ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller
Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller
Tak jak jsem včera psal, že to miniAPM pokusím tento týden dostat do vzduchu. Nedalo mi to a dnes v podvečer, když už nefoukal vítr a bylo ještě trochu vidět ... šel do vzduchu. Kromě kalibrací, bez kterých to asi nejde jsem nic nenastavoval. Pouze jsem si nastavil 6CH na trim P-zisku, vyladil zisk, a pak už jenom lítal a nic neřešil.
Nic převratného se nekonalo a fungovalo to jako všechny ostatní desky APM, které jsem měl před tím. Takže za mne dobrý, resp. nevidím rozdílu (kromě velikosti a tedy kdo potřebuje ty funkce, co nabízí APM do malé coptery, toto je jedno z řešení). Jelikož provozuju Futabu, používám FrSky přijímače vč. PPM datového přenosu všech kanálů po jednom kabelu. Toto funguje taky.
Ale chci říct, že jsem s tím lítal cca 5 min, pak se již setmělo. Vyzkoušel jsem stable, acro a loiter režim a vše OK. V loiteru jsem se přesunoval a otáčel a žádný toiletbowl se nekonal. Myslím, že to je hodně o uspořádání silového vedení v rámu a ne až zas tak vzdálenost od kompasu.
Jak jsem psal o tom napájení kompasu, tak jsem měl asi pravdu. Interní kompas jsem odpojil a použil externí z GPS s napájením, jak jsem včera popsal ... a funguje mi to.
Lipánek
Nic převratného se nekonalo a fungovalo to jako všechny ostatní desky APM, které jsem měl před tím. Takže za mne dobrý, resp. nevidím rozdílu (kromě velikosti a tedy kdo potřebuje ty funkce, co nabízí APM do malé coptery, toto je jedno z řešení). Jelikož provozuju Futabu, používám FrSky přijímače vč. PPM datového přenosu všech kanálů po jednom kabelu. Toto funguje taky.
Ale chci říct, že jsem s tím lítal cca 5 min, pak se již setmělo. Vyzkoušel jsem stable, acro a loiter režim a vše OK. V loiteru jsem se přesunoval a otáčel a žádný toiletbowl se nekonal. Myslím, že to je hodně o uspořádání silového vedení v rámu a ne až zas tak vzdálenost od kompasu.
Jak jsem psal o tom napájení kompasu, tak jsem měl asi pravdu. Interní kompas jsem odpojil a použil externí z GPS s napájením, jak jsem včera popsal ... a funguje mi to.
Lipánek
Futaba T10 2,4 gHz; T-REX 600 E FBL BeastX; Protos FBL BeastX
X-quadrocopter APM2.5.2 vlastní rám
X-quadrocopter APM2.5.2 vlastní rám
azrael píše:Vidim ze si z Piestan, aj ja som z PN... Ak by si mal chut a cas, rad sa s tebou stretnem a ukazem ti nazivo ako to s APM nejde rozbehat. Mozes ladit kolko chces, jednoducho to nejde. Autotune som skusal desiatky krat a nic... Ono to krasne naladi PID pre roll a pitch, ved aj som pisal, ze koptera krasne lieta v stabilize. Ale problem su mody s althold. Vsetko som ladil online cez CH6. Ja niesom zaciatocnik. APMko ovladam komplet. Tiez ked prehodim APMko na staru kopteru, tak funguje. Jednoducho mu pravdepodobne robi problem kombinacia lowKV motorov a velke vrtule. Ta NAZA ide s default nastavenim ako vino.
Preto by som bol rad, ak by sme sa stretli a mozno to dokazes nastavit.... Ja som to za cele leto nedokazal a takmer som stratil zaujem o lietanie...
Takže APM má problém s nízkootáčkovými motormi a veľkými vrtulami? Tak to sa mám na čo tešiť
quadcopter "homemade" (650 FY-91Q)
Quad 480 APM2,6
Quad 480 APM2,6
Corado68 píše:Takže APM má problém s nízkootáčkovými motormi a veľkými vrtulami? Tak to sa mám na čo tešiť
asi tak... skusal som aj 3 typy roznych regulatorov, lebo nizkootackove motory su tiez citlive na regulator. Nejdu s hocijakym... Urcite sa treba vyhnut FW SimonK. To stracaju synchro. Treba tam dat BLheli...
Ale toto mam vyriesene. Kombinaciu motor/ESC/vrtula/bateria mam odladenu. Je to v podstate vidiet ze to lieta uplne nadherne (s NAZOU)...
Mozno je to len nejaky BUG v APM, ze nedokaze dobre spracovat resp. ovladat tu moju kombinaciu...
Takže moje 380kV motory so 17" vrtulami a ESC 4in1 Emax, mi radosť robiť nebudú. 
No až bude čas budem to musieť otestovať.
quadcopter "homemade" (650 FY-91Q)
Quad 480 APM2,6
Quad 480 APM2,6
Corado68 píše:Takže moje 380kV motory so 17" vrtulami a ESC 4in1 Emax, mi radosť robiť nebudú.
Myslím, že sa nemusíš báť. Mám dve quad a jednu hexu. Vo všetkých je APM 2.6. Motory 490, alebo 530 kV. Vrtule 13x6,5 a regulátory zo SimonK firmware. Nie je to síce tvojích 380kV na motoroch a 17" na vrtuliach, ale všetky moje koptery sú stabilné presne podľa mojích predstáv. Ak mám nejaké problémy, vždy súvisia najčastejšie s kompasom, alebo s GPS modulom.
[/quote]
Myslím, že sa nemusíš báť. Mám dve quad a jednu hexu. Vo všetkých je APM 2.6. Motory 490, alebo 530 kV. Vrtule 13x6,5 a regulátory zo SimonK firmware. Nie je to síce tvojích 380kV na motoroch a 17" na vrtuliach, ale všetky moje koptery sú stabilné presne podľa mojích predstáv. Ak mám nejaké problémy, vždy súvisia najčastejšie s kompasom, alebo s GPS modulom.[/quote]
No báť sa nemusí ale tak trocha obavu môže mat... Tvoja konfigurácia je malo podobná tej našej. Nenapísal si ešte koľko S-kovu batériu pouzivas, čo je tiež dôležité. Každopádne problém o ktorom tu píšeme spôsobuje práve APM 2.6, nakoľko tá istá konfigurácia na NAZA lieta nádherne. Mne tiež lietalo APM celkom dobre s inou konfiguráciou motorov a vrtúľ. Nevie si poradiť len s týmto...
Myslím, že sa nemusíš báť. Mám dve quad a jednu hexu. Vo všetkých je APM 2.6. Motory 490, alebo 530 kV. Vrtule 13x6,5 a regulátory zo SimonK firmware. Nie je to síce tvojích 380kV na motoroch a 17" na vrtuliach, ale všetky moje koptery sú stabilné presne podľa mojích predstáv. Ak mám nejaké problémy, vždy súvisia najčastejšie s kompasom, alebo s GPS modulom.[/quote]
No báť sa nemusí ale tak trocha obavu môže mat... Tvoja konfigurácia je malo podobná tej našej. Nenapísal si ešte koľko S-kovu batériu pouzivas, čo je tiež dôležité. Každopádne problém o ktorom tu píšeme spôsobuje práve APM 2.6, nakoľko tá istá konfigurácia na NAZA lieta nádherne. Mne tiež lietalo APM celkom dobre s inou konfiguráciou motorov a vrtúľ. Nevie si poradiť len s týmto...
Ma niekto skusenost s fw 3.2 rc9 ? Co funguje na 100% a comu sa treba vyhybat ? Hlavne ma zaujima Stabilize, Loiter, PosHold a RTL.
Ahoj, chtel bych se zeptat jak se jmenuje funkce a kde ji najdu a okolik mam pridat? Kdyz letim dopredu tak mi quad zacne klesat a musim pridavat plyn, zastavim a musim ubrat. Nekde v tomto vlaknu se to resilo, ale nemuzu to uz najit.
diky
diky
Přehrál jsem v minim osd verzi ardu cam za minim osd extra. Vypínání osd po jedné vylétané zmizelo, vše funguje v pořádku. Ale co mne trápí je zobrazení home alt, bere to nadmořskou vejšku reálnou. Potřeboval bych aby to pro copteru zobrazovalo home alt 0, arducam to tak měl, dá se to změnit nebo se to někde nastavuje? dík za info
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Mam problem s CPPM vystupom na Frsky. Teda neviem presne ci je chyba v prijimaci alebo v APM. Ked nastavim failsafe na Always land, tak po vypnuti vysielacky motory na sekundu pridaju plyn a to nie je dobre. Raz otestovane naostro a skoncilo to crashom a rovnako aj ked je koptera na zemi. Ked zapojim prijimac na vsetky kable tak je vsetko ok. Motory idu v klude a koptera pekne pristane. Skusal som D4R-II aj D8R-XP. Netusi niekto kde moze byt problem ? Vyskusane na dvoch APM klonoch.
Ahoj,
Mám Turnigy 9XR s modulem FrSky DJT a k tomu přijímač frsky D8R-II a APM.
Bohužel mám problém s nastavením failsafe, tak Vás žádám o radu. Problém je, že při vypnutí vysílačky se sice přepne letový mód na RTL nebo land, avšak disarmují se motory.
Dočetl jsem se jak nastavit failsafe v mission planneru, první problém byl, že jsem se pomocí extended limits nemohl dostat na nižší hodnotu plynu než +-990. Ve vysílačce jsem vybral model, sjel dolu na E. Limits a nastavil "ON". Když jsem pak plynu přidal ze 100% na 125% hodnota nešla dolů (zustala na stejné hladině).
Dále jsem se dočetl jak nastavit failsafe na FrSky. Dal jsem plyn na nulu (při nastaveném CH3 100% THR) a CH5 jsem nastavil na RTL a krátce jsem zmáčkl FS tlačítko na přijímači a vysílač pípnul. Jestli jsem správně pochopil nyní mám nastavený failsafe pro přijímač a minimální hodnota plynu (kdy se má sepnout failsafe) je u mě +-990 při CH3 100% THR. Abych ale tedy s plynem na nule při normálním ne-failsafe stavu dostal na vyšší hodnotu nastavil jsem CH3 90% THR, čímž jsem na +-1040 při zapnuté vysílačce a při vypnutí vysílačky mi to skoří na +-990.
FS PWM mám nastavený v mission planeru na 1015.
Provedu arm plyn mám na nule, vypnu vysílačku => okamžitý disarm, bez změny módu.
Provedu arm plyn na NE-nulové hodnotě, vypnu vysílačku => změna na RTL nebo LAND a současně disarm motorů.
Co dělám špatně, že se mi disarmují motory?
Předem děkuji za odpovědi.
Mám Turnigy 9XR s modulem FrSky DJT a k tomu přijímač frsky D8R-II a APM.
Bohužel mám problém s nastavením failsafe, tak Vás žádám o radu. Problém je, že při vypnutí vysílačky se sice přepne letový mód na RTL nebo land, avšak disarmují se motory.
Dočetl jsem se jak nastavit failsafe v mission planneru, první problém byl, že jsem se pomocí extended limits nemohl dostat na nižší hodnotu plynu než +-990. Ve vysílačce jsem vybral model, sjel dolu na E. Limits a nastavil "ON". Když jsem pak plynu přidal ze 100% na 125% hodnota nešla dolů (zustala na stejné hladině).
Dále jsem se dočetl jak nastavit failsafe na FrSky. Dal jsem plyn na nulu (při nastaveném CH3 100% THR) a CH5 jsem nastavil na RTL a krátce jsem zmáčkl FS tlačítko na přijímači a vysílač pípnul. Jestli jsem správně pochopil nyní mám nastavený failsafe pro přijímač a minimální hodnota plynu (kdy se má sepnout failsafe) je u mě +-990 při CH3 100% THR. Abych ale tedy s plynem na nule při normálním ne-failsafe stavu dostal na vyšší hodnotu nastavil jsem CH3 90% THR, čímž jsem na +-1040 při zapnuté vysílačce a při vypnutí vysílačky mi to skoří na +-990.
FS PWM mám nastavený v mission planeru na 1015.
Provedu arm plyn mám na nule, vypnu vysílačku => okamžitý disarm, bez změny módu.
Provedu arm plyn na NE-nulové hodnotě, vypnu vysílačku => změna na RTL nebo LAND a současně disarm motorů.
Co dělám špatně, že se mi disarmují motory?
Předem děkuji za odpovědi.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Ja som nastavoval FS na Frsky tak, ze som vypol vysielacku, a potom som stlacil FS na prijimaci.
Vyzkoušeno a jednou se to chytlo, ale po disarmu a znovu zaarmování už zase nic.. zopakoval jsem ještě jednou svůj postup a failsafe začal fungovat ze stabilize modu, z jiných módu se zase přeplo na LAND a disarm. Pak jsem to zkusil nastavit znovu a už to fungovalo i z ostatních módů. Jenomže po disarmu a vypnutí a zapnutí jak přijímče tak vysílače už zase nic.. Pak jsem znovu spároval vysílač s přijímač, jestli se to nevzpamatuje. No teď je situace taková, že po vypnutí vysílačky se sice přepne na RTL, ale ne failsafe (v mission planeru je ve failsafe nastavení nápis RTL bíle a ne červeně) a po zapnutí vysílačky zčervená a k tomu se apm disarmuje.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Len taky napad, nebude to tym ze to skusas na zemi? Ona tam je detekcia pristatia tak mozno to vypne motory rovno preto ze si mysli ze uz to pristalo v ramci failsafeu. Skus to drzat v ruke, dat fs a pomaly klesat k zemi aby malo baro/gyro/acc pocit ze leti.
DJI F330 (KK 2.1.5), Tarot 680Pro (X8 mod, Pixhawk)
FrSky Taranis, X8R
FrSky Taranis, X8R