DJI NAZA pokračování

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
gardenroute

Re: DJI NAZA pokračování

#1321 Příspěvek od gardenroute »

Peta1191 píše:Pokud je ovšem hardware stejný, tak proč by to byl problém?
DJI NAZA není jen hardware... A ze jsou ty dvě jednotky ZCELA stejne, opravdu ?
A znovu, u čehokoliv co má společného s letadly (tady nejsme v klubu pretaktovacu CPU ve stolnim PC kde o nic nejde) bych se jakéhokoliv reverzního inženýrství bal jak čert krize. Problém to hacknout asi není, ale kde je jistota, ze to bude 100% spolehlive :?: Vzdyt to ridi a stabilizuje letadlo :!:
Celkove me ta vec prijde ne zcela na miste, to vzhledem k cenovemu rozdilu, a k tomu, co se jinak do tohoto hobby strka :?
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
gardenroute

#1322 Příspěvek od gardenroute »

DJIvison píše:I když jsem tu občas za blba, taková kacířská, když nejde zapnout kalibrace kompasu ovladačem,
je řádně zkalibrovaný ovladač(TX) páčky ? Někdy to dělá ostudu, mě blblo odarmovávání motorů, a nakonec jsem musel kalibrovat ovladač dvakrát.
:?:
Může být, je to celkem neobvyklé, ale může se to rozhodit, ale není nic jednoduššího, než si to v DJI Ass. ověřit, příp. znovu zkalibrovat.
Nejsem si zcela jistý co myslíš tím "...ovladač páčky...", kalibrace kompasu se spouští u Phantoma na Tx rychlým přepínáním sem/tam pravého switche pro volbu režimu stabilizace (GPS ATTi a ATTi) koptéry.
DJIvison

#1323 Příspěvek od DJIvison »

Domnívám se, že pokud nejsou dobře zkalibrované "páčky" na vysílači, nemusí? naza pustit jiné funkce.
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
Peta1191

#1324 Příspěvek od Peta1191 »

gardenroute píše:DJI NAZA není jen hardware... A ze jsou ty dvě jednotky ZCELA stejne, opravdu ?
A znovu, u čehokoliv co má společného s letadly (tady nejsme v klubu pretaktovacu CPU ve stolnim PC kde o nic nejde) bych se jakéhokoliv reverzního inženýrství bal jak čert krize. Problém to hacknout asi není, ale kde je jistota, ze to bude 100% spolehlive :?: Vzdyt to ridi a stabilizuje letadlo :!:
Celkove me ta vec prijde ne zcela na miste, to vzhledem k cenovemu rozdilu, a k tomu, co se jinak do tohoto hobby strka :?

DJI NAZA je pouze hardware a o její ne/spolehlivosti se vedou debaty všude možně. Takže nevím, zda tvůj argument má nějaký význam. LITE verze je dost ořízlá, ale podle všeho jen softwarem, takže když do ní nasypeš vyladěnější soft, tak by měla být i spolehlivější...

Ani tak se mi nejedná o peníze, rozdíl opravdu není tak velký. Spíš mi jde o to, že kdo už LITE má, je to cesta, jak si ji vylepšit...
gardenroute

#1325 Příspěvek od gardenroute »

Peta1191 píše:DJI NAZA je pouze hardware a o její ne/spolehlivosti se vedou debaty všude možně. Takže nevím, zda tvůj argument má nějaký význam...
To jsi vedle, NAZA je hardware s firmwarem (tj. ten soft), který má implementované letové algoritmy a kompletní model stabilizace letu. Takže ten "můj argument" má v tomto kontextu samozřejmě zcela zásadní smysl. NAZA bez svého software by byla pouze hromadou lehce napodobitelného šrotu :)

Nevím jaké máš ty zkušenosti s tou její "ne/spolehlivostí" (jak sám uvádíš :D ), ale pokud se omezují pouze na ty debaty, tak se i tak divím Tvému zájmu o ní, proč tedy nejdeš do něčeho dle Tebe spolehlivějšího? Já s ní mám osobní zkušenost z 2-letého létání. Žádný zásadní problém.

Nijak jsem nerozporoval snahy si vylepšit Lite verzi, pouze jsem upozorňoval na to, že se jedná o řídící jednotku multirotorového letadla (ač z oblasti hobby), na které jsou kladeny ty nejvyšší nároky spolehlivosti (bohužel to nelétá aerodynamicky), a to mě nejde dohromady se zcela čerstvým komunitním a zatím ne zcela prověřeným "projektem" hacku té Lite verze... :(
gardenroute

#1326 Příspěvek od gardenroute »

DJIvison píše:Domnívám se, že pokud nejsou dobře zkalibrované "páčky" na vysílači, nemusí? naza pustit jiné funkce.
Myslím, že to bylo vysvětleno (viz předchozí příspěvky, nejen ty poslední)...
graup15

#1327 Příspěvek od graup15 »

Ahojky
Protože mi tohle opravdu zajímá,tak jsem včera koupil (zítra dorazí) samotnou Naza -M-Lite.
Okamžitě ji přehraju a budu testit v méně důležitém stroji (Discovery)

Podívej..z praxe vím u hodně drahých strojů (Citizen M32V..a pod),že je to vždy full verze, ale jen buď ořezaná tím,že se funkce nedají spustit. Pak si zákazník za opravdu těžké prachy (desítky tisíc euro) jen koupí kody a ejhle..hned to maká.
Vůbec bych se nedivil, kdyby Naza M-Lite byl stejný HW,jen s ukončeným vývojem SW. protože u M-V2 platíš právě to sw. Rozhodně né HW. To stojí v dnešní době pakatel.

Takže budu testit..uvidíme.
Peta1191

#1328 Příspěvek od Peta1191 »

gardenroute píše:To jsi vedle, NAZA je hardware s firmwarem (tj. ten soft), který má implementované letové algoritmy a kompletní model stabilizace letu. Takže ten "můj argument" má v tomto kontextu samozřejmě zcela zásadní smysl. NAZA bez svého software by byla pouze hromadou lehce napodobitelného šrotu :)

Nevím jaké máš ty zkušenosti s tou její "ne/spolehlivostí" (jak sám uvádíš :D ), ale pokud se omezují pouze na ty debaty, tak se i tak divím Tvému zájmu o ní, proč tedy nejdeš do něčeho dle Tebe spolehlivějšího? Já s ní mám osobní zkušenost z 2-letého létání. Žádný zásadní problém.

Nijak jsem nerozporoval snahy si vylepšit Lite verzi, pouze jsem upozorňoval na to, že se jedná o řídící jednotku multirotorového letadla (ač z oblasti hobby), na které jsou kladeny ty nejvyšší nároky spolehlivosti (bohužel to nelétá aerodynamicky), a to mě nejde dohromady se zcela čerstvým komunitním a zatím ne zcela prověřeným "projektem" hacku té Lite verze... :(

Vedle nejsem, je mi jasný, že je to hardware s firmwarem. [emoji12]

NAZA mám již také nejaké zkušenosti, co se týče spolehlivosti nemůžu říct půl slova. Zatím vždy a všude fungovala bez potíží. Pochopil bych tvůj argument o hacku/upgradu firmwaru, pokud by se jednalo a firmware někoho bůhví koho. Ale oni dostali firmware z V2 do LITE. Prostě jen nasimulují bootloader V2 a upgrade proběhne přes DJI asistenta DJI firmwarem. Takže ty letové algoritmy atd. jsou od DJI, schodné s V2. No a pokud je ten hardware stejný, musí to fungovat. A zatím jsem nikde nezaznamenal nikoho, kdo by měl po preflashovaní nějaký problém...
miro5

#1329 Příspěvek od miro5 »

Napadá mě možnost, že to vyrábí hardverové stejně - je levnější flákat jeden model než dva, a pak následně proměřením to softverově dělit, co vyhovuje parametrům pro spolehlivost je M-V2 a co je na hraně v určitém parametru ale ještě vhodné na M-lite (škoda to vyhodit) se prodá jinak, pak je tu otázka spolehlivosti přehrané M-lite na M-V2, může to být OK ale taky nepředvídané chování a havárka.
DJI - F309 Phantom 2 H4-3D, GP4 Black
graup15

#1330 Příspěvek od graup15 »

No jen u DJI ví jak to je, ale ..za vším hledej prachy!!! Proto si myslím,že HW bude stejný a aby portfolio vypadalo dobře..tak musí existovat low cost výrobek, pak i mainstream a i high end. Ale tak aby to výrobce stálo co nejmíň. Proto si myslím,že M-Lite a V2 se liší jen sw.
Že by někdo testoval jednotky...no to by stálo lidskou sílu,testovací přípravky a diagnostický hw..což opět stojí prachy navíc..
caven

#1331 Příspěvek od caven »

A už někdo zkusil tam naprat ten firmware z dvojkové verze ?
Peta1191

#1332 Příspěvek od Peta1191 »

Včera večer jsem ho tam loupnul
graup15

#1333 Příspěvek od graup15 »

No už se na ty pokusy docela těším. Discovery bude zkušební králík:-)
Ale do tohodle půjde zatím stará osvědčená M-Lite (bez upgradu na V2)

Ale spíš někomu rám na Disco věnuji. A vybavení z něj dám do rámu QAV 400.
Přílohy
DSCN0601.JPG
DSCN0599.JPG
miro5

#1334 Příspěvek od miro5 »

No a jak?
graup15 píše:...Že by někdo testoval jednotky...no to by stálo lidskou sílu,testovací přípravky a diagnostický hw..což opět stojí prachy navíc..

Chceš snad naznačit že to vyjede z linky a hned to šoupnou do krabice? nějaké parametry to musí splňovat a tolerance součástek když se nesejde je hned problém, ale při funkčnosti základu to jde udat jako lite.
DJI - F309 Phantom 2 H4-3D, GP4 Black
graup15

#1335 Příspěvek od graup15 »

Já nevím,jen spekuluji ,stejně jako všichni. Nakonec začíná se to dost množit (přehrávání M-Lite) tak se uvidí jak je to.
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“