Rušení od spalovacího motoru 26ccm
Rušení od spalovacího motoru 26ccm
Ahoj všichni,
pročetl jsem si zde spoustu vláken, ale nenalezl řešení mého problému. Zkusím se tedy zeptat, snad bude můj dotaz k pochopení.
Měl jsem doma motor z křovinořezu 26ccm, který jsem očesal od zbytečných plastů atd. a předělal ho na "letecký motor". S tímto motorem jsem si postavil sněžný kluzák. Problém ovšem nastal při prvním startu, kdy jsem zjistil, že motor ruší RC soustavu. Když motor neběží, vše je OK. Když motor běží, servo řízení náhodně škube do všech stran, servo plynu občas také zaškube. Zkoušel jsem vyndat veškerou elektroniku mimo model, abych zjistil, zda to nedělají vybrace. Bez výsledku. Měnil jsem serva, měnil jsem přijímač, zkoušel první poslední. RC soupravu mám Spektrum DX3C s přijímačem SR300.
V modelu mám tuto elektroniku:
servo řízení - Hitec HS 805 BB
servo plynu - Hitec HS 311
přijímač Spektrum SR300
Celé to napájím z 2s Li-pol, přes externí BEC Turnigy 3A.
Motor jsem zkoušel odrušit odrušovací fajfkou na svíčce i odrušovacím VN kondenzátorem, vše bez výsledku.
Předem děkuji za jakékoli rady či připomínky.
pročetl jsem si zde spoustu vláken, ale nenalezl řešení mého problému. Zkusím se tedy zeptat, snad bude můj dotaz k pochopení.
Měl jsem doma motor z křovinořezu 26ccm, který jsem očesal od zbytečných plastů atd. a předělal ho na "letecký motor". S tímto motorem jsem si postavil sněžný kluzák. Problém ovšem nastal při prvním startu, kdy jsem zjistil, že motor ruší RC soustavu. Když motor neběží, vše je OK. Když motor běží, servo řízení náhodně škube do všech stran, servo plynu občas také zaškube. Zkoušel jsem vyndat veškerou elektroniku mimo model, abych zjistil, zda to nedělají vybrace. Bez výsledku. Měnil jsem serva, měnil jsem přijímač, zkoušel první poslední. RC soupravu mám Spektrum DX3C s přijímačem SR300.
V modelu mám tuto elektroniku:
servo řízení - Hitec HS 805 BB
servo plynu - Hitec HS 311
přijímač Spektrum SR300
Motor jsem zkoušel odrušit odrušovací fajfkou na svíčce i odrušovacím VN kondenzátorem, vše bez výsledku.
Předem děkuji za jakékoli rady či připomínky.
Re: Rušení od spalovacího motoru 26ccm
Vyměn motor!
Stínění kabelů(případně úplné uzavření elektroniky do stíněné krabičky), zkrácení kabelů na minimální délky.
zkus se zeptat zde . viewtopic.php?f=8&t=69914&p=1181841#p1181867Jistě se najde řešení.Ještě bys mohl celý upravený motor nafotit.
Jak by mělo vypadat takové odstínění kabelů ?
Dělá to i když dáš komplet elektroniku mimo tem kluzák? Třeba s jiným servem, abys ho nemusel vymontovávat. Mně přijde nejpravděpodobnější, že to má mechanickou příčinu, nějaký špatný kontakt. Ještě se mi nestalo, že by motor rušil 2,4GHz. Zapalování nikdy nijak neodrušuju.
https://fokker1.rajce.idnes.cz/
A kdo říká, že mu ruší přijímač. Servo je také řízeno signálem a na mnohem nižší frekvenci.(a dlouhé kabely jsou krásné antény)
Dle čeho jsi vybíral kondenzátor?
Dle čeho jsi vybíral kondenzátor?
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
Odstíněné kabely vypadají tak že si koupíš stíněný kabel a namontuješ ho na zapalování místo toho co tam je.
Nebo je řešení je zapalování elektronické.
Nebo je řešení je zapalování elektronické.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Nemusí je kupovat, prodávají se kovové punčochy, případně může obalit hliníkovou páskou.
Elektronické zapalování může také zkusit, ale otázka zní, zda-li by zvládl motor opět zprovoznit(nic proti autorovi)
Elektronické zapalování může také zkusit, ale otázka zní, zda-li by zvládl motor opět zprovoznit(nic proti autorovi)
Ano, ikdyž jsem dal elektroniku mimo, stále to rušilo. Zkoušel jsem i jiné servo.
Kondenzátor jsem našel v šuplíku
klasický odrušovací co se používá u automobilů.
El. zapalování se mi kupovat nechce, nemám jistotu že bude ta investice mít smysl.
Zkusím tedy odrušit ten kabel zapalování, popř si ještě pohrát s tou elektronikou. Dochází mi už ovšem nápady na zprovoznění toho prokletého kluzáku...
Kondenzátor jsem našel v šuplíku
El. zapalování se mi kupovat nechce, nemám jistotu že bude ta investice mít smysl.
Zkusím tedy odrušit ten kabel zapalování, popř si ještě pohrát s tou elektronikou. Dochází mi už ovšem nápady na zprovoznění toho prokletého kluzáku...
Počkej, ty máš kabely k zapalování? Já myslel, že to má své dynamo. Tak to je asi potom jasné, nutně musíš tenhle kabel oddělit od systému.(zkusil bych odrušovací trafo)
Jinak "kondenzátor z šuplíku" nemusí mít vůbec žádný účinek, to se ladí, nehrabe do šuplíku...
Jinak "kondenzátor z šuplíku" nemusí mít vůbec žádný účinek, to se ladí, nehrabe do šuplíku...
Špatně jsem se vyjádřil s tím kabelem. Tím jsem myslel kabel od zapalování ke svíčce. Motor má své magneto. Ten kondenzátor byl jen pokus ze zoufalství.
Andelos píše:Ahoj všichni,
Motor bys měl mít napájen zvlášť, nebo oddělen opto členem. Jestli máš jedno společné napájení, motor i palubní síť, bude to tím.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
-
palci72
- Kontaktovat uživatele:
Skús vymeniť iný typ sviečky.....niekedy pomáha aj to....
Ten motor není nijak elektronicky spojený s RC elektronikou. Motor má své magneto, kterým si vyrábí vlastní energii. Svíčku zkusím, díky za typ.