Imbus, nebo tisícihrany

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
H1N1
Kontaktovat uživatele:

Re: Imbus, nebo tisícihrany

#16 Příspěvek od H1N1 »

Zrovna sroubky z Fabory nakupuji, kvalita mne prijde dostacujici, jaky mas problem? Na srouby jsem dost citlivej, tak kdyztak zmenim dodavatele.
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Rosta2 »

H1N1 píše:Zrovna sroubky z Fabory nakupuji, kvalita mne prijde dostacujici, jaky mas problem? Na srouby jsem dost citlivej, tak kdyztak zmenim dodavatele.

Já nemám se šrouby z Fabory problém, problém má výrobce těch šroubků, Aby šroub imbus M2 měl průměr v rozmezí 1,8 - 1,85mm, šroubek už jde zašroubovat do závitu vyřezaného už II závitníkem ze sady a už i v tom má pomalu vakl, tak to asi není v pořádku. Imbusové červíky M4 mají průměr 3,75mm atd. No a cena i běžných imbus šroubů je tak 5 - 10x vyšší než třeba ve Feromatu, a s tímto se setkávám dost často, ve firmě kde jsem zaměstnán se tyto "výrobky" používají, není mě sice jasné proč, ale není to moje starost. Já když jsem dělal svoji cnc frézku, tak jsem nakupoval imbus šrouby ve Feroně, Feromatu, a "kovomatech" a je pravda, že pokud šroub třeba M5 neměl průměr aspoň 4,95mm, samo že při dobrém tvaru šroubovice, tak jsem ho odložil. a použil jiný lepší. Protože díly na frézce, mám převážně z duralu tak proto aby šroub šel zašroubovat do těch duralových dílců frézky pokud možno s minimálními vůlemi.
JosefSvejk

#18 Příspěvek od JosefSvejk »

Rosta2 píše:
.. pokud šroub třeba M5 neměl průměr aspoň 4,95mm, samo že při dobrém tvaru šroubovice, tak jsem ho odložil. a použil jiný lepší.

Lepší? Spíš ten, co se ti víc hodil :wink: .
Jen pro zajímavost - tolerance 6g max. vnějšího průměru pro metrický šroub M5 je 4,83 až 4,98 mm. Aby to nevypadalo, že 4,9 už je zmetek :) .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
zdzd

#19 Příspěvek od zdzd »

Rosta2 píše:Já tu cenu toho imbusového klíče nestanovil, prostě jsem doma nemohl najít ten klíč 2 imbus, tak jsem se zastavil v "kovomatě" ( Nářadí Hala ) u pultu říkám potřebuji 2 mm klíč imbus, prodavač odešel někam k regálu, přinesl klíč a říká 2Kč. Tak jsem mu je dal, a tím to pro mě skončilo, a šmejd to není ani náhodou. To mám spíše zkušenost s nákupem jak šroubů, tak nářadí v těch různých Bau, Fabory atd.ceny vzorné, kvalita achich ouvej.

Až se ti takový klíč protočí v hlavě šroubu utopené v bočnici vrtulníku a přitom tu hlavu zničí, budeš muset bočnici rozlámat a za několik set koupit novou. Pak rád pustíš dvě kila za šroubovák, který je tvrdý a v hlavě na fest. Vždycky je lepší ukroutit šroub, než protočit inbus.

http://www.hudy.net/flash_stuff/all_in/index.htm
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Celeron »

V poslední době mám problém s červíkama M3, M4 a někdy i M5, že se v nich imbus časem začne protáčet. Klíče jsou 20 roků stará Tona, v ty době snad se ještě nedělalo v Číně z bláta. Takže jsou šmejdový červíky, nebo to má Tona už za sebou? Prý se daj klíče na čas zachránit pomalým "studeným" odbroušením 2-3 mm původního šestihranu aby se dostalo na neožvejkanou část, zkoušel jste to někdo?
Díky
Jirka
arda1
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od arda1 »

Jasně běžně se to dělá u imbusů (dělalo když jsem ještě za bývalýho režimu dělal ve fabrice - pokud se trošku ošmrdlaly , ale je fakt že oproti dvěma sadám co mám asi 10 let to bylo poměrně bláto a těmahle do těch starých udělám když to vezmu hranou o hranu štufu) - pokud máš mikrometr a nebo aspoň digi šupleru změř to ochozený a to kde je původní rozměr - Radek
ICQ 638556901
slavikk
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od slavikk »

Používám na montážích imbussady od Wery už 20 let a kromě vymačkaného držáku klíčů s nimi není problém.Osobně preferuji sadu od PB SWISS TOOLE,ale to je věc názoru.Jinak nářadí Wera se vyrábí v Bystřici pod Pernštejnem!
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Rosta2 »

zdzd píše:Až se ti takový klíč protočí v hlavě šroubu utopené v bočnici vrtulníku a přitom tu hlavu zničí, budeš muset bočnici rozlámat a za několik set koupit novou. Pak rád pustíš dvě kila za šroubovák, který je tvrdý a v hlavě na fest. Vždycky je lepší ukroutit šroub, než protočit inbus.

http://www.hudy.net/flash_stuff/all_in/index.htm

Ty asi víš asi všechno nejlépe, klíč jsi neviděl a pořád vynášíš ty svoje soudy, jaký jsem to koupil zmetek.
zdzd

#24 Příspěvek od zdzd »

Rosta2 píše:Ty asi víš asi všechno nejlépe, klíč jsi neviděl a pořád vynášíš ty svoje soudy, jaký jsem to koupil zmetek.

Nemusím ho vidět a můžeš si klidně myslet, že jsem blb. Nevadí mi to. Já jsem zase pro změnu přesvědčen o tom, že blb by byl ten, který by kvalitní inbus klíč prodal za dvě kačky. Asi tak.

A až kvůli tomu klíči přijdeš o díl za pár stovek nebo jen o letový den na letišti, protože ti nepůjde něco opravit, budeš se tlouct do hlavy:"Já jsem takový debil..!" Neboj, taky jsem si tím prošel.
jio

#25 Příspěvek od jio »

Dovolím si se Zdeňkem souhlasit. Taky jsem postupně skončil u dražšího nářadí. Jne mě to postupně stálo více peněz než bych si to koupil hned.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od arda1 »

Rosťo neber to jako rýpání - ale ty fajnšmekr co to všem dává sežrat (viz téma o soustruhu a pod....) a koupíš si lagric za 2 kajle a ještě se s tím chlubíš ? Mě by hanba fackovala :wink: :lol: :lol: :lol: Radek
ICQ 638556901
krtek2k

#27 Příspěvek od krtek2k »

Je fakt , že každej helinář , kterej už něco našroubkoval , má doma doma supr nářadí , kde třeba jen jeden samotnej BIT 1,5mm imbusu (bez rukojeti) stojí klidně 200-300Kč.
Zkrátka se to i tak vyplatí oproti levnějším variantám.
Před rokem jsem koupil jen tak z nudy tohle , abych měl něco s sebou na letiště a není to vůbec špatný, každej bit je frézovanej , v hlavě šroubu to pěkně sedí a nehobluje se to:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... trSearch=6 in 1
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Rosta2 »

arda1 píše:Rosťo neber to jako rýpání - ale ty fajnšmekr co to všem dává sežrat (viz téma o soustruhu a pod....) a koupíš si lagric za 2 kajle a ještě se s tím chlubíš ? Mě by hanba fackovala :wink: :lol: :lol: :lol: Radek

Tady máš možnost upozornit dalšího prodejce, že prodává lágric, a to že by neměl http://eshop.mmodely.cz/store/goodsdeta ... dsID=imb20
Víš, pokud se zařazuješ do skupiny lidí, kteří ten klíč nikdy neviděli, ale už přesně ví že je to lágric, tak to je tvoje věc, ale asi Ti uniklo, že já jsem se s tím klíčem za ty 2Kč vůbec nechlubil, pouze jsem to jenom konstatoval, že jsem to koupil za ty 2Kč, a byla to moje reakce na ten příspěvěk, že proč někdo chce rvát do hlavy imbusu na utahování něco, co tam nepatří, když ten správný nástroj na utažení nestojí majlant. A to tvoje fackování hambou, no to komentovat nebudu s tím se musíš vyrovnat sám.
ROB

#29 Příspěvek od ROB »

Tak pánové, čtu tady ty Vaše plky a musím se smát. Původně jsem nechtěl vůbec reagovat, ale musím.
Nad argumenty pánů zdzd a arda1 se docela bavím a to co přidal krtek2k je už úplně mimo mísu. Vzhledem k tomu, že dělám v železářském obchodě již cca 30 let, tak Vám vážení mohu zcela zodpovědně sdělit, že cena v dnešní době (a to říkám s velkým smutkem v duši) vůbec nic nevypovídá o kvalitě nářadí. A pro Rosta2 : vůbec nic si z těch plků nedělej. Ještě vloni jsem doprodával jednotlivé imbus klíče vyrobené za totáče v TONA Pečky (holt někdo měl nadnormativní zásobu, no) a za jejich kvalitu z té doby dám ruku do ohně a klíč imbus 2mm byl na pultě také za 2,- Kč (původně byl za 1,60 ! - než novosoudruzi zrušili deseťáky).
Co se týká cen vercajku - setkávám se s tím několikrát do měsíce, že např. ty samé boční štípačky, ze stejného zdroje jako mám já stojí jinde i dvakrát tolik. Tak co to tedy ukazuje - tedy mimo toho, že někteří prodejci jsou dobytek a ze zákazníků dělají voli ? A tzv.zvučná jména některých výrobců vercajku už nezaručují dnes také téměř nic - odhaduji, že 90% vercajku od nich je P.R.C. Netěší mne to. Tona je podle mne s kvalitou v hajzlu (asi od doby, kdy je součástí Stanley) a WERA ? - tak tam už nekoupím na prodejnu ani ň. Jedna z praxe : Potřeboval jsem utáhnou cca 1000 ks vrutů s odpovídajím bitem PZ2. Nasadil jsem tedy WERU - vydržel jich cca 30 a pak se rozštípnul. Vzal jsem poté na to BIT od MAGNA INDUSTRIAL a ten to poutahoval všechno. Kdo z Vás chytrejch zná nářadí MAGNA ? Jasně, že můžete namítnou, že jsem mohl mít smůlu na kus - ovšem u prémiového nářadí toto nesmí vůbec existovat.
A jedna nakonec. Byl u mne jeden zástupce poměrně velkého dovozce nářadí do ČR "na pokec" a povídá co se jim stalo. Objednali si v China sady závitníků a oček (taková ta krabice s rozsahem od M3 do M12) a když jim to dorazilo, tak jejich kontrolní oddělení na vstupu do skladu bylo lehce v šoku : Na tom vercajku bylo normálně všude vyraženo NAREX. Prý číňan popletl zásilky - co mělo jít k nim, tak šlo asi do Narexu a naopak. Takže pokud si dneska někdo myslí, že když ohrne nos nad takovouhle sadou P.R.C. a půjde si koupit echt kvalitu do značkové prodejny Narex tak jako že zvítězil ......
LittleFalco

#30 Příspěvek od LittleFalco »

Hezké a bohužel pravdivé počtení..
Bohužel, stále platí "věř a víra tvá tě uzdraví" Možná i proto také šroubuju Hudy nářadím :lol: :lol: :lol:
Zpátky doma, v kopcích :-)
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“