Letadlo pro středně pokročilého

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

Re: Letadlo pro středně pokročilého

#16 Příspěvek od juraj.jurej »

Větroň je možná fajn, ale pokud nejsi zapálenej větroňář, začne tě za chvíli nudit vedle akrobata. Aspoň u mě to tak je. Jednoho jsem si postavil a už aspoň dva roky se neprovětral. Škoda práce.[/quote]

Tak to si ešte nelietal s poriadnym vetroňom. EPP doskač je skôr do haly. (alebo bezvetria) Je to samostatná kategória modelov, ktoré skôr tancujú vo vzduchu, ako lietajú. (ale každého baví niečo iné)

Ja by som ti doporučil práve vetroňa. Aby si sa trochu vylietal aj na rýchlosti na väčšiu vzdialenosť. Niečo okolo 2m. A nešiel by som už cestou EPP, ale konštrukčných modelov, ktoré lietajú lepšie. Ale ak by si chcel EPP tak napr. Easy Glider pro.
https://www.youtube.com/watch?v=IRi1ovZ5ucU
https://www.youtube.com/watch?v=YuwT26WtPDI
FrSky Tandem X20
Chlummik
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Chlummik »

Jestli si chceš opravdu zalítat najdi si nekde poblíž modelářské letište s dobrou partou lidí a pořiď si něco s rozpětím alespoň 1500mm aby se dalo letat i ve větru elektro nebo žhavík na tom moc nezáleží i když si myslim že žhavík má svoje kouzlo tak elektro je pohodlnější. Jak se chytneš dobrého letiště pak teprve poznáš o cěm to všechno je :wink:
Lítání za barákem je sice fajn ale za chvíli tě to omrzí.

Jako jednoduchy akrobat bych ti asi doporučil "fandu" zvladne zakladní prvky, na minimalce nikam nepřepadává, a celkem i plachtí ( ma ho kamos a s lipol2200mah 3S vydrží 30min)
http://www.jino.cz/funcub-1400mm-stavebnice-4523.html

Letadla typu Edge, Extra, Sbach atd... ti nic neodpustí a měl by si zvladnout nejakeho lehkeho acrobata než se pustíž do 3D akrobatú a už vůbec když ti s nima nemá kdo pomoc stačí ti větší výchylky a stane se letadlo pro tebe neříditelné budeš tam chvíli poskakovat jak hadr na holi a pak s tím práskneš

ještě je možnost pořídit nejakoho combata z bazaru, ten tě vyškolí, jsou to věčinou plnokrevní akrobati a musí se pořád řídit (nikdy nevíš kam ti uhne) :). Takový combat toho ale hodně vydrží a pokud bude mít říditelnou směrovku (není problem dodělat) zvládne vše co si pilot dovolí :) ale budeš s ním mlátit a chtělo by to někoho kdo ti to zalítne.

Pokud jsi od Liberce tak ti s tím můžu pomoct.

Ale stejně si myslim že pro tebe by byla nejlepší volba ten "fanouš" je to neco mezi akrobatem a větroněm a dá se s tím odstartovat a přistát v podstatě odkudkoliv.
Mrkni na videa (youtube, Funcub multiplex) a hodnoť sám.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jyrry »

Druider píše:Je to těžký něco vybrat...

Máš možnost chodit přes zimu do haly?
U nás se za poslední 2 zimy 3-4 začínající kluci přes zimní chození do haly (1x týdně) tak vylétali, že v pohodě zvádají větší WWII stíhačky i akrobaty. Sám jsem se v hale naučil důsledně využívat směrovku, což jsem před tím nedával (řada lidí co létají WWII se přiznala že ji za letu nepoužívají...), zlepšíš si reakce a nacvičíš to, co venku za cenu karambolů s většími následky. Za mně - mnohem lepší než simulátor.
Éro - 80cm EPP od RCFactory kolem 160-190g (mám Edge).
jyrry.webnode.cz
Jardátor

#19 Příspěvek od Jardátor »

Ten doporučený FunCub je určitě vynikající,ale nesouhlasím s tím,že ti Extra popř.Sbach nic neodpustí-samozřejmě z epp.Jak už jsem psal,mám Extru-Va models,i Sbacha 1200 mm od Hackera a jsou to "moc hodná" éra.pokud už jsi lítal,nemyslím,že by jsi je nezvládnul,nejsou to žádní nezvládnutelní divočáci,umí letět krokem! :D
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jyrry »

Chlummik píše:... pořídit nejakoho combata z bazaru, ten tě vyškolí, jsou to věčinou plnokrevní akrobati a musí se pořád řídit (nikdy nevíš kam ti uhne) :). Takový combat ....

bych nechtěl ani zadarmo :-)
Pokud to je mrcha která někam ustřeluje a někdo se toho přes inzerát zbavuje, to je cesta nikam. Kombat musí být přiměřeně stabilní a letět tam kam ho namířím.
Přes EPP kombaty se u nás 2 kluci taky dost zdokonalili.
To samé akrobat - dobře udělané éro poslouchá a zachovává klid, není to nervozní potvora, opět musí letět tam kam ho pilot pošle. Samozřejmě se musí stále řídit - nesrovná se sám, jako většina přestabilizovaných hornoplošníků se vzepětím...
jyrry.webnode.cz
Chlummik
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Chlummik »

Ještě sem neviděl letadlo z epp okolo metru co by lítalo čistě. to jen reakce na ty kombaty.
MartyTorx

#22 Příspěvek od MartyTorx »

Jak píše jyrry s tím hornoplochem, velká pravda.

Po zkušenosti s Funmanem bych já do Funcuba nešel, ani jiného hornoplošníka, jedině snad balzu, ale to má ještě čas.

Přestabilizovanost, tak ta mi u Funmana vadila moc.

A za sebe říkám akrobata, kombata ne.
Nakonec, každý ať si lítá jak chce.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jyrry »

Chlummik píše:Ještě sem neviděl letadlo z epp okolo metru co by lítalo čistě. ...

To ještě neznamená že taková nejsou :-)
Tohle jsi někdy viděl? Nebo Dogfightera?
Ale nějak nevím, co to je "létat čistě"...
jyrry.webnode.cz
Chlummik
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Chlummik »

ono když to křídlo slepípíš bez vzepětí tak máš po stabilizaci. Jenom sem zvědavej jak bude SÁM zalítávat sbacha nebo edge když lítal s belčou ktera možná nemá ani křidélka a lítá tak pomalu že než kolem sebe udeláš kolečko tak se stihneš vychca... a dopít kafe. :)
Ale víte co nechte aby se rozhodl sám, jestli se na 3Dčko cejtíš tak se s hornoplochama nezdržuj. :wink:
MartyTorx

#25 Příspěvek od MartyTorx »

U scouta jsem provedl zálet taky sám a v pohodě. Než ho hodíš je potřeba dodržet všechny ty zásady, těžiště a tak. Vlastně u všeho jsem si provedl zálet sám.

S tou poslední větou ses trefil.
Nakonec, každý ať si lítá jak chce.
Chlummik
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Chlummik »

jyrry píše:Ale nějak nevím, co to je "létat čistě"...

no tak třeba aby se ti to nekroutilo kdyz zatáhneš za vyškovku atd... ten spíťa vypadá pěkně ale do začátku bych to nebral to bude pěkný pelášidlo.
Vlado C

#27 Příspěvek od Vlado C »

To Druider:
Ty si to nenapisal ale vyzera to tak ze chces nieco na rekreacnu akrobaciu a co trochu vyzera.

Doskace:
Polo-halove cca 800 mm "za barak" by som nedoporucoval. Su dost citlive a obratne. Dokazu aj velmi rychlo menit polohy co by si nemusel zvladnut. Navyse prilis dobre nevyzeraju. Su vynikajuce ked chcec trenovat 3D alebo sa udrzovat. Mam Yak Cracka (170 startov) takze mas to od uzivatela.

Rozpatie 1m/1,2
Tie by si skor uriadil ale esteticky ti asi nebudu vyhovovat. Inak su velmi dobre pre tych co maju vyssie ciele v akrobacii a netrvaju na tom ze sa to musia nevyhnutne naucit na krasnych erach z Hangaru 9 a pod. Takisto vynikajuce na urziavanie pilotzanych zrucnosti. U 1m lahka doprava a male naklady. Prva 1m nemusi byt ani z RCF. Ja mam uz druheho a chrochtam blahom. (Zoom 4D, SU 29 EPP)

Dolnoplosne polopakety bublinkove 1m/1,2m rozpatie
To by mohlo byt pre teba najvhodnejsie. Estetika je vyssia a vacsinou to s dobrym pilotom zalieta cokokolvek. Proste nez ho stihnes olietat neprides na koniec jeho akrobatickych moznosti. A potom uz budes lepsie vediet ktorym smerom sa chces vydat. Modely od VA models su jedny z vhodnych.

Akrobaticky e-vetron
V tejto discipline kraluje FOX 2,3 EPP od Pelikana. Pohodove lietanie akrobacie (vsetky gulate obraty) a aj termiky a ked treba aj svahu. Univerzalne. Mam s nim cca 50 startov. Pouzivam ho na relax a aj do mierneho vetra ked uz vyssie spominane akrobaty maju problem s vetrom. Prelet na chrbte nad drahou vo vyske cca 3-4 m je skvely zazitok a pritom pohodovy. Na vykruty potrebuje rychlost.

Najvhodnejsia kombinacia by bola asi bublinkova akrobaticka polomakety + FOX-ak. Cenovo je to velmi znesitelne.

Takze mozes rozmyslat
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
beginner99

#28 Příspěvek od beginner99 »

Koukni se na Zlína Z-50LS od ŠAD Model , jestli jsem správně pochopil tvůj záměr , tak by se ti mohl líbit , je to takový rekreační akrobat , když už máš zkušenost s přistáním, tak potom , jestli tedy netrváš na přistávání kdekoliv, by to mohla být dobrá volba , kombinuje estetický vhled , vlastnosti trenéra a je i akrobat na blbiny ,ale podotýkám žádné 3D :D Kde bydlíš , jestli by to bylo čistě náhodou blízko Opavy, tak dej vědět Zlína mám , ale pouštím ho do světa , kdyby jsi chtěl fotku tak je na modelbazaru nebo tady na manii :D
jag42

#29 Příspěvek od jag42 »

Toho Zlina taky doporučuji. Lítal jsem s ním bez podvozku a v pohodě přistával téměř na čemkoliv. Jen jsem si hlídal vrtuli, aby byla vodorovně.
Shorty

#30 Příspěvek od Shorty »

[quote="juraj.jurej"]
Tak to si ešte nelietal s poriadnym vetroňom.

Myslíš, že Bel Ami o r. 1800 není přádnej větroň. Lítá pěkně, ale je to pro mě nudný. Nezměnil by to ani akrobat. větroň. Záleží na něm, co si představuje. Ovšem přistávat za domem s dvoumetovým větroněm. To teda nevím. Pokud chce něco na blbnutí, je investice do větroně škoda.
3D zase není na lítání ( myslím jako s normálním letadlem ). Tam se počítá spíš s tím, že se to pořád někam obrací, převrací atd.
Možná jsem divnej, ale já si vždy vybíral podle toho, co se mi líbí. Ať už je kupovaný nebo většinou dělaný, je-li dobře udělaný, lítá dobře. Zatím jsem se sekl jen jednou ( D.H. 100 Vampír od Durafly ) a to mě spíš utvrdilo, že dělaný jsou lepší.
To je můj názor.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“