Imbus, nebo tisícihrany
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Imbus, nebo tisícihrany
Budeš se divit ale Magnu znám - osobně používám bity téměř výhradně od firmy Wekador a jsou to držáky- Radek
EDIT - jinak imbusy vyrobený za totáče nebyly žádný zázrak - něco jsem se s nima kdysi nautahoval (většinou se vyžvejkaly a musely se zkracovat) - co se týče Tona Pečky tam jsem se něco najezdil na opravy lisů (dělal jsem v Šmeralkách) ale dělaly se tam hlavně Gola sady a co vím dělají stále i pro třeba Stanley
EDIT - jinak imbusy vyrobený za totáče nebyly žádný zázrak - něco jsem se s nima kdysi nautahoval (většinou se vyžvejkaly a musely se zkracovat) - co se týče Tona Pečky tam jsem se něco najezdil na opravy lisů (dělal jsem v Šmeralkách) ale dělaly se tam hlavně Gola sady a co vím dělají stále i pro třeba Stanley
ICQ 638556901
LittleFalco píše:Hezké a bohužel pravdivé počtení..
Bohužel, stále platí "věř a víra tvá tě uzdraví" Možná i proto také šroubuju Hudy nářadím![]()
![]()
Hudy bych docela věřil - přeci jen je to relativně malá firma (byť v oboru RC aut dost významná), která si to asi snáze ohlídá. Tím netvrdím, že by se člověk nedostal na stejnou kvalitu jinde levněji, ale aspoň je tu asi velmi vysoká šance, že za danou cenu bude kvalita OK.
ROB píše:Ještě vloni jsem doprodával jednotlivé imbus klíče vyrobené za totáče v TONA Pečky (holt někdo měl nadnormativní zásobu, no) a za jejich kvalitu z té doby dám ruku do ohně a klíč imbus 2mm byl na pultě také za 2,- Kč (původně byl za 1,60 ! - než novosoudruzi zrušili deseťáky).
No, když myslíš...
Ale jinak celkem blbost. Imbusy za totáče z TONY byly rozhodně jiné než současné z HUDY. Byl by jsi té lásky a uvedl, zda jsou profil nebo broušené a změřil je mikrometrem?
A nebo jinak. Když na Hudy nasadíš šroub tak se neviklá a nespadne ani když šroubovák namíříš svisle dolů. Dokážeš to s TONA?
zdzd píše:
Ale jinak celkem blbost. Imbusy za totáče z TONY byly rozhodně jiné než současné z HUDY. Byl by jsi té lásky a uvedl, zda jsou profil nebo broušené a změřil je mikrometrem?
A nebo jinak. Když na Hudy nasadíš šroub tak se neviklá a nespadne ani když šroubovák namíříš svisle dolů. Dokážeš to s TONA?
Srandisto
ICQ 638556901
arda1 píše:Srandisto![]()
![]()
![]()
Radek
No, já si pr*el nedělám. Ale rád bych věděl, jak to myslí on...
Ale já vím - sice k Hudy jsem se zatím nedopracoval ale mám aspoň jednu sadu prodloužených a jednu s kuličkou od nynější Tony - žádnej zázrak ale s těma " předrevolučníma" nesrovnatelný hlavně kvalitou materiálu - samo že jsou obyč tažený takže za A oblejší hrany a za B nějaká ta stovka do mínusu. Takže vím o čem mluvím z vlastní zkušenosti - a ty "imbusáky" dodávaný jako příslušenství k čemukoli vyhazuju hned. Radek
ICQ 638556901
Tak tedy nějak popořadě.
arda1 : Když znáš MAGNU, tak se docela divím, že používáš WEKADOR. Já s nima mám zkušenost asi jako s WEROU. To samé platí např. pro KITO.
A co se týká TONY-STANLEY, tak jsem hájil klíč imbus 2mm vyrobený za totáče a to proto, že na rozdíl od jiných výrobků se nezkroutí, nevyčochtá hlavu a poslouží svému účelu. To je můj názor. Co se týká porevoluční produkce TONY, tak já osobně to nechci ani vidět. Když jsem použil Imbus 6mm z té jejich novodobé 1/2" goly a chtěl pomocí ráčny lehce dotáhnou šroub a ten Imbusový konec se protočil v ořechu, tak v ten okamžik u mne TONA skončila. A jen dodám, že předtím jsem používal tento ořech z doby totáče a ten držel naprosto bez jakýchkoli problémů (co nechceš mít, tak to někomu půjč) - takže kde je ta nová super kvalita ?
zdzd : Jak byly vyráběny Imbus klíče už tady popsal arda1 - netřeba to opakovat. Srovnávat s nářadím HUDY nemohu - nepoužívám. TONU jsem zavrhl již před pár lety, takže nemohu sloužit s tím, jestli dělají dnes tak přesné Imbusy, že z něj nespadne šroub. A docela se divím, že tuto vlastnost u utahovacích hrotů preferuješ. Já ji dost nesnáším a to docela z praktických důvodů. Pokud utahuješ pár kusů šroubů a máš čas se s tím nimrat a pokaždé když jeden šroub utáhneš tak uvolňovat utahovací hrot z hlavy šroubu, tak prosím. Pokud ovšem potřebuješ utahovat větší množství šroubů, tak tuto vlastnost prokleješ. Na to, aby mi šroub nespadnul ve svislé poloze z hrotu mi úplně stačí mít zmagnetizovanou špičku. A jinak, pokud někam cpu metrické šrouby, snažím se používat TORXové hlavy - mám je radši.
No a pokud bych to povídání nějak uzavřel, tak to co píšu jsou moje zkušenosti za posledních pár (cca 30
) let v oblasti převážně hobby používání ručního vercajku. Strojírenskou fabriku nevlastním (a tam dost preferují právě MAGNU) a cesťák-montér taky nejsem. Ale na druhou stranu, občas bývám s těmito profíky v kontaktu a naslouchám jejich potřebám .... howg
arda1 : Když znáš MAGNU, tak se docela divím, že používáš WEKADOR. Já s nima mám zkušenost asi jako s WEROU. To samé platí např. pro KITO.
A co se týká TONY-STANLEY, tak jsem hájil klíč imbus 2mm vyrobený za totáče a to proto, že na rozdíl od jiných výrobků se nezkroutí, nevyčochtá hlavu a poslouží svému účelu. To je můj názor. Co se týká porevoluční produkce TONY, tak já osobně to nechci ani vidět. Když jsem použil Imbus 6mm z té jejich novodobé 1/2" goly a chtěl pomocí ráčny lehce dotáhnou šroub a ten Imbusový konec se protočil v ořechu, tak v ten okamžik u mne TONA skončila. A jen dodám, že předtím jsem používal tento ořech z doby totáče a ten držel naprosto bez jakýchkoli problémů (co nechceš mít, tak to někomu půjč) - takže kde je ta nová super kvalita ?
zdzd : Jak byly vyráběny Imbus klíče už tady popsal arda1 - netřeba to opakovat. Srovnávat s nářadím HUDY nemohu - nepoužívám. TONU jsem zavrhl již před pár lety, takže nemohu sloužit s tím, jestli dělají dnes tak přesné Imbusy, že z něj nespadne šroub. A docela se divím, že tuto vlastnost u utahovacích hrotů preferuješ. Já ji dost nesnáším a to docela z praktických důvodů. Pokud utahuješ pár kusů šroubů a máš čas se s tím nimrat a pokaždé když jeden šroub utáhneš tak uvolňovat utahovací hrot z hlavy šroubu, tak prosím. Pokud ovšem potřebuješ utahovat větší množství šroubů, tak tuto vlastnost prokleješ. Na to, aby mi šroub nespadnul ve svislé poloze z hrotu mi úplně stačí mít zmagnetizovanou špičku. A jinak, pokud někam cpu metrické šrouby, snažím se používat TORXové hlavy - mám je radši.
No a pokud bych to povídání nějak uzavřel, tak to co píšu jsou moje zkušenosti za posledních pár (cca 30
Znovu opakuji že klíče vyrobený za totáče (naše) byly blato - třeba i stranový - prostě oproti dnešním byť od Tony je to naprosto neporovnatelný. Kdo s nima pracoval tehdy a teď ví o čem mluvím - Radek
EDIT - a nejen to - třeba opravdu špičková nástrojová ocel z Poldi (Radeco) se vracely celý várky - zlepšovatelské hnutí a kdoví cosi způsobilo že někdy byla překalená (štípala se) a někdy zas nedržela ostří - to samý brusný kotouče (z Benátek a ještě z jedný firmy z hlavy už nevím) - co várka to unikát .... jo to byly doby (blicí smajl)
EDIT - a nejen to - třeba opravdu špičková nástrojová ocel z Poldi (Radeco) se vracely celý várky - zlepšovatelské hnutí a kdoví cosi způsobilo že někdy byla překalená (štípala se) a někdy zas nedržela ostří - to samý brusný kotouče (z Benátek a ještě z jedný firmy z hlavy už nevím) - co várka to unikát .... jo to byly doby (blicí smajl)
ICQ 638556901
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
arda1 píše:- co se týče Tona Pečky tam jsem se něco najezdil na opravy lisů (dělal jsem v Šmeralkách) ale dělaly se tam hlavně Gola sady a co vím dělají stále i pro třeba Stanley
Nepleteš se? Kámoš tam dělal dokonce ekonomickýho náměstka a někdy v roce 2010 Tonu Pečky zavřeli. Jedině že by to někdo koupil a rozjel znova pro někoho jinýho.
S tou kvalitou vercajku to bylo vždy divný. Totalitní gola krom vylámaný ráčny naprosto ok, nepraskl jedinnej ořech. Imbusy hlavně menší ze sady se časem ohlomejzdaj.
Třeba nářadí co přišlo se sálovou ruskou výpočetní potvorou EC1033, plochý šroubováky ukroutils na prvním šroubu a křížáky mám už 30 let netknutý. Klíče v Žigulu jsi rozcabil na první matce ale ty u EC jsou celá sada netknutý a to jsem jim někdy při povolování domlouval i nastrčenou lešenovkou a nebo kladivem. No a v Kazani se dala za jedny rifle se správnou barvou nití vyměnit ve válečný produkci šlohnutá sada klíčů od 4 do 36 z titanu!!
Jirka
ROB píše:Srovnávat s nářadím HUDY nemohu - nepoužívám. TONU jsem zavrhl již před pár lety, takže nemohu sloužit s tím, jestli dělají dnes tak přesné Imbusy, že z něj nespadne šroub. A docela se divím, že tuto vlastnost u utahovacích hrotů preferuješ. Já ji dost nesnáším a to docela z praktických důvodů. Pokud utahuješ pár kusů šroubů a máš čas se s tím nimrat a pokaždé když jeden šroub utáhneš tak uvolňovat utahovací hrot z hlavy šroubu, tak prosím.
No, jsme u toho. HUDY jsi nikdy v ruce neměl, nicméně tvrdíš, že TONA inbus za 2 kačky je lepší...
A napsal jsem, že šroub na klíči drží, ne že z něj nejde servat.
Používám je právě z praktických důvodů. Protože když šroub na klíči drží, neprotočíš ho ani náhodou. Navíc nespadne do trávy a co hlavně, snadno se s ním trefíš i do nějaké díry kdesi mezi bočnicemi. A to magnet nezvládne. A oceníš to zejména při červíkách třeba M3 a menších. Když v něm protočíš klíč tak máš jo problém. A když mezi ně jdeš magnetem tak docela taky.
HUDY má jedinou nevýhodu. Je křehký a vybroušený inbus 1,5 se mi už podařilo z dříku odlomit.
http://www.hudy.net/xhudy/showimage.php ... c14f4f2963
ZD - s chválou Hudy sice souhlasím, nicméně už jsem se taky setkal se situací, kdy jsem ho prostě do šroubu nedostal... Ono je Hudy evidentně záměrně dělané hodně na horní toleranci rozměru a když se potkáš se šroubem, který balancuje na opačném konci tolerance, tak to je problém. Proto bych zrovna to "nepadání" nebral jako až tak jednoznačný klad.
Čistě naokraj, já si od Hudy možná víc než imbusy cením klasické křížové šroubováky. Třeba běžný "Philips" 3mm, který jsem dostal "zadarmo" ve stavebnici XRAY 18 je naprosto k neutahání a perfektní. A narozdíl od imbusů u něj nevidím žádné "ale", tenhle šroubovák je prostě bez chyby
A poznámka pro šetřivé - imbus Hudy 2mm stojí 290, hrot ale jen 159. Vůbec proto není marná kombinace hrotu s rukojetí třeba ze čtyřdílné sady imbusů Turnigy za cca 6USD, tedy za rukojeť cca 30 korun. V kombinaci s hrotem Hudy je cena o víc než třetinu nižší než Hudy kompletu, přitom rukojeť se číňanům docela povedla, zfušované jsou jen hroty...
Čistě naokraj, já si od Hudy možná víc než imbusy cením klasické křížové šroubováky. Třeba běžný "Philips" 3mm, který jsem dostal "zadarmo" ve stavebnici XRAY 18 je naprosto k neutahání a perfektní. A narozdíl od imbusů u něj nevidím žádné "ale", tenhle šroubovák je prostě bez chyby
A poznámka pro šetřivé - imbus Hudy 2mm stojí 290, hrot ale jen 159. Vůbec proto není marná kombinace hrotu s rukojetí třeba ze čtyřdílné sady imbusů Turnigy za cca 6USD, tedy za rukojeť cca 30 korun. V kombinaci s hrotem Hudy je cena o víc než třetinu nižší než Hudy kompletu, přitom rukojeť se číňanům docela povedla, zfušované jsou jen hroty...
zdzd píše:No, jsme u toho. HUDY jsi nikdy v ruce neměl, nicméně tvrdíš, že TONA inbus za 2 kačky je lepší...
Asi jsem ouplně blbej nebo slepej .... Mohl bys mi připomenout, kde jsem se zmínil o tom, že TONA Imbus za 2 kačky je lepší než HUDY ? A nebo by to možná chtělo si znovu přečíst, co jsem k tomuto napsal.
Celá moje reakce spočívala v tom, že jste se tady začali navážet do človíčka, který si koupil Imbus 2mm za 2 kajdy a dokonce jej použil !!! A dokonce asi s úspěchem
ROB píše:Asi jsem ouplně blbej nebo slepej .... Mohl bys mi připomenout, kde jsem se zmínil o tom, že TONA Imbus za 2 kačky je lepší než HUDY ? A nebo by to možná chtělo si znovu přečíst, co jsem k tomuto napsal.
Tvrdil jsi, že se má na naše plky vykašlat a že za kvalitu TONA klíčů za 2 kačky dáváš ruku do ohně.
Jak to tedy máme chápat?
Jen bych doplnil že nejde o kalení a popouštění a to i několikrát(což samozřejmě nesmysl - stačí jednou ) - ale o něco jiného - strojaři a nástrojaři vědí... Radek
ICQ 638556901
Začínám se bavit, takže :
Jak vidím tak tady má někdo těžkosti s pochopením psaného textu. Rád pomohu. Vzhledem k tomu, jaký utahovací moment unese závit M2 (max M2,5-tady mne klidně opravte, ale myslím že závity s větším průměrem se u hlavy Imbus 2mm nevyskytují) aby se nestrhnul, tak klidně s čistým svědomím opět prohlásím to co jsem již prohlásil. A opět - pro nepochopení psaného textu - musím zopakovat, že jsem nikde nepsal nic o TONA versus HUDY.
To co jsem napsal minule byla dost nadsázka - domníval jsem se, že průměrný "strojař" to pochopí. No a teď máš možnost mne poučit - když tedy asi jsi strojař - o co jde u klíče IMBUS 2mm, kromě dodržení tvaru, rozměru včetně tolerancí, tvrdosti a meze pružnosti. Snad se nebudeme pouštět do debaty do jaké hloubky materiálu by měla jít cementace materiálu, atd. A ohledně toho zakalování a popouštění - tak tady si vážně nejsem jistý, zda to ten vercajk absolvuje pouze jednou.
Mám dojem, že tady řešíme pěkné pitominy.
Moje příspěvky v tomto vláknu byly namířeny obecně na nešvar, který se objevil v "popseudorevolučním čase", kdy mám dojem, že někteří jedinci jsou tím větší odborníci, čím lepší a dražší nářadí vlastní a pak se dokážou zeptat jak mají provést naprosto banální zámečnickou práci ....
zdzd píše:Tvrdil jsi, že se má na naše plky vykašlat a že za kvalitu TONA klíčů za 2 kačky dáváš ruku do ohně.
Jak to tedy máme chápat?
Jak vidím tak tady má někdo těžkosti s pochopením psaného textu. Rád pomohu. Vzhledem k tomu, jaký utahovací moment unese závit M2 (max M2,5-tady mne klidně opravte, ale myslím že závity s větším průměrem se u hlavy Imbus 2mm nevyskytují) aby se nestrhnul, tak klidně s čistým svědomím opět prohlásím to co jsem již prohlásil. A opět - pro nepochopení psaného textu - musím zopakovat, že jsem nikde nepsal nic o TONA versus HUDY.
arda1 píše:Jen bych doplnil že nejde o kalení a popouštění a to i několikrát(což samozřejmě nesmysl - stačí jednou ) - ale o něco jiného - strojaři a nástrojaři vědí... Radek
To co jsem napsal minule byla dost nadsázka - domníval jsem se, že průměrný "strojař" to pochopí. No a teď máš možnost mne poučit - když tedy asi jsi strojař - o co jde u klíče IMBUS 2mm, kromě dodržení tvaru, rozměru včetně tolerancí, tvrdosti a meze pružnosti. Snad se nebudeme pouštět do debaty do jaké hloubky materiálu by měla jít cementace materiálu, atd. A ohledně toho zakalování a popouštění - tak tady si vážně nejsem jistý, zda to ten vercajk absolvuje pouze jednou.
Mám dojem, že tady řešíme pěkné pitominy.
Moje příspěvky v tomto vláknu byly namířeny obecně na nešvar, který se objevil v "popseudorevolučním čase", kdy mám dojem, že někteří jedinci jsou tím větší odborníci, čím lepší a dražší nářadí vlastní a pak se dokážou zeptat jak mají provést naprosto banální zámečnickou práci ....