Coptér - posouzení dílů - pouze zde

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Stavba vlastní coptery - pomoc se vším

#1336 Příspěvek od zdzd »

RooSooL píše:Jasný. Je to velmi zajimave. Když jsem hledal nějakou hračku cca do 6 000,- tak každej psal, to radši něco za 10 postav a ve chvili kdy zacnu přemýšlet o tom, tak je to najednou 30? Tak nevim teda. Všechno co píšete, dava samozřejmě smysl, ale sakra. Z 6 na 10 a pak rovnou na 30? Trochu zvracene ne?

To není zvrácené, to je realita. Psal jsem ti to hned v tom úvodním vlákně. Musíš se rozhodnout, zda dětskou hračku za pár šušňů, nebo něco co bude fungovat. To druhé je výrazně dražší. Jenže věci se neposuzují cenou, ale poměrem výkon/cena. A zmetek je drahý i zadarmo...

Prober si co od toho čekáš a kolik jsi ochoten do toho dát. Pak se rozhodni co dál. To za tebe nikdo neudělá. Třeba zjistíš že za ty prachy si užiješ více třeba ve formě lyžování nebo rybaření. To je na tobě.

Jen se proboha nevracej k původní myšlence "dám do toho pár stovek, zjistit jestli mne to chytne". To je špatně. Vyhodíš prachy a nezjistíš nic. Což je ostatně záměr výrobců a prodejců, kteří vnucují drahé a nefunkční věci za "levný peníz".
zdzd

Re: Stavba vlastní coptery - pomoc se vším

#1337 Příspěvek od zdzd »

Amper píše:Do 10t se da postavi nadherne letajici copter uplne v klidu. Vzhledem k tomu ze tomu moc nerozumis ti nebudu doporucovat open source veci. Akorat se budes trapit.

Na tvem miste bych volil neco jako http://www.drona.cz/item/f450-naza-m-li ... ozek-77523 , k tomu nejakou palcovku za 2,5 a zbude ti tisicovka na baterku.

Sestavis to za par hodin, nastavis doporucene zisky a letis.

Jenže on s největší pravděpodobností nemá ani rádio, ani nabíječku, ani zdroj k ní, ani mraky dalších věcí, které zaběhnutý modelář už mívá.

A to pak ta cena šplhá a šplhá...
tomashr

Re: Coptér - posouzení dílů - pouze zde

#1338 Příspěvek od tomashr »

Já Zdeňka ještě doplním... Podle mě si dost lidí neuvědomuje, že modelařina (když už nejde o hotové hračky) se nákladově zásadně dělí na dvě části - vlastní modely a pak související základna věcí k jejich provozu.
Ta "související základna provozu" je typicky vysílač, nabíječe LiPOL, zdroje, nářadí, při více modelech sem lze počítat i LiPOL sady atd a ono to klidně udělá i desetitisíce. To zní děsně, jenže na druhé straně toto jsou náklady řekněme "sdílené" a když člověk chce další model, nebo něco rozbije, tak v této oblasti už neutratí téměř nic. Viz ten o kus výše citovaný osvědčený copter DJI F450 - http://www.drona.cz/item/f450-naza-m-li ... ozek-77523 . Pro mě jeho cena 6690 znamená opravdu celkovou cenu - vysílač mám, nabíječ mám, asi v šuplíku vyhrabu i nějaký přijímač a vhodnou LiPOL sadu, takže za 6690 opravdu létám.
Jenže to je právě tím, že už modelařím léta a tak se mi doma vytvořila ta "související základna"!!! Pro nového zájemce ta prvotní investice téměř jistě přeleze možná i 15 tisíc - vysílač, nabíječ, několik sad LiPOL - ono se to nasčítá a zájemce padá do deprese. Jenže ono se to neztratí...
zima.s.

#1339 Příspěvek od zima.s. »

Přesně tak jak píšou "zkušenější" kolegové. Když po tom roce spočítám co mě stálo všechno okolo: 4Ah 3S 2ks = 1500,- + 5Ah 3S 2ks = 2400,- + 5Ah 4s 1ks = 1100,-. Tak jenom za 5ks baterek je to 5000 Kč, a věř tomu, že s jednou baterkou tě to brzo omrzí :). K tomu samozřejmě nějaký konektory, kabely, krimpovací kleště atd atd. Jsou to sice stokorunový položky, ale do výsledku se to taky počítá. Nabíječka, zdroj a 10 000 penízků jen to fikne a to do toho není započítaný vůbec nic ze samotnýho copteru
zima.s.

#1340 Příspěvek od zima.s. »

Ale nikdo tě tu určitě nechce odrazovat. Jen mi tvoje příspěvky připomněly moje začátky s tím, že buď jsem byl línej tyto věci přijmout, nebo tu na fóru prostě nebyly a opravdu jsem se první 3-4 měsíce trápil, protože mi pořád něco chybělo, nefungovalo to tak jak mělo a účet vytunelovanej a já vlastně seděl nad hromadou součástek, který nelítaly :). A opravdu ten začátek moc radostnej nebyl. Nicméně jsem rád, že jsem ho vydržel a přežil a přidal se k těm co provozují tento supr koníček (nebo spíš koně). Po tom co si prostě vytvoříš tu "základnu" tak už máš všechno doma - nestoj tě to tisíce, nečekáš až ti to dodají za měsíc z Číny, prostě vyměníš a letíš :)
RooSooL

#1341 Příspěvek od RooSooL »

no jo no. takhle se tady můžeme dohadovat do nekonečna. Promyslím jestli se do toho vůbec pouštět. A pokud si s touto myšlenkou budu pohrávat i nadále, pořídím si něco takového http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... AkHP8P8HAQ a bude
Parrot Bebop 2, Sky Controller 2, FPV
Amper

#1342 Příspěvek od Amper »

Myslim ze to zase prehanime. Nabijecka a zdroj se da koupit za par kacek, baterka mu ze zacatku bude jedna stacit. Jiste ze casem naklady budou stoupat a stoupat pokud ho to chytne.

Ale hrozit 30K nakladama hned na zacatku je kravina. Nemyslim ze je nutne mit na letani milion baterek a nabusenou 300W nabijecku.

Baterka je kolem $25 (20C staci) tj. 625 korun. 50W Imax B6 je za 750 , 60W zdroj je za 500 (v GME, predpokladam ze se da sehnat i levneji nebo lepsi)

Takze jsme na 6690 za DJI 450 sadu, k tomu 2390 za Optica , 625 za baterku, 750 nabijec a 500 za zdroj tj. 10955 tj. lehce pres limit.

Takze ano, za 10 postavis copteru, na 11 se dostanes i s prislusenstvim.

A ano, pokud te to zacne bavit tak zjistis ze jedna baterka nestaci, nabijec je pomalej a tudiz potrebujes i vetsi zdroj, pak budes chtit gimbal a kameru a FPV atd...... a mozna se na tech 30 dostanes :-D
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
JosefSvejk

#1343 Příspěvek od JosefSvejk »

Já bych těch 30 tisíc nebral jako strašení, byl to jen "příběh" jednoho koptéristy. Ale myslím, že tam byla i např. kamera GP4, která samotná stojí přes 10 tisíc. To ale snad dokáže všechno "přelouskat" stavitel sám. Pokud ovšem chce rychlé, jisté a kvalitní řešení bez "modelaření", je ten fantóm určitě dobrá volba.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
dt

#1344 Příspěvek od dt »

Amper píše:jedna baterka nestaci, nabijec je pomalej a tudiz potrebujes i vetsi zdroj, pak budes chtit gimbal a kameru a FPV atd...... a mozna se na tech 30 dostanes

Nebo na mnohem víc.
Kdysi se mě nějaký kolemjdoucí zeptal, kolik jsem do toho za celou dobu vrazil, než jsem se propracoval k tomu stroji, který mám teď. Tak jsem se hluboce zamyslel a když jsem v duchu během bilancování překročil 60 tisíc, tak jsem mu řekl, že na tu otázku neznám odpověď, a sobě jsem dal předsevzetí, že tuto věc nechci nikdy přesně vědět. :lol:
A to jsou jenom koptéry. Letadla a vrtulníky jsem raději nepočítal. :wink:
Je fakt, že to je nasbírané za nějakých 15 let, ale přesto... :roll:
tomashr

#1345 Příspěvek od tomashr »

Amper píše:Myslim ze to zase prehanime. Nabijecka a zdroj se da koupit za par kacek, baterka mu ze zacatku bude jedna stacit. Jiste ze casem naklady budou stoupat a stoupat pokud ho to chytne.

Ale hrozit 30K nakladama hned na zacatku je kravina. Nemyslim ze je nutne mit na letani milion baterek a nabusenou 300W nabijecku.

Baterka je kolem $25 (20C staci) tj. 625 korun. 50W Imax B6 je za 750 , 60W zdroj je za 500 (v GME, predpokladam ze se da sehnat i levneji nebo lepsi)

Takze jsme na 6690 za DJI 450 sadu, k tomu 2390 za Optica , 625 za baterku, 750 nabijec a 500 za zdroj tj. 10955 tj. lehce pres limit.

Takze ano, za 10 postavis copteru, na 11 se dostanes i s prislusenstvim.

A ano, pokud te to zacne bavit tak zjistis ze jedna baterka nestaci, nabijec je pomalej a tudiz potrebujes i vetsi zdroj, pak budes chtit gimbal a kameru a FPV atd...... a mozna se na tech 30 dostanes :-D

Já si nemyslím, že strašíme... Jo, jde začít levně, ale třeba tebou zmíněný 50W nabíječ je spíš jen na zlost už s Phantomem, to je tak do tříčlánku 1300mAh pro copter 250. Větší baterku to nabije, ale už je to neúnosně pomalé (lze řešit více sadami, což ale vyjde nakonec dráž, než ten nabíječ). Baterky každopádně musí mít aspoň dvě, s jedinou je to zcela o ničem atd. Reálně bych to fakt viděl na těch 15 tisíc. Ono se to sčítá :-( Ale jak jsem psal - dobré na tom je, že spousta věcí se kupuje na déle či vyloženě na dlouho :-)
tomashr

#1346 Příspěvek od tomashr »

RooSooL píše:no jo no. takhle se tady můžeme dohadovat do nekonečna. Promyslím jestli se do toho vůbec pouštět. A pokud si s touto myšlenkou budu pohrávat i nadále, pořídím si něco takového http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... AkHP8P8HAQ a bude

Tebou odkazovaný Phantom je asi nejúspěšnější copter všech dob (nevěřím, že ho v obchodním úspěchu někdy něco překoná) právě proto, že DJI dokázalo poměrně dobře vybalancovat ten poměr mezi "hračkou" a "pravým modelem"... Dodávají to v hračkovém stylu jako komplet s co nejjednodušším ovládáním, nicméně dost věcí je řešeno více modelářsky a tak to má potenciál růstu. Ani u Phantoma nelze brát cenu setu jako konečnou, chce to minimálně jednu další baterku a pak nějaký polní nabíječ (pokud už nevozíš v autě měnič na 220V), nicméně není toho zas tak moc a možnosti jsou velmi slušné. Ale jak sám vidíš, tak základní cena už není zcela zanedbatelná...
jipav

#1347 Příspěvek od jipav »

RooSool:
no jo no. takhle se tady můžeme dohadovat do nekonečna. Promyslím jestli se do toho vůbec pouštět. A pokud si s touto myšlenkou budu pohrávat i nadále, pořídím si něco takového http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... AkHP8P8HAQ a bude

Tak toto je zřejmě nejlepší volba. Přesně jak píše tomashr.
Další baterku nemusíš mít hned, v základu to lítá velice dobře a po důkladném prostudování návodu a sestavení můžeš jít po pár hodinách do vzduchu a to celkem bezpečně.
Třeba já jsem psal 10 - 15 tisíc a za tím si stojím. Pokud k tomu nic nemáš, tak to tak je.
Další volba je koupit něco na bazaru, ale už jsem se setkal s tím, že aby to doopravdy lítalo, tak to ještě někdy stojí značné úsilí. Tam to prodávají i Ti, kteří si mysleli, že to postaví za pár šupů a nakonec jsou rádi, že se toho takto zbaví.
hadrák

#1348 Příspěvek od hadrák »

jipav píše:Další volba je koupit něco na bazaru, ale ....

...netřeba kupovat nový Phantom,ale olítaný(pár by se jich na inzerátech našlo).Tam však hrozí,že tě trochu někdo napálí(nikdy to nespadlo,drží všechno...).Moje cesta,kdy jsem se zaháčkoval byla právě přes Phantom 1,slepá kolej s modifikací do trupu P2,zahození bílých plastů.Základ ale byl,střeva,nabíječ,2baterky Tx,Rx(součást střev).Na inzerát rám s podvozkem 700,japonská ložiska 500,vrtule(6ks)800(před rokem tady na inzerát P1 8500,celkem základ na lítání 10500,-),v dílně přibyla páječka z Lídlu,pár cajků a nějaká galantérie.A lítám...samozřejmě přibylo další(baterky,nabíječ,FPV...)a jsem v tom až po uši.
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=131&t=70722
DJI Ph1->do 450 H.A.L;FPV,h.made ekobrýle-5"monitor,GB Tarot T-2D
JosefSvejk

#1349 Příspěvek od JosefSvejk »

K čemu je dobrá koptéristovi galantérie :o ?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
jipav

#1350 Příspěvek od jipav »

No - právě na ty bazarový bych si dal pozor, pokud nenakupuješ častěji a ještě tomu moc nerozumíš. To si pak koupíš Phantoma za 8.500 a další 4.000 tisíce a dva měsíce Tě stojí zprovoznění. Já nakupuji po bazarech často a nemám s tím problém, ale už jsem pár bazarových kousků co zaručeně lítali dával různým lidem dohromady, tak vím o čem mluvím.

No a právě pokud je dost peněz, tak u tohoto nákupu máš jistotu, že Ti to jeden den dojde a druhý, až to trochu nastuduješ můžeš do vzduchu. Nemusíš po Lidlu shánět pájku, učit se pájet apod., i když i to se později hodí.
Právě když potom započítáš i tyto vícenáklady, tak se docela divíš, kolik to stojí.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“