FrSky Taranis - druhé pokračování
Re: FrSky Taranis - druhé pokračování
Promena Dist nic?
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
- Standa Stuchlý
Dist mi ukazuje od 8 do 11, ale sedím od toho asi tak 3m. Pokud je to Dist správně, tak mi ta nepřesnost nevadí. Je to přece jen GPS. Jinak dík za bleskovou dodávku, už to vše šlape.
Ještě bych měl připomínku. Pro ty, kteří nevládnou AN jazykem, by se docela hodil seznam zkratek s výkladem, čeho se týkají. Občas je oříšek ne nastavit určitou funkci, ale najít pro ni tu správnou skratku. Nedalo by se něco takového sepsat? CZ návod k Taranisu - díky alespoň za něj- je dle mne tak trochu zmatečný ale i přes vložené náhledy na displey jsou v AN jazyce se v něm dá orientovat.
Spousta uživatelů včetně mne, vzala Taranis právě pro tu češtinu, i když to jistě nebyl jediný důvod. Může se zdát, že jsem úplný blbec, i když si o sobě iluze nedělám
a naříkám tu, ale určitě nejsem sám, kdo se díky těmto nedokonalostem zbytečně trápí. Jo, stará hlava už nešlape tak jako ta mladá
.
Když už nic, myslím, že by to stálo alespoň za zamyšlení. Ono, i těm mladým, co se dnes smějí jednou sklapne
.
Ještě bych měl připomínku. Pro ty, kteří nevládnou AN jazykem, by se docela hodil seznam zkratek s výkladem, čeho se týkají. Občas je oříšek ne nastavit určitou funkci, ale najít pro ni tu správnou skratku. Nedalo by se něco takového sepsat? CZ návod k Taranisu - díky alespoň za něj- je dle mne tak trochu zmatečný ale i přes vložené náhledy na displey jsou v AN jazyce se v něm dá orientovat.
Spousta uživatelů včetně mne, vzala Taranis právě pro tu češtinu, i když to jistě nebyl jediný důvod. Může se zdát, že jsem úplný blbec, i když si o sobě iluze nedělám
Když už nic, myslím, že by to stálo alespoň za zamyšlení. Ono, i těm mladým, co se dnes smějí jednou sklapne
Jj pripravim neco mebo se nejdrive zeptam Rimra jestli uz neco nepripravuje.
Jan Janekx Urbanek
Standa Stuchlý píše:Ještě bych měl připomínku. Pro ty, kteří nevládnou AN jazykem, by se docela hodil seznam zkratek s výkladem, čeho se týkají. Občas je oříšek ne nastavit určitou funkci, ale najít pro ni tu správnou skratku. Nedalo by se něco takového sepsat? CZ návod k Taranisu - díky alespoň za něj- je dle mne tak trochu zmatečný ale i přes vložené náhledy na displey jsou v AN jazyce se v něm dá orientovat.
Existuje podrobnější česká uživatelská příručka k OpenTX (má 77 stran), která je volně ke stažení viz tento odkaz. Je to sice starší verze ještě z roku 2013, ale některé záležitosti z toho snad půjdou použít i dnes včetně popisu některých zkratek, který je tam třeba v tabulce na str. 39 dle čísel stránek uvedených dole na jednotlivých stránkách nebo obecně na str. 41 od počátku PDF dokumentu.
- Standa Stuchlý
škoda, že ten seznam není úplný. To je přesně ono, co by některým dost ulehčilo programování Taranisu.
- Standa Stuchlý
měl bych dotaz. Telemetrie mi neukládá logy. Kde může být problém? Nastavení, SD......?
Ahojte
Jako novacek v problematice Taranisu mam par dotazu. Snazil jsem se nakoukat videa v cz jazyce a i en. Mimochodem ta hodinva od Rimra jsou paradni prace. Vse mi podarilo vice mene nastavit podle pozadavku a mam jen par dotazu. Kdyby nekdo vedel budu rad za info.
1) je mozne zalozit novy model a znovu jej nemuset parovat s prijimacem? Resim to kvuli kapotazi copteru a tomu, ze bych v pripade potreby kompletne zacit znovu - nechtel vse slozite demontovat pro pristup k tlacitku parovani...staci ano/ne ja si to kdyztak dohledam
2) je mozne kdyz je taranis v cz jej nejak prepnout aby zustalo vse zachovano do en? Nebo se musi flashovat fw a pak nejak obnovovat data? Nekdy je to chaos kdy napr naza ma en popisky zahranicni zdroje taky a cz je jina
3) gimbal
Snad to popisi dobre. Mam jej na Left Silderu (mimochodem menil jsem tam pot at nema stredovou polohu a ma delsi drahu a je to fajn) mam pro nej na 5 kanalu pro NAZA tri mixy s tim ze kazdy ma jinou hodnotu "zpomal", vahu maji vsechny 100 a operaci "zamenit". Prepinam je trojpolohovym prepinacem. Chodi to jak ma, ale ... kdyz prepnu prepinac pro nahozeni jine rychlosti/jineho mixu - kamera vzdy skoci do rovne polohy a pak dobiha do polohy dane Sliderem. Coz je pro zmenu rychlosti klopeni gimbalu za letu neprijemne. Zajimave je ze nekdy to udela vic nekdy nic a nekdy to s ni jen trhne. Nema nekdo napad jak by to slo technicky resit lepe? Napr jestli neni mozne nemit ty mixy vubec a jen si zmenu hodnoty "zpomaleni" pro ka al namapovat na jeden z potenciometru? Diky moc za pripadny tip. Vrtam se vtom tri dny tak trosku tapu...
Jako novacek v problematice Taranisu mam par dotazu. Snazil jsem se nakoukat videa v cz jazyce a i en. Mimochodem ta hodinva od Rimra jsou paradni prace. Vse mi podarilo vice mene nastavit podle pozadavku a mam jen par dotazu. Kdyby nekdo vedel budu rad za info.
1) je mozne zalozit novy model a znovu jej nemuset parovat s prijimacem? Resim to kvuli kapotazi copteru a tomu, ze bych v pripade potreby kompletne zacit znovu - nechtel vse slozite demontovat pro pristup k tlacitku parovani...staci ano/ne ja si to kdyztak dohledam
2) je mozne kdyz je taranis v cz jej nejak prepnout aby zustalo vse zachovano do en? Nebo se musi flashovat fw a pak nejak obnovovat data? Nekdy je to chaos kdy napr naza ma en popisky zahranicni zdroje taky a cz je jina
3) gimbal
Snad to popisi dobre. Mam jej na Left Silderu (mimochodem menil jsem tam pot at nema stredovou polohu a ma delsi drahu a je to fajn) mam pro nej na 5 kanalu pro NAZA tri mixy s tim ze kazdy ma jinou hodnotu "zpomal", vahu maji vsechny 100 a operaci "zamenit". Prepinam je trojpolohovym prepinacem. Chodi to jak ma, ale ... kdyz prepnu prepinac pro nahozeni jine rychlosti/jineho mixu - kamera vzdy skoci do rovne polohy a pak dobiha do polohy dane Sliderem. Coz je pro zmenu rychlosti klopeni gimbalu za letu neprijemne. Zajimave je ze nekdy to udela vic nekdy nic a nekdy to s ni jen trhne. Nema nekdo napad jak by to slo technicky resit lepe? Napr jestli neni mozne nemit ty mixy vubec a jen si zmenu hodnoty "zpomaleni" pro ka al namapovat na jeden z potenciometru? Diky moc za pripadny tip. Vrtam se vtom tri dny tak trosku tapu...
1)jako ze mas v koptere prijimac a nechces ji rozebirat a vytvorit si pro tu samou kopteru novy model? Ano jde nastavis stejne ID pokud se bavime o X prijimacich.
2) smena nastaveni upgrade EEprom probiha jen pri dramaticke zmene FW jako 2.0.15 na 2.1 ale prevede se pokud jdes nahoru dolu ne. Pokud menis 2.0.15 za 2.0.15 z CZ na EN nastaveni se neztrati
3)neco me to rika ze jsme to ted resili
2) smena nastaveni upgrade EEprom probiha jen pri dramaticke zmene FW jako 2.0.15 na 2.1 ale prevede se pokud jdes nahoru dolu ne. Pokud menis 2.0.15 za 2.0.15 z CZ na EN nastaveni se neztrati
3)neco me to rika ze jsme to ted resili
Jan Janekx Urbanek
Diky za info - zkusim projit vlakno zpet a dohledat info o tom zpomaleni - snad to tam nekde najdu. Jinak s tim prijimacem - jedna coptera + jeden prijimac v coptere se spatnym pristupem po zakapotovani, ale zatim vzdy kdyz jsem na taranisu vytvoril novy model (s jinou konfiguraci) tak chtel zase parovat s tim prijimacem co je v koptere. Tzn zase jej naklikat na prijimacu i v pripade kopie modelu.... Jde mi tedy o to zdali muzu jen vytvorit novy model letadla rici mu ze prijimac uz zna a nemusi se parovat znova.
Jinak jo ja od Vas asi taranis kupoval a ted otravuju tady
Jinak jo ja od Vas asi taranis kupoval a ted otravuju tady
Pokud je to X prijimac tak ma svoje ID, identifikaci v taranisu, pokud toto id nastavis do jineho modelu pojede to take s tim stejnym prijimacem. Jen to rekne ze ID je pouzito ale to je jen upozorneni.
Tu upravu delal Rimr na zakazku to tady na foru se neresilo v plne hloubce, takze na nej idealne.
Tu upravu delal Rimr na zakazku to tady na foru se neresilo v plne hloubce, takze na nej idealne.
Jan Janekx Urbanek
Zdravím pánové. Mám dotaz ohledně přijímače X4R-SB. Jelikož jsem nedávno téměř komplet zrušil Mini Protose a přitom to odnesl taky přijímač X8R tak vymýšlím jaký přijímač koupit. Narazil jsem při hledání právě na tento malý přijímač a tak by mě zajímalo jestli ho náhodou někdo nepoužívá v šestikanálové helině. Podle popisu by to mělo zvládat najednou jeden PWM kanál (ten bych použil na řízení ESC) a 8 kanálů přes SBUS. SBus bych použil na propojení s Mini VBarem. Teoreticky by to tedy mělo fungovat, zajímají mě ovšem nějaké praktické zkušenosti. Pokud tomu správně rozumím, tak v režimu SBUS funguje druhý kanál jako PWM, čili předpokládám že právě tento kanál bude posílán na tento výstup. Budu tedy muset v taranisu přehodit throttle kanál na tento druhý kanál. Popřípadě bych asi mohl nějakým tím FrSky udělátkem přehodit který kanál bude na tom výstupu fyzicky opravdu přítomen. Udělátko ovšem nemám, takže tuhle cestu zatím řešit nechci.
Takže máte s tímto někdo nějaké zkušenosti?
Mini Titan E325 > PROTOS 500 FBL > Mini PROTOS FBL 6s, Chase 360 6s <
FrSky Taranis X9D
FrSky Taranis X9D
Přímou zkušenost s X4R-SB nemám, ale dle popisu viz tento odkaz má na svém SBUS portu k dispozici všech 16 kanálů.
Teprve na cílovém zařízení ať už to bude převodník SBUS/PWM nebo přímo SBUS servo apod. se volí, který z těch 16-ti kanálů co jsou na SBUS portu přijímače bude to cílové zařízení používat a k tomu se používá tento konfigurátor.
Takže záleží jen na tom kolik převodníků SBUS/PWM použiješ. S jedním převodníkem SBUS/PWM by dle toho popisu měl přijímač X4R-SB poskytovat celkem 7 PWM výstupů. Se 2 převodníky SBUS/PWM by to bylo celkem 11 PWM výstupů a se 3 převodníky SBUS/PWM by to bylo celkem 15 PWM výstupů.
Převodník SBUS/PWM se dá nakonfigurovat pomocí již zmíněného konfigurátoru, které kanály z SBUS portu má převádět, na které ze svých čtyř PWM výstupů.
Teprve na cílovém zařízení ať už to bude převodník SBUS/PWM nebo přímo SBUS servo apod. se volí, který z těch 16-ti kanálů co jsou na SBUS portu přijímače bude to cílové zařízení používat a k tomu se používá tento konfigurátor.
Takže záleží jen na tom kolik převodníků SBUS/PWM použiješ. S jedním převodníkem SBUS/PWM by dle toho popisu měl přijímač X4R-SB poskytovat celkem 7 PWM výstupů. Se 2 převodníky SBUS/PWM by to bylo celkem 11 PWM výstupů a se 3 převodníky SBUS/PWM by to bylo celkem 15 PWM výstupů.
Převodník SBUS/PWM se dá nakonfigurovat pomocí již zmíněného konfigurátoru, které kanály z SBUS portu má převádět, na které ze svých čtyř PWM výstupů.
tadik píše:Zdravím pánové. Mám dotaz ohledně přijímače X4R-SB. Jelikož jsem nedávno téměř komplet zrušil Mini Protose a přitom to odnesl taky přijímač X8R tak vymýšlím jaký přijímač koupit. Narazil jsem při hledání právě na tento malý přijímač a tak by mě zajímalo jestli ho náhodou někdo nepoužívá v šestikanálové helině. Podle popisu by to mělo zvládat najednou jeden PWM kanál (ten bych použil na řízení ESC) a 8 kanálů přes SBUS. SBus bych použil na propojení s Mini VBarem. Teoreticky by to tedy mělo fungovat, zajímají mě ovšem nějaké praktické zkušenosti. Pokud tomu správně rozumím, tak v režimu SBUS funguje druhý kanál jako PWM, čili předpokládám že právě tento kanál bude posílán na tento výstup. Budu tedy muset v taranisu přehodit throttle kanál na tento druhý kanál. Popřípadě bych asi mohl nějakým tím FrSky udělátkem přehodit který kanál bude na tom výstupu fyzicky opravdu přítomen. Udělátko ovšem nemám, takže tuhle cestu zatím řešit nechci.
Ja ho pouzivam X4R-SB a sbus do Spiritu, budu o tom delat video.
Ma to kanaly 1-3 bezne prave pro ESC, svetla atp a 1-16 na Sbusu.
Zadne udelatko nepotrebujes, priblizim.
Kanal Taranis; X4R-SB bezne ; Sbus
1; 1; 1
2; 2; 2
3; 3; 3
4; nema; 4
5; nema; 5
atd
takze si jen v mixeru u taranisu zvolis co kam poslat 1-16 kanalu a vyleze ti to na sbusu 1-16 a prvni 3 poleze to same i na beznych vytupech.
Jan Janekx Urbanek
Takže jsem to pochopil správně. Jde o to, že abych aktivoval SBus výstup na kanálu jedna musím propojit kanál 3 a 4, čímž o tyto dva kanály přijdu. Zůstává tedy pouze kanál č. 2 jako PWM a na kanálu č. 1 je SBus výstup, který přivedu do SBus vstupu na VBaru. Čili zbývá pouze v taranisu přesměrovat throttle kanál do kanálu č. 2 abych mohl správně řídit plyn podle křivky z Taranisu.
Teď mě ovšem napadá jestli náhodou nebude problém ve VBaru, který bude na kanálu č. 2 čekat něco jiného (tuším že křidélka nebo výškovku) a s kanálama ve VBaru se tuším hýbat nedá. To bych pak byl s takovýmto řešením v koncích a musel bych použít převodník SBus na PWM a odtud vyvézt správný kanál do ESC a v taranisu bych nechal throttle kanál tam kde je. Safra pokud to tak opravdu je tak je to nemilé. To už bych radši použil znovu X8R
Teď mě ovšem napadá jestli náhodou nebude problém ve VBaru, který bude na kanálu č. 2 čekat něco jiného (tuším že křidélka nebo výškovku) a s kanálama ve VBaru se tuším hýbat nedá. To bych pak byl s takovýmto řešením v koncích a musel bych použít převodník SBus na PWM a odtud vyvézt správný kanál do ESC a v taranisu bych nechal throttle kanál tam kde je. Safra pokud to tak opravdu je tak je to nemilé. To už bych radši použil znovu X8R
Mini Titan E325 > PROTOS 500 FBL > Mini PROTOS FBL 6s, Chase 360 6s <
FrSky Taranis X9D
FrSky Taranis X9D
Ne zadny propojovani to mluvis o jinem prijimaci nebo nevim o cem ale x4rsb ma kanaly pevne to sb je sbus ze je na 4 kanalu kde u x4r je 4 kanal
Jan Janekx Urbanek