FrSky Taranis - druhé pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
vbalko

Re: FrSky Taranis - druhé pokračování

#376 Příspěvek od vbalko »

A po padu na zem ti vysilacka reagovala, nebo to bylo stale mrtvy.

Ja jsem mel tajemne vypadky na samokridle - po 20 - 30 sekundach ve vzduchu mi to prestalo reagovat. Pak jsem zjistil, ze mi to dela jenom pokud ho napajim triclankem a duvod byl ten, ze jsem mel ESC na hrane vykonu a pri 3clanku se pri kvedlani servami prehralo - mel jsem ho jeste pod skelnou paskou. Vysilac tam byl V8R4-II.

Ale to byl vlastne brown out - prijimac se dostal do stavu mezi funkcnosti a nefunkcnosti - svitil ale nereagoval. Az do odpojeni a pripojeni baterky.

Po vymene ESC za vetsi se problem stratil.
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#377 Příspěvek od mirek100 »

Od podzimu jsem ve vysílači pouze několikrát aktualizoval SW, jinak jsem ho ani nezapnul a když jsem včera byl poprvé po zimě létat, zjistil jsem, že jedna křivka má sice správný tvar, ale byla celá posunutá nahoru, takže kompenzace VOP při přistání byla hrozně velká. Nic vážného se nestalo, přistál jsem celkem v pohodě.
Opravdu si nejsem vědom jakéhokoliv zásahu do křivek. To je věc, kterou jsem vyladil a nesahám na to.
Setkal se někdo s tím, že by se po aktualizaci takto něco samo upravilo? Nenapadá mě totiž nic dalšího, jak by se to mohlo přihodit. SW mám poslední. Včera jsem koukal a žádná další aktualizace není.
Jardátor

#378 Příspěvek od Jardátor »

Po pádu reagovalo všechno,a jak už jsem psal,ráno stejné éro lítalo bez jakýchkoliv problémů s Dx6,a večer byl s Taranisem pád.Zkusím "kvedlat" servama,jestli tam nebyl velký pkles napětí do přijímače,protože serva měla podstatně větší výchylky s Taranisem jak s dx6.Jinak kluci dík za všechny rady,musím se s tím nějak poprat,než to všechno vyladím budu Taranise testovat s otloukánky! :(Pořád o tom přemýšlím a uvědomil jsem si,že jsem přehazoval regulátory a tento je slabčí než by měl být.Jak se pak zachová napájení přijímače?V elektrotech.vzdělání mém velké nedostatky,tak se omlouvám za začátečnické dotazy! :(
xxkarlosxx

#379 Příspěvek od xxkarlosxx »

Hledám vhodný přijímač pro Taranis plus do malé 250ky coptery...X8r je zbytečně velký a možná příliš komfortní pro tak malou coptéru..
Teď koukám na X4R-SB--Ten má ale jen 4 kanály a já potřebuji 6.. Přes Sbus se dá rovnou napojit třeba do CC3D desky a tím získat 16 kanálů?
Blade 130 x,Trex 150,Epic 280,VORTEX
vbalko

#380 Příspěvek od vbalko »

xxkarlosxx píše:Hledám vhodný přijímač pro Taranis plus do malé 250ky coptery...X8r je zbytečně velký a možná příliš komfortní pro tak malou coptéru..
Teď koukám na X4R-SB--Ten má ale jen 4 kanály a já potřebuji 6.. Přes Sbus se dá rovnou napojit třeba do CC3D desky a tím získat 16 kanálů?

X4R SB má jenom 3 pwm kanály a čtvrtý slouží na S.BUS kde máš všech 16 kanálů. Bez problémů se to dá do CC3D napojit ale budeš potřebovat invertor signálu. Buď neco komerčního - http://goo.gl/XHkz1G a nebo já jsem si vyrobil sám z jednoho MOSFET transistoru a jednoho resistoru. Pokud bys chtěl poradit tak napiš SZ.
Drondys

#381 Příspěvek od Drondys »

Jardátor píše:Pořád o tom přemýšlím a uvědomil jsem si, že jsem přehazoval regulátory a tento je slabčí než by měl být. Jak se pak zachová napájení přijímače?V elektrotech.vzdělání mém velké nedostatky,tak se omlouvám za začátečnické dotazy! :(

Pokud je tím slabší myšleno ve smyslu max. proudu na straně motoru pak by při přetížení mohla odejít spínací strana tj. výkonové FEty réglu a při troše smůly a pyroefektů by to sebou mohlo vzít i část regulátoru s BECem což by způsobilo i výpadek napájení přijímače je-li napájen z BEC regulátoru. To by ovšem znamenalo, že bys měl spálený régl a po pádu už by to nefungovalo což se ve tvém případě nestalo pokud to po pádu fungovalo dál jako by se nechumelilo.

Pokud je tím slabší myšleno ve smyslu max. proudu na straně BEC pak by při přetížení mohlo dojít k výraznému poklesu napětí na výstupu BEC. Regulátory napětí, které se používají v regulátorech na straně BEC mívají ochranu před přetížením teplotní i proudovou. Při přetížení BEC pak obvykle dochází k výraznému poklesu napětí na výstupu BEC což může způsobit nefunkčnost přijímače po dobu poklesu napětí pod úroveň při níž je přijímač ještě funkční. Tomu by odpovídalo to, že po ukončení přetížení to fungovalo dál, ale mezi tím už došlo k pádu modelu.

Pokud však došlo za letu k výpadku napájení přijímače pak je divné, že Taranis nehlásil "telemetrie přerušena". Otázkou je jaká je pro to hlášení "telemetrie přerušena" v Taranisu časová prodleva. To můžeš vyzkoušet tím, že v zapnutém stavu spárovanému přijímači, který již má navázané spojení s Taranisem vypneš napájení přijímače a změříš si čas za jak dlouho od okamžiku vypnutí napájení přijímače se z Taranisu ozve hlášení "telemetrie přerušena". Pokud by to bylo několk sekund tak se mohlo stát to, že než se ozvalo hlášení tak už mohl být model na zemi a v té době už byl BEC zase funkční a přijímač už opět naběhnutý takže se žádná hláška o ztrátě telemetrie neozvala.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#382 Příspěvek od RCStudio »

Vypadek siganlu se ozve hlaskou za 3 sec od preruseni napajeni do prijimace, obnova do 1 sec.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Drondys

#383 Příspěvek od Drondys »

janekx píše:Vypadek signalu se ozve hlaskou za 3 sec od preruseni napajeni do prijimace, obnova do 1 sec.

Pak pokud to třeba 2,5 sekundy nereagovalo a pak to ožilo, ale model už byl na zemi nebo v pozici, že už pádu nešlo zabránit tak by to mohlo být způsobeno tím poklesem napětí na výstupu BECu regulátoru z důvodu dočasného přetížení BECu aniž se ozvalo nějaké hlášení. To, že se to s přijímačem úplně jiného přenosového systému nestalo může být jen shoda okolností případně ten jiný přijímač takový pokles k němuž tam mohlo dojít mohl třeba ještě ustát.

Odhalování takových stavů může být dost komplikované a při nesprávném postupu to může vést k chybným závěrům co bylo či nebylo příčinou havárie.

Z technického pohledu by se pro případné odhalování takových poklesů napětí BECu do budoucna hodilo mít na palubě nějaký malý nezávislý logger napětí a případně výšky, který by několikrát za sekundu logoval stav napájení přijímače a aktuální výšky třeba na nějakou SD kartu a v případě havárie by se pak později z toho dalo vyhodnotit zda došlo k takovému poklesu napětí za letu.

V reálu je to ovšem moc "vědecký" přístup. Obecně bude vhodnější spíš předcházet potenciálním výpadkům napájení přijímače než následně složitě odhalovat jejich příčinu. Vhodnější je mít dostatečnou proudovou rezervu v BECu regulátoru případně použít raději výkonnější externí BEC nebo samostatný přijímačový aku.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#384 Příspěvek od RCStudio »

RSSI reaguje v podstate ihned jen ta hlaska se ozve za 2-3 sec. tzn v logovani by bylo videt ze RSSI se propadlo.
Jan Janekx Urbanek
Drondys

#385 Příspěvek od Drondys »

janekx píše:RSSI reaguje v podstate ihned jen ta hlaska se ozve za 2-3 sec. tzn v logovani by bylo videt ze RSSI se propadlo.

Logování nemusel mít zapnuté, ale i kdyby měl tak to ještě jednoznačně neurčuje zda došlo na straně RX k poklesu napájení nebo zda signál nevypadl z jiných příčin třeba z důvodu nějakého neobvyklého rušení v daném lokalitě apod.

Pokud se to na RSSI skutečně projevuje hned pak je otázkou jestli se ta hláška ozve vždy tedy když vypadne signál tak začne běžet časová prodleva řekněme 3 sec od výpadku signálu a když se třeba do 2 sec signál obnoví tak hláška stejně zazní až doběhnou ty 3 sec i když v ten okamžik už signál je defacto zas funkční a nebo se běh té časové prodlevy i samotná hláška tím dřívějším obnovením signálu automaticky stornují a hláška v takovém případě vůbec nezazní ?
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#386 Příspěvek od RCStudio »

Je to tak ze po vypnuti RX pada RSSI treba takto 80 > 60 > 40 > 20 > a v 0 zazni hlaska a tento pad trva tak 2-3 sec. Ale to je merene na stole s RSSI 88-92 treba. V letadle se da ocekavat ze bude RSSI nizsi takze reakce bude rychlejsi protoze pad na 0 bude kratsi.
Jan Janekx Urbanek
Drondys

#387 Příspěvek od Drondys »

janekx píše:Je to tak ze po vypnuti RX pada RSSI treba takto 80 > 60 > 40 > 20 > a v 0 zazni hlaska a tento pad trva tak 2-3 sec.

Takže když se vypne napájení Rx a v tu chvíli je RSSI třeba 80 tak začíná padat na 60, pak na 40 a poté na 20 a co se stane pokud se ještě dříve než to spadne na 0 spojení obnoví. Nezazní žádná hláška ?

janekx píše:Ale to je merene na stole s RSSI 88-92 treba. V letadle se da ocekavat ze bude RSSI nizsi takze reakce bude rychlejsi protoze pad na 0 bude kratsi.

Jardátor zmiňoval, že létal s akrobatem poměrně blízko od sebe a stalo se mu to ve vzdálenosti cca 50 m od něj. Při tak krátké vzdálenosti tam v otevřeném prostoru tedy ještě před výpadkem nijak významný pokles RSSI být nemusel.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#388 Příspěvek od RCStudio »

zadna hlaska tak nenazni kdyz se to stihne nastartovat nez klesne na 0. Proto je logovani presnejsi.
Jan Janekx Urbanek
stanco1

#389 Příspěvek od stanco1 »

K tým anténkam do praveho uhla, nehovorím že to je blbosť, chápem podstatu ale myslím si že sa to príliš preceňuje, sú predsa mnohé iné systémi využívajúce len jednú anténku

Mam aj turnigy T9X s origo modulom a príjimačom s jednou anténkou na ktoré som lietal Vetrone do 3m rozpätia a motorák 2,2m rozpätie +všeliake poletuchy a nikdy ani náznak problému...
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Drondys

#390 Příspěvek od Drondys »

janekx píše:zadna hlaska tak nenazni kdyz se to stihne nastartovat nez klesne na 0. Proto je logovani presnejsi.

Pomohlo by pokud by přijímač sledoval svůj start po zapnutí napájení a případně i po softwarovém resetu s tím, že by po naběhnutí posunul o 1 hodnotu nějaké proměnné uložené v EEPROM paměti. Zapínání napájení přijímače není zas tak častá záležitost takže by tolik nevadil zápis nové hodnoty identifikátoru do EEPROM. Tuto hodnotu by přijímač po zvýšení a uložení do EEPROM dále držel v RAM paměti a následně by ji po celou dobu svého provozu vysílal v telemetrických datech jako jakýsi identifikátor startu přijímače. Jakmile by Taranis identifikátor obdržel tak by si ho uložil do své dočasné RAM paměti a oznámil hláškou zapnutí napájení přijímače. Další hlášku o zapnutí napájení přijímače bez vypnutí napájení Taranisu by oznámil jen pokud by se změnil identifikátor startu posílaný v telemetrických datech z přijímače. Tím by se daly detekovat i krátké poklesy či výpadky napájení přijímače, které by měly za následek start/restart přijímače.
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“