Hitec AURORA-9 pokračování
Re: Hitec AURORA-9 pokračování
Tyhle hodnoty jsou OK. Tahle nabíječka má pouze primitivní proudové omezení pomocí termistoru. Údaje na štítku říkají, že při zatížení 335mA bude výstupní napětí jen 3,7V. Připoj si na ni voltmetr a bez zátěže bude mít kolem 10V! Je to tedy nestabilizovaný proudový zdroj, výstupní napětí se mění podle zatížení. Navíc nemá žádnou filtraci na výstupu, baterie se nabíjí pulsujícím proudem, to ale NiMh baterii vůbec nevadí, právě naopak... 
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
Maxipes píše:
Jen tak ze zvedavosti, proc nabijet pri vypnutem vysilaci? Myslim si, ze je uplne jedno jestli je zapnuty nebo ne... Se zbytkem souhlas...
Důvodů je několik. Pokud bude vysílač zapnutý, bude nabíječ živit vysílač i baterii současně. Otázka je, jak v takovém případě nabíječ vyhodnotí konec nabíjení. V každém případě bude nabíjet déle a bude udávat chybnou informaci o dodané kapacitě. A nikdy nevíš co se během nabíjení stane. Kdyby došlo k nějaké chybě, nemusí to poškodit vysílač, pokud bude vypnutý. Původní baterie se nabíjí přes konektor také pouze ve vypnutém stavu.
Maxipes píše:... proc nabijet pri vypnutem vysilaci? ...
tady máš hned jeden z důvodů
petan64 píše:... Tahle nabíječka má pouze ....
Navíc nemá žádnou filtraci na výstupu, baterie se nabíjí pulsujícím proudem, ...
a napětí baterky tím pádem taky pulzuje a to se vysílači vůbec nemusí líbit. Jednou jsem to omylem zkusil u Eclipse, naštěstí bez trvalých následků.
jyrry.webnode.cz
To je pravda, ale Aurora nenabíjí z toho konektoru, pokud je zapnutá. Takže proud jde pouze do baterie. Používám to už 3 roky a zatím bez problémů.
A máš pravdu, je to další důvod - nikdy nevíš co přesně nabíječka tlačí do baterek a co to udělá se zapnutým vysílačem...
To je pravda, ze pres konektor nabiji jenom vypnuta. Je logicke nabijet vypnutou TX, ale porad si myslim ze je to jedno, pulzujici proud zvladne ustabilizovat batarka (pri takhle malym proudu), vyhodnoceni ukonceni nabijeni by vadilo jedine u deltapeak ktery je stejne pres konektor nepouzitelne (maly proud, tenke draty, pojistka), udaj o dodane kapacite u nabijeni pres konektor bude spatny uz jenom diky tomu prurezu vodicu a pojistce. A aurora ma elektronicky vypinac, takze i vypnuta je galvanicky spojena s baterkou.
Ale berte to jenom jako rejpani, o nic dulezityho nejde, kazdej bude tak nejak intuitivne nabijet vypnuty TX...
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
Teď ale pleteme dohromady nabíjení Nixx baterie přes napájecí konektor vysílače a nabíjení Lixx baterie, která musí mít vyvedený servisní konektor pro balancování článků. Nabíjení adaptérem přes vnější konektor je bez komentáře, ten je zapojený tak, že prostě nejde nabíjet baterii při zapnutém vysílači. Tady jsem jen uvedl možnost využít staré adaptéry z telefonů Nokia (pozor - jen ty opravdu staré, které ještě neměly spínaný měnič!). V tomto případě pulsující proud opravdu nemůže způsobit škodu, už vůbec ne při hodnotách okolo 0,1C (200mA).
Jiná situace ale bude při nabíjení Lixx baterie. V tom případě prostě nejde použít vestavěný konektor - je za ním dioda, která odděluje baterii od vstupu napájení a běžný nabíječ ani nepozná, že je baterie připojena. Taky je dobré hlídat napětí jednotlivých článků, je tedy nutné připojit baterii přes servisní konektor, ale silový konektor nechat připojený ve vysílači - důvody už byly popsány výše. Nabíječ musí mít přesnou informaci o stavu nabíjené baterie, ale ta bude ovlivněna zapnutým vysílačem, takže nabíjení nemusí probíhat korektně. Vysílač není notebook, nemá u baterie žádnou elektroniku, která hlídá nabíjení a proto nemohu takové nabíjení doporučit. Ale pokud to někomu funguje a neobává se poškození vysílače, nebudeme mu bránit...
Ještě jedna připomínka: Přes servisní konektor pochopitelně nelze nabíjet vysokými proudy. Přechodový odpor malých konektorů je poměrně vysoký a časem se obvykle zhoršuje. Také vodiče nebývají právě nejsilnější, zde ale hrozí spíše jejich ulomení, proto je nutná jistá opatrnost při manipulaci. U RX baterie není nutné rychlé nabíjení. Přijatelný proud je asi 1A, více už servisní konektor nemusí utáhnout.
Jiná situace ale bude při nabíjení Lixx baterie. V tom případě prostě nejde použít vestavěný konektor - je za ním dioda, která odděluje baterii od vstupu napájení a běžný nabíječ ani nepozná, že je baterie připojena. Taky je dobré hlídat napětí jednotlivých článků, je tedy nutné připojit baterii přes servisní konektor, ale silový konektor nechat připojený ve vysílači - důvody už byly popsány výše. Nabíječ musí mít přesnou informaci o stavu nabíjené baterie, ale ta bude ovlivněna zapnutým vysílačem, takže nabíjení nemusí probíhat korektně. Vysílač není notebook, nemá u baterie žádnou elektroniku, která hlídá nabíjení a proto nemohu takové nabíjení doporučit. Ale pokud to někomu funguje a neobává se poškození vysílače, nebudeme mu bránit...
Ještě jedna připomínka: Přes servisní konektor pochopitelně nelze nabíjet vysokými proudy. Přechodový odpor malých konektorů je poměrně vysoký a časem se obvykle zhoršuje. Také vodiče nebývají právě nejsilnější, zde ale hrozí spíše jejich ulomení, proto je nutná jistá opatrnost při manipulaci. U RX baterie není nutné rychlé nabíjení. Přijatelný proud je asi 1A, více už servisní konektor nemusí utáhnout.
Tak už snad poslední kousek z mě strany. Ublíží něčemu nokia nabíječka když tam nechám zatím tu 1300 mAh NiMH?
Neublíží, nabíjel jsem to tak několik let...
Jen bych ji tam raději nenechával připojenou moc dlouho, bohatě stačí jeden den. Na konci nabíjení totiž stále tlačí asi 50-100mA a to se téhle baterii dlouhodobě nemusí líbit, bude se stále trochu zahřívat. Jak říkám, jeden den se nic neděje, ale já ji občas zapomněl připojenou i celý týden...
Nevím zda to nějak ovlivnilo životnost, ta původní baterka není žádný zázrak a mně vydržela asi 3 roky...
Ak si zo starej baterky urobis redukciu s konektorom, tak vobec neodpajas konektor z vysielacky ale z redukcie. A nabijanie zrazu nie je problem 
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
Chtěl jsem se zeptat jestli máte zkušenost se snímačem proudu HTS-C200 200A
pořídil jsem si ho a nefunguje jak by měl
na auroře ukazuje max 22A a to na 12s s 90mm edf
což je naprostý nesmysl (zapojené je vše dobře a vše je aktualizované )
dost mě to zklamalo
pořídil jsem si ho a nefunguje jak by měl
což je naprostý nesmysl (zapojené je vše dobře a vše je aktualizované )
dost mě to zklamalo
T-rex 500 DFC, innovator md530
L-39 Black Horse
L-39 Black Horse
mam, funguje mi dobre. Skontroluj ... teda ak mas OPTO regulator ci mas spolocnu zem so silovou castou a prijimacovou ...
Aha v tom bude zakopaný pes mám regulátor a napájení palubní elektroniky zvlášť až budu doma kouknu na to děkuju , stejně budu muset do přijímače hodit mínus kvůli snímači voltů
T-rex 500 DFC, innovator md530
L-39 Black Horse
L-39 Black Horse
Presne to som aj ja riesil. Ono spojenoe zemi nie je ideal riesenie ale funguje mi to bez problemu 6-8s a 130A