravím všetkých!!

Približne pred dvoma rokmi som experimentoval s výrobou laminátoveho trupu na polomaketu HellCata do sadrovej formy a dopadlo to úspešne, a vylaminoval som si tak už 3 trupy, z toho iba jeden lieta, ďalšie dva čakajú na krídla... tie som však lenivý vyrábať obyčajným spôsobom z celobalzovej konštrukcie.
Chcel by som ich laminátové.... Ako šiel čas dostal som sa k 3D CAD programom a CNC fréze. Krídlo je už nakreslená a aj G-kód vygenerovaný. Materiálom pre pozitív by mala byť vyslúžilá forma z MDF dosiek a tu musím najskôr upraviť, ohobľovať, na potrebné rozmery (620x170x50mm). Vedel by mi nekto s tým z okolia Brna pomôcť?? lebo predpokladám že si to len tak na kolene nožíkom neorežem?? alebo keby ste mi vedeli poradiť iný vhodný, lacný a technologicky zvládnuteľný materiál??

jen jsem nepochopil s čím potřebuješ pomoct a co chceš ořezávat nožíkem na koleni.
Vždyt jak píšeš máš CNCfrézu, tak to udělej na ní, tu starou formu z MDF co chceš použít na novou formu si na frézce upravíš jak potřebuješ
Jinak MDF je uplně v pohodě na formu, matrial vyhrubuj, pak dej finiš na čisto, formu vyluxuj můžeš i lehce přebrousit, pak formu natři epoxidem nech ho trochu vsáknout a znovu to přetři epoxidem s mikrobalony.
Po zaschnutí dej znovu frezovat finiš. Pak stačí formu neboli kopyto lehce přebrousit, stříknout plničem, přebrousit, stříknout barvou, přebrousit a vyleštit. :wink:
minikuboo

#6 Příspěvek od minikuboo »

jen jsem nepochopil s čím potřebuješ pomoct a co chceš ořezávat nožíkem na koleni.
Vždyt jak píšeš máš CNCfrézu, tak to udělej na ní, tu starou formu z MDF co chceš použít na novou formu si na frézce upravíš jak potřebuješ...

ide o to, že ta frézka nieje moja a mám k nej len určitý obmedzený prístup, a tá stará forma je z veľkého. respektíve "dospelého" lietadla, takže ten materiál je na tú frézku príliš veľký....
Takže mám to v pláne najskôr nejakým spôsobom rozkrájať, asi ručnou pilkov a potom som myslel prehoblovať na potrebnú hrúbku, ale teraz je aj otázne že asi žiadny stolár by mi to na hoblovku nezobral, asi by to poničilo nože???......

Ako ďalšiu možnosť zvažujem ten extrudovaný polystyrén alebo penový polyuretán na zateplovanie, ale pri frezovaní polyuretanu vraj vzniká velmi jemný prach...
Čo je teda cenovo najvýhodnejšie a kvalitou vyhovujúce pre výrobu pozitívneho modelu a následne otlačenie na negatívnu laminátovú formu??
minikuboo

#7 Příspěvek od minikuboo »

Pretože na polyuretán hneď môžem použiť asi hocijaký plnič, a nerozleptá sa ale s XPS treba byť viac opatrný...
stanco1

#8 Příspěvek od stanco1 »

Kúp si novú mdf platňu nie je to zas tak drahé
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Vasa
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Vasa »

minikuboo píše:

jemný prach vzniká ze všeho, musíš odsávat

nejvýhodnější vzhledem k výsledku je MDF, když to udělaš jak jsem napsal, budeš mít pěkný povrch.
s extrudovaného polystyrenu, se z toho zblázníš. jde super frezovat, to je tak všechno, ne zněj dělat formu, je měký, sáhneš na něj a promáčkneš. z té MDF můžeš rovnou laminovat pár kousků pro sebe. Je tvrdá a pevná můžeš bezproblémů stáhnout obě pulky svěrkama na fest. to s polystyrenem neuděláš
stanco1

#10 Příspěvek od stanco1 »

s tým polyšom je to presne tak, sám som sa tak osral :oops:
je to naprd robota, nesmieš do toho zatlačiť nesmie na to prísť riedidlo a 2K farby :roll:
Druhý krat by som tiež volil mdf opracované frézou a keby išlo len o pár kusov
nerobil by som pozitív a z neho formu ako tam máš nakreslené ale rovno vyfrézovať formu a potom ako tu bolo spomenuté, pretieť epoxi, prebrusiť, plnič, prebúsiť, farba a ideš
minikuboo

#11 Příspěvek od minikuboo »

Hej hej asi to ešte prerobím na negatív, predsa sa už leto blíži a času nieje na zviš, a forma z MDF by mohla stačiť aspoň na 2-3 krídla... .
Odpovědět

Zpět na „Dílna“