simulace širokouhlého objektivu nějakým programem.

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jio

Re: simulace širokouhlého objektivu nějakým programem.

#46 Příspěvek od jio »

Lark píše:Zásadní chyba je taky to, jak píšeš, že na poslední řadu jsi poklekl. Všechny ty snímky musí vycházet z jednoho bodu (nodalní bod), Pak nebudeš mít problémy se sešíváním. Pro focení krajiny většinou stačí, když se budeš snažit otáčet foťákem přibližně kolem středu objektivu, a i sklon měnit v tomhle bodu.

Ano, pevně se rozkročit, co nejméně se hýbat, zafixovat ruce u těla a fotoaparát u oka a cvakat. :-)
pepin

#47 Příspěvek od pepin »

kluci, sice si tvrdě stojím za tím, že se stativem nikde pobíhat nechci, pokud ale zjistím, že se stativem je to na jistotu a z ruky--pokus-omyl, velice rád vyměknu a budu prostě tahat nějaký stativ, ted chci ale fotit z ruky jako prase abych zjistil, jakých dosáhnu výsledku, pak přijdou testy se stativem a podle toho, jaké tam budou rozdíly se uvidí, ted se ale opravdu nesnažím o nějaké přesné focení z ruky, ale spíš o experimenty, co si dovolit opravdu nemohu, proto jsem si právě na tu spodní řadu kleknul--posunul foták do jiné polohy.
Jánoš Hádár

#48 Příspěvek od Jánoš Hádár »

pepin píše:...jsem si toho zubatého břehu já vubec nevšimnul, dokud jste mě na to neupozornili :lol:

Ale patřičně sjet Jánoše jsi dokázal hned, i když to bylo upozornění v legraci. Jsi fakt podivná povaha, lidi mají nejspíš pravdu :wink: .

pepin píše:... evidentně jsi znalec,. dodej sem jednu fotku, z který se zeseru :wink:
pepin

#49 Příspěvek od pepin »

Jánoš Hádár píše:[ jsem si toho zubatého břehu já vubec nevšimnul, dokud jste mě na to neupozornili :lol:

Ale patřičně sjet Jánoše jsi dokázal hned, i když to bylo upozornění v legraci. Jsi fakt podivná povaha, lidi mají nejspíš pravdu :wink: .

pepin píše:... evidentně jsi znalec,. dodej sem jednu fotku, z který se zeseru :wink:]

mě to totálně rozhodilo,nejdřív šílená radost, že se mi to slepilo a pak sodovka, že mám břeh zubatej :lol:

S tou moji povahou je to těžký, to víš, že kdybych si mohl svoji povahu vybrat, vybral bych si určitě asi jinou, ale nejde to. :cry:
Lark

#50 Příspěvek od Lark »

S tím cvakáním z ruky jsem ti to už psal. Pokud nejsou v popředí do několika metrů nějaké objekty s kontrastníma hranama (ploty, mříže, rámy oken, sloupy...) a nacvakáš to z jednoho bodu, tak to slepíš v pohodě. Jinak to chce opravdu ten stativ.
pepin

#51 Příspěvek od pepin »

včera jsem něco zkoušel, chybičky to má, střecha kostela v mracích, volně rostoucí větve v prostoru, špatně odvedená pokrývačská práce na střeše rodinného domku, ale dá se.

zkoušel jsem to i ze stativu, ale to je hrozně zdlouhavý, to zatím vzdávám.
ero pan.tif.jpg
kostel raná.tif.jpg
skalka pan.tif.jpg
Lark

#52 Příspěvek od Lark »

Ono je tam toho víc. Na prvním jsou zuby taky na náběžce křídla a na tom posledním kmen toho stromu. Já bych to tipoval, že nemáš zamčené zaostření. A je to i ten problém kontrastních hran v popředí. To jde bez toho stativu a usazení bodu rotace foťáku do nodálního bodu opravdu těžko a výsledky jsou nejisté.
Přílohy
Výstřižek.PNG
pepin

#53 Příspěvek od pepin »

ten kmen jsem se snažil retušovat, ale vubec mi to nešlo, pokud potřebuji retušovat něco v ploše, tak to tak nějak jde , ale okraje jsou pakárna a výsledek se nedostavuje, zatím ale tyto věci uplně zásadně neřeším, spíš mi jde ted o to, aby to ten slepovací program vubec vzal , přechroustal a dal to alespon nějak dohromady a nebloknul se.Zatím to zkouším přez ten Hugin.

zubu na náběžce jsem si já vubec nevšimnul :D
Lark

#54 Příspěvek od Lark »

Chce to prohlížet trochu zvětšený. Co ten Hugin umí nevím. Jesli jsi neměl zamčené ostření tak třeba v tom PTGui se dá korigovat i ohnisko pro jednotlivé snímky, nebo vybrat spojnici dvou bodů jako přímku, nebo horizontálu, nebo vertikálu. Zkus si pohrát s přidáním souhlasných bodů. Všechny tyhle zákroky jsou ale dost pracné a časově náročné. Když to pořádně nafotíš, tak to jde jak po másle a tyhle problémy nemusíš řešit.
pepin

#55 Příspěvek od pepin »

Lark píše:. Co ten Hugin umí nevím. Jesli jsi neměl zamčené ostření tak třeba v tom PTGui se dá korigovat i ohnisko pro jednotlivé snímky, nebo vybrat spojnici dvou bodů jako přímku, nebo horizontálu, nebo vertikálu. Zkus si pohrát s přidáním souhlasných bodů. Všechny tyhle zákroky jsou ale dost pracné a časově náročné. .

netvrdím, že je Hugin nějaký zázrak, ale je v češtině, což je pro mě směrodatné, je tam samozřejmě i možnost manuálního určení souhlasných bodu, ale vzhledem k tomu, že mi v automatickém režimu hlásí běžně třeba 1500 bodu, podle kterých se sám orientoval, ani se nesnažím to za automatiku vyřešit líp a sám manuálně :D
Lark

#56 Příspěvek od Lark »

Já ten Hugin nehaním, jen ho neznám a nevím jaké má možnosti. Mě to běžně vybírá kolem 15 až 20 bodů pro dva sousední snímky, ale dá se zobrazit i odchylka těch bodů, takže ty které mají odchylku víc než 10, tak smažu a přidám jiné. Když je to dobře nafocené, tak ta automatika to složí dobře, ale pokud to je z ruky, tak je někdy potřeba si s těma bodama pohrát. Přidávám pak bod právě kolem těch oblastí, kde to je v náhledu vidět, že to není ideální. Retušovat to dodatečně, je strašná práce. Nejvíc se to taky stává, pokud je vítr a utíkaj ti mraky, ale tam to většinou jde retušovat docela dobře.
Lark

#57 Příspěvek od Lark »

Tak mi to nedalo a na ten Hugin jsem se podíval a doufám že máš staženej tenhle návod:
http://www.uloz.to/xeSTpQd/hugin-navod-pdf
Máš to tam všechno popsaný.
pepin

#58 Příspěvek od pepin »

Lark píše:Tak mi to nedalo a na ten Hugin jsem se podíval a doufám že máš staženej tenhle návod:
http://www.uloz.to/xeSTpQd/hugin-navod-pdf
Máš to tam všechno popsaný.

ted už ano :D

on se tam v tom programu návod automaticky rozbaloval, ale tento odkaz je lepší, díky.
pepin

#59 Příspěvek od pepin »

Dnes jsem s tím v pauzách mezi létáním zase blbnul a mám takový pocit, že pokud to co nafotím nepřechroustá plně automatický program, i když s chybama,které bych mohl třeba odstranit právě tím manuálním určením základních orientačních bodu, nemá vubec smysl se trápit, pokud jsou ty chaotické záběry z ruky mimo toleranci toho programu, tak to stejně nepřechroustá .

možná hraje roli i teplota počítače, když ho trápím dlouho, tak se fest hřeje a pak už nesloží ani snímky, které puvodně složil, i když s chybami, tomu by odpovídalo i mé dřívější zjištění, že něco složit jeden den nešlo, ale druhý den to poskládal.

nicméně prvotní záměr, trochu si pomoci a rozšířit záběr jde pomocí tří snímku na stojáka opravdu vcelku v pohodě a na jistotu a já si s tím vystačím, to nacvakání podstatně většího počtu snímku už budu brát, bud to vyjde, nebo ne.
IMG_3497.JPG
xxxxx.tif.jpg

ještě jedna prémiová, poskládaná z deseti snímku, tu jsem si uložil na památku jako dukaz, že sem opravdu lítaj a ty obrazce do toho obilí dělaj

http://pepin65.rajce.idnes.cz/Trocha_Ra ... xx.tif.jpg
Lark

#60 Příspěvek od Lark »

To s tou teplotou myslíš jako že se to při výpočtu kousne, nebo že to jen poskládá špatně? Že se to kousne při přehrátí je možné, ale jestli to poskládá pokažndé jinak, je podle mě jedině nastavením parametrů. Ještě k tomu širokému panoramatu, zkus si pohrát s přepínačem způsobu projekce EQUIRECTANGULAR, nebo CILINDRICAL. Pokud je to při automatickém poskládání hodně špatné, tak je to opravdu na zahození, i když někdy se to dá hóódně ovlivnit třeba změnou parametrů pro jednotlivé snímky (fokus, rotace, naklopení...). Je to ale spousta práce a hodin. Pokud je to možné, je lepší to nafotit znova.

Edit: Na tom středu je to díky špatnému napojení celé rozostřené
Přílohy
Rana.PNG
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“