LED dioda a PC větráček

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
2952

Re: LED dioda

#16 Příspěvek od 2952 »

Klasicky motor SS to není. Ma v sobě malou destičku s elektronikou...
Helitom

#17 Příspěvek od Helitom »

Sakra, to mě štve.
JR Graupner DSX9
Trex 500-hc3sx, Logo 600-hc3sx
(Trex 450, Minititan, T-rex 600N - prodáno)
2952

#18 Příspěvek od 2952 »

Dej sem video toho zázraku :)
srabsrab

#19 Příspěvek od srabsrab »

Ten motorek je rizen pres halluv senzor otacivym magnetickym polem (je to brushless, ale 4 polovy oproti modelarskemu, ktery ma min 9 polu).... ze se na nem pri otaceni indukuje napeti a to jde pres ridici jednotku a tranzistory na privodni dratky a rozsviti diodu je mozne .. kazdopadne diky tem soucastkam je napeti ,ktere z toho leze SS se stale stejnou polaritou (funguje to jako usmernovac) tudiz je jedno jakym smerem ho roztocis ....

Docela by me zajimalo proc se radeji nepredelavali kdysi tyhle motorky misto motorku z cd mechanik...predpokladam ze vymena tranzistoru a jine vinuti by z toho udelalo slusnej ficak...odpadla by tak koupe brushless regulatoru ....
bumbalek

#20 Příspěvek od bumbalek »

jyrry
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jyrry »

srabsrab píše:... Docela by me zajimalo proc se radeji nepredelavali kdysi tyhle motorky misto motorku z cd mechanik....

Strč prst do vrtulky větráčku a pak do vrtulky BLDC motorku velikosti toho z CD mechaniky. Pak to třeba bude jasnější... :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
JardaRůžička

#22 Příspěvek od JardaRůžička »

Ale fouknu z druhé strany (opačné otáčky), LEDka opět svítí. Nepochopím!

Ale pochopíš. Co to tady vlastně dumáte?? Větráček se přece točí pořád na stejnou stranu, smysl otáčení udává typ vrtule (levá nebo pravá), podle TOHO se větráček točí ať funíš odkud chceš.
JosefSvejk

#23 Příspěvek od JosefSvejk »

Helitom píše:Veletrh nápadů učitelů fyziky 19, příští týden v Chebu.

Doufám, že nejsi taky učitelem fyziky? 8O :lol:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jyrry »

Větráček, tedy jeho rotor, se fakt točí pokaždé jinak, záleží z které strany se fučí. Otázka je účinnost fuk/otáčky vzhledem k prohnutí lopatek...
Ale ono snad není venku tak hnusně a nelétavo... :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
Helitom

#25 Příspěvek od Helitom »

JosefSvejk píše:Doufám, že nejsi taky učitelem fyziky? 8O :lol:

Jsem, ale ne elektronik, abych věděl, že to není klasický elektromotor, potom je to jiná.

Pokud by to byl klasický elektromotor, pak bych si to stále nedokázal vysvětlit :).

Doufám, že němáš nic proti učitelům :)
JR Graupner DSX9
2952

Re: LED dioda a PC větráček

#26 Příspěvek od 2952 »

Já nevěřím, že pokus, co děláš, vypadá přesně tak...podle mě LED nesvítí v žádném z případů :-) Dej sem video!
A jak praví staré pořekadlo:Ševče-drž se svého kopyta !...to bych také radil. V těch "klasických motorech " máš asi trochu zmatek :-) Ale nic ve zlém!

Jsem z rodiny učitelů! :-)))
JardaRůžička

#27 Příspěvek od JardaRůžička »

jyrry píše:Větráček, tedy jeho rotor, se fakt točí pokaždé jinak, záleží z které strany se fučí.
Dostal jsi mě, máš pravdu. A venku je opravdu docela hezky...
srabsrab

#28 Příspěvek od srabsrab »

jyrry píše:Strč prst do vrtulky větráčku a pak do vrtulky BLDC motorku velikosti toho z CD mechaniky. Pak to třeba bude jasnější... :mrgreen:

Ten z cd mechaniky se taky musel upravovat na vetsi vykon - vinuti a nekdy i zamena magnetu .... aspon podle navodu co jsou k nalezeni .... osobni zkusenost nemam protoze ...viz nize

To porad nevysvetluje proc se tak masivne predelaval motorek cd mechaniky ke kteremu bylo navic potreba regulatoru + neni mi jasne kde se ty vhodne typy braly (zadna co jsem kdy vlastnil a rozkuchal nic podobneho nema vse SS) .... a proste rozdil ve vetraku (at u pidi, nebo vetsim kousku na chlazeni case) a mechanice je v tom, ze ten vetrak proste uz ma sofistikovane rizeni na sobe (krome koncoveho clenu za par korun by nebyl potreba ten regulator shanet navic) a zapojeni je +- na chlup shodne uplne v kazdem ...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jyrry »

https://www.youtube.com/watch?v=hGEj_r8tbQo
http://www.sysala.cz/modely/CDROM/PB.jpg
porovnej mechanickou konstrukci a také počet polů, u toho větráku nejde docílit vyšší krouticí moment, například.
Porovnej schema BLDC reglu a toho dvoutranzistorového spínátka.
jyrry.webnode.cz
Helitom

#30 Příspěvek od Helitom »

2952 píše:Já nevěřím, že pokus, co děláš, vypadá přesně tak...podle mě LED nesvítí v žádném z případů :-) Dej sem video!
A jak praví staré pořekadlo:Ševče-drž se svého kopyta !...to bych také radil. V těch "klasických motorech " máš asi trochu zmatek :-) Ale nic ve zlém!

Jsem z rodiny učitelů! :-)))

Proč bych si vymýšlel, jak je to na fotce, fouku a LEDka svítí, nechtěj po mě, abych to ještě natáčel :)
JR Graupner DSX9
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“