POZOR - přijímače Hitec Optima napájet zásadně přes SPC

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
petertn
Kontaktovat uživatele:

Re: POZOR - přijímače Hitec Optima napájet zásadně přes SPC

#76 Příspěvek od petertn »

dik za info, to som nevedel
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
Robinsson

#77 Příspěvek od Robinsson »

Jak po dokončení funkce scan. To snad by mělo skenovat při každém zapnutí, jinak v tom nevidím smysl
petan64

přijímače Hitec Optima AFHSS - k čemu je funkce SCAN?

#78 Příspěvek od petan64 »

Toto je pokračování z tématu "POZOR - přijímače Hitec Optima napájet zásadně přes SPC"
Robinsson píše:Jak po dokončení funkce scan. To snad by mělo skenovat při každém zapnutí, jinak v tom nevidím smysl

Běžné WiFi má pásmo 2,4GHz rozdělené pouze na 13 kanálů a ty se navíc překrývají. RC systémy mají 2,4GHz pásmo rozděleno na 79 úzkopásmových kanálů (pokud se pletu, prosím opravte mně...). Hitec AFHSS používá jen asi třetinu celého pásma a ten zbytek nechává volný. To je užitečné například při současném použití FPV, které potřebuje poměrně široké pásmo (na rozdíl od RC). Jiné systémy (FrSky...) používají skoro celé pásmo a taková kombinace u nich není možná. Názorně to je ukázáno třeba tady(přibližně od 3:50):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AdIhbNLC0yg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=R6aNeZ-Dlio[/youtube]

Pokud tedy potřebujeme současné použití několika různých 2,4GHz systémů, nebo je v okolí vysoká úroveň rušivých signálů, je vhodné použít funkci SCAN, která nastaví komunikaci na volné kanály. Problém ale je, že oskenování pásma je poměrně zdlouhavé a pokud by mělo být prováděno po každém zapnutí, trvalo by připojení velmi dlouho. V takovém případě se musí nejprve vysílač s přijímačem "dohodnout" na obsazených frekvencích a uložit si i pořadí jejich přepínání. Normálně se tento proces provádí při sníženém vysílacím výkonu, stejně jako při párování. Je zde ale problém - v režimu SCAN (stará verze FW) byl seznam kanálů v přijímači pouze dočasný a proto bylo po přerušení spojení (výpadek napájení - Brownout) prakticky nemožné na velkou vzdálenost (za letu) opět navázat spojení. Proto byl tento režim nahrazen funkcí SCAN. Tato funkce se spustí pouze dočasně a po dokončení aktualizuje nastavení vysílacího modulu a přjímače. Po novém zapnutí už probíhá normální start a rychlé připojení na nově nastavené množině kanálů.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
racek74
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od racek74 »

Mám celkem 9x RX Optimy 6-7-9 ch... používám je od roku 2010 kdy to byla novinka, mám uplně první serie co se sem ofiko dovezli , postupně jsem dokupoval až do loňska i z nových serií , nikdy jsem SPC nepoužil , napájím přes RX napřímo přes externí U-Becy a S-Becy přímo z réglů i RX aku Nimh ... nikdy žádný problém , naprosto v pohodě...
To jen pro klid ostatních uživatelů :wink:
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od Dejfak »

To že ty to používáš a nic se neděje, není zas až tak podstatné.
Zřejmě máš dobře dimenzované vybavení.
Ten případ toho resetu, může nastat v případě poddimenzovaného Becu, kabeláže nebo špatného výrobku.
Nikdo tu netvrdí, že každý přijímač co zapojíš bez SPC se bude resetovat.
Stejně jako tobě, to může stovkám lidí fungovat.
Ale když to pak někomu spadne, z důvodů co jsem popisoval, tak to hodí na nekvalitní přijímač. Už neřeší že udělal něco špatně, ale svede to na nekvalitní systém, i když si za to může sám.
Tím že SPC nepoužíváš se připravuješ o tu obrovskou výhodu co Hitec má.
Telemetrie v reálném čase, napětí baterek i u levných přijímačů.
Je to jako mít auto s navigací a jezdit podle mapy.
Je to takový fenomén starších modelářů, kteří neradi něco mění, protože takhle to fungovalo před X lety.
Teď si kolem mě dost těchto pánů kupuje DC-16.
Mají tam nastavené letadlo, SOP, VOP a křidékla přes V kabel.
A když berou letadlo ze stolu, tak si pupkem zapnou plyn.
Ale je to každého věc, nikoho tím nechci urazit.
Ve finále mi to je z cela jedno, jen vídím že se to děje.
A proč nezvýšit bezpečnost, když to systémy v dnešní době nabízí?
Protože to takhle prostě funguje :-)
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
racek74
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od racek74 »

Jasně , já to beru , nebráním se novým věcem , jen jsem to zatím nepotřeboval napájet jinak , protože s tím nemám problémy , jakmile by nějaký problém nastal je jasné že se tím budu zabývat a řešit...
Jen mě vyděsil ten nadpis v tomhle vláknu a řekl si že někde bude něco špatně , ale u mě to není...
Vyznělo mi to jako když budu mít typ auta na které po 5 letech provozu vydá někdo varování , pozor když pojedete víc jak 90 km/h tak vás to auto zabije , a přitom vím že s ním jezdím 130 km/h v pohodě.
Proto jsem to napsal , že s tím nemám problém :wink:
hates

#82 Příspěvek od hates »

Jen bych se chtel zeptat na nazor jak by jste resili napajeni moji heliny. Momentalne mam napajeni z BEC pouze do prijimace a to napaji jak HC3 tak prijimac tak serva. SPC nepouzivam.

Nicmene HC3 ma doporuceno napajeni elektroniky tahnout pres nej. a prijimac se potom napaji z toho HC3

Me napadlo udelat to tak, ze pred napajenim BEC z 2S Lipo vytahnu napajeni do SPC a z BECu to zapojim do HC3. Nicmene nevadilo by pokud bych jeste jedno napajeni z BECu dal na kanal prijimace ?

Bojim ze to tak udelat z toho duvodu, abych neco neodpalil. Pokud by neslo pouzit to napajeni prijimace tak bych to nechal z BECu pouze k HC3

Kód: Vybrat vše

+------------------------------------------------+
                           |                                                |
LiPol ------+------ BEC ---+--- HC3 --------(Propojeni HC3 a prijimace)-----+--- Prijimac
            |                    |                                                 SPC
            |                  Serva                                                |
            |                                                                       |
            +-----------------------------------------------------------------------+

Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od Dejfak »

Jestli to chápu, tak bys chtěl mít.
LiPol-BEC-HC3-Přijímač který napájí serva
A navíc vyvdený servokabel z BECU, který půjde rovnou do přijímače na napájení serv.
+ před BECem vyvedený servokabel rovnou do SPC.
Takhle by to mělo být v pořádku.
Nepředpokládám že by HC3 nějak upravovalo napětí na serva.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
hates

#84 Příspěvek od hates »

Presne tak. Ono jde o to ze z BEC by byly dva servokabely na napajeni, ale nesli by primo do prijimace tak jako je to z duvodu vetsiho odberu. V takovem pripade je to vhodne a proud tece pres ty dva kabliky.

Spise jde o to ze jeden napajeci kablik pujde do prijimace a druhy do HC3 ne oba pouze do jednoho prvku. No a mezi HC3 a prijimacem je jiz svazek kabelu. Prave ze si to nedovedu vubec predstavit a abych nahodou neodpalil prijimac i HC3. Mam to ve spalovaci heli tak ze je to pouze napajeni paluby a ne pohon.
petan64

#85 Příspěvek od petan64 »

Pokud dobře chápu, jsou všechna serva zapojena pouze do HC3. Přijímač posílá do HC3 jen řídící povely a v obvyklém zapojení je z něho i napájený. Použitím SPC by jsi mohl napájet přijímač přímo z baterie a BEC bude napájet pouze HC3 a z něho i serva. Propojení mezi přijímačem a HC3 musí mít pouze společnou zem. Pokud budeš přijímač napájet přes SPC a nebudou do něj přímo zapojena žádná další serva, 5V (BEC) už do přijímače zapojovat nemusíš. Při správně zapojeném SPC (originálním kabelem) tady není co odpálit.
hates

#86 Příspěvek od hates »

Kromě jednoho serva (plynové), které je v přijímací, jsou serva v hc3. Ono bych normálně dal pouze bec do hc3 a kabliky mezi hc3 a přijímačem maji všechny tři piny. Ale nevím zda pokud bych dal ten napetovi kabel i do přijímače, zda by SR nevyskratovali mezi sebou. Protože podle toho obrázku by SEL plus do hc3 i přijímače a Dale by byl propojen napětím i primo mezi sebou. To SPC je mi jasné a šlo by primo z lipol
petan64

#87 Příspěvek od petan64 »

V SPC je normálně propojka, která přivádí napájení 5V ze servokonektorů do přijímače. Tuto propojku musíš odpojit a místo ní zapojíš konektor s kabelem do baterie. Ke zkratu napájení tedy nedojde. Tady ale pozor! Tento kabel musí být zapojen mezi středový kontakt (+) a opačný kontakt (-), než je na původní propojce v SPC! Proto doporučuji použít raději originální kabel dodaný s přijímačem, který je od výrobce správně zapojen.
hates

#88 Příspěvek od hates »

jak zapojit spc vim. ale jde mi o to dvojite propojeni na serva a bezpadlo. koukni na ten obrazek. a zapomen na to zapojeni spc. pres spc nemohu napajet totiz serva a bezpadlo. na to chci vyuzit zdvojene napajeni z becu ale jeden konec pichnout do prijimace treba na kanal 7 a druhy napajeni pichnout do volne pozice v bezpadle. no a jelikoz je potom propojeno bezpadlo a prijimac nekolika draty presne myslim 4mi a tam je taky vedeno napajeni tak aby se mi to nevyzkratovalo tady. je mi jasne ze pokud bych mezi bezpadlem a prijimacem pouzil jenom signalni cast kabelu tak jsem v pohode ale v tom originalnim kabliku jsou osazeny vsechny piny tedy + i zem
petan64

#89 Příspěvek od petan64 »

Tohle bude OK. + a - napájení jsou společné a pokud to celé bude napájet jediný BEC, bude napájecí vodič na stejném napětí, jako v HC3. Pro to jediné servo, které máš připojené do přijímače, by jistě stačilo i pouhé propojení s HC3. Ty si jen paralelním připojením BECu pojistíš napájení serva proti případnému výpadku. Nic jiného se v takovém případě v přijímači nenapájí.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od jyrry »

Zeptám se pro jistotu...
Dělal jsem kolegovi rozvodnou desku a nějak mi nedošlo že má Hiteca.
Napájení přijímače bude z té rozvodné desky dvěma servokabely do dvou kanálových výstupů.
Pokud jsem to pochopil dobře tak ty Rx Hitecy musí mít na vstupu SPC klemu aby v tom případě byl napájený i sám přijímač nebo se do vstupu SPC musí přivést napětí pohonovek, případně 2s LiFe napřímo (na rozvodné desce budou za diodami).
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“