Hasičský člun ZAR : otočné vodní dělo: jak??

Pokud to plave na vodě, případně se potápí. Rychlíky, remorkery, plachtnice, makety.
Zpráva
Autor
veselan

Hasičský člun ZAR : otočné vodní dělo: jak??

#1 Příspěvek od veselan »

Potřebuji radu s otočným vodním dělem. :cry: Je to malá loďka : http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=4942
Chtěl by jsem tam udělat otočné vodní dělo s tím že při pohnutí zůstane na stejném místě i po puštění kniplu. Jak na to?? Je nějaké servo které je k tomu upravené nebo se dá upravit.
Radu sim sim.. díky
Turnigy 9XR / Beta 1400, Stuka, Spitfire, Chubby lady II, Z-35, člun ZAR
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Hasičský člun ZAR : otočné vodní dělo: jak??

#2 Příspěvek od arda1 »

Ahoj vítej mezi maniaky - servo a na vysílačce potenciometr a je- Radek
ICQ 638556901
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Nakadah »

Kup si nejaky servo, treba HS422 se bude dobre upravovat. Velikost ti bude vyhovovat a i cena. Vymontujes zevnitr zpetovazebni potenciometr (tim otaci vystupni hridel serva) a misto nej napajis viceotackovy trimr 5kOhm. Z vystupni hridele odstran nalitek ktery brani otaceni hridele kolem dokola. Pak pomoci trimru naladis polohu, kdy se servo pripojene na prijimac s kniplem vysilacky v nule nebude otacet. Ziskas tim motorek s obousmernym regulatorem. Na vysilacce si zmensenim rozsahu kanalu muzes zlepsit (zjemnit) reakci na ovladani serv. Odhadem to bude tak +-10-15% max. v rozsahu kanalu. Aby proste ten nabeh otaceni byl plynulejsi. Kdyz knipl vratis do nuly tak se to prestane otacet v miste kde chces. Nak

PS. a nebo jak pise arda :)
veselan

#4 Příspěvek od veselan »

Dík za rady. Asi to zkusím nějak vyřešit tím prvním způsobem.. Na elektroniku nejsu. To by jsem musel někomu zadat.. Sice mám Turnigy 9XR, ale zatím ju nastavoval sůsed.. oni ty výchylky zatím jsou trošku horší pro mě nastavit.. ale pokud se nemýlím tak by tam jeden poťák měl byt... A co říkáte na to kdyby jsem tam dal tuhle pumpu : http://pkmodelar.cz/modelova-zeleznice-noch/noch-60150-vodni-pumpa-12v-65100 nebo doporučujete něco jiného??

Já jsem tedy spíš na letadla... ale jak jsem viděl ten člun, nemohl jsem odolat... Jsem už delší dobu hasič. Tak to byla srdcovka. :wink:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jyrry »

veselan píše:... kdyby jsem tam dal tuhle pumpu : http://pkmodelar.cz/modelova-zeleznice-noch/noch-60150-vodni-pumpa-12v-65100 ...

Tu ne, musel bys tam mít střídavých 12-16V, je to v popisu.
jyrry.webnode.cz
veselan

#6 Příspěvek od veselan »

Už jsem si toho všiml taky... Tak jsem ještě našel tohle http://pkmodelar.cz/prislusenstvi-letadla-startovani-palivove-pumpy/zubove-cerpadlo-12-v-1951

Ale tohle mě dojalo... : Pouze pro vodu (ne pro palivo). Provozní napětí 12V, průtok 1,5litrů/min, rozměry: 60 x 36m, váha: 95g.
A je to v sekci palivové pumpy
Naposledy upravil(a) veselan dne úte 23.09.2014 20:57, celkem upraveno 1 x.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Nakadah »

Potrebujes takove cerpadlo - http://www.eshop-rychle.cz/ceskenaradi/ ... ostrikovac

Na 12V umi dat 6bar. Bude to strikat z trysky na nekolik metru daleko.

To co si dal v odkazu by ti bylo k nicemu.

Nak
veselan

#8 Příspěvek od veselan »

když ho tam napíchnu, tak jakou bat aby to chvilku jelo, ale nebylo to moc těžké. 3s 2200?? Aby ji to hned nevymlátilo.. A dík za rady.
ladous
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ladous »

veselan píše:Chtěl by jsem tam udělat otočné vodní dělo s tím že při pohnutí zůstane na stejném místě i po puštění kniplu. Jak na to?

Zřejmě původní dotaz mířil jinam, než zdejší rady. Servo stačí obyčejné, nemusí se předělávat na víceotáčkové typu plachetnicového navijáku...

Aby zůstalo v požadované výchylce, stačí zajistit, aby se páka vysílače nevracela (vyřazením pružinky), anebo nejlépe osazením na kanál s otočným potenciometrem.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
Marena
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Marena »

Ten ostřikovač není špatnej nápad, ale není to na tuto loďku těžké? Nejsem loďař a nedokážu odhadnout výtlak takové loďky, ale váha toho čerpadla je 0.24 kg. Když připočteme ještě servo, spínač čerpadla, hadice, jsme na váze vyšší než 300g. Neudělá to z loďky ponorku?

Pro autora. Vem loďku, odvaž 300g materiálu (písek, kamínky), dej do trupu a polož na vodu. Jestli se vejde velikostně nedokážu odhadnout.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ufon13 »

menší než ostřikovací čerpadlo s dostatečným tlakem nesežene pokud si ho nevyrobí.... kdysi jsem měl Renaulta 18 a tam bylo čerpadélko zhruba poloviční velikosti než dnešní ostrřikovačky , chtělo by to prolézt pár vrakovišt
veselan

#12 Příspěvek od veselan »

Dík za rady.. z té váhy jsem měl taky strach. asi ji budu muset otestovat.. Ale až o vík jak budu doma (nevíhoda cwstovatelů po republice :cry: ) pokud to stihnu :( Sobota je nacpaná k prasknutí. proč má ten den jen 24 hodin :D
masa
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od masa »

Ja mam v tyhle lodce cerpadlo od Graupnera, cislo to melo 914 - je maly lehky a vykon dostatecny. Blby je, ze tedka uz asi tezko pujde sehnat...

http://www.hobbydirekt.de/Graupner/Zube ... 42365.html

2014-09-24 08.29.40.jpg

Otocny delo zatim nemam, ale chystam se na nej.... :) Krome otaceni ale chci aby se hejbalo i nahoru dolu...
Jirka Masník
[Wind S50E, Mini FuntanaX, E325, Ricco, Rotorshape,...]
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Nakadah »

Jsou bud zubove, ty dokazi samy nasat z vetsi vysky a maji vetsi tlak. A pak jsou trosku mensi, odstredive a ty nasat nedokazi. Tlak maji asi polovicni. Mam doma oba typy, obcas s nimi provadim nejake pokusy. Nak
fokker1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od fokker1 »

Menší než ostřikovačové je toto: http://www.conrad.cz/palivove-cerpadlo- ... icn=207894 . Vydrží i palivo, já ho mám na naftu na kouření. Ale má menší průtok než ostřikovačové.
https://fokker1.rajce.idnes.cz/
Odpovědět

Zpět na „Lodě“