Lark píše:Zrovna ten ořez je v Zoneru běžně na boční liště. Stačí si ty lišty jen zapnout. Jak je to po nainstalování si už nepamatuju. Navíc si můžeš na lišty přidat prakticky kteroukoli funkci. Dělám s ním už spoustu let a pro moje potřeby absolutně stačí (momentálně jsem zamrz u verze 14 a zatím nemám potřebu pro Upgrade). Žádný kouzla s fotkama nedělám. Většinou jen pomocí histogramu upravím expozici, případně upravím barvy a oříznu. Mimochodem zrovna ty ořezy mají několik předdefinovaných formátů, nebo si můžeš nadefinovat a uložit své vlastní, případně úplně volný ořez. Pak už jen vybereš který chceš. Kdysi jsem si hrál s RAWem, ale to pak u každé fotky strávíš hromadu času, takže to jsem vzdal.
já měl staženou verzi 17--měsíc za darmo na vyzkoušení, okamžitě mě bombardovali nabídkama za příplatky, jak si to rozšířit dál, ještě než jsem to stihnul vubec otevřít
rozhodně to není asi špatný program, ale páč taky nechci jet v rawech, tak z toho asi i automaticky vychází, naco se prohrabávat v nepotřebných možnostech uprav, když je zatím nevyužívám, picaso nemusím otevírat a i tak vím, kde co pak dohledám a co tam bude za možnost uprav, jasný stručný jednoduchý prográmek pro blbečky, jako jsem já.
o peníze v případě zoneru fakt nejde, ten program je opravdu vcelku levný, ale dokud nebudu mít potřebu dělat něco v rawu, tak opravdu nevidím duvod se v něm hledat, sice jednoduchý program, ale pokud tam vlezu jen občas, tak se tam budu znovu a znovu hledat a tápat, na to nervy nemám.
kdyby mi alespon po stažení toho programu snad na všem v domácnosti nenaběhli nápisy---ZONER--- tak bych se v něm občas zkusmo proštoural a třeba i časem vyměknul, ale jakmile jsem ho stáhnul, hned mi to sralo všechny fotky do zoneru a já je musel manuálně přecvakávat do picasa---asi jen problém nastavení v počítači, ale nevím jak to změnit jinak, než odinstalováním zoneru, no prostě na vyšší level zatím u mě není ten správný čas a motivace.
jinak ohledně fotáku, jak jsem to tady snad tisíckrát řešil, že se už nechci uvrtat do zrcadlovky a chci jen a pouze ultrazoom,ale něco chci, nakonec jsem páč muj ultrazoom se teprve loučí, ale ještě uplně nekleknul zvolil zlatou střední přechodovou cestu a koupil starší panasonic G1, oproti tomu mému ultrazoomu to fotí samozřejmě podstatně líp, ale pujčil jsem si od kámoše ultrazoom panasonic fz 38 a už tady s tím bych byl totál v pohodě, opravdu hezký obyč dostačující fotky.