rydlas píše:Ahoj,
zjišťuju, že když se celý léta věnuju spalovákům a baterkám se záměrně vyhýbám, tak že když pak kompletně přejdu na elektro, tak jsem jak Alenka v říši divů...
Mám 3s Li-Po 4900 mAh (Ray, od Pelikána). Nabíječku mám slabší (jen 45W, maximálně lze nastavit nabíjení 4,5, tedy ani ne 1C... Baterie je nabitá za cca 1,3 - 1,5 hodiny, což by odpovídalo, ale pak mi nabíječka ukáže, že do baterky nacpala jen něco mezi 1500-1900mAh... Zde končím s vědomostma. Měla by nabíječka natlačit celou kapacitu nebo je to v pořádku? A existuje battery tester, který ukáže po připojení baterky její aktuální hodnotu v mAh?
Díky a prosím aby odpověděli jen ti, co mají trpělivost na tyto dotazy. Vysmívat se mi můžete třeba přes PM
Je tady poměrně dost neznámých a Tvoje nabíječka podle odkazu neumí vybíjet. Mám chuť napsat pošli mi je, kouknu na ně, by bylo pro mě jednodušší, než tady něco psát.
Ale pokud se tím chceš zabývat sám, pokusím se poradit.
Potřebuješ nějaký výchozí stav. Tedy nabito, nebo vybito. Takže nabít baterky na doraz (zařídí nabíječka) a po odležení, třeba druhý den změř napětí na jednotlivých článcích. pokud bude stejné, (pokud ne, je na některém článku problém) potřebuješ je vybít. V této situaci asi letem. Až bude signalizovat vybito, tak opět změřit napětí na jednotlivých článcích. Bude stejné= relativně dobře, pokud ne je problém tam, kde je problémové napětí.
Pokud je napětí na baterkách stejné, potřebuješ je dovybít. Ideální by byl proud, jaký odebírá hexa. Asi nebude možnost, tak dát vybíjet proudem "co dá žárovka" něco kolem 3A (0,5C) a hlídat napětí jednotlivých článků. Třeba něčím takovým http://www.ebay.com/itm/LiPo-Battery-Low-Voltage-Alarm-Indicato-Meter-for-RC-Quadcopter-2-4S-/141292323090?pt=AU_Toys_Hobbies_Radio_Controlled_Vehicles&hash=item20e5adc112 kde nastavíš nejnižší napětí a pak to začne řvát. U toho budeš hlídat čas. A pak opět oměřit napětí na jednotlivých článcích a ideální by bylo každý z nich jednotlivě dovybít.
Tak komplikovaný je to jen proto, že nemáš možnost píchnout aku na PC kde by pak vše bylo vidět.
Pokud z těchto pokusů budeš mít nějaké výstupy, bylo by možné určit, jestli je baterka měkká, bez kapacity, rozhozená, vadný nějaký článek, nabíječka nenabíjí OK. Otázka je, Jak moc se tomu chceš věnovat, případně investovat do nějaké elektro výbavy.