Mohl jsem tímhle zničit imax B6?
Mohl jsem tímhle zničit imax B6?
Zdravím,
koupil jsem levný klon imax B6 z ebay pro zástavbu do krabice nabíječky Makita DC18RA. Neměl jsem po ruce zdroj, tak jsem to prvně zabudoval, abych následně zjistil, že nabíječka nefunguje:( Teď nevím, jestli byla vadná nebo jsem jí pomohl:
Mohl jsem ji zničit tím, že jsem odletoval desku s displejem a IDE kabelem ho prodloužil o cca 7cm? Vše bylo zapojeno správně před zapojením na zdroj, letoval jsem mikropájkou a jsem si jist, že jsem nic neprohřál ani nepomrvil něco dalšího.
Displej se rozsvítí, první řádek svítí bíle a začne hrozně topit stabilizátor zespoda, protože nesnese odběr, kterým se mezitím doběla žhaví hlavní integrovaný obvod.
Pokud někdo používá aku nářadí Makita, mohlo by ho zajímat, s čím jsem se potýkal:
Jde o pokaženou sérii baterek a nabíječek, po třech letech jich naráz 6 odešlo - vždy dva články mrtvé. Nevěřil jsem vlastním očím, ale ve 3 ze 6 baterek BL1430, za které si účtují kolem 3k nebyly články zapojeny na balanční konektor... Poskládal jsem 6 funkčních packů, destruktivně odstavil tu slavnou elektroniku, která to má všechno na svědomí (neustále něco žere pouze z prvních dvou článků, pokud se baterka delší dobu nepoužívá, vybije je do mrtě, což má společně s nefunkčností balancéru u nabíječky za následek zničení baterky), a na původní konektor napojil články stejně, jako modelářský pack. Zatím to tátovi nabíjím iChargerem, ale chci mu do původní šochtle zapojit levnou nabíječku, protože to má pěkný dokovací konektor na zacvaknutí baterky.
Díky všem, pěknou neděli,
Ondra
koupil jsem levný klon imax B6 z ebay pro zástavbu do krabice nabíječky Makita DC18RA. Neměl jsem po ruce zdroj, tak jsem to prvně zabudoval, abych následně zjistil, že nabíječka nefunguje:( Teď nevím, jestli byla vadná nebo jsem jí pomohl:
Mohl jsem ji zničit tím, že jsem odletoval desku s displejem a IDE kabelem ho prodloužil o cca 7cm? Vše bylo zapojeno správně před zapojením na zdroj, letoval jsem mikropájkou a jsem si jist, že jsem nic neprohřál ani nepomrvil něco dalšího.
Displej se rozsvítí, první řádek svítí bíle a začne hrozně topit stabilizátor zespoda, protože nesnese odběr, kterým se mezitím doběla žhaví hlavní integrovaný obvod.
Pokud někdo používá aku nářadí Makita, mohlo by ho zajímat, s čím jsem se potýkal:
Jde o pokaženou sérii baterek a nabíječek, po třech letech jich naráz 6 odešlo - vždy dva články mrtvé. Nevěřil jsem vlastním očím, ale ve 3 ze 6 baterek BL1430, za které si účtují kolem 3k nebyly články zapojeny na balanční konektor... Poskládal jsem 6 funkčních packů, destruktivně odstavil tu slavnou elektroniku, která to má všechno na svědomí (neustále něco žere pouze z prvních dvou článků, pokud se baterka delší dobu nepoužívá, vybije je do mrtě, což má společně s nefunkčností balancéru u nabíječky za následek zničení baterky), a na původní konektor napojil články stejně, jako modelářský pack. Zatím to tátovi nabíjím iChargerem, ale chci mu do původní šochtle zapojit levnou nabíječku, protože to má pěkný dokovací konektor na zacvaknutí baterky.
Ondra
Re: Mohl jsem tímhle zničit imax B6?
To je normalni dvouradkovy display. Tam urcite neni problem v 7mi centimetrech kabelu. Bud byla blba uz pred tim a nebo jsi dorazil necim jinym. Pokud neco topi tak to vypada spis na zkrat nebo blbe zapojeni.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
nj, taky v tom nevidím problém. Jsem osel, že jsem to nevyzkoušel, než jsem do toho začal drbat no:( ikdyž kdoví, jak by proběhla reklamace někam do Číny.
Vyndal jsem stabilizátor a sám o sobě funguje bez problému.
Vyndal jsem stabilizátor a sám o sobě funguje bez problému.
Pokud hřeje stabík a topí procesor tak se Ti to podařilo asi přepolovat na vstupu.Tedy jestli je to Imax B6 clon který nemá ochranu proti přepolování.Navíc ty poslední Imax B6 mají procesor ARM Cortex takže výměna procesoru se nevyplatí=běžně na to nikdo nemá programator. 
nn, ochranu proti přepolování to nemá. Přepólovat jsem to nemohl, mám k tomu starej 16V zdroj IBM, co má náhodou stejnej konektor, plus uprostřed stejně jako na nabíječce.
No nic se nedá dělat, nabíječka nejspíš byla už mrtvá, opravovat to teda nemá cenu a reklamace asi nehrozí.
Pokud seženu novou, v prodloužení vodičů k displeji teda problém není? Abych neoddělal další:)
Ty imax B6 klony obecně stojí za pendrek, co ted čtu. Máte nějakej tip na osvědčenou levnou nabíječku?
4S, 50W úplně stačí.
No nic se nedá dělat, nabíječka nejspíš byla už mrtvá, opravovat to teda nemá cenu a reklamace asi nehrozí.
Pokud seženu novou, v prodloužení vodičů k displeji teda problém není? Abych neoddělal další:)
Ty imax B6 klony obecně stojí za pendrek, co ted čtu. Máte nějakej tip na osvědčenou levnou nabíječku?
4S, 50W úplně stačí.
ondra1402 píše:... Máte nějakej tip na osvědčenou levnou nabíječku?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
a pokud zachovali soft a nepodělali HW tak třeba
jyrry.webnode.cz
A mě zase odešla Turnigy Acucell 6 a chodí Imax B6.
Ono to bude spíš kus od kusu.
https://fokker1.rajce.idnes.cz/
ondra1402 píše:Pokud někdo používá aku nářadí Makita, mohlo by ho zajímat, s čím jsem se potýkal:
Ondra
Je to tak. Serie BL (jak BL 1430, nebo BL 1830, případně 1815, vlastně snad vše co začíná na BL) je tragická. Prostě nefunguje. Ale Makita se k tomu postavila čelem a pokud nebylo na baterii více než 150 (někdo píše) 300 cyklů, tak ji Makita mění 1:1 v rámci záruky. Ale ne v ČR
Stačí vše uvnitř zlikvidovat (čti elektroniku) a nabíjet. Normálně. Bez těch otravných a nesmyslných berliček, jako jsou balancery. Akumulátor 18650 z Makity balancování nepotřebuje. Stačí je po používání s nabíječkou od Makity zvalchovat a pokud jsou OK, tak je to naposledy, co jsou nabíjené samostatně. Vyzkoušené na desítkách, dnes už možná i stovkách sad BL....
Aku BL se "zamykají" (definitivně) až po třetí chybě. Pokud není nějaký článek vyloženě zlikvidovaný vybitím, někdy stačí jednotlivě dobít, případně chvíli počkat (ochlazení). Pak se dá ještě používat s originální (za) nabíječkou. Jinak je to konečná.
jyrry píše:quote="ondra1402":... Máte nějakej tip na osvědčenou levnou nabíječku?
a pokud zachovali soft a nepodělali HW tak třeba
Pridám toto:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... arger.html
Osvedčenú nejak dlhodobo ju síce nemám, či vydrží,
ale pomeranú že čo presne robí aspoň ako nová ju mám a musím povedať že OK.
Za pár drobných slušný nabíjač podľa mňa ako ušitý k zabudovaniu niekam a pre niekoho kto chce strčiť a nestarať sa (ideálne keď zakrytuješ aj nastavenie aby s tým nikto nehýbal...). Plus to že "vie" A123.
Keď chceš displej, než predlžovať piny, dal by som externý merač. Neviem či chceš napätia článkov alebo kapacitu.. je toho plno.
Len nie niečo čo zas bude žiť len z prvých dvoch článkov!!!
>novfra:
Baterky byly z Rakouska, takže by se na mě záruční výměna možná vztahovala, bohužel jsem to zjistil až potom, co jsem ze všech desek s elektronikou nožem vzteky odškrábal několik set smd součástek. Ta baterka byla snad chytřejší než já:)
>coro:
tohle jsem chtěl původně použít, aby to bylo plugnplay jako původně, ale táta si nakonec vymyslel, že tam chce výstup na banánky, aby tím mohl nabíjet i startovací pack na paragliding a netahal pořád moji nabíječku..
Díky za rady, asi pořídím ten accucel. Snad budu mít víc štěstí.
Baterky byly z Rakouska, takže by se na mě záruční výměna možná vztahovala, bohužel jsem to zjistil až potom, co jsem ze všech desek s elektronikou nožem vzteky odškrábal několik set smd součástek. Ta baterka byla snad chytřejší než já:)
>coro:
tohle jsem chtěl původně použít, aby to bylo plugnplay jako původně, ale táta si nakonec vymyslel, že tam chce výstup na banánky, aby tím mohl nabíjet i startovací pack na paragliding a netahal pořád moji nabíječku..
Díky za rady, asi pořídím ten accucel. Snad budu mít víc štěstí.
Výstup na banánky má.. aj nabíja bez pripojenia balanceru, len na to nespokojne zapiští a aj tak začne.. Aj 6V a 12V olovo som s tým skúšal prevetrať (Nastavíš LiFe a veríš že si vyberie 2s (3xPb) či 4S (6xPb)) - pekne vylezie na 7,2V či 14,4V a po chvíli na pokles prúdu aj vypne..
Accucell je ale zrejme lepšia možnosť, viac možností a už len ten displej a nastavenie. To len tak podpichujem, lebo sú "aplikácie" kde je akákoľvek možnosť niečo nastaviť, nebezpečná (kvoli obsluhe..).
Accucell je ale zrejme lepšia možnosť, viac možností a už len ten displej a nastavenie. To len tak podpichujem, lebo sú "aplikácie" kde je akákoľvek možnosť niečo nastaviť, nebezpečná (kvoli obsluhe..).
Jen tak offtopic. Taky mám Makitu akušroubovák aku tam je BL1415. Mám být klidný nebo myslíš, že to mám rozdělat ? Zatím jsem ji mockrát nenabíjel tak by to nemuselo být hrozný. Pokud by jsi věděl jaké tam je zapojení článků v tom žlutém konektoru rád bych to proměřil.
Robinsson píše:Jen tak offtopic. Taky mám Makitu akušroubovák aku tam je BL1415. Mám být klidný nebo myslíš, že to mám rozdělat ? Zatím jsem ji mockrát nenabíjel tak by to nemuselo být hrozný. Pokud by jsi věděl jaké tam je zapojení článků v tom žlutém konektoru rád bych to proměřil.
Na tom žlutém konektoru toho moc nenaměříš. Není to klasický balanční konektor. Jestli chceš měřit jednotlivé články, tak jedině rozdělat a měřit přímo na akumulátorech.
Udržuj baterku nabitou a kdyby Ti někdy náhodu nabíječka zahlásila chybu akumulátoru, tak ji odpoj a za žádných okolností se nepokoušej ji znovu připojit k originální nabíječce!! Po třetí chybě se elektronika zablokuje a už nelze nabíjet.
coro píše:Výstup na banánky má.. aj nabíja bez pripojenia balanceru, len na to nespokojne zapiští a aj tak začne.. Aj 6V a 12V olovo som s tým skúšal prevetrať (Nastavíš LiFe a veríš že si vyberie 2s (3xPb) či 4S (6xPb)) - pekne vylezie na 7,2V či 14,4V a po chvíli na pokles prúdu aj vypne..
Přesně proto jsem to chtěl udělat blbuvzdorně - zapojit baterku a o víc se nestarat. Ještě to zvážím, pokud není potřeba balancovat, tak by to byla lepší volba. Musel by se ale vzdát nabíjení startovacího packu, protože tam má 12S nimh.
Jinak jak píše novfra - baterku nenechat dlouhou dobu ležet ladem a pokud nabíječka zahlásí chybu, znovu nepřipojovat, ale rozebrat a dobít pořádně. Po třech chybách to elektronika odstaví a kupodivu s tím nikdo neumí hnout.
Před dvěma roky jsem koupil IMAX B6 a po třech nabíjení odešla.Udělal jsem reklamaci a dostal novou a ta maká bez problémů.Jsem spokojen.