Jelikož tahle část techniky jde dosti mimo mě, rozhodl jsem se vznésti tento dotaz.
Jde o to, že na chatičce v horách bych chtěl postavit malou vodní elektrárničku. Zdrobňuju to slovo, protože se bude jednat o opravdu malo bánkiho turbínu, která by měla vystačit na svícení jedné až dvou žárovek, nebo vysokovýkonných leddiod. Napadlo mě použít nějaký alternátor z auta, ale pak jsem si uvědomil, že ten je nejspíš buzený z autobaterie a tím pádem by moje elektrárna musela mít ještě budící baterku a to už by bylo hodně složité. Dál tu mám motor z pračky, ale ten je na tom asi stejně, nebo ne-li ještě hůř jak alternátor z auta. Potom jsem doma našel nějaké staré dynamo z ze zetoru bez štítku, nevím kolik to vyrábělo 24V? Ale točí se hodně ztuha narozdíl třeba od té pračky, asi tím že je tak staré
A teď ještě otázka na vás: Nevyráběl se na nějakých starých či nových autech alternátor s magnetem? Popřípadě, co by jste vy volili jako zdroj tvořící elektřinu? Je jedno zda to bude na výstupu mít 12 či 24 či 220, stejnosměrný, nebo střídavý proud, tomu by se podřídily případné žárovky či ledky.
Ještě bych dodal, že to dílo pojede, dejme tomu 14 dní v roce a pak se na zymu zase zbalí pod střechu mímo vodu.