Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

#571 Příspěvek od Drondys »

WhiteWalker píše:...mám si do balíku nechat vložit výpis z paypalu + screenshot z ebaye? uvažoval jsem ještě o plné moci pro poštu..má to smysl?

Pokud máš tu možnost tak tam nech přiložit následující dokumenty:

- výpis platby z paypalu,
- screenshot z ebaye (doplněný rozpisem zboží a poštovného v češtině),
- prohlášení o účelu dováženého zboží (vzor je uveden viz tento odkaz),
- a tebou podepsanou plnou moc pro Českou poštu (formulář plné moci je viz tento odkaz).

Sděl té firmě ať to nedávají dovnitř balíku, ale ať ty dokumenty vloží do nějakého průhledného igelitového obalu, který přilepí na vnější povrch balíku. Pokud to vloží do balíku tak se bohužel stává, že Česká pošta balík vůbec neotevře a i když jsou uvnitř doklady tak namísto, aby použila doklady z balíku tak požaduje doložení dokladů po adresátovi.

Tím, že ty dokumenty budou v nějakém průhledném igelitovém obalu přilepeném na vnějším povrchu balíku je větší šance, že po tobě České pošta nebude k té zásilce požadovat doložení dokumentů a rovnou to odbaví s využitím těch přiložených. Počítej ovšem s tím, že 100% se to, že po tobě nebudou požadovat doložení dokumentů nedá zaručit ani když to bude takto přiloženo na povrchu balíku, protože je to jen o lidech a když to bude na straně České pošty řešit nějaký "jouda" tak se může stát, že to i tak přehlédne a stejně pak budou po tobě požadovat doložení dokumentů.
WhiteWalker

#572 Příspěvek od WhiteWalker »

jj joudy se bojim.. jenom zkouším zvýšit pravděpodobnost rychleho doručení, ale počítám s nejhorším, tak uvidíme, jak to s tou poštou dopadne :)
moc díky za rady :wink:
pepek75

#573 Příspěvek od pepek75 »

Zdravím pánové ,

tímto vás prosím o pomoc a radu ohledně neuvěřitelného chování ČP. Jednu z mých reklamací řeší již od 7.9.2012 !!! a stále není uzavřena pro naprosté diletantství na straně ČP. Skutečně smutné že na tento podnik přispíváme jako danový poplatníci...
Některé reklamace u kterých nechtěli doložit doklady suveréně vyclili a nechaly si zaplatit ,pak vyreklamovaly tak ,že vrátily DPH ale poplatek ne s tímto :

Stanislava Mikysková napsal(a):
> Dobrý den pane Boříku, na základě rozhodnutí celního úřadu Vám lze u
> č.j. N/343/12 (zásilka RR980131925VV) vrátit částku Kč 178,80. V
> tomto případě Vám celní úřad vrací veškeré celní poplatky (DPH),
> jelikož jste dodatečně doložil doklad, podle kterého mělo být dovezené
> zboží osvobozeno od cla i DPH. Poplatek za služby celní deklarace ve
> výši Kč 180,- Vám vrátit nelze, jelikož se při vystavení celního
> prohlášení vycházelo z hodnoty zboží uvedené na CN22, a to ve výši
> 2505 JPY. Na tuto hodnotu se v době podání celního prohlášení
> vztahovalo pouze osvobození od dovozního cla, ne od DPH.
> Zašlete mi, prosím, číslo účtu či adresu, kam Vám lze přeplatek poukázat.
> Děkuji. S pozdravem

Proč tedy nechtěly doklady doložit před ? Částka 2505 JPY byla na hranici 20 Eur , je to v pořádku ?
A dnes přivezl pošták zásilku u které byla deklarována cena pod limitem 22 Eur již na zásilce , přesto chtěli doložit doklady k zásilce ,což jsem udělal , jasně doložil cenu pod limitem(vše košer ,ceny jsou na e-shopu stále platné) , a přesto chtěl zaplatit 425 Kč, to jsem ale neustál,a i se zásilkou poslal do ...,to opravdu není ČP nějak postihnutelná za toto nechutné chování ? Co s tím mohu dělat ?
Díky za info .
Drondys

#574 Příspěvek od Drondys »

pepek75 píše:Zdravím pánové ,

tímto vás prosím o pomoc a radu ohledně neuvěřitelného chování ČP. Jednu z mých reklamací řeší již od 7.9.2012 !!! a stále není uzavřena pro naprosté diletantství na straně ČP. Skutečně smutné že na tento podnik přispíváme jako daňový poplatníci...

Některé reklamace u kterých nechtěli doložit doklady suverénně vyclili a nechaly si zaplatit ,pak vyreklamovaly tak ,že vrátily DPH ale poplatek ne s tímto :

Stanislava Mikysková napsal(a):
> Dobrý den pane Boříku, na základě rozhodnutí celního úřadu Vám lze u
> č.j. N/343/12 (zásilka RR980131925VV) vrátit částku Kč 178,80. V
> tomto případě Vám celní úřad vrací veškeré celní poplatky (DPH),
> jelikož jste dodatečně doložil doklad, podle kterého mělo být dovezené
> zboží osvobozeno od cla i DPH. Poplatek za služby celní deklarace ve
> výši Kč 180,- Vám vrátit nelze, jelikož se při vystavení celního
> prohlášení vycházelo z hodnoty zboží uvedené na CN22, a to ve výši
> 2505 JPY. Na tuto hodnotu se v době podání celního prohlášení
> vztahovalo pouze osvobození od dovozního cla, ne od DPH.
> Zašlete mi, prosím, číslo účtu či adresu, kam Vám lze přeplatek poukázat.
> Děkuji. S pozdravem

Proč tedy nechtěly doklady doložit před ? Částka 2505 JPY byla na hranici 20 Eur , je to v pořádku ?

Častou chybou bývá to, že lidé při převodu z jiné měny při výpočtu vychází z aktuálního kurzu Eura, který se na kurzovním lístku Celní správy mění jednou až dvakrát za měsíc, ale pro porovnání s limitem DPH se při přepočtu používá jiný kurz, a to tzv. fixní roční kurz EUR_Limit, který vyhlašuje Celní správa s platností na celý kalendářní rok viz tento odkaz (pozn. kurz EUR_limit je tam uveden až úplně dole).

Jaký byl kurz EUR_limit v roce 2012 ani kurz JPY vyhlášený na webu celní správy pro období kdy to bylo proclíváno nevím, ale jen pro názornost uvádím níže výpočet dle současných kurzů.

Chybný výpočet dle aktuálního kurzu Eura:
(22 * 27,485) / 0,19825 = 3050,038 JPY (limit pro DPH)

Správný výpočet dle fixního ročního kurzu Eura:
(22 * 25,647) / 0,19825 = 2846,073 JPY (limit pro DPH)

Z uvedeného výpočtu je zřejmý rozdíl, který byl tehdy v roce 2012 nejspíš jiný, ale i tak mohl způsobit to, že to mohlo být přes limit DPH.

Nicméně to vyjádření od pošty si buď protiřečí a nebo jsi tu neuvedl podstatnou informaci o tom, že jsi jim následně při reklamaci doložil jinou celní hodnotu, který byla nižší než těch zmíněných 2505 JPY.

Pokud totiž měla ta zásilka na celní deklaraci uvedenu celní hodnotu 2505 JPY a pokud by jsi jim i následně při reklamaci doložil doklad potvrzující opět stejnou celní hodnotu 2505 JPY a na tom základě pak Celní úřad rozhodl o vrácení veškerých celní poplatků (včetně DPH) pak bylo zboží jehož celní hodnota byla 2505 JPY v době proclení osvobozeno od cla i DPH, protože Celní úřad provádí při reklamaci porovnání s dobou proclení. V takovém případě je nesmysl tvrdit v odpovědi od České pošty to, že původně vycházeli rovněž ze stejné hodnoty tedy 2505 JPY, na kterou se podle názoru České pošty v době podání celního prohlášení vztahovalo pouze osvobození od dovozního cla, ne od DPH což je v rozporu s názorem Celního úřadu, který onu částku 2505 JPY v daném odbobí považuje za částku v limitu, a proto rozhodl o vrácení celé částky včetně DPH.

Takže doplň vysvětlení jak to tedy vlastně je ? Jestli jsi tu neuvedl podstatnou informaci o tom, že jsi jim následně při reklamaci doložil jinou celní hodnotu, která byla nižší než těch zmíněných 2505 JPY.

pepek75 píše:A dnes přivezl pošták zásilku u které byla deklarována cena pod limitem 22 Eur již na zásilce , přesto chtěli doložit doklady k zásilce ,což jsem udělal , jasně doložil cenu pod limitem(vše košer ,ceny jsou na e-shopu stále platné) , a přesto chtěl zaplatit 425 Kč, to jsem ale neustál,a i se zásilkou poslal do ...,to opravdu není ČP nějak postihnutelná za toto nechutné chování ? Co s tím mohu dělat ?

Jediný způsob jak předcházet případným chybám při celním odbavení zásilky na straně České pošty je provádět si celní odbavení osobně přímo na poště Praha 120 a nebo prostřednictvím jiné osoby (třeba nějaký známý, někdo z rodiny kdo to má blízko do Prahy apod.) a které důvěřuješ a ta osoba tě tam bude zastupovat namísto České pošty.

Takže oznámit České poště, že rušíš plnou moc, která má obecnou platnost na dobu neurčitou až do odvolání a pak až ti přijde v budoucnu od České pošty oznámení o došlé zásilce ze zahraničí s požadavkem na doložení dokumentů tak jim nebudeš nic posílat, připravíš si příslušné dokumenty k zásilce uvedené v úvodním příspěvku tohoto tématu viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce a vyrazíš s nimi i s tím dopisem na poštu Praha 120 osobně nebo napíšeš plnou moc té jiné osobě, které důvěřuješ a pošleš ji emailem ty dokumenty včetně naskenovaného dopisu o došlé zásilce, který ti přijde od České pošty a ta osoba to tam za tebe vyřídí a taktéže za tebe zaplatí jednak poplatek 96 Kč, který ČP při osobním vyřízení účtuje vždy a případně za tebe zaplatí i DPH pokud ho celníci stanoví a pak se s tou osobou vyrovnáš. Peníze musí být při osobním vyřizování zaplaceny na místě tj. nelze platbu odložit. Pokud tam tedy pojedeš osobně tak to budeš muset zaplatit na místě a stejně tak pokud to bude vyřizovat jiná osoba za tebe pak to musí rovněž zaplatit na místě za tebe. Postup při osobním vyřizování celního odbavení zásilky na poště Praha 120 je popsán viz tento odkaz.
pepek75

#575 Příspěvek od pepek75 »

Zdravím a děkuji za promptní info .

takže jsem propátral okolnosti zásilky z roku 2012 a zjistil toto : částka 2505 JPY byla na zásilce ,ale faktura včetně poštovného byla ponížena o 10% z kuponu a proto skutečně ČP postupovala správně.
Zásilka ze včerejška je bohužel také asi v pořádku , a to proto že info o EUR Limitu jsem vlastně díky infu od vás zjistil až včera a skutečně chybně počítal dle kurzu Celní správy .Jen opět nevychází výpočet DPH. Jinak tyto informace jsou dostupné na stránkách celní správy včetně kurzů měn zpětně .
Plnou moc dávám jednorázově ke každé zásilce již déle, a je pravdou že vzhledem ke špatnému přepočtu měn, jde po delší době k zadržení zásilky ,prošly i o něco dražší.
Děkuji za pomoc a nyní již problematiku plně chápu , a doufám že nový EUR Limit bude cca 27 až 28 Kč.
Drondys

#576 Příspěvek od Drondys »

pepek75 píše:...doufám že nový EUR Limit bude cca 27 až 28 Kč.

Aktuální EUR_limit je 25,647 a je platný pro celý tento rok tj. od 1.1.2014 až do 31.12.2014. Jaký bude EUR_limit pro přístí rok tj. pro období od 1.1.2015 do 31.12.2015 to ukáže až čas.
Nojby_Michal

#577 Příspěvek od Nojby_Michal »

Ahoj, mám dotaz.
Mám na cestě balíček. Momentálně vím že je ve skladě na celnici a je pozdržený z důvodu clení. Vím, že mi má tedy přijít doporučený dopis s potřebnými dokumenty. Můj dotaz zní: Můžu tedy zajet do Prahy na 220 00 k celníkům dřív, aniž bych měl potřené dokumenty ? Mám totiž cestu ve čtvrtek do Prahy a nejsem si jist, že mi do té doby přijde ten doporučený dopis. Podací číslo mám a skladové číslo si zjistím na poště.

Díky za odpovědi. Michal
Drondys

#578 Příspěvek od Drondys »

Nojby_Michal píše:Ahoj, mám dotaz.
Mám na cestě balíček. Momentálně vím že je ve skladě na celnici a je pozdržený z důvodu clení. Vím, že mi má tedy přijít doporučený dopis s potřebnými dokumenty. Můj dotaz zní: Můžu tedy zajet do Prahy na 220 00 k celníkům dřív, aniž bych měl potřebné dokumenty ? Mám totiž cestu ve čtvrtek do Prahy a nejsem si jist, že mi do té doby přijde ten doporučený dopis. Podací číslo mám a skladové číslo si zjistím na poště.

Problém je v tom, že to není skladové číslo v běžném skladě České pošty, ale v celním skladě a myslím, že tu informaci mají aktuálně k dispozici pouze na poště Praha 120. Pokud předpokládáš, že přijdeš na poštu Prha 120 a tam to skladové číslo pro tebe dohledají tak to riskuješ, že s tebou vyběhnou a odkážou tě ať přijdeš až budeš mít ten dopis. Už se to nejednomu stalo. Bude tedy záležet na koho na poště Praha 120 narazíš a nakolik bude ochotný.

Pokud to riskneš a když už tam máš cestu tak si tam zajdeš i kdyby to třeba nemělo vyjít tak sebou vezmi na papíře vytisknutý výpis platby buď z Paypalu pokud jsi to platil přes Paypal nebo z banky pokud kartou mimo Paypal a navíc rozpis zboží a poštovného tj. nejlépe výtisk faktury (invoice) nebo objednávky z eshopu pokud ji máš k dispozici a pokud ne pak případně výtisk stránky z eshopu u toho zboží co je v objednávce.
Peddi

#579 Příspěvek od Peddi »

Ahoj, mám taky dotaz. 8)

Úvod:
19.06.2014 jsem si objednal u jednoho Číňana z aliexpressu ruční svítilnu Fenix. Reálná hodnota zboží je kolem 60 USD (nedá se přesně určit, protože se už téměř 3 roky neprodává a já musel s Číňanem domlouvat, co přesně chci, proč nechci ten model co on má skladem, jaký přesně to je vzácný model, že ho nikde nemůže koupit ani on v Číně, až na něj někde přes jeho čínského známého narazil, to už jsem ani nedoufal), takže více než 22 EUR, ale méně než 150 EUR.
Velkoryse jsem mu poslal peníze předem (než svítilnu někde objevil), ať se opravdu snaží a ať vidí, že to myslím vážně, a že tu vzácnou svítilnu chci koupit novou, resp. nepoužívanou a v originálním balení, což se mu nakonec podařilo cca po 10 dnech snažení. Svítilna nakonec musela nejprve přijít mu od nějakého zapadlého obchodu v Číně, kde ji ještě nedotčenou našel a pak až po jeho zkontrolování to teprve zaslal mi pod podmínkou, že mu zaplatím za pošty k němu a od něho, protože to jsme předem nedomlouvali, tak jsem samozřejmě souhlasil, stejně mi nic jiného ani nezbývalo a on chtěl, ať koupím nějakou nabíječku za 14 USD, čím mu zaplatím za ty pošty, takže to bude vypadat, že jsem od něj koupil něco za 14 USD přímo na e-shopu aliexpress.com s poštou zdarma a místo té nabíječky mi pošle přímo tu svítilnu, kterou mi nafotil, aby mě ujistil, že je to opravdu ona, takže má oficiálně zaplacená cena je 14 USD, což bylo tehdy placeno kreditní kartou a vycházelo to po přepočtu na 288,39 CZK.
Je mi jasné, že jsou celníci z reálné hodnoty zmatení, nejenom, že určitě neznají průmysl svítilen a laserů jako já, ale hlavně už ji nikde nemají šanci najít nabízet, takže je to pro ně slepá cesta.

Můj dotaz tedy zní: Mám předložit celníkům oficiální doklady, jak z bankovního výpisu České spořitelny, tak emailové potvrzení zaplacení objednávky zaslané aliexpressem, že mě svítilna stála 14 USD, resp. 288,39 CZK a tím pádem je upuštěna od DPH i od cla ? Nebo raději neriskovat a přiznat reálně odhadovanou hodnotu kolem 60 USD s tím, že odpovídající doklady nemám ve formě odpovídající danému zboží přímo a souvisle a smířit se s tím, že budu platit nějakých 252 DPH a 96 za uskladnění a vyřízení, takže necelých 350 CZK ?
Jestli teda je co riskovat, resp. jestli je co ztratit, když jím podšoupnu oficiální dokumenty jak z banky, tak z emailu příchozí potvrzující mail o zaplacení a následném zaslání zboží za 14 USD a jim se to nebude zdát, tak co pak ? Problém je taky v tom, že v těch potvrzujících emailech od aliexpressu není vidět ani cena, ani zboží, které je v objednávce, pouze číslo objednávky a datum zaplacení a datum odeslání, v bankovním výpise zase není vidět číslo objednávky, ale jenom zaplacená částka (v USD a převedená do CZK), datum provedení a jméno komu bylo kartou zaplaceno - data, kdy bylo placeno samozřejmě odpovídají a jméno "aliexpress" samozřejmě taky, ale žádná jiná přímá souvislost tam není viditelná. Když se přihlásím na aliexpress, tak v detailech objednávky už lze vidět, jaké zboží (fotka i jméno) bylo za 14 USD koupeno, zaplaceno a odesláno, ale to jim samozřejmě nemám v plánu ukazovat, protože by tam viděli nabíječku, kterou mi nikdy nikdo neposlal, což by je totálně zmátlo, si myslím.

Prosím, poraďte - sice mi ještě nic nepřišlo, ale k dnešnímu dni 16.07.2014 je v systému trackandtrace na postaonline poslední záznam tento: Komunikace s adresátem o uložení zásilky v dočasném skladu - nutné doložení hodnoty zboží.
Naposledy upravil(a) Peddi dne stř 16.07.2014 15:05, celkem upraveno 1 x.
skula

#580 Příspěvek od skula »

Podle mě je zajímá jenom ten výpis platby... já objednával věc za 50 USD ale platil jsem jenom 25 USD. Celník hodil razítko na doklad z paypalu a víc to neřešil. Platil sem jenom těch 96 Kč za proclení.
Peddi

#581 Příspěvek od Peddi »

skula píše:Podle mě je zajímá jenom ten výpis platby... já objednával věc za 50 USD ale platil jsem jenom 25 USD. Celník hodil razítko na doklad z paypalu a víc to neřešil. Platil sem jenom těch 96 Kč za proclení.

Aha, moc díkes za info, ti káři na aliexpress nechtějí platit paypalem, ale přímo kreditkou, tak snad to bude jedno.

Každopádně co nechápu je, proč po tobě chtěli těch 96 Kč, když si nakonec neplatil DPH ani clo ?
Když jim prokážu tím bankovním výpisem, že to zboží je upuštěno od DPH i od cla, tak za co jako dávat 96 Kč ??
Já to nechtěl proclít, ani na té celnici jsem to nechtěl a už vůbec jsem nechtěl, ať mi zdrží dodání o několik dní a za to všechno co jsem nechtěl mám nakonec ještě platit 96 Kč i když je zboží upuštěno od DPH i od cla ??! Kerý šulin toto vymýšlí...
danidani
Kontaktovat uživatele:

#582 Příspěvek od danidani »

Kdy platíš 96 Kč a kdy 180 Kč hledej v prvním příspěvku tohoto tématu.
Drondys

#583 Příspěvek od Drondys »

skula píše:Podle mě je zajímá jenom ten výpis platby... já objednával věc za 50 USD ale platil jsem jenom 25 USD. Celník hodil razítko na doklad z paypalu a víc to neřešil. Platil sem jenom těch 96 Kč za proclení.

Peddi píše:Aha, moc díkes za info, ti káři na aliexpress nechtějí platit paypalem, ale přímo kreditkou, tak snad to bude jedno.

Měj sebou výpis faktury či objednávky i výpis platby v daném případě z banky. Už nejednou se totiž stalo, že i při osobním vyřizování chtěli obojí. Když to budeš mít sebou a nebudou to chtít nic se neděje. Když to mít nebudeš a budou to chtít můžou tě odpálkovat. Vytisknout si papír navíc není přece zas taková práce.

Peddi píše:Každopádně co nechápu je, proč po tobě chtěli těch 96 Kč, když si nakonec neplatil DPH ani clo ?

Je to popsáno v úvodním příspěvku. Při osobním vyřízení se platí poplatek 96 Kč vždy bez ohledu na to zda je či není stanoveno DPH. Pokud to za tebe vyřizuje pošta tak se 96 Kč platí v případě, že si od tebe vyžádají dokumenty a následně není stanoveno DPH. 180 kč + DPH se platí pokud to za tebe vyřizuje pošta a je stanoveno DPH. Nic se neplatí pouze v případě, že to odbaví pošta bez vyžádání dokladů i bez stanovení DPH.

Peddi píše:Já to nechtěl proclít, ani na té celnici jsem to nechtěl a už vůbec jsem nechtěl, ať mi zdrží dodání o několik dní a za to všechno co jsem nechtěl mám nakonec ještě platit 96 Kč i když je zboží upuštěno od DPH i od cla ??! Který šulin toto vymýšlí...

Tohle vyplývá z mezinárodních poštovních předpisů konkrétně z ustanovením článku 18 odst. 2 Úmluvy Světové poštovní unie jak je zmíněno viz tento odkaz na popis k tomu. Pokud celní úředník rozhodne o tom, že je něco v nepořádku kupříkladu nesprávně vyplněná celní deklarace na zásilce, na zásilce nepřiložená faktura s rozpisem zboží a poštovného apod. nebo má podezření na podhodnocení ceny zboží apod. pak může nařídit odložení do celního skladu a vyžádání dokumentů což má ze zákona povinnost realizovat na základě nařízení celního úředníka dopravce tedy v daném případě Česká pošta a ta s tím má tzv. vícenáklady jak je zmíněno v tom odkazovaném popisu, které nechce hradit ze svého a jelikož tyto náklady podle mezinárodních poštovních předpisů může pošta účtovat adresátovi tak to formou zmíněného poplatku z rozhodnutí příslušných vedoucích pracovníků pošty činí. Adresát má možnost zásilku odmítnout a v takovém případě nic neplatí, ale také nic nedostane a pošta zásilku buď vrátí odesílateli nebo ji úředně zlikviduje. Adresát tedy má v tomto ohledu určitou možnost volby jak se zaplacení poplatku vyhnout ovšem s tím, že zásilku holt nedostane.

I když tuto možnost účtování poplatků dle mezinárodních poštovních předpisů u zásilek pro osobní potřebu s celní hodnotou do 22Eur aplikuje Česká pošta z rozhodnutí jejího vedení v současnosti snad jako jediná pošta v celé EU tak to nic nemění na faktu, že ji to předpisy skutečně umožňují činit a tudíž s tím můžeme nesouhlasit, můžeme o tom diskutovat a může se nám to i nelíbit, ale to je tak asi vše co s tím naděláme.

Nutno podotknout, že u zásilek ze zemí mimo EU jdoucích přes Českou poštu obecně je účtování poplatku 96 Kč méně častým jevem. Za posledních několik měsíců mi přišlo několik desítek různých zásilek s hodnotou do 22 Eur od různých prodejců z eBay převážně z Číny a všechny prošly bez vyžádání dokumentů tj. ani u jedné z nich jsem 96 Kč neplatil. Pouze u jedné zásilky z Hobbykingu s hodnotou pod 22Eur si vyžádali doklady a následně jsem pak při doručení platil 96 Kč, ale to bylo tím, že se celníci na zásilky z Hobbykingu v té době podstatně více zaměřili.
Peddi

#584 Příspěvek od Peddi »

Drondys píše:Měj sebou výpis faktury či objednávky i výpis platby v daném případě z banky. Už nejednou se totiž stalo, že i při osobním vyřizování chtěli obojí. Když to budeš mít sebou a nebudou to chtít nic se neděje. Když to mít nebudeš a budou to chtít můžou tě odpálkovat. Vytisknout si papír navíc není přece zas taková práce.

Rozumím a děkuji za detailní vysvětlení, ale já jsem z Ostravy a nehodlám jet kvůli tomu do Prahy, takže počkám co mi přijde za vysvětlení a vytisknu ty dokumenty, které nejspíš chtějí poslat a jsem připraven jim zacálovat těch 96 CZK minimálně..

Může se jim nelíbit ten název produktu na faktuře objednávky, protože název na krabičce v zásilce bude jiný ? Rozbalují takové zásilky často, nebo jim to bude nejspíš stačit - co myslíš ?

Drondys píše:Nutno podotknout, že u zásilek ze zemí mimo EU jdoucích přes Českou poštu obecně je účtování poplatku 96 Kč méně častým jevem. Za posledních několik měsíců mi přišlo několik desítek různých zásilek s hodnotou do 22 Eur od různých prodejců z eBay převážně z Číny a všechny prošly bez vyžádání dokumentů tj. ani u jedné z nich jsem 96 Kč neplatil. Pouze u jedné zásilky z Hobbykingu s hodnotou pod 22Eur si vyžádali doklady a následně jsem pak při doručení platil 96 Kč, ale to bylo tím, že se celníci na zásilky z Hobbykingu v té době podstatně více zaměřili.

To můžu potvrdit - za poslední 3 roky mi přišlo několik desítek zásilek s hodnotou do 22 EUR či do 150 EUR a také několik zásilek s hodnotou nad 150 EUR a všechny zásilky zejména od asijských odesílatelů a nikdy v životě jsem žádné clo, DPH, poplatky za řízení atd. neplatil a ani nikdy žádná zásilka neprocházela celním řízením tudíž nikdy žádná nebyla zadržována či zdržována - čili jsem nikdy nic nikomu nevysvětloval, nedokládal a už vůbec nic neplatil, protože to po mě nikdy nikdo nechtěl, jelikož platím odjakživa předem, takže je to pro mě všechno velmi nemilá novinka.
Drondys

#585 Příspěvek od Drondys »

Peddi píše:...jsem z Ostravy a nehodlám jet kvůli tomu do Prahy, takže počkám co mi přijde za vysvětlení a vytisknu ty dokumenty, které nejspíš chtějí poslat a jsem připraven jim zacálovat těch 96 CZK minimálně...

Pokud tam nepojedeš osobně tak to je něco jiného. Od České pošty ti přijde dopis, ve kterém bude Oznámení o příchodu zásilky ze zahraničí viz tento odkaz. Poté si do elektronické podoby nejlépe PDF připrav následující dokumenty:

- plnou moc viz tento odkaz tebou podepsanou a naskenovanou do PDF,
- prohlášení o účelu dováženého zboží (příklad je uveden v úvodu tématu),
- rozpis zboží a poštovného (faktura) od prodejce např. z eshopu + český popis k tomu,
- výpis platby, kterou jsi realizoval tou kartou, a to ve výši, kterou jsi skutečně zaplatil (ve tvém případě to bude zřejmě výpis z elektronického bankovnictví).

Podrobnější popis co ty dokumenty mají obsahovat a jak si je připravit najdeš v úvodním příspěvku tohoto tématu viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce. Nedoporučuji skrblit a cokoli z toho doporučeného vynechávat jinak si můžeš zbytečně prodloužit zdržení zásilky.

Poté co budeš mít příslušné dokumenty v PDF souborech pak je následně přilož k emailu přičemž v názvu předmětu uveď podací a skladové číslo zásilky, které bude uvedeno v tom dopise co ti přijde od České pošty a pak to vše odešleš na emailovou adresu sklad.praha120@cpost.cz

Peddi píše:...Může se jim nelíbit ten název produktu na faktuře objednávky, protože název na krabičce v zásilce bude jiný ? Rozbalují takové zásilky často, nebo jim to bude nejspíš stačit - co myslíš ?...

To, že název uvedený na krabičce nebo přímo na zboží nesouhlasí s tím co je uvedeno na faktuře je běžná záležitost. Podstatné pro ně bude spíš jen to co bude uvedeno na faktuře a k tomu případný popis či vysvětlení v češtině co to konkrétně je. Jak má být ten popis či vysvětlení v češtině koncipováno to najdeš v tom již odkazovaném úvodním přípěvku tohoto tématu v již zmíněné sekci Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce a tam v podsekci Rozpis zboží a poštovného (faktura) a tam viz bod 5.

Peddi píše:...když jím podšoupnu oficiální dokumenty jak z banky, tak z emailu příchozí potvrzující mail o zaplacení a následném zaslání zboží za 14 USD a jim se to nebude zdát, tak co pak ?...

Pokud jim doložíš to co jsi skutečně zaplatil a celníci to neuznají pak mají dle zákona možnost stanovit celní hodnotu zboží odhadem dle obdobného typu zboží na trhu a z té stanovené ceny pak mohou vypočítat případné DPH (pokud by to bylo přes 22 Eur) či dokonce i clo (pokud by to bylo přes 150 Eur). Takže pokud neuznají to co jim doložíš pak bude záležet jen na celnících jak stanoví celní hodnotu toho zboží. Je to ze zákona jejich pravomoc.
Odpovědět

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“