Rušení od spalovacího motoru 26ccm

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
Andelos

Rušení od spalovacího motoru 26ccm

#1 Příspěvek od Andelos »

Ahoj všichni,
pročetl jsem si zde spoustu vláken, ale nenalezl řešení mého problému. Zkusím se tedy zeptat, snad bude můj dotaz k pochopení.
Měl jsem doma motor z křovinořezu 26ccm, který jsem očesal od zbytečných plastů atd. a předělal ho na "letecký motor". S tímto motorem jsem si postavil sněžný kluzák. Problém ovšem nastal při prvním startu, kdy jsem zjistil, že motor ruší RC soustavu. Když motor neběží, vše je OK. Když motor běží, servo řízení náhodně škube do všech stran, servo plynu občas také zaškube. Zkoušel jsem vyndat veškerou elektroniku mimo model, abych zjistil, zda to nedělají vybrace. Bez výsledku. Měnil jsem serva, měnil jsem přijímač, zkoušel první poslední. RC soupravu mám Spektrum DX3C s přijímačem SR300.
V modelu mám tuto elektroniku:
servo řízení - Hitec HS 805 BB
servo plynu - Hitec HS 311
přijímač Spektrum SR300
Celé to napájím z 2s Li-pol, přes externí BEC Turnigy 3A.
Motor jsem zkoušel odrušit odrušovací fajfkou na svíčce i odrušovacím VN kondenzátorem, vše bez výsledku.
Předem děkuji za jakékoli rady či připomínky.
oskarr

Re: Rušení od spalovacího motoru 26ccm

#2 Příspěvek od oskarr »

Vyměn motor!
c3cilka

#3 Příspěvek od c3cilka »

Stínění kabelů(případně úplné uzavření elektroniky do stíněné krabičky), zkrácení kabelů na minimální délky.
kozlik327

#4 Příspěvek od kozlik327 »

zkus se zeptat zde . viewtopic.php?f=8&t=69914&p=1181841#p1181867Jistě se najde řešení.Ještě bys mohl celý upravený motor nafotit.
Andelos

#5 Příspěvek od Andelos »

Jak by mělo vypadat takové odstínění kabelů ?
fokker1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od fokker1 »

Dělá to i když dáš komplet elektroniku mimo tem kluzák? Třeba s jiným servem, abys ho nemusel vymontovávat. Mně přijde nejpravděpodobnější, že to má mechanickou příčinu, nějaký špatný kontakt. Ještě se mi nestalo, že by motor rušil 2,4GHz. Zapalování nikdy nijak neodrušuju.
https://fokker1.rajce.idnes.cz/
c3cilka

#7 Příspěvek od c3cilka »

A kdo říká, že mu ruší přijímač. Servo je také řízeno signálem a na mnohem nižší frekvenci.(a dlouhé kabely jsou krásné antény)

Dle čeho jsi vybíral kondenzátor?
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od HavelAircraft »

Odstíněné kabely vypadají tak že si koupíš stíněný kabel a namontuješ ho na zapalování místo toho co tam je.
Nebo je řešení je zapalování elektronické.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
c3cilka

#9 Příspěvek od c3cilka »

Nemusí je kupovat, prodávají se kovové punčochy, případně může obalit hliníkovou páskou. :)

Elektronické zapalování může také zkusit, ale otázka zní, zda-li by zvládl motor opět zprovoznit(nic proti autorovi)
Andelos

#10 Příspěvek od Andelos »

Ano, ikdyž jsem dal elektroniku mimo, stále to rušilo. Zkoušel jsem i jiné servo.
Kondenzátor jsem našel v šuplíku :) klasický odrušovací co se používá u automobilů.
El. zapalování se mi kupovat nechce, nemám jistotu že bude ta investice mít smysl.
Zkusím tedy odrušit ten kabel zapalování, popř si ještě pohrát s tou elektronikou. Dochází mi už ovšem nápady na zprovoznění toho prokletého kluzáku...
c3cilka

#11 Příspěvek od c3cilka »

Počkej, ty máš kabely k zapalování? Já myslel, že to má své dynamo. Tak to je asi potom jasné, nutně musíš tenhle kabel oddělit od systému.(zkusil bych odrušovací trafo)

Jinak "kondenzátor z šuplíku" nemusí mít vůbec žádný účinek, to se ladí, nehrabe do šuplíku...
Andelos

#12 Příspěvek od Andelos »

Špatně jsem se vyjádřil s tím kabelem. Tím jsem myslel kabel od zapalování ke svíčce. Motor má své magneto. Ten kondenzátor byl jen pokus ze zoufalství.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od AR1 »

Andelos píše:Ahoj všichni,

Celé to napájím z 2s Li-pol, přes externí BEC Turnigy 3A.

Motor bys měl mít napájen zvlášť, nebo oddělen opto členem. Jestli máš jedno společné napájení, motor i palubní síť, bude to tím.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
palci72
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od palci72 »

Skús vymeniť iný typ sviečky.....niekedy pomáha aj to....
Andelos

#15 Příspěvek od Andelos »

Ten motor není nijak elektronicky spojený s RC elektronikou. Motor má své magneto, kterým si vyrábí vlastní energii. Svíčku zkusím, díky za typ.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“