simulace širokouhlého objektivu nějakým programem.

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lark

Re: simulace širokouhlého objektivu nějakým programem.

#76 Příspěvek od Lark »

pepin píše:ohledně toho slepování jsou nejproblémovější spodní partie řádku snímku, kdy jsou ty záběry hodně z blízka, tam mi přijde dobré, v té nejspodnější řadě raději nafrkat víc překrývajících se snímku, než v horních řadách se záběrem víc do dálky.

Objevil jsi ameriku, vždyť to ti vtloukám do hlavy od začátku :lol: :lol: :lol: To že napráskáš větší hustotu snímků, ti stejně nepomůže. Pokud se mermomocí bráníš stativu, tak se takovým záběrům musíš vyhnout, nebo ten stativ konečně posvětit :lol: A pokud chceš skládat velká pamonoramata (z hodně snímků), je na to potřeba i patřičně výkonný počítač. Nejde ani tak o rychlost procesoru, ale hlavně o dostatek paměti a dostatku místa na disku. S pamětí ale každý program zachází jinak. Nemůžeš počítat s velikostí snímků v JPG kompresi, ale s velikosti v TIFF bez komrese, protože na téhle úrovni se snímky skládají.
pepin

#77 Příspěvek od pepin »

Lark píše: To že napráskáš větší hustotu snímků, ti stejně nepomůže.

Nemůžeš počítat s velikostí snímků v JPG kompresi, ale s velikosti v TIFF bez komrese, protože na téhle úrovni se snímky skládají.

ok, budu si to hlídat, ale vyzkoušet jsem to musel :D

ta velikost v tifech je fakt šílená a i po převodu do jpg je některý snímek veliký, to by ale mělo jít zmenšit, zatím jsem se ale tak daleko nedopracoval, v každém případě pokud se dostanu v tifech nad 300000kb, tak už mi přestane picasa komunikovat, jestli je problém v mém minipočítači, nebo je to na picase veliký netušim.

už dlouho to odkládám, ale definitivně musím nechat ten muj asusek komplet přeinstalovat, za mlada běhal opravdu podstatně rychleji a bude už třeba generálního uklidu :cry:
Lark

#78 Příspěvek od Lark »

Nevím jak u tvýho programu, ale já si můžu rozlišení navolit už před generováním panoramatu. Většinou to ale nastavuju na maximum a degraduju to až v Zoner Photo Studio, takže mám zachované maximální možné rozlišení. Když jsem si dělal fotorealistickou scénu 180° x 360° do RealFlightu, tak jsem jí skládal ze 76 snímků :mrgreen:
pepin

#79 Příspěvek od pepin »

v picase jsem žádnou možnost zmenšit soubor jpg nenašel, v huginu je položka--komprese-žádná,packbits,lzw,deflate.tak pokud bude potřeba, zmenšim to pro další zpracování rovnou v tom huginu.

PS:ted jsem zjistil, že to jde v tom huginu přepnout i na výstup rovnou na jpeg i jeho velikost, takže v pohodě.
Lark

#80 Příspěvek od Lark »

pepin píše:PS:ted jsem zjistil, že to jde v tom huginu přepnout i na výstup rovnou na jpeg i jeho velikost, takže v pohodě.

Přesně to jsem měl na mysli. Já Hugin neznám ale v PTGui je to podobně, vyberu formát do jakého ukládat a jestli chci jenom celé panoráma a nabídne mi to rozlišení (rozměr stran pixelech), které se dá změnit na Max, nebo si zadat svůj rozměr. Umí to souběžně ukládat i satmostatné snímky v TIFF, které se dají dodatečně ve PhotoShopu upravovat a panoráma vydat až z něj. Dají se třeba vymaskovat lidi, který během pořizování dalšího snímku popošli, takže je tam máš dvakrát :D Nikdy jsem to ale nepoužil a PhotoShopem nevládnu. Taky si dávej bacha na mraky při větrném počasí. Bývá s tím velký problém při sešívání.
pepin

#81 Příspěvek od pepin »

tak jsem ještě pročítal nějaké články a zkouknul instruktážní video o tom expozičním bracketingu, to je pro mě opravdu neprustřelné už jen z toho duvodu, že jako základní podmínka je opravdu pořizování snímku ze stativu, no a pak tam jsou ještě další duvody :lol:

PS: stativ bych asi dal, ale to další :roll:příliš mnoho hmatu chvatu.
Lark

#82 Příspěvek od Lark »

Pokud nehodláš dělat nějakou uměleckou fotografii, ale jen pro svojí zábavu, tak si myslím, že se bez bracketingu klidně obejdeš a třeba se k tomu časem vrátíš. :D
pepin

#83 Příspěvek od pepin »

tak jsem se nakonec k tomu hdr vrátil a asi trošku konečně prorazil , pokud by o to tady někdo měl taky zájem to zkusit, tak sem dávám odkazy o co jde a jak alespon v prvopočátku na to.

http://digiarena.e15.cz/jak-na-hdr-foto ... prepalum_2

vubec mi ale nefungujeto doporučení, zastínit výrazný zdrojh světla třeba prstem--pak tam mám na fotce ten prst.

nic méně dělám to tady v té free verzi programu:

http://fusion-hdr.com/

postup mi zatím funguje takto

1--nahrát fotky
2-položka HDR
3-zelená šipka proces
4-zelená fajfka OK
5-SUM--doladit poměr první položkou--- Tone splitting---to je duležité, tady se ladí ten přechod a automat to vyprdne jen tak nějak
6- znovu proces--zelená šipka
7- znovu zelená fajfka OK
8 -symbol sdk karty--uložit a tím je hotovo

tady odkaz na ten muj pokus

http://www.uschovna.cz/zasilka/CFCBYSJR4EWG5CVK-P9E/
Naposledy upravil(a) pepin dne sob 06.12.2014 21:37, celkem upraveno 3 x.
Lark

#84 Příspěvek od Lark »

Hodně informací a návodů, sice konkrétně pro Zoner Photo Studio, najdeš tady:
http://www.zoner.cz/vyuka/tutorialy.aspx

a přímo pro HDR tady:
http://www.milujemefotografii.cz/vytvarime-hdr-fotografii?utm_source=zoner.cz&utm_medium=referral&utm_campaign=vyuka-prehled-tutorialu
Pokud se fotkama chceš víc zabývat, vyplatí se pořídit nějaký ofiko SW. Zrovna Zoner PS tak drahý není a umí toho hodně.
pepin

#85 Příspěvek od pepin »

Lark píše:Hodně informací a návodů, sice konkrétně pro Zoner Photo Studio, najdeš tady:
http://www.zoner.cz/vyuka/tutorialy.aspx

a přímo pro HDR tady:
http://www.milujemefotografii.cz/vytvarime-hdr-fotografii?utm_source=zoner.cz&utm_medium=referral&utm_campaign=vyuka-prehled-tutorialu
Pokud se fotkama chceš víc zabývat, vyplatí se pořídit nějaký ofiko SW. Zrovna Zoner PS tak drahý není a umí toho hodně.

zoner jsem měl stažený a to hdr jsem tam zkoušel, možná jsem dělal někde chybu, ale ze zdrojových snímku mi lezli zašumělé nesmysli, ale určitě jsem dělal někde nějakou chybu, nic méně, jako nenáročný fotograf mi spíš vyhovují jednoduché samostatné prográmky--na ořez a nějaké drobné upravy picaso, na panorama hyugin a právě na hdr ted tady ten fusion, páč se tam neplácám z leva doprava, ale řeším jen to, k čemu je ten program určený, samozřejmě s ravem tady u těch prográmku nemám šanci, ale tak daleko ještě nejsem, a myslím, že o to asi ani nebudu nikdy vyžadovat.

nic méně chtěl jsem zkusit to hdr, to se občas hodí i v jpegu a opravdu mi to dalo veliké usilí se dopracovat k samostatnému programu, který to umí a ve free verzi nepíše na výslednou fotlku svoje logo, což je právě tady ta verze Fusion, jak jsem dával odkaz a taky přesný postup, jak do toho automatu raději v položkách nastavení nehrabat, ale dojít alespon trochu zdárného smysluplného výsledku.

zoner určitě není špatný komplexní program, ale dohledat tam už jen takovou blbost, jako třeba ořez fotky, to musíš opravdu vědět. kde hledat, já tam našel jen nějakou spešl položku a kolega, co si ten program nemuže vynachválit si tam nikdy neoříznul ani prd, páč to tam v menu nenašel vubec :lol:

v picasu je to pro mě naprosto přehledné, jednoduché, jasné.

no prostě pokud chce někdo zkusit zpracovat hdr fotografii bez nějakých nároku na spešl kvalitu ale dojít nějakého výsledku, nevymyslí nejspíš jiný program, než jsem sem na něj dal odkaz i s tím postupem, jak nejjednodušeji dojít výsledku a nezamotat se v tom.
Lark

#86 Příspěvek od Lark »

Zrovna ten ořez je v Zoneru běžně na boční liště. Stačí si ty lišty jen zapnout. Jak je to po nainstalování si už nepamatuju. Navíc si můžeš na lišty přidat prakticky kteroukoli funkci. Dělám s ním už spoustu let a pro moje potřeby absolutně stačí (momentálně jsem zamrz u verze 14 a zatím nemám potřebu pro Upgrade). Žádný kouzla s fotkama nedělám. Většinou jen pomocí histogramu upravím expozici, případně upravím barvy a oříznu. Mimochodem zrovna ty ořezy mají několik předdefinovaných formátů, nebo si můžeš nadefinovat a uložit své vlastní, případně úplně volný ořez. Pak už jen vybereš který chceš. Kdysi jsem si hrál s RAWem, ale to pak u každé fotky strávíš hromadu času, takže to jsem vzdal.
pepin

#87 Příspěvek od pepin »

Lark píše:Zrovna ten ořez je v Zoneru běžně na boční liště. Stačí si ty lišty jen zapnout. Jak je to po nainstalování si už nepamatuju. Navíc si můžeš na lišty přidat prakticky kteroukoli funkci. Dělám s ním už spoustu let a pro moje potřeby absolutně stačí (momentálně jsem zamrz u verze 14 a zatím nemám potřebu pro Upgrade). Žádný kouzla s fotkama nedělám. Většinou jen pomocí histogramu upravím expozici, případně upravím barvy a oříznu. Mimochodem zrovna ty ořezy mají několik předdefinovaných formátů, nebo si můžeš nadefinovat a uložit své vlastní, případně úplně volný ořez. Pak už jen vybereš který chceš. Kdysi jsem si hrál s RAWem, ale to pak u každé fotky strávíš hromadu času, takže to jsem vzdal.

já měl staženou verzi 17--měsíc za darmo na vyzkoušení, okamžitě mě bombardovali nabídkama za příplatky, jak si to rozšířit dál, ještě než jsem to stihnul vubec otevřít :roll:

rozhodně to není asi špatný program, ale páč taky nechci jet v rawech, tak z toho asi i automaticky vychází, naco se prohrabávat v nepotřebných možnostech uprav, když je zatím nevyužívám, picaso nemusím otevírat a i tak vím, kde co pak dohledám a co tam bude za možnost uprav, jasný stručný jednoduchý prográmek pro blbečky, jako jsem já.

o peníze v případě zoneru fakt nejde, ten program je opravdu vcelku levný, ale dokud nebudu mít potřebu dělat něco v rawu, tak opravdu nevidím duvod se v něm hledat, sice jednoduchý program, ale pokud tam vlezu jen občas, tak se tam budu znovu a znovu hledat a tápat, na to nervy nemám.

kdyby mi alespon po stažení toho programu snad na všem v domácnosti nenaběhli nápisy---ZONER--- tak bych se v něm občas zkusmo proštoural a třeba i časem vyměknul, ale jakmile jsem ho stáhnul, hned mi to sralo všechny fotky do zoneru a já je musel manuálně přecvakávat do picasa---asi jen problém nastavení v počítači, ale nevím jak to změnit jinak, než odinstalováním zoneru, no prostě na vyšší level zatím u mě není ten správný čas a motivace.

jinak ohledně fotáku, jak jsem to tady snad tisíckrát řešil, že se už nechci uvrtat do zrcadlovky a chci jen a pouze ultrazoom,ale něco chci, nakonec jsem páč muj ultrazoom se teprve loučí, ale ještě uplně nekleknul zvolil zlatou střední přechodovou cestu a koupil starší panasonic G1, oproti tomu mému ultrazoomu to fotí samozřejmě podstatně líp, ale pujčil jsem si od kámoše ultrazoom panasonic fz 38 a už tady s tím bych byl totál v pohodě, opravdu hezký obyč dostačující fotky.
Lark

#88 Příspěvek od Lark »

Já právě zůstal u té 14, protože začali přidávat spoustu funkcí, které nepotřebuju. Jinak Zoner je hlavně pro práci s JPG. Ty RAWy jsou tam navíc. :D
pepin

#89 Příspěvek od pepin »

tak jsem to ještě s tím zonerem zkusil a nakonec se výsledku dobral, sice ten postup zpracování hdr panoramatické víceřadé fotografie jak je hned na začátku vlákna odkaz, to je na mě opravdu příliš, páč položka--synchrozinovat ostatní fotografie tady v tom programu možná ani není, ale jde mi to tak nějak udělat postupem, rawové hdr fotky v sadě postupně složit, převézt do tifu, z tifu panorama a hotové panorama teprve potom případně upravit v hdr mapování tonalit.
Respektive to, co vypadne z automatického složení a uprav ve výsledku zustává pořád fotkou, ale jakmile do toho začnu odvážně hrabat, tak z toho mám Sin city, město hříchu :lol:
pepin

#90 Příspěvek od pepin »

pořád se mi nějak nedaří když použiji hdr vytvořit panorama pod sebou ve více řadách v zoneru, jde mi to pouze v huginu, ale jinak v základu mi to už tak nějak poskládat jde.

na prodloužení expozice jsem zkusil použít dva polarizační filtry na sobě, cirkulární a lineární a přetáčením nastavit ztmavení ,funguje to ale pouze v kombinaci, první cirkulární, druhý lineární, asi to není uplně košér, ale na moje nároky to bude asi dostačovat :oops:
hodně mi tam vyhovuje, že si mohu nastavit clonu, k tomu středový čas a poměrem těch dvou polarizáku si to dám na střed
P1120040_hdr_ToneMapping.tif.jpg

P1120062_hdr_panorama_ToneMapping.tif.jpg
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“