Stolní soustruh do dílny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
RCModely
Kontaktovat uživatele:

Re: Stolní soustruh do dílny

#211 Příspěvek od RCModely »

BUBI píše:Ano, je to do mlynku na mäso. Hovorove šajba.

Hmm, tady se budou dělat klobásky:-)
Co se týká soustruhu, tak u mě vyhrává MN-80 pořídil jsem vršek za 10000 místo složitých převodů měnič a motor celkem za 15000kč
Přílohy
DSC00638.JPG
DSC00637.JPG
arda1
Kontaktovat uživatele:

#212 Příspěvek od arda1 »

Kluci ohledně těch měničů můžete napsat co tam máte (popřípadě jaký motory) a v jakým rozsahu Hz to používáte? Díky Radek
ICQ 638556901
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#213 Příspěvek od Mad_Box »

Jde o to v jakém rozsahu tu regulaci potřebuješ. U soustruhu musíš mít 3f motor. U levných skalárních měničů nedostaneš takový rozsah otáček jako u vektorů nebo alespoň s nějakým lepším řízením proudu (např. FCC apod.)
U skaláru se dostaneš při udržení rozumného momentu na rozsah tak 15-70Hz při dobrém nastavení U/f charakteristiky.
S vektorem se dá dostat dobře i na nižší frekvence (pár Hz) a pokud je měnič solidní bude fungovat skoro bez nastavování (umí si změřit motor)
Nejlepších výsledků pak dosáhneš s closed-loop řízením, ale to potřebuje na motoru snímač natočení.

Potom je potřeba počítat s chlazením motoru - když jedeš na malých frekvencích tak integrované chlazení nefunguje
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#214 Příspěvek od arda1 »

Jakou sestavu měnič -motor tam máš ty? Radek
ICQ 638556901
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#215 Příspěvek od Rosta2 »

Já mám k soustruhu MAHOS 22 viz. foto - měnič MICROMASTER 440 (výrobce SIEMENS) tento měnič je přímo určený výrobcem pro motor toho soustruhu, který je taky vyrobený ve firmě SIEMENS. Na měniči mám nastavenou hodnotu 120 KHz což je zhruba 2000 ot./min na vřetenu soustruhu. Důležité ale je také nastavení v měniči rozběhu a doběhu motoru ( při zapnutí a vypnutí ).
Přílohy
PB170005.JPG
P1050178.JPG
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#216 Příspěvek od Mad_Box »

arda1 píše:Jakou sestavu měnič -motor tam máš ty? Radek

Mám Promu 550 a originál motor (rozebrán a přepojen Y na D (400 na 230V)) Původně jsem tam měl Lenze 8200 Vector který měl teda neskutečně kvalitní řízení, ale kvůli rozměrům jsem ho potom nahradil Siemensem Micromaster 420, jede taky dobře, ale na toho Lenze nemá, ovšem stále je to naprosto dostatečně jen jsem profesně trochu deformován ohledně řízení a pohonů ;-)
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Golfista

#217 Příspěvek od Golfista »

Rosta2: ty na tom děláš nebo to jenom leštíš? Víš jak vypadá ten můj? Neuklízím, až když se nevejdou špony pod lože do vany... :lol:
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#218 Příspěvek od Rosta2 »

Golfista píše:Rosta2: ty na tom děláš nebo to jenom leštíš? Víš jak vypadá ten můj? Neuklízím, až když se nevejdou špony pod lože do vany... :lol:

Nene, tak to není, to je fotka z doby, když jsem si soustruh koupil přímo z fabriky ( KOVOSVIT Sezimovo Ústí ) za výprodejovou cenu 35 700Kč. Dnes už vypadá že se na nim trochu pracuje :D Taky tam mám třísky ve vaně, a když mě chytne uklízecí, tak ty třísky ekologicky zlikviduji :D . Ale lože apod. čistím a mažu po každé práci.
jag42

#219 Příspěvek od jag42 »

Nemáte někdo šikovně vyřešené zakrytí šroubu podélného posuvu?
Někde jsem viděl třeba jakousi pružinu z pružné pásoviny, to vypadá dobře, ale nevím zda se to dá někde rozumě sehnat. Nebo jiné nápady?
Golfista

#220 Příspěvek od Golfista »

Ale přiznávám se, že by to chtělo abych trochu poklidil, když vidím ty fotky tady. Já dělám málo, jenom hliník a laminát a ani po něm moc neuklízím. WD-čko to jistí... :D
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
letec61

#221 Příspěvek od letec61 »

Ahoj obráběči.Spirálové kryty šroubů dodává firma MATIS Snad by se dalo domluvit.
http://www.matis.cz/cs/produkt/spiralove-kryty-produkty
Golfista

#222 Příspěvek od Golfista »

Je to sice hezké, ale připadá mi to zbytečné. Stačí občas vyfoukat, otřít a namazat.
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#223 Příspěvek od jozefbb »

Povedal by som, ze celkom zbytocne to nie je hlavne na lavej strane , z pravej som to vyhodil aj ja, nakolko to znizovalo o 8cm rozsah pozdlzneho posuvu,
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#224 Příspěvek od jozefbb »

Na 400 ku som urobil digitalne odmeriavanie v priecnom smere. V podstate za cenu sublery , ktoru som trochu upravil a pripevnil.
Přílohy
uploadfromtaptalk1421005800666.jpg
uploadfromtaptalk1421005786016.jpg
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#225 Příspěvek od Rosta2 »

jozefbb píše:Na 400 ku som urobil digitalne odmeriavanie v priecnom smere. V podstate za cenu sublery , ktoru som trochu upravil a pripevnil.

Ono stačí trocha vlhkosti, a tyto posuvná digitální měřítka už ukazují úplně něco jiného, nebo přes displej běhají různá čísla, jako pominutá. Takže při vrtání až na tu posuvku kápne trochu chladící kapaliny, tak už to neměří - až po důkladném vysušení. A dále mě nějak není jasné, jak se bude na tom posuvném měřítku správně odečítat hodnota - to se bude muset v případě najetí nožem do materiálu u toho příčného suportu třeba o hodnotu 0,35mm násobit 2 x =0,7mm. Takže pořád na to se musí myslet, a stejně na ten displej moc vidět nebude, ale to je každého věc. Já tedy pokud budu dělat serii přesných rozměrů na jednom průměru, tak si opřu hodinky - hrotem ( číselníkový uchylkoměr ) o nožovou hlavu a tak si hlídám tu správnou hodnotu přijetí nože k materiálu.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“