POZOR - přijímače Hitec Optima napájet zásadně přes SPC
Re: POZOR - přijímače Hitec Optima napájet zásadně přes SPC
Zalezi jaky mod pouzijes, daji se nastavit dva a kazdy navazuje spojeni jinak. Jeden naskoci hned a pouziva defaultni frekvence, druhy si nejprve osaha jake ma volne a podle toho voli ten 2. Se spise hodi do mesta kde mas velke mnozstvi wifi signalu atd.... ja pouzivam ten prvni kdy spojeni naskoci do max 1sec.
Myslim si ze hitec na toto docela dobry kamarad co pouzival starsi futabu tak mu trvalo od zapnuti primace cca 4sec. Nez primac naskocil a to je pri akrobacce sakra dlouho
Myslim si ze hitec na toto docela dobry kamarad co pouzival starsi futabu tak mu trvalo od zapnuti primace cca 4sec. Nez primac naskocil a to je pri akrobacce sakra dlouho
Jaké minimální napětí pro přijímač HITEC OPTIMA ?
Zdravím pánové
Řeším kolik má optima 6 minimální proud napájení aby se neresetovala?
Na papírech od přijímače mám napsáno: Minima series 3.7 - 9 V a
Optima series: 4.8 - 35V při použití SPC. Takže když to nepřipojím přes epc tak tam může být mín? nevím kolik si mám dát alarm na vysílač abych s tím nepráskl vo zem.
Je v házedle typu F3K se čtyřmi servy.
Baterka je nová NIMH 4článek 350 mAh.
Řeším kolik má optima 6 minimální proud napájení aby se neresetovala?
Na papírech od přijímače mám napsáno: Minima series 3.7 - 9 V a
Optima series: 4.8 - 35V při použití SPC. Takže když to nepřipojím přes epc tak tam může být mín? nevím kolik si mám dát alarm na vysílač abych s tím nepráskl vo zem.
Je v házedle typu F3K se čtyřmi servy.
Baterka je nová NIMH 4článek 350 mAh.
Easyglider PRO, Gama 2100, Twinstar II, Gripen
Re: Jaké minimální napětí pro přijímač HITEC OPTIMA ?
Měl jsem Isise s Optimou 6 lite 4čl NiMh
Alarm jsem měl myslím na 4.1V
Několikrát se mi povedlo dostat se pod alarm.
Serva se spomalila, šlo to tak tak uřídit, serva neměla sílu, ale přijímač se nezresetoval.
Optima 6 mi přijde do F3k hodně velká.
Další káčka jsem vyřešil LiPol 2s + BEC a myslím Minimou, tou v tom igelitu. U Optim se blbě montuje anténa, jsou zbytečně velké, těžké a zabírají hrozně místa.
Od té doby co lítám LiPol, tak jsem baterku nikdy nevylítal.
Takže alarm nepotřebuji.
Serva se spomalila, šlo to tak tak uřídit, serva neměla sílu, ale přijímač se nezresetoval.
Další káčka jsem vyřešil LiPol 2s + BEC a myslím Minimou, tou v tom igelitu. U Optim se blbě montuje anténa, jsou zbytečně velké, těžké a zabírají hrozně místa.
Takže alarm nepotřebuji.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Re: Jaké minimální napětí pro přijímač HITEC OPTIMA ?
Dejfak píše:Měl jsem Isise s Optimou 6 lite 4čl NiMh
Takže alarm nepotřebuji.
Díky
Easyglider PRO, Gama 2100, Twinstar II, Gripen
- Luky-plane
Mám celkem 5 přijímačů Optima 7 a všechny napájím klasicky. Zatím vše OK, nikdy nebyl problém. Když si to tu tak čtu, koukám jako blázen.
Takže, jestli dobře chápu:
Mám Max Bec od Jeti, který má dva napájecí vývody. Jeden zapojím klasicky k servům a druhý do SPC přijímače. Tím bude přijímač napájen, aniž by byl ovlivněn kolísáním napětí vlivem serv.
Zrovna tak se dnes už dělají přijímačové aku např. http://www.jino.cz/li-pol-5000-2cl-3-6c-g3-ray-prijimacovy-3977.html, které mají dva Rx vývody. Zapojím tedy zrovna tak.
Luky-plane
Takže, jestli dobře chápu:
Mám Max Bec od Jeti, který má dva napájecí vývody. Jeden zapojím klasicky k servům a druhý do SPC přijímače. Tím bude přijímač napájen, aniž by byl ovlivněn kolísáním napětí vlivem serv.
Zrovna tak se dnes už dělají přijímačové aku např. http://www.jino.cz/li-pol-5000-2cl-3-6c-g3-ray-prijimacovy-3977.html, které mají dva Rx vývody. Zapojím tedy zrovna tak.
Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
To: Luky, trochu si to pleteš.
Dva výstupy na Max-Becu, nebo na bateriích jsou z důvodu, aby se snížila proudová zátěž na servokonektor.
Když ti přes jeden servo konektor poteče třeba 10A, tak přes dva se to rozdělý a síží se proudové zatížení, protože to poteče přes dva konektory.
A taky kvůli spolehlivosti, dva jsou zkrátka dva a né jeden.
SPC se zapojuje přímo na LiPol
Takže dráty od SPC připájíš na silové dráty u MAX-becu (na vstup)
Budeš tak mít v telemetrii hodnoty napětí baterie.
Kdybys to připojil na výstup MAX-Becu, tak je to úplně to samé jako s propojkou. Na telemetrii bys viděl výstupní napětí Becu, což je k ničemu.
Navíc SPC napájí elektroniku přijímače, né seva.
Tato elektronika je náchylná na pokles napětí.
A hodňe Beců při zátěži udělá to, že na nich mžikově klesne napětí.
Na servech to nepoznáš, protože je to velice rychlé. Ale elektronika v přijímači se tím resetuje. A to může trvat i přes 2se.
A proto se SPC připojuje přímo na baterii, kde takový výpadek (při správně tvrdé baterii) nenastane.
A navíc vidíš napětí té baterie, takže se SPC vyplatí připojovat a nenechávat tam tu propojku.
Propojku bys tam mohl nechat, kdybys nepoužil BEC.
Ale třena NiMh nebo baterii co zvládnou serva - vypínač nebo konektor - přijímač nebo rozvodnou desku a serva.
Tam je to bez elektroniky která může ale i nemusí dělat neplechu.
Dva výstupy na Max-Becu, nebo na bateriích jsou z důvodu, aby se snížila proudová zátěž na servokonektor.
Když ti přes jeden servo konektor poteče třeba 10A, tak přes dva se to rozdělý a síží se proudové zatížení, protože to poteče přes dva konektory.
A taky kvůli spolehlivosti, dva jsou zkrátka dva a né jeden.
SPC se zapojuje přímo na LiPol
Takže dráty od SPC připájíš na silové dráty u MAX-becu (na vstup)
Budeš tak mít v telemetrii hodnoty napětí baterie.
Kdybys to připojil na výstup MAX-Becu, tak je to úplně to samé jako s propojkou. Na telemetrii bys viděl výstupní napětí Becu, což je k ničemu.
Navíc SPC napájí elektroniku přijímače, né seva.
Tato elektronika je náchylná na pokles napětí.
A hodňe Beců při zátěži udělá to, že na nich mžikově klesne napětí.
Na servech to nepoznáš, protože je to velice rychlé. Ale elektronika v přijímači se tím resetuje. A to může trvat i přes 2se.
A proto se SPC připojuje přímo na baterii, kde takový výpadek (při správně tvrdé baterii) nenastane.
A navíc vidíš napětí té baterie, takže se SPC vyplatí připojovat a nenechávat tam tu propojku.
Propojku bys tam mohl nechat, kdybys nepoužil BEC.
Ale třena NiMh nebo baterii co zvládnou serva - vypínač nebo konektor - přijímač nebo rozvodnou desku a serva.
Tam je to bez elektroniky která může ale i nemusí dělat neplechu.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Nikdy som sa nevedel rozhodnúť, či to SPC zachraňuje poklesy na napätí čo môže zakolísať kvoli odberu serv (dnes je elektronika výkonnejšia než pred len zopár rokmi takže zopnutý fet tranzistor hociako je to mikro vec vnútri v serve odporu nemá veľa), alebo len obchádza možno nespoľahlivý prepoj spojkou alias "jumperom" zo starých PC, alebo je celý efekt založený len na tom že na vstupe je 10-15 a viac voltov a na 5V sa z toho zreguluje oveľa jednoduchšie (pri maličkom odbere) a nejaké odozvy bohvie ako kvaitného regulátoru v príjmači (treba si všimnúť že sa neobchádza! aj z becu to musí ísť cez ten stabilizátor, prepája sa len jeho vstup), na zmeny napätia sa jednoducho neprejavia..
Ale je to hádam úplne jedno, nie?
A to že niekomu sa ešte nikdy nič nestalo, to štatistiku nezmení. Je to ako z reklamy na poistenia, "mne sa to predsa nemôže stať?". Keby sa to stalo všetkým, to by bolo horšie než najlacnejšia čína, to zas nečakajte..
A to že niekomu sa ešte nikdy nič nestalo, to štatistiku nezmení. Je to ako z reklamy na poistenia, "mne sa to predsa nemôže stať?". Keby sa to stalo všetkým, to by bolo horšie než najlacnejšia čína, to zas nečakajte..
coro píše:Nikdy som sa nevedel rozhodnúť, či to SPC zachraňuje poklesy na napätí čo môže zakolísať kvoli odberu serv (dnes je elektronika výkonnejšia než pred len zopár rokmi takže zopnutý fet tranzistor hociako je to mikro vec vnútri v serve odporu nemá veľa), alebo len obchádza možno nespoľahlivý prepoj spojkou alias "jumperom" zo starých PC, alebo je celý efekt založený len na tom že na vstupe je 10-15 a viac voltov a na 5V sa z toho zreguluje oveľa jednoduchšie (pri maličkom odbere) a nejaké odozvy bohvie ako kvaitného regulátoru v príjmači (treba si všimnúť že sa neobchádza! aj z becu to musí ísť cez ten stabilizátor, prepája sa len jeho vstup), na zmeny napätia sa jednoducho neprejavia..
Zeptám se jednoduše: Kolik takových přijímačů Ty sám používáš? Mám totiž dojem, že tady jen teoretizuješ, ale praktické zkušenosti s tím systémem nemáš žádné!
1. v přijímači není žádná propojka typu "jumper ze starých PC"! Propojka v SPC je servokonektor s kusem kabelu, přes který je napájen POUZE přijímač. Je tedy určitě dostatečně spolehlivá, na rozdíl od plechového pásku v "jumperu"
2. pokud je přijímač napájen z baterie přes SPC, nepotřebuje BEC! V takovém případě napájí BEC pouze serva! Napájení přijímače je v takovém případě úplně odděleno od BECu, společná je pouze zem (mínus baterie). Ve skutečnosti není vůbec nutné do přijímače přivádět 5V! Napájení může jít přímo na serva, například přes rozvodnou desku...
3. Přímé zapojení baterie do přijímače přirozeně odstraní několik možných příčin selhání (BEC, další konektory atd.). Při tom je stále možné používat klasická serva na 5V. Pokud jsou serva napájena přes BEC, může dojít ke krátkodobému poklesu napětí ("Brownout"), který obvykle pouze zpomalí odezvu serva. Ale přijímač by se v tom případě mohl resetovat a úplně znemožnit řízení... To se v případě přímého napájení z baterie nestane!
4. SPC kromě zvýšení spolehlivosti umožňuje měření aktuálního napětí baterie, které pomocí telemetrie předává do vysílače.
Snad už je jasné, že napájení přes SPC "neobchází" konstrukční nedostatky přijímačů. Smyslem je zvýšení spolehlivosti a současně i měření aktuálního stavu baterie. Jediný problém je kabel navíc, který je potřeba doplnit do zapojení. Sám toto používám a tento kabel mám jednoduše připojen přímo v regulátorech paralelně k přívodům z baterie (která je připojena přes konektory MP-Jet). Spolehlivěji už to snad nejde!
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
Lépe bych to neřekl
petan64 píše:... Přímé zapojení baterie do přijímače přirozeně odstraní několik možných příčin selhání (BEC...
Akorát že se vřadí další "BEC" (nevím proč se tomu tak říká když to je jen a pouze stabilizátor napětí, baterku to přece neeliminuje, potřebuje ji) který ty přijímače MUSÍ obsahovat aby se do nich to "pohonné" napětí mohlo cpát - je to jen další (jiný) předregulátor (snad spínaný?***) předřazený před interní lineární stabilizátor v přijímači aby se ztrátou neusmažil ... Zná někdo konkrétní obvodové řešení napájení v těch přijímačích? Je to tam udělané úplně jinak?
Spolehlivěji to samozřejmě jde - vykašlat se na nějaké "BECy" a řídící systém napájet kvalitními přijímačovkami...
Taky teoretizuju ale myslím že trochu oprávněně - dělám kolegovi rozvodnou desku a neuvědomil jsem si že má Hiteca, já to dělal pro "normální" přijímač, tak si nejsem jistý jestli tam nebude nějaké překvapení.
Coro sice taky teoretizuje ale chce si to dobře přečíst, nevidím na tom nějaký rozpor
*** Je spínaný, na všech fotkách je vidět cívka... třeba tady http://untestedprototype.com/wp-content ... hitec.jpeg
Jak tak koukám třeba na RCG a pod., tak to SPC přispělo k celkovému veselí při zapojování palubních rozvodů...
jyrry.webnode.cz
Chlummik píše:Zalezi jaky mod pouzijes, daji se nastavit dva a kazdy navazuje spojeni jinak. Jeden naskoci hned a pouziva defaultni frekvence, druhy si nejprve osaha jake ma volne a podle toho voli ten 2. Se spise hodi do mesta kde mas velke mnozstvi wifi signalu atd.... ja pouzivam ten prvni kdy spojeni naskoci do max 1sec.
Můžeš mi vysvětlit o jakých modech mluvíš nevim o něčem takovým že by se daly nastavovat nějaké mody. Jak se to dělá ? Při bindování lze akorát nastavit telemetrický a netelemetrický přijímač. Uniklo mi něco ?
Ma dva mody. RTFM a zistis ...
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
Já jsem blbec studoval manuál od přijímače a nějak mi nedocvaklo že bych měl spíš otevřít návod k modulu spectra. Je to ten normal a scan mode předpokládám
Ano. Scan nepouzivam.
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
Aktuální firmware už neumožňuje trvalý režim SCAN. Teď je to pouze funkce, která zjistí stav celého pásma a zapíše si použitelné kanály do TX modulu i do přijímače. Tím ale dojde ke změně tabulky kanálů, kterou je nutné aktualizovat v ostatních používaných přijímačích. Po dokončení funkce SCAN je tedy nutné provést na ostatních přijímačích nové párování!
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich