Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu
Re: Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu
Zdravím,
tak mám za sebou první zásilku z číny. Byla to deska do notebooku. Chci se zeptat. Zásilka byla samozřejmě zadržena celníky. Na balíku byla cena 29 dolarů. Vyžádali si doklady. Dodal jsem fakturu kde bylo taky 29 dolarů. Ale vyměřili mi DPH ve výši 167,40 CZK. Jako základ pro clo byla suma 617 CZK ale jako Dph bylo 797CZK. To k tomu jako přičetli 180 korun za zastoupení českou poštou a teprv z toho vyměřili Dph?
tak mám za sebou první zásilku z číny. Byla to deska do notebooku. Chci se zeptat. Zásilka byla samozřejmě zadržena celníky. Na balíku byla cena 29 dolarů. Vyžádali si doklady. Dodal jsem fakturu kde bylo taky 29 dolarů. Ale vyměřili mi DPH ve výši 167,40 CZK. Jako základ pro clo byla suma 617 CZK ale jako Dph bylo 797CZK. To k tomu jako přičetli 180 korun za zastoupení českou poštou a teprv z toho vyměřili Dph?
blacker91 píše:...Na balíku byla cena 29 dolarů. Vyžádali si doklady. Dodal jsem fakturu kde bylo taky 29 dolarů. Ale vyměřili mi DPH ve výši 167,40 CZK. Jako základ pro clo byla suma 617 CZK ale jako Dph bylo 797CZK. To k tomu jako přičetli 180 korun za zastoupení českou poštou a teprv z toho vyměřili Dph?
Ano. Do základu pro výpočet DHP se zahnuje cena zboží včetně ceny poštovného a navíc i poplatek 180 Kč za celní odbavení Českou poštou jelikož hodnota poplatku 180 Kč je bez DPH, ale DPH se z ní taktéž počítá.
- JosefSvejk
Tyto informace tady byly uvedeny už několikrát. Jestli se každý bude pořád dokola ptát na to samé a někdo mu bude ochoten odpovídat, tak bude mít vlákno brzy tisíc stran. Pak se v tom nevyzná ani prase. To je fakt takový problém si těch pár stran přečíst? 
JosefSvejk píše:Tyto informace tady byly uvedeny už několikrát. Jestli se každý bude pořád dokola ptát na to samé a někdo mu bude ochoten odpovídat, tak bude mít vlákno brzy tisíc stran. Pak se v tom nevyzná ani prase. To je fakt takový problém si těch pár stran přečíst?
Není potřeba procházet stránky celého vlákna a vyznávat se v nich. Stačí si přečíst pouze úvodní příspěvek tohoto vlákna přímo viz tento odkaz kde je to vše uvedeno a popsáno i s řadou dalších informací. Zbytek vlákna je určen na podobné dotazy tj. nevadí když se někdo zeptá. Nicméně tak jako tak vlákno by tisíc stran mít nikdy nemělo. Pokud přesáhne stovku tak by se mělo uzamknout a dál by se pokračovalo v novém samostatném vlákně.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
to drondys: Když je clo, tak se k němu taky přidává DPH ze cla? Takhle to bylo před lety z Ameriky. Svým způsobem daň z daně
Jirka
Jirka
Celeron píše:to drondys: Když je clo, tak se k němu taky přidává DPH ze cla?...
V podstatě ano. Hodnota cla se zahrnuje do základu pro výpočet DPH a v tom základu pro výpočet DPH je hodnota zboží + poštovné + hodnota cla je-li stanovena + případný poplatek 180 Kč za celní odbavení Českou poštou.
-
czpredseda
Od 1.1. 2015 zdražuje celní deklarace: předložení z 96,- na 99,- a vyhotovení JSD ze 180,- na 192,- Kč. Důvod vyhlášený poštou: inflace dle statistického úřadu
czpredseda píše:Od 1.1. 2015 zdražuje celní deklarace: předložení z 96,- na 99,- a vyhotovení JSD ze 180,- na 192,- Kč. Důvod vyhlášený poštou: inflace dle statistického úřadu
Ano je to uvedeno na webu České pošty viz tento odkaz a viz citace. Už jsem to zapsal i do úvodního příspěvku tohoto tématu kde jsou shrnující informace.
Úprava cen poštovní celní deklarace
Z důvodu inflace vyhlašované ČSÚ dochází od 1. 1. 2015 k úpravě cen u vybraných položek služeb poštovní celní deklarace, a to v bodě 1.1 a 2.1 ze stávajících 96 Kč na 99 Kč (předložení jedné zásilky celnímu úřadu, vyhotovení souhrnné deklarace), a v bodě 2.2 ze stávajících 180 Kč na 192 Kč (předložení jedné zásilky celnímu úřadu, vyhotovení jednotného správního dokladu na základě udělení Plné moci).
Vzhledem k tomu, že se hodnota poplatku 180 Kč zahrnuje do základu DPH tak byly celkové náklady adresáta z hlediska poplatku a jeho části DPH při 180 Kč defacto 218 Kč a nyní se zvýší na cca 232 Kč.
Ahoj Drondisi a ostatní,
mám na Vás jeden vcelku pro mne důležitý dotaz, chci si sice občasně, nýbrž však pro moji vlastní firmu - tedy zboží obchodního charakteru, dovézt produkty ze zemí mimo EU - netuším však, jak se v tomto případně bude chovat celnice.
1. Česká pošta - budou asi požadovat tzv. Komisionářskou smlouvu, oč se jedná? - vážně ji potřebuji (jsem neplátce daně, chci jen v rámci zákona proclít zboží a zdanit jej)
ANEBO proclení je jako u zboží pro soukromé účely - tedy:
limit pro DPH+Clo je 22Eur = pokud je nižší hodnota - neplatí se DPH ani CLO (do nákladů si dám fakturu, na Celnici nemusím = ČP propustí zásilku bez cla automaticky)
hranice < 22Eur > 150 Eur - platím DPH (clo není vyměřeno) - dle doložené faktury
Poště platím poplatek 180 CZK (po NR o necelou dvacku více)
Doklady - Faktura (výpis z účtu) - si zadávám jako cenu zboží do účetnictví + doklad z ČP od doplacení cla zadávám též do účetnictví jakožto hodnotu zboží - správně?
Jelikož zboží s nejvyšší pravděpodobností (kvůli ceně dopravy) - bude chodit přes ČP - nebudu sem tahat soukromé přepravní společnosti typu FedEx, DHL ad., kteří asi zboží vyclí automaticky (též samozřejmě za poplatek)
Další věc, co když ČP propustí zboží bez cla, ač je ve vyšší hodnotě jak 22Eur - jak dále postupovat?
Já potřebuji fakturu (výpis z účtu = tedy už přepočteno na CZK) + DPH (příp. vyměřené CLO) - zajdu se zásilkou na nejbližší celní úřad, tam mi dovyměří celní dluh?
Anebo lze dovyměření cla zařídit na "dálku"?
Produkt budu nadále prodávat (nepodléhá dalším předpisům EU...) - tedy potřebuji zanést do účetnictví...
= reálně tedy nemohu nechat bez DPH = má-li zásilka vyšší cenu a byla propuštěna chybně ČP
Ideálně, jsem si schopen dle TARIC? proclít zboží bez deklaranta? (dle nějakého srozumitelného "návodu")
Díky mnohokrát a klaním se.
F.
mám na Vás jeden vcelku pro mne důležitý dotaz, chci si sice občasně, nýbrž však pro moji vlastní firmu - tedy zboží obchodního charakteru, dovézt produkty ze zemí mimo EU - netuším však, jak se v tomto případně bude chovat celnice.
1. Česká pošta - budou asi požadovat tzv. Komisionářskou smlouvu, oč se jedná? - vážně ji potřebuji (jsem neplátce daně, chci jen v rámci zákona proclít zboží a zdanit jej)
ANEBO proclení je jako u zboží pro soukromé účely - tedy:
limit pro DPH+Clo je 22Eur = pokud je nižší hodnota - neplatí se DPH ani CLO (do nákladů si dám fakturu, na Celnici nemusím = ČP propustí zásilku bez cla automaticky)
hranice < 22Eur > 150 Eur - platím DPH (clo není vyměřeno) - dle doložené faktury
Poště platím poplatek 180 CZK (po NR o necelou dvacku více)
Doklady - Faktura (výpis z účtu) - si zadávám jako cenu zboží do účetnictví + doklad z ČP od doplacení cla zadávám též do účetnictví jakožto hodnotu zboží - správně?
Jelikož zboží s nejvyšší pravděpodobností (kvůli ceně dopravy) - bude chodit přes ČP - nebudu sem tahat soukromé přepravní společnosti typu FedEx, DHL ad., kteří asi zboží vyclí automaticky (též samozřejmě za poplatek)
Další věc, co když ČP propustí zboží bez cla, ač je ve vyšší hodnotě jak 22Eur - jak dále postupovat?
Já potřebuji fakturu (výpis z účtu = tedy už přepočteno na CZK) + DPH (příp. vyměřené CLO) - zajdu se zásilkou na nejbližší celní úřad, tam mi dovyměří celní dluh?
Anebo lze dovyměření cla zařídit na "dálku"?
Produkt budu nadále prodávat (nepodléhá dalším předpisům EU...) - tedy potřebuji zanést do účetnictví...
= reálně tedy nemohu nechat bez DPH = má-li zásilka vyšší cenu a byla propuštěna chybně ČP
Ideálně, jsem si schopen dle TARIC? proclít zboží bez deklaranta? (dle nějakého srozumitelného "návodu")
Díky mnohokrát a klaním se.
F.
firerush píše:chci si sice občasně, nýbrž však pro moji vlastní firmu - tedy zboží obchodního charakteru, dovézt produkty ze zemí mimo EU
1. Česká pošta - budou asi požadovat tzv. Komisionářskou smlouvu, oč se jedná? - vážně ji potřebuji (jsem neplátce daně, chci jen v rámci zákona proclít zboží a zdanit jej) ANEBO proclení je jako u zboží pro soukromé účely - tedy...
...Produkt budu nadále prodávat...
Ve stručnosti jsou rozdíly zmíněny v úvodním příspěvku tohoto vlákna viz tento odkaz a tam viz sekce Zboží obchodního charakteru a Zboží neobchodního charakteru.
Obecně se pro zboží obchodního charakteru zahrnuje do sumy porovnávané s limity pro DPH a clo i cena poštovného zatímco u dovozu pro soukromé účely jen výjimečně viz EMS apod. Tím může dojít k tomu, že tatáž zásilka dovážená pro soukromé účely dle předpisů nemusí nepodléhat DPH zatímco pro obchodní účely ano. Při nesprávném určení účelu dovozu způsobeném Vaší vinou by to mohlo být vůči Vám kvalifikováno jako celní delikt a daňový únik.
Účel obchodního dovozu by České poště měl být předem znám na základě předchozí registrace obchodního dovozu v rámci žádosti o elektronické zasílání oznámení o příchodu zásilek ze zahraničí, vyplněním a zasláním formuláře viz tento odkaz na adresu sklad.praha120@cpost.cz a dále zasláním vyplněné a vlastnoručně podepsané plné moci na dobu neurčitou viz tento odkaz na adresu cd-praha120@cpost.cz.
Je-li sjednána komisionářská smlouva pak Česká pošta pro podnikatele nabízí možnost tzv. přesunu zásilky v režimu tranzitu i mimo pražskou celní poštu. V takovém případě si lze zásilku celně odbavit osobně na nejbližší celnici v místě podnikání. Platí se za to ovšem tučné poplatky viz níže. Další podrobnosti ke komisionářské smlouvě ovšem neznám a doporučuji se na ně poptat dotazem u České pošty.
Pokud není sjednána komisionářská smlouva pak je potřeba v případě, že by mělo být stanoveno DPH zásilku odbavit na poště Praha 120 buď osobně nebo v zastoupení na základě jiné plné moci pro jinou osobou či firmu na poště Praha 120 a nebo ji nechat celně odbavit Českou poštou na základě již odkazované plné moci.
Poplatky za odbavení Českou poštou u zásilky dovážené pro obchodní účely při stanovení DPH jsou ovšem obecně vyšší viz ceník a v něm viz sekce V. CELNÍ DEKLARACE
1. Obchodní zboží
1.2.1 Zastoupení v celním řízení na základě udělení Plné moci
- do 3 položek celního sazebníku 700 Kč
- za 4. a každou další položku celního sazebníku 50 Kč
1.2.2 Zastoupení v celním řízení na základě uzavření Komisionářské smlouvy
- do 3 položek celního sazebníku 600 Kč
- za 4. a každou další položku celního sazebníku 50 Kč
1.3 Celní odbavení pro režim tranzitu na základě uzavření Komisionářské smlouvy
- vystavení tranzitního celního prohlášení 300 Kč
- poskytnutí globálního zajištění celního dluhu 0,4% z hodnoty zboží, minimálně však 500 Kč
firerush píše:Další věc, co když ČP propustí zboží bez cla, ač je ve vyšší hodnotě jak 22Eur - jak dále postupovat? A nebo lze dovyměření cla zařídit na "dálku"?
V takovém případě doporučuji dodatečně požádat o stanovení DPH a případně i cla a lze to učinit i na dálku. Můžete při tom použít postup tak jak je zmíněn v úvodním příspěvku tohoto vlákna viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně. Jako podnikatel o to případně můžete požádat i na nejbližší celnici v místě podnikání.
Ahoj,
děkuji Vám za reakci, situaci nyní chápu a vidím, že se touto cestou nevyplatí.
Je nějaká šance náklady na proclení snížit?
Respektive chci jednat dle platně legislativy ČR, v tomto případě vyjde mnohem levněji nechat zaslat (ač přes cenu dopravy samotné) - zboží obchodního charakteru přes soukromého přepravce typu FedEx, DHL ad., kteří za mne deklaraci vyřeší za nižší poplatek...
Jakým způsobem je případně zpoplatněna služba, kdy osobně dorazím na Pustu 120 v Praze a sám podám JSD (jak je složité vyplnění?) a tedy proclím zboží osobně?
Díky mnohokrát
děkuji Vám za reakci, situaci nyní chápu a vidím, že se touto cestou nevyplatí.
Je nějaká šance náklady na proclení snížit?
Respektive chci jednat dle platně legislativy ČR, v tomto případě vyjde mnohem levněji nechat zaslat (ač přes cenu dopravy samotné) - zboží obchodního charakteru přes soukromého přepravce typu FedEx, DHL ad., kteří za mne deklaraci vyřeší za nižší poplatek...
Jakým způsobem je případně zpoplatněna služba, kdy osobně dorazím na Pustu 120 v Praze a sám podám JSD (jak je složité vyplnění?) a tedy proclím zboží osobně?
Díky mnohokrát
firerush píše:Je nějaká šance náklady na proclení snížit?
Jedině bydlet v nebo poblíž Prahy a nebo tam mít známého, který to zdarma nebo levněji s plnou mocí napsanou pro něj vyřídí na poště Praha 120. V takovém případě by se mělo i při obchodním dovozu platit jen tzv. "výpalné" aneb poplatek 96 Kč, který má být od 1.1.2015 zvýšen na 99 Kč + samozřejmě případné DPH a případně i clo.
firerush píše:Respektive chci jednat dle platně legislativy ČR, v tomto případě vyjde mnohem levněji nechat zaslat (ač přes cenu dopravy samotné) - zboží obchodního charakteru přes soukromého přepravce typu FedEx, DHL ad., kteří za mne deklaraci vyřeší za nižší poplatek...
Takto obecně to říci nelze. Případ od případu Vás to může u jiných dopravců vyjít levněji, srovnatelně, ale třeba i podstatně dráž než u České pošty. Různí jiní dopravci to už mívají obvykle paušálně zahrnuto ve vyšší ceně za dopravu. Někdy to může vyjít levněji, někdy srovnatelně a někdy i dráž než přes Českou poštu. Navíc jiní dopravci taktéž mívají omezení třeba jen do tří nebo pěti položek na zásilku v paušálu a když zásilka obsahuje více položek tak mohou také požadovat doplňující poplatky což může vyjít pak celkově i mnohem dráž než u České pošty.
firerush píše:Jakým způsobem je případně zpoplatněna služba, kdy osobně dorazím na Pustu 120 v Praze a sám podám JSD (jak je složité vyplnění?)
Při osobním odbavení na poště Praha 120 i když se jedná o zboží dovážené pro obchodní účely by mělo být účtováno jen tzv. "výpalné" aneb poplatek 96 Kč, který má být od 1.1.2015 zvýšen na 99 Kč + samozřejmě případné DPH a případně i clo. Při dovozu pro soukromé účely pokud vím při osobním vyřizování adresát JSD sám nevyplňuje. O kolik je to složitější při obchodním dovozu a zda je v tom případě potřeba, aby adresát vyplňoval JSD to nevím. Doporučuji to zkonzultovat na místní celnici v nejbližším okolí kde podnikáte.
Zdravím všechny,
tak přes ČP cesta nepůjde, celní deklarace je zde nepřijatelná, bude se jednat o "zboží levnějšího charakteru!, a tak by se potenciální náklad neúměrně zvyšoval.
Využiji služeb DHL (prý je celní deklarace v ceně zásilky) - netuším, zda neomezená - nevíte? případně zjistím na infolince.
Proclí vše bez obtíží, než do celního světa proniknu, prokouknu.
nevíte někdo, zdali platí limit 22€ i pro zboží obchodního charakteru? Pro nevyměření DPH a CLA (celního dluhu)
Díky mnohokráte
tak přes ČP cesta nepůjde, celní deklarace je zde nepřijatelná, bude se jednat o "zboží levnějšího charakteru!, a tak by se potenciální náklad neúměrně zvyšoval.
Využiji služeb DHL (prý je celní deklarace v ceně zásilky) - netuším, zda neomezená - nevíte? případně zjistím na infolince.
Proclí vše bez obtíží, než do celního světa proniknu, prokouknu.
nevíte někdo, zdali platí limit 22€ i pro zboží obchodního charakteru? Pro nevyměření DPH a CLA (celního dluhu)
Díky mnohokráte
firerush píše:Využiji služeb DHL (prý je celní deklarace v ceně zásilky) - netuším, zda neomezená - nevíte? případně zjistím na infolince.
Vypadá to, že u DHL to nebude o moc lepší, protože zavedli od listopadu 2014 změny v účtování poplatků spojených s tzv. zárukou DHL v celním řízení viz tento odkaz a viz tento odkaz na články k tomu. V druhém odkazovaném článku je v poznámce na konci zmínka o tom, že i další konkurenční dopravce UPS rovněž účtuje podobné poplatky.
Poplatek ve výši 2% z celkové částky cla, daní a DPH (min. 260 Kč, max. 2 000 Kč) je účtován již několik let zákazníkům, kteří platí celní poplatky bezhotovostně. Teprve od 1.11.2014 zavedla DHL Express účtování tohoto poplatku také u plateb v hotovosti. Uvedla tak do souladu s ostatními zeměmi způsob účtování poplatku podle globálních pravidel.
Takže při placení DPH a případně cla při převzetí DHL zásilky nyní mohou účtovat navíc i zmíněný poplatek. Na podrobnosti se doporučuji poptat na infolince DHL.
firerush píše:...platí limit 22€ i pro zboží obchodního charakteru? Pro nevyměření DPH a CLA (celního dluhu)
Pro DPH je limit 22€ a pro clo je limit 150€, a to platí jak pro neobchodní tak i pro obchodní dovoz. Rozdíly jsou v tom co se zahrnuje do sumy porovnávané s limitem a jsou zmíněny v úvodním příspěvku tohoto vlákna viz tento odkaz a tam viz sekce Zboží obchodního charakteru a Zboží neobchodního charakteru.
-
czpredseda
Přes DHL dovážím už nějakou dobu a jen s nejlepšími zkušenostmi. Balík z číny dovezou za 2-3 dny. Jako první věc si na celnici zřídíš číslo EORI, abys mohl dovážet obchodně. Při prvním zásilce ti zavolají nebo obešlou mailem, zeptají se na EORI a charakteristiku zboží podle celního sazebníku. Pokud jsou to částky do pár tisíc dolarů nikdo to moc nezkoumá, pokud to nejsou nějaký problematický věci s vysokým clem - samotný celní sazebník je jak četba absurdního dramatu. Mám dojem, že v ceně deklarace mají do několika položek (5?), pak se to připlácí. Upřímně jsem to moc nezkoumal.
Pak ti pošlou plnou moc a nějaký další papíry, který podepíšeš a seskenuješ a originály pak dáš přepravci při doručení první zásilky. DPH a clo platíš dopravci při doručení hotově nebo kartou - vždy. Třeba Fedex to fakturuje i při první zásilce. Pokud dovážíš jeden typ zboží, pak už to funguje s DHL automaticky a velice rychle - čína-doručení do domu cca 2-4 dny včetně proclení. Každopádně Fedex / DHL mají naprosto srovnatelně kvalitní služby, samozřejmě si to ale nechají patřičně zaplatit, proto se nevyplatí vozit zboží za pár stovek, aby se náklady rozpočítaly.
Pak ti pošlou plnou moc a nějaký další papíry, který podepíšeš a seskenuješ a originály pak dáš přepravci při doručení první zásilky. DPH a clo platíš dopravci při doručení hotově nebo kartou - vždy. Třeba Fedex to fakturuje i při první zásilce. Pokud dovážíš jeden typ zboží, pak už to funguje s DHL automaticky a velice rychle - čína-doručení do domu cca 2-4 dny včetně proclení. Každopádně Fedex / DHL mají naprosto srovnatelně kvalitní služby, samozřejmě si to ale nechají patřičně zaplatit, proto se nevyplatí vozit zboží za pár stovek, aby se náklady rozpočítaly.