T9x ano či ne

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zpráva
Autor
Druider

T9x ano či ne

#1 Příspěvek od Druider »

Chlummik píše:Jestli si chceš opravdu zalítat najdi si nekde poblíž modelářské letište s dobrou partou lidí a pořiď si něco s rozpětím alespoň 1500mm aby se dalo letat i ve větru elektro nebo žhavík na tom moc nezáleží i když si myslim že žhavík má svoje kouzlo tak elektro je pohodlnější. Jak se chytneš dobrého letiště pak teprve poznáš o cěm to všechno je :wink:
Lítání za barákem je sice fajn ale za chvíli tě to omrzí.

Jako jednoduchy akrobat bych ti asi doporučil "fandu" zvladne zakladní prvky, na minimalce nikam nepřepadává, a celkem i plachtí ( ma ho kamos a s lipol2200mah 3S vydrží 30min)
http://www.jino.cz/funcub-1400mm-stavebnice-4523.html

Letadla typu Edge, Extra, Sbach atd... ti nic neodpustí a měl by si zvladnout nejakeho lehkeho acrobata než se pustíž do 3D akrobatú a už vůbec když ti s nima nemá kdo pomoc stačí ti větší výchylky a stane se letadlo pro tebe neříditelné budeš tam chvíli poskakovat jak hadr na holi a pak s tím práskneš

ještě je možnost pořídit nejakoho combata z bazaru, ten tě vyškolí, jsou to věčinou plnokrevní akrobati a musí se pořád řídit (nikdy nevíš kam ti uhne) :). Takový combat toho ale hodně vydrží a pokud bude mít říditelnou směrovku (není problem dodělat) zvládne vše co si pilot dovolí :) ale budeš s ním mlátit a chtělo by to někoho kdo ti to zalítne.

Pokud jsi od Liberce tak ti s tím můžu pomoct.

Ale stejně si myslim že pro tebe by byla nejlepší volba ten "fanouš" je to neco mezi akrobatem a větroněm a dá se s tím odstartovat a přistát v podstatě odkudkoliv.
Mrkni na videa (youtube, Funcub multiplex) a hodnoť sám.

Myslím, že jsem si vybral :) Z toho Funcubu jsem fakt nadšen, asi mám vítěze :)
Přes zimu si to postavím a dokoupím "vnitřnosti" a na jaře hurá na to :)
Plánuji koupit vysílačku Turnigy x9, za tu cenu asi nic lepšího neseženu, nebo má někdo tip na
vysílačku s min 6 kanálama?
Shorty

Re: Letadlo pro středně pokročilého

#2 Příspěvek od Shorty »

Mám ji už 4 sezonu a jsem spokojenej. Na moje lítání bohatě stačí. S Open X máš obrovský množství mixů atd. Nevím jestli je to správně ( když tak to pošlu večer - mám to v druhým PC ), ale koukni na OK- RiMr. Tam to dost rozebírá a předvádí.
FC je dobrá volba, ale pozor. Na videu je to v plný palbě a tam je motor cca za 2000,_ . Snad si to pamatuju dobře. Spíš tady dej ještě dotaz na osazení motorem, reglem a baterií. Jinak se slabým motorem to bude jen rekreační kroužítko.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
Chlummik
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Chlummik »

Druider píše: nebo má někdo tip na
vysílačku s min 6 kanálama?

ja bych bral graupnera nebo hitec nebo futabu. S turnigy, když pročítám fóra, tak s tim mají lidi problémy.

http://www.jino.cz/mx-12-2-4ghz-hott-rc-souprava-9120.html
http://www.jino.cz/flash-7-2-4ghz-prijimac-optima-7-mode-1-3-10099.html#

A nebo pokud si myslis že vydržíš šel bych rovnou do něčeho takovýho
http://www.jino.cz/aurora-9-9-kanalova-2-4ghz-optima7-tx-aku-cz-soft-3651.html
Shorty

#4 Příspěvek od Shorty »

Chlummik píše:
S turnigy, když pročítám fóra, tak s tim mají lidi problémy.

Tak nevím, já problém nemám a co jsem četl, tak většinou měli problém ti co ji koupili HK nebo přímo z Číny.
Pravda ovšem je, že když je ochotnej dát víc kačáků, je to co předvádíš je asi lepší volba.
Mě to však stačí. Radši vrazím peníze do materiálu na letadla.
MartyTorx

#5 Příspěvek od MartyTorx »

Chlummik ma pravdu, plne s nim souhlasim.

Tady jsem psal, co jsem viděl. Turnigy nikdy, nechci modifikovat, nechci zkoušet, nechci tam cpát ruzne moduly, chci lítat a mít spolehlivou soupravu.

viewtopic.php?f=&t=68943&view=unread#unread
Nakonec, každý ať si lítá jak chce.
Shorty

#6 Příspěvek od Shorty »

Trochu nefér argument. To se může stát s jakoukoliv.

P1020381.JPG

Hádej co to je? Extra 2m.
Hádej co se stalo? Výpadek signálu.
Hádej co měl za vysílačku? Typ přesně nevím, ale Tgy to nebyla.

Znovu opakuju. Já jsem spokojenej, ale koupil jsem ji tady a odzkušenou.

Ono je to stejný jako když máš Medvěda, budeš plivat na Škodu, i když jsou s ní ostatní spokojení.
Přesvědčovat nikoho nehodlám.
MartyTorx

#7 Příspěvek od MartyTorx »

Urcite, ale už jsem toho napsal ve dvou vlaknech dost k Tx9. Pro me to není kvalitní souprava. Tady a odzkousenou, pokud myslíš tady v CZ ji koupil i kamarád, samo odzkousenou, vím i kde. Promiň, dovolim si tvrdit, ze ty trosky nejsou po Futabe, Graupneru nebo Hitecu, ne 2.4GHz. Nebudu tady uz k Tx9 nic psát, nechci se dohadovat, každý to vidíme jinak. Každý ať si lita jak chce. Ahoj
Nakonec, každý ať si lítá jak chce.
Shorty

#8 Příspěvek od Shorty »

Moje slova. Je to na něm.

Pravda je, že bych na to velký a těžký letadlo nedal.
Chlummik
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Chlummik »

Shorty píše:Hádej co se stalo? Výpadek signálu.

No to mozna ani není tak jistý oni lidi rádi říkaj ze jim letadlo spadlo na rádio pak dokonce píšou negativní recence a ani si nezjistí naco vlastně spadli. přícin může být opravdu hodně a věčinou se jedná o nějakou kravinu v letadle nebo třeba poddimenzovanej stablik. moderním přímačům totiž trvá nějakou dobu než naběhnou a pokud se ti za letu restartuje (treba kvuli nizkemu napětí) zrovna pri obratu tesně nad zemí, tak si dolítal.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: T9x ano či ne

#10 Příspěvek od jyrry »

jyrry.webnode.cz
Chlummik
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Chlummik »

Já vám kuci nevím koukam na forum tady i za hranice a všude se najde sekce Turnigy 9x kde sou lidi rozděleni na zástupce a odmítače. každopádně díky ceně sou rozšířený hojně po celem světě a o jeho spolehlivosti se dá spekulovat. Nevím jestli je problém právě v těch modulech a origo příjmačích a rozhodně to ani na svých letadlech nehodlám testovat. ono totiž když vezmu v potaz pořizovací cenu třeba vlajkove lodi od Hitecu Aurora 10tis. tak pořád nejsem na ceně letadla který na to rádio pověsim a pokaždé když bezpečně přistanu na zemi mužu si opakovat ještě že mam kvalitní rádio.

A jestli to má být nějaké rádio dobré třeba do začátku na EPP atd.. tak tomu musím říct taky ne. do budoucna stejně budeš chtít nejakou spolehlivou mašinu a jako začátešník rozhodně 9 kanalů nepotřebuješ. ve chvíly kdy si koupíš jiné tak si vyhodil peníze za TGY 9x.

Já za sebe můžu říci, od začátku lítám na Hitecu a nikdy sem na rádio nespadl ani nikdo koho znam na radio nespadl "ťuk, ťuk" (krom DX6 kvuli špatně vyřešenému napájení a TGY9x) jednou ještě na 35Mhz sem měl problem s dosahem u Diablotina kdy mi několikrat posobě ve větší vzdalenosti vypadlo řízení okamžitě sem doplachtil na zem a hledal problem (těsně u příjmače zlomená anténa).

můj osobní názor je že TGY9x je drahá 1500 pořizovačka, 500 podsvícení + montáž, modul + přímač (cenu neznam tak cca 1000) + přehrát firmaware a seš na 3,5k. svyho byvaliho optica sem kupoval za 3700 a treba dnes MZ-12 (graupner) stojí 3800. Jistě někdo by mohl namítat že TGY má 9 kanálů ale nato zase odpovím, naco. na většinu letadel ti s přehledem stačí 6 a ať se schvaně přihlásí ten kdo zvedne maketu za 30tis na TGY9X?

Takový je můj názor na tuto "supr vysilačku za bezkonkurenční cenu".
MarthiR

#12 Příspěvek od MarthiR »

Měl sem T9x 3,5 roku. Rok sem lital z EPP než sem ji začal věřit, postupem času sem ji věřil víc a víc až nakonec kdy sem pořidil už většího mazlíka musela z domu. Né proto že by selhala (padaly kolem mě borci na jiné systemy ) ale když sem viděl potáky na vlastní oči musela z domu.Slouží ted kolegovy na EPP poletuchy.
Naposledy upravil(a) MarthiR dne ned 19.10.2014 13:53, celkem upraveno 1 x.
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
coro

#13 Příspěvek od coro »

Môj názor je že to je vývojová doska na ktorej vznikol prekvapivo silný firmware ktorý vie veci aké v iných lacných rádiách jednoducho neurobíš. Ako prvý príklad je počet kanálov - dnes je jednoducho úplne scestné obmedzovať rádio na 6 kanálov, tej elektronike je to jedno a preto má T9x kanlov 16.
Takže je to najlacnejšie rádio ktorým sa dá uriadiť prakticky hocičo. Je to vyrobené tak aby to bolo lacné a pritom aj obchod zarobil, to sa nemôžme čudovať že občas čosi blbne..
Fakt je že mám FlySky verziu ktorá mi pripadá mierne kvalitnejšia. Nie že by bola iná, ale možno mali deti v číne o pár sekúnd času viac na kus, na zloženie a priletovanie tých prepínačov... Každopádne ja mám času dosť a môžem si to opraviť, ak teba. Aj poriadne zasunúť konetory aby mali kontakt...

Modely stále občas padajú. u T9x veľmi málo ak nie vôbec padajú na nespoľahlivý prenos, hlavne ak sa urobí napríklad kontrola dosahu pred štartom a tú vysielačovú anténu ktorrej cez koax niekto prepichol šroubík fixujúci anténu si vymeníte.. (to som mal ja ako jedinú vážnu vec).
No a anténky príjmača so závažím na koncoch, to bol chorý nápad ktorého sa treba zbaviť skôr ako sa uklepe za letu. Stačí tam 31mm káblik bez koaxu.
Tie príjmače ale fungujú priam dokonale, ak sa Vám to podarí zatieniť či zahltiť alebo resetnúť kvoli napätiu, chytajú sa na späť na signál v zlomkoch sekundy..
Ale pre tých čo chcú mať spoľahlivé rádio, je k dispozícii FrSky, kde je diverzita antén, telemetria, a vyšší level je ceý Taranis...
A samozrejme aj dobré značky ako Futaba, Multiplex, a dovolím si opatrne spomenúť aj Graupner - len tam je trochu iná cena.
Ak ale niekto napíše že nejaký hitec alebo spektrum sú spoľahlivejšie, musím sa smiať pretože tam sú problémy horšie, lebo tam si nestačí priletovať odpadnutý káblik keď chyba je niekde v čipe úplne v základe.

Takže ak je výrazne obmedzená cena, a človek si vie prípadné lajdáctvo pri skladaní toho vysielača opraviť, je T9x jasne víťaz nielen v možnostiach ale aj v spoľahlivosti.
Aj keď si mnohí budú klepať na čelo že mi asi šibe.. nešibe. Mám ju a sledoval som aj tie diskusie ako čo a komu padá, dosť na to aby som si urobil názor.

Ale nie je to vysielač pre 10 kilové modely, to zas prrr. Možno práve preto že raz skončí životnosť tých poťákov, raz po čase, ktorý sa nedá odhadnúť, to zablbne a potom to síce stačí opraviť či vymeniť, ale model zrejme bude pod zemou.
To je ale o akejsi primeranosti ceny a nebezpečnosti modelu k použitému riadeniu.
Torm

#14 Příspěvek od Torm »

Kdo potřebuje "mnoho" kanálů? Leckdo. Počítejte se mnou: plyn, bočení, klopení, klonění, přepínač letových módů, řízení OSD, klopení kamery, přepínač IOC, nastavení zisků regulace.
Co se diskuse o tom, zda T9X ano či ne týká, zastávám názor, že v převážné většině případů je to v palcích a zdravém úsudku. T9 je rádio pro začínajícího a nenáročné lítání s modely s odpovídající cenou. Necháte si zabezpečit kůlnu se sekačkou a zahradním nábytkem profi ochranou perimetru s kamerami, infrazávorami a napojením na PCO? Nebo dílnu s CNC mašinami a materiálem za desítky mega infračidlem z hrobymarketu, připojeným k na stole spájenému blikači?
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jozefbb »

Je to v podstate pokracovatel setovej vysielacky dodavanej spolu so Sky Lady, len v inom kabate a kvalita a cena tomu aj odpoveda.
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“