Jak se rozhodnout?(začátečník)

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
haas

Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)

#31 Příspěvek od haas »

Tak jsem koupil trexe 450 pro bezpadlo z bazaru.Všiml jsem si, že při otáčení hl. rotoru cyklika jezdí dopředu dozadu(od čumáku k ocasu) je to normální nebo je ohnutá hřídel?
Dle dostupných informací by měla být nová.
Na ocasní vrtulce hází hřídel cca 3 desetiny.Je to v normě?
Přílohy
IMG532.jpg
IMG538.jpg
Beep
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Beep »

Normální to není jsou křivé hřídele, poznáš to až to roztočíš, pokud budou vibrace je to jasné. Vyměnit.
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla
haas

#33 Příspěvek od haas »

:-( tak to asi vymění.Alespoň při té výměně pošteluju hlavní kolo co pohání ocasní rotor.Má velké čelní házení.
Jen se zeptám jaké používáte hlavní listy pro bezpádlo?Mohl by jste mi jako pro začátečníka doporučit poměr cena/výkon?Někteří zadní vrtulku nevyvažují, vy ano?

Díky.
IgorGSM

#34 Příspěvek od IgorGSM »

Tak to vobec nemusi byt kriva hlavna hriadel. Moze proste smajdat cyklika, mal som take dve.
T-Rex600E@Spirit T-Rex600N@Spirit T-Rex450@Spirit RaptorG4E720@Spirit Chase360@Spirit
JosefSvejk

#35 Příspěvek od JosefSvejk »

Házivost hlavního hřídele je potřeba zkontrolovat přímo na něm (aspoň sundat hlavu a opticky nebo hodinkami). Mně taky na Mini Titanu chodí deska do stran a hřídel je rovný. Taky samo záleží na tom, kolik to chodí.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
haas

#36 Příspěvek od haas »

No zkoušel sem to hodinkami, ale nic nenaměřím (kolem 6 stovek) nemám to jak pořádně upnout aby se to ani nehlo.Zkoušel sem házivost hřídele zadní vrtulky(ta evidentně dle oka hází aspoň dvě desetiny, ale zase sem nic nenaměřil.Pokud odšroubuju brzdící talířek tak díro pro závit se mi zdá že trošičku šmajdá, ale ten závit nemusí být přesně ve strředu a hřídel jako taková se zdá rovná.

Ještě jsem se nato teď koukal a kolem hřídele na vrchní straně cykliky je opracovaná část(na fotce označeno šipkou) ta taky hází řekl bych stejně jako se pohybuje celá deska cykliky.Tedy asi je tou cyklikou, ne?

Zajímalo by mě jak moc vám háže ozubené kolo co žene zadní vrtulku?Já mám čelní házení snad 3mm, ale prej to je celkem běžná závada.?
Přílohy
IMG540.jpg
zdzd

#37 Příspěvek od zdzd »

haas píše:No zkoušel sem to hodinkami, ale nic nenaměřím (kolem 6 stovek) nemám to jak pořádně upnout aby se to ani nehlo.Zkoušel sem házivost hřídele zadní vrtulky(ta evidentně dle oka hází aspoň dvě desetiny, ale zase sem nic nenaměřil.Pokud odšroubuju brzdící talířek tak díro pro závit se mi zdá že trošičku šmajdá, ale ten závit nemusí být přesně ve strředu a hřídel jako taková se zdá rovná.

Ještě jsem se nato teď koukal a kolem hřídele na vrchní straně cykliky je opracovaná část(na fotce označeno šipkou) ta taky hází řekl bych stejně jako se pohybuje celá deska cykliky.Tedy asi je tou cyklikou, ne?

Zajímalo by mě jak moc vám háže ozubené kolo co žene zadní vrtulku?Já mám čelní házení snad 3mm, ale prej to je celkem běžná závada.?

Ohnutá hřídel se pozná tak, že se vymontuje a poválí po něčem rovném a tvrdém. Třeba zrcátku.
dagx
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od dagx »

Vše co popisuješ je u t-rex 450 celkem běžné a většinou to nemá vliv na letové vlastnosti.Nevím čemu říkáš čelní házení ale asi to bude klasika-kolo z pohledu z boku hází nahoru a dolu.Pokud nikde nedrhne,nemusíš to řešit.Vlnění cykliky to samý.Hlava a brzdící kotouček může vypadat že hází,nebo dokonce i může házet ale když jde seřídit stopa listů taky to nemusí ničemu vadit.Asi chceš mít dokonale seřízený stroj než s tím půjdeš do vzduchu,to je dobře.Může se ale stát že nakoupíš nové díly a nic se nezmění.Chtělo by to prolítnout,zaviset nebo pro začátek opatrně roztočit bez listů(jestli je jinak vše OK) a pak řešit případné nedostatky.Tyhle věci začínají být problémové až při zástavbě do makety.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
haas

#39 Příspěvek od haas »

Tak hlavní hřídel jsem nechal tak jak je.Uvidí se při prvním letu.Jen jsem vyměnil hřídelku vrtulky(házela) komplet smykátko.Zalepil jsem závity kde jde kov na kov loctitem 243 (modrým středněpevnostním).Chci se zeptat kolik ho tam dáváte?Já dal jen na poslední cca 3 závity a jen opravdu malinko až se bojím že to je málo.

Jinak sem si nějak neuvědomil, že stále nemám přijímač.Nejdříve jsem usilovně sháněl Frsky trf 8ch 2.4 ghz jenže tu bych senhnal tak za měsíc.Teď se rozhoduju mezi origo futabou http://www.modelarina.cz/rc-prijimac-fu ... 35735.html nebo frskou trf 6 http://www.rc-levneji.cz/prijimace-a-pr ... ro-futabu/

Tak bych chtěl znát váš názor nebo zkušenost.zde na foru se to již řešilo, ale ty vlákna jsou už starší atak bych chtěl znát názor z dnešního pohledu.
Futaba je origo i s sbusem 8ch ale ta cena není zrovna lidová
Frsku trf 6 tu někdo už na rexovi 450 provozuje bez problémů, ale někdo je názoru proč do tak "nebezpečné" hračky dávat neoriginální věci.
Beep
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Beep »

Těchto přijímačů
http://www.rc-levneji.cz/prijimace-a-pr ... ro-futabu/
provozuji s Futabou T10C asi 6kusů a nikdy žádný problém.
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla
haas

#41 Příspěvek od haas »

Konečně mám dovolenou a už jsem trochu zprovoznil regl.Vrátím se k příspěvku s tou házivostí cykliky.Zapl jsem nejmenší otáčky a házivost celkem velká(těžko měřit)
zde video : https://www.youtube.com/watch?v=wecu-tK ... e=youtu.be

Deska je tarot kovová.Říkáte že nějaké házení je normální.A tohle je moc nebo se to dá přežít?Předchozí majitel s tím evidentně lítal.
Řešilo se to i tady viewtopic.php?f=104&t=65455&start=255
Je tam i podobné video.Řešili to výměnou.
Váš konečný názor?
haas

#42 Příspěvek od haas »

Tak je to jak jste říkaly.Prostě mi to nedalo, tak jsem koupil novou origo align desku cykliky a vyměnil hlavní hřídel taky align.Výsledek je téměř stejné házení.
Asi se nato fakt vykašlu, nemá cenu se snažit něco zlepšit.Jen škoda peněz a času.

Po výměně : https://www.youtube.com/watch?v=BSx-XF9 ... e=youtu.be

:-(
Naposledy upravil(a) haas dne sob 26.07.2014 14:46, celkem upraveno 1 x.
BoŠ

#43 Příspěvek od BoŠ »

Po výměně se mi dle videa zdá, že to hází míň.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
haas

#44 Příspěvek od haas »

No, ano je to lepší, ale stejně to není úplně normální.Co jsem si tak psal s ostatními, tak sehnat dobrou cykliku je problém.
Právě přemýšlím, jestli to tak nechat nebo to reklamovat.
sechy
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od sechy »

http://emotors.cz/serva/1062-turnigy-mg ... 10792.html
Ahoj, můžete mi poradit jestli je to vhodné servo pro vrtulku u HK 500?
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“