GAMA 2100 - RTF

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
bubak_marena

Re: GAMA 2100 - RTF

#751 Příspěvek od bubak_marena »

S tím uvolněním šroubků na unašeči mám bohužel stejnou zkušenost. Ale je pravda, že před tím byl karambol a možná jsme něco přehlédl...
marcus007

dovážení gamy 2100

#752 Příspěvek od marcus007 »

ahoj všichni byt jsem neskušeny jako letacký modelář ale osloveny kamarádem ktery získal gamu jako dárek a nšjak nechce na forum.jeho škoda...takže gamu má postavenou a jde mu o to že umístení baterky v trupu má sice dle návodu ale kvůli dosažení předepsaneho těžišzě neví jestli může posunovat baterku dopředu nebo dozadu.Jak říká aby dodržel těžiště predepsané dle návodu od náběhové hrany křídla a nasadil aku tak letadlo je pak těšší na ocase...stačí teda posunou aku popř dovážit předek nebo může i posunout příjmač s reglem..?..děkujem za rady....marcus007
2952

Re: dovážení gamy 2100

#753 Příspěvek od 2952 »

Pokud ví, kde má těžiště být, je to velmi jednoduché: Umístěním baterie - předpokládám 3 článek, cca 2200mAh - dosáhneš vyvážení podle potřeby. Přijímač je tak lehký, že nemá cenu jeho váhu řešit...
Pokud posouváním baterie nejde těžiště "vyladit", řeší se to přidáním olova. Většinou to ale nebývá potřeba.
Nicméně-radím zajít mezi modeláře a nechat si vše zkontrolovat a model zalétnout...
Doplň si bydliště-možná se ti někdo ochotný sám přihlásí :-)
Grugh

#754 Příspěvek od Grugh »

Já jsem použil celkem těžký akumulátor 3S 2600mAh a posunul jsem ho co nejvíce dopředu až k servům. Trochu jsem odstranil materiálu, aby aku mohl být co nejvíc vpředu.
Pokud nepomůže poloha akumulátoru a elektroniky, dá se model snadno dovážit. Pár desítek gramů se v tom více než kile úplně ztratí.
Dočasně např. broky v igelitovém sačku přilepeném maskovací páskou. Po zalétání a doladění těžiště jsou dobrá na permanentní dovážení závažíčka na dovažování alu disků. Mají to běžně v auto/pneu-servisech a je to samolepící (výborně).
Petr
marcus007

#755 Příspěvek od marcus007 »

díky takže je tak jak jsem tušil...jinak oba dva jsme s okresu vyškov na moravě...díky marcus007
MarthiR

#756 Příspěvek od MarthiR »

Já bych dal baterku co nejvíc do čumáku popřípadě dovažil (když to bude trochu těší na čumák to ničemu nevadí, bude pak gama hodnější a kór na zálet)
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
old_Mr_Grim

#757 Příspěvek od old_Mr_Grim »

Taky jsem to nedavno řešil a vyřešil tak, že mám baterku cca 3cm za servama (těsně u té části, kde jsou vybrání trupu na serva) a do čumáku asi 1cm za to plastové lože motoru jsem dal 50g závaží.

Obrázek
chefotm
Kontaktovat uživatele:

#758 Příspěvek od chefotm »

Mam model, ktory ma rovnaku vrtulu ako gama len iny vyrobca a prave preto, ze sa povolili poistne skrutky som ju za letu stratil a nikto nevie kde aj ked som ju dlho hladal. Nastastie som doklzal na pristavacku. Kupil som novu a vsetky zavity natrel epoxom (uz neverim ani poistovacom zavitov). Dufam, ze uz bude pokoj. Zatial to drzi velmi dobre.
Phoenix II, ZMR 250, Golden tiger C909
Pajavlk
Kontaktovat uživatele:

#759 Příspěvek od Pajavlk »

2x Gama 2100

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=y82HfNmmF2s[/youtube]
bubak_marena

Re: GAMA 2100 - RTF - vyvažování

#760 Příspěvek od bubak_marena »

Když si projdeš zprávy v tomto fóru tak zjistíš, že všichni dovažovali GAMU na nos. Někdo elegantně posouvá baterku a vyrábí držáky, někdo trochu méně elegantně (jako já) přidává závaží
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#761 Příspěvek od jindraj »

Pajavlk píše:2x Gama 2100

hele a řekl někdo pilotovi, že Gama je v principu větroň? jen se ujišťuji ;) ... jak jsem prolétl to video, tak mi přišlo, že ten motor se nezastaví ... mám dojem, že toho naplachtím víc i s deskovým akrobatkem :)
Pajavlk
Kontaktovat uživatele:

#762 Příspěvek od Pajavlk »

hele a řekl někdo pilotovi, že Gama je v principu větroň? jen se ujišťuji ;) ... jak jsem prolétl to video, tak mi přišlo, že ten motor se nezastaví ... mám dojem, že toho naplachtím víc i s deskovým akrobatkem :)[/quote]

Tak si pridelej na kridlo kameru ve tvaru cihly a pak si povime o tom motoru :-D
Ticcino

#763 Příspěvek od Ticcino »

bubak_marena píše:Ticcino je z Dubového vrchu? Nevím jestli si to poznal z přezdívky, ale bývalá slečna Vaňková je moje žena :D

Čus,
no vidíš jak je ten svět malej.
Z přezdívky jsem samozřejmě poznal prd. ;)
Měj se a ať ti to lítá.
H.
jaroslav.falcon

#764 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Zdravím pánové,
nemáte někdo tip jak upravit/vyztužit křídla na Lamě aby byla pevnější a neprohýbala se při ostřejším letu a stále byla rozebiratelná.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#765 Příspěvek od jindraj »

jaroslav.falcon píše:Zdravím pánové,
nemáte někdo tip jak upravit/vyztužit křídla na Lamě aby byla pevnější a neprohýbala se při ostřejším letu a stále byla rozebiratelná.

sice ne u Gamy, ale u Skyclimbera (princip je ale stejný) jsem toto před nějakým čase pořešil tak trochu mimoděk, ale výsledek byl přesně jak potřebuješ ty ....

jednak jsem použil o jeden rozměr silnější spojku křídla. Co koukám, tak u Gamy je spojka uhlíková trubka stejně jako byla u SC. tam byla 9mm. Dal jsem po jednom z prvních karambolů 10mm (9mm se neprodávalo stejně i kdybych chtěl). Díru na spojku v polovinách křídel zvětšíš nejsnáz a rychle tak, že na původní spojku lípneš vteřiňákem páseček smirku kolem dokola, upneš to za druhý konec do akuvrtačky a na malé otáčky to tím smirkem protáhneš. Raději napoprvé méně a postup opakuješ dokud ti nová trubka co koupíš v potřebné délce nejde nasunout tak akorát ztuha- není dobré ji rvát extra silou, ale nesmí ani plandat. šlo to v pohodě - práce na 5 min. na konce nové spojky v potřebné vzdálenosti vybrousíš výřez pro zámky, které má pokud koukám správně Gama podobně jako SC. Nevidím jen, zda je to u Gamy plná kulatina nebo trubka - pokud by to byla plná kulatina, postupoval bych stejně, jen bych zvážil, zda mi stačí trubka většího průměru, nebo trvám na plné kulatině a tu bych (nejde-li ve větším rozměru koupit) vyrobil z té trubky - protáhnul bych tím nějaké uhlíkové špejle nalil do toho trochu řídkého hodinového epoxidu a bylo by.

zároveň jde vzít uhlíkové pásničky - bohatě stačí 3x0,5 nebo 4x0,5 - a ty nastojato zaříznout a zalepit zespodu do křídla - ideálně někde kolem 1/3 profilu, jak to vychází. Vezmeš pavítko, podle něj lámacím nožem řízneš lajnu cca 5mm do hloubky - do ní namačkáš pásnici, zakápneš po délce řídkým vteřiňákem zkontroluješ a případně otřeš kapky vteřiňáku na povrchu, a zastříkneš aktivátorem - hotovo.

každá z úprav jde dělat i samostatně - spojka zpevní hlavně takový ten průhyb uprostřed, pásnice hlavně průhyb konců. ty pásnice jdou použít i na zpevnění VOP a nebo křidélek, pokud se ti kroutí - jen tam je potřeba dát nějaké co nejsubtilnější.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“