Vlasto, když jsou dvě do V, tak to je ÚPLNĚ JINÁ situace. Zkrátka anténa nesmí k cíli ukazovat špičkou. Pak je minimální signál.
Pokud máš dvě, tak když jedna ukazuje špičkou, druhá je kolmo a to je O.K., to je případ tvé Futaby.
Pokud ale máš jen jednu a dáš jí kolmo, tak to je diletantismus. Kapišto?
To je ten důvod, když máš jednu anténu, tak jí dát kolmo vzhůru. A fakt jsem to zkoušel a funguje to tak, velmi prokazatelně.
Edit: Kdybys měl antény na všech přijímačích dvojité a do Véčka, pak by se dala skousnout ta vodorovná anténa na vysílačce. Podívej se, jak vypadá směrová chatakteristika takové antény, zhruba jako jablko. Ve směru bubáka jablka je minimální signál (platí stejně pro vysílací i pro přijímací antény).
Zkoušel jsem jako pokus dát vodorovně (rovnoběžně) antény na vysílači i na přijímači, a taky jsem je zkoušel dát obě kolmo vzhůru. Ty vzhůru dávaly jednoznačně lepší výsledek. Jak už jsem psal, každý si to může zkusit a netřeba se dohadovat. Od té doby co jsme dělali ten pokus dávám anténu vysílačky poctivě nahoru, přesvědčilo mě to, ten rozdíl byl výrazný.
Tady jsem o tom pokusu psal:
viewtopic.php?f=38&t=65156
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz