Coptér - posouzení dílů - pouze zde
Re: Coptér - posouzení dílů - pouze zde
tak já to tedy koupím
a uvidí se časem? A co si myslíte o té kombinaci? Je to ok?
Re: výběr komponent pro quad
willous píše:Zdravím. Chtěl bych si postavit svou první quadkoptéru. Vybral jsem si pár součástek...
Koukám, že jsi moc odpovědí nedostal, tak zkusím něčím přispět.
2,4GHz FHSS 4-kanálový - to je k ničemu, chce to určitě více kanálů, minimálně 5 - 5. pro přepínání letový módů.
Motory: D2830-11 1000kv Brushless Motor - neznám, každopádně na takovouto klasickou sestavu jsou tu již několikrát doporučovány SunnySky 2212 - 980kv (pouze 3S baterka) nebo AX 2810q - 900kv (i 4S). Pozor na "kompatibilitu" s regulátorem.
Regulátory: TURNIGY Plush 12amp (2A BEC) BESC - tebou navrhované motory si vezmou až 21 A, regulátor je rozhodně slabý, vezmi 30A Afro, pokud se rozhodneš pro SunnySky, tak stačí 20A.
Vysílač: Turnigy 9X 9Ch Transmitter w/ Module & 8ch Receiver (Mode 2) (v2 Firmware) - Vysílačka je v pohodě, ale nevím jak je na tom dosah, když použiješ ten jejich modul a rx, myslim, že to nebude nic moc, takže ověřit a kdyžtak vzít třeba FrSky, se kterým se dostaneš na 1km+ (neznamená, že máš létat tak daleko, ale rezerva se hodí).
Baterie: ZIPPY Flightmax 3000mAh 3S1P 20C - Tj max 60A. Při burstu (30C = 90A) teoreticky, spíš to bude někde kolem 80A, což je podle mě dost na hraně, protože máš 4 motory a každej si může vzít až 21A a třeba i víc, ty tabulky nejsou přesné. Takže buď víc "C" nebo víc mAh, nebo jinak poskládat kombinaci motorů, reglů, baterie... Myslim, že když si zadáš sestavu na ecalc.ch a budeš chvíli laborovat, dostaneš se na optimální úroveň.
Snad odpoví i někdo zkušenější
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
nemate niekto naza m lite ? potrebujem poradit.. nefunguje mi usb driver a to na dvoch pc..
Re: výběr komponent pro quad
willous píše:Jaké mám vybrat vrtule? Chtěl bych svižný let, žádná akrobacie, později možná i na FPV. Jinak k tomu *ovladači: mám doma 2,4GHz FHSS 4-kanálový ovladač od letadla. Bude mi to k něčemu nebo to mám dát zpět pod postel? A baterka je ok? Děkuji moc.
Motory: D2830-11 1000kv Brushless Motor
Deska: MultiWii PRO Flight Controller w/MTK GPS Module
Rám: Turnigy Talon Carbon Fiber Quadcopter Frame
Vysílač: Turnigy 9X 9Ch Transmitter w/ Module & 8ch Receiver (Mode 2) (v2 Firmware)
Regulátory: TURNIGY Plush 12amp (2A BEC) BESC
Baterie: ZIPPY Flightmax 3000mAh 3S1P 20C
(všechno ze stránek hobbyking)
NA motory co jsi vybral vrtule 10 palců. Pokuch chceš svižnější let, tak vyber motory s KV 1200-1300 a k nim vrtule 9 palců. Poletí to rychleji. Čtyřkanál se v nouzi použít dá, ale skutečně jenom v nouzi.Nebudeš moci ovládat žádné pokročilejší funkce a to je velká škoda. Ten T9X je OK, dosah je dostatečný i s originálním modulem. Pokud dáš modul Frsky, bude to o hodně lepší. NA FPV bych už spíš radil Frsky, protože zaletět si daleko je na brýle velice snadné. BAterka je OK, těch 20C stačí bohatě. Stačila by i s menší kapacitou, je lehčí, bude nižší odběr proudu , je levnější - můžeš jich mít víc. Já v takových copterech lítám obyčejné nejlevnější 3S 2200. Více C znamneá i vyšší hmotnost a tady je to zbytečné. Rám - tuším jsem jednou ten karbonový Talon dělal, není to špatné, ale pokud tam budeš chtít dát i něco dalšího než jenom baterku a přijímač s řídící deskou, budeš krutě bojovat s nedostatkem místa . Má to prostě moc malý střed. Regly jsou v pohodě, ve visu to bude brát cca 3A na jeden regl, za letu pak 5-6A. NA max. proudy reglů se prakticky nikdy nedostaneš.Dávat tam větší je zbytečné, peníze a váha navíc. NA takový copter stačí i regly 10A. To prosím mnohokrát osobně vyzkoušeno. Dokonce takový copter zvládají i 6A.
...informační vakuum....co se týče Aku....
S - znamená počet článků, tudíž výsledné U
Kapacita (mAh) - jasná
Ale co značí to C....?
Nasměrujte mne do nějakého studijního vlákna....dík.
S - znamená počet článků, tudíž výsledné U
Kapacita (mAh) - jasná
Ale co značí to C....?
Nasměrujte mne do nějakého studijního vlákna....dík.
to je proudový zatížení:
10C je pro 1000mAh baterku 10A
10C je pro 2000mAh baterku 20A
30C je pro 5000mAh baterku 150A
už je to jasný?
10C je pro 1000mAh baterku 10A
10C je pro 2000mAh baterku 20A
30C je pro 5000mAh baterku 150A
už je to jasný?
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
třeba tady
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Jasný....díky! 
Takže sečtu maximální udávané proudy u motorů, a podle toho naordinuji C....což?
A nebo ještě líp, použiji při návrhu eCalc....?
Takže sečtu maximální udávané proudy u motorů, a podle toho naordinuji C....což?
A nebo ještě líp, použiji při návrhu eCalc....?
Ano, ale nech si tam rezervu. Nikdy neuskodi, ba naopak. Aby se ti pak regly za letu nevypnuly, to je pak dost neprijemne prekvapeni 
...jaká rezerva je mezi vámi zkušenými v oblibě...?
A ještě mi není v eCalcu moc jasné zadávání údajů pro vrtule...
Pokud chci použít DJI1038, kteréžto nejsou v seznamu, zadávám: vlastní, průměr 10, úhel náběhu 3,8 počet listů a převod je jasný....?
A co ty ostatní údaje? Jako třeba stupně (netuším jaké, tedy čeho) nebo P konst:....?
A ještě mi není v eCalcu moc jasné zadávání údajů pro vrtule...
Pokud chci použít DJI1038, kteréžto nejsou v seznamu, zadávám: vlastní, průměr 10, úhel náběhu 3,8 počet listů a převod je jasný....?
A co ty ostatní údaje? Jako třeba stupně (netuším jaké, tedy čeho) nebo P konst:....?
Naposledy upravil(a) Jose1 dne čtv 13.11.2014 16:08, celkem upraveno 1 x.
Co se kopter tyce, zkuseny nejsem, ale ohledne baterk z Ciny mam dost zkusenosti. Neber 20C jako opravdu 20C, byva to jen tak tak nebo pod hranou.
Takze kdyz budes mit nekde psano 20C, rikej si radsi 15C. Pokud 40C, tak premyslej o 30-35C. Jsou i ruzne baterky, kde to neplati, takze se to neda pausalne pouzit.
Suma sumarum nemel bys na tu hranici nikdy dojit, protoze riskujes, ze tu baterku budes pretezovat. U multiokopter je ale odber opravdu velmi maly. Sam jsem to jeste nemeril, teprve jsem ji postavil a dneska vecer to dam na merak, ale 10A na motoru neprekrocim ani omylem.
Takze kdyz budes mit nekde psano 20C, rikej si radsi 15C. Pokud 40C, tak premyslej o 30-35C. Jsou i ruzne baterky, kde to neplati, takze se to neda pausalne pouzit.
Suma sumarum nemel bys na tu hranici nikdy dojit, protoze riskujes, ze tu baterku budes pretezovat. U multiokopter je ale odber opravdu velmi maly. Sam jsem to jeste nemeril, teprve jsem ji postavil a dneska vecer to dam na merak, ale 10A na motoru neprekrocim ani omylem.
scarabeus
..ani eCalc nic nenamítá v mé kombinaci quad s motory SunnySky x2212 na osazení LiPo 3S 4000mAh 20C...
..ani eCalc nic nenamítá v mé kombinaci quad s motory SunnySky x2212 na osazení LiPo 3S 4000mAh 20C...
A proc by mel? Papirove by to delalo 80A.
A kolik si myslíš, že to bude v reálu
. Papírové hodnoty jsou velice často k ničemu.
A jakpak se asi chová a řídí copter o váze jednoho kila s okamžitým výkonem motorů nějakých 800W dle papíru ? Lidi, proboha , zkuste používat i mozek, nejenom nějaký papír 
.....jak??