Arkbird Autopilot System

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
m.fuka

Re: Arkbird Autopilot System

#106 Příspěvek od m.fuka »

důvod pádu? lokátor? Obvykle padám jen když začnu dělat koniny :D
sobi

#107 Příspěvek od sobi »

Príčin bolo (ako to už býva) viacej, ale hlavné boli preťaženie lietadla a najmä zlé zachovanie stabilizačného systému, vtedy keď som ho potreboval.
Od vtedy mi ani nenapadne použiť inverznú montáž (bruchom hore) Guardianu 2D/3D, hoci som v ňom vtedy mal verziu FW, ktorá mala mať opravenú túto jeho známu chybu...

Inak, pád to bol veľkolepý, však posúď sám
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9AqZesHda7g[/youtube]
m.fuka

#108 Příspěvek od m.fuka »

Uff, pěkný. Čím vic věcí na palubě tím víc problémů. Dělám na guardiánu strýcovi nastavení on ho používá na ostřejší letadla. Dělám mu zalítávače bez nároků náhrad škod :lol: , takže ho znám. Zatím jsme s ním problém neměli. Pro laika a pro netalenty docela složitej v nastavování. To arkbird je proti tomu mateřská škola. Pokud jsem ho delší dobu neviděl tak se bez manuálu nehnu :D
Mám radsi ruce, i s arkbirdem lítám převážně manuál, v silným větru a natáčení balanc a teď jsem přišel na chuť gyro modu. Dneska jsem zkoušel i fence areu ale štve mě že při vylítnutí za hranice mě to žene až skoro zpátky na home než to přepne na balanc. Pořád jsem ještě nezjistil co je lepší při fence mít nastaveno v menu pro volitelnou polohu, jestli RTH,GYRO nebo WP.Hover zamítám.
m.fuka

#109 Příspěvek od m.fuka »

m.fuka píše:tušil jsem to, přes foxmail zatím žádná odezva. Když tak to zkusím rovnou na tabrise. koukal jsem že ja na rcgroups

Tak odpověď přišla. Poslali mi znovu hex soubor ať to flashnu ještě jednou, že změnou verze to nesouvisí. Tak jsem odepsal že závada je odstraněna a popsal co se mi stalo. Čekám na odpověď.

Stejně si myslím že to vzniklo už na začátku tím zkratem skřípnutejch kabliků v gps. Jednoduše to načlo větev 5V na desce v arku a už se to vezlo. Když si vzpomenu jak jsem to před týdnem měřil tak, koleguv ark měl na výstupu k gps 5V rovnejch a já tam měl 4,3V tím to mohlo celý blbnout na podpětí. není to moc ale asi to stačí. Na rcgroups se mluví o brzké nové verzi FW 3.1023. Udajně tam je program pro quadry.
sobi

#110 Příspěvek od sobi »

Len pre info - pokúsil som sa prepojiť FrSky CPPM signál pomocou jedného kábla do AR portu Arkbirda a funguje to. Nutné je mať AB upgradnutý na FW verziu 3.1020.

Pre prijímač FrSky D8R-XP (alebo FrSky D8R-II s upgradnutým FW z D8R-XP) treba prepojiť kanály 3-4, vtedy je CPPM výstup z kanálu 1, RSSI z kanálu 2.

Výhoda - jeden kábel namiesto X káblov pre 6 kanálov a zároveň umožnenie RSSI výstupu z FrSky prjijímača
Nevýhoda - servá sa hýbu "skokovejšie", ale podľa RC groups lietadlo ostane bez problémov ovládateľné, RSSI vstup na AB sa nedá použiť, lebo je použitý na CPPM vstup :). ale dá sa to "ohackovať".
sobi

#111 Příspěvek od sobi »

Ešte jeden príspevok ohľadom FrSky s PPM a RSSI - prepojil som FrSky receiver pomcou PPM a RSSI signálu s Arkbirdom, detaily sú na RCGroups.com:
http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... count=2348
sobi

#112 Příspěvek od sobi »

po dlhom čase úspešný test arkbirda na skyfun-e

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5AYtvOYsXWc[/youtube]
601filip

#113 Příspěvek od 601filip »

Ahoj, mate take nekdo problem s CUSTOM MODE? Pouzivam verzi FW 3.1011 Balance mode a RTH mi fungovali od zacatku dokonale - uplny zazrak. Ovsem custom mode je zatim nevyzpytatelny uplne mi zrusil noveho skywalkera po tom co jsem do nej prepnul brylemi na nose mi to nabral kolmo k zemi a za ty 3-4 s co mi zbyvali jsem si s tim uz neporadil :x . Ted jsem to zkousel opatrne s dalsim letadlem stabilizace i RTH fungovali opet skvele i ve vetru, ale jak jde CH6 doprostred zacnou se dit veci zacne to jankovatet tocit se kam nema... Ruzne jsem kombinoval nastaveni a dosel jsem k tomu ze je to schopno letet i po WP ale dost nejiste porad to kolem nich leta a trefuje se az na nekolikate pak teprve zacne hledat dalsi WP. Pri prepnuti na RTH jako mavnutim kouzelneho proutku s jistotou zamiri kam ma.
sobi

#114 Příspěvek od sobi »

čo máš nastavené pre "custom mode"?
601filip

#115 Příspěvek od 601filip »

No zkousim vsechno co tam jde ten HOVER je vylozene ulet, nevim k cemu to je, proc je tam 2* RTH take neni jasne GYRO fungovalo jako stabilizace a nic moc... a uzitecne je pouze WP ale jak jsem zminil funguje nepresvedcive a nejak to souvisi s nastavenim fence,Lock Dir/Heig a Set RTH Parameters ale vevim proc a jak kdyz samotne RTH funguje skvele. Navic mam ten neprijemny zazitek se zaletnutim SKYWALKERA kdy mi to pri prepojeni na CUSTOM MODE natocilo cumak k zemi a pripadalo mi ze navic v tu chvili uplne prestalo reagovat.
Ted to zkusim rozchazet ale nejsem z toho moudry. Podobne blbe se mi chovala FY 31 nez jsem ji rozchodil ale tam to fungovalo dobre-spatne zaroven pro RTH i WP. A letadlo k zemi mi FY 31 nikdy neposlala!
m.fuka

#116 Příspěvek od m.fuka »

hover je visení pro akrobata, gyro je jen pro utlumení výkyvů třeba za větru není to režim autostabilní, jsou to jen gyra v režimu normál, mimochodem ho rád používám pro pocit že to pilotuju ja a ne autopilot, hlavně to není to tak jankovatý jako na manuál. RTH na custom mi jede ale musím ovládat plyn, WP je jasný, fence se aktivuje samostatně v menu a v custom si při fence nastavuju gyro. height/dir je udržování výšky a směru v režimu balanc, když se to sype tak přepínám na manuál, ruce jsou ruce
601filip

#117 Příspěvek od 601filip »

Jo diky uz je to jasnejsi. Otazka je jestli to tak blbne pri WP jen mne nebo je to tak delaji vsechny a je to tak schvalne delany abych musel trochu packovat a drzet se WP sipky coz je skvely. Pak zustava otazka co se stalo o pri tom zaletu kdy mi to prasklo s SKYWALKrem.
sobi

#118 Příspěvek od sobi »

pre režím WAIPONT musíš v menu nastaviť waypointy - sú tam 4, lietadlo sa bude snažiť nimi prejsť po poradí (1 - 4). Pre každý nastavuješ vzdialenosť v oboch osiach (x,y) od domácej pozície (číže absolútne súradnice waypointov závisia od miesta štartu) a výšku. tipujem, že si tam nechal nastavenú výšku 0 pri tej havárii.
m.fuka

#119 Příspěvek od m.fuka »

sobi píše:pre režím WAIPONT musíš v menu nastaviť waypointy - sú tam 4, lietadlo sa bude snažiť nimi prejsť po poradí (1 - 4). Pre každý nastavuješ vzdialenosť v oboch osiach (x,y) od domácej pozície (číže absolútne súradnice waypointov závisia od miesta štartu) a výšku. tipujem, že si tam nechal nastavenú výšku 0 pri tej havárii.

Jen dodám že je nad těmi údaji WP ještě nutno mít zapnuto ON, lze je i vypnout.

Každopádně je to možnost s tou výškou.

To co ale popisuje že do toho může za letu ve WP šahat mě nejde.
Když mi to šlo tak se jsem měl méně jak potřebných +5 sat. Stávalo se mi to při nevhodně zvoleném místě pro modul gps kde byl rušen. Jak není +5sat uzamčeno tak to blbne. Projevovalo se to zmatkováním směrovým i výškovým. gps mi lítalo od 8sat až občas nula. To by ale blblo i v režimu rth.

Hlavně si vypni fence areu jinak tě to ve vzduchu na ty body ani nepustí a budeš se stím jen přetahovat.
601filip

#120 Příspěvek od 601filip »

Je pravda ze jsem tam mel fence area zapnutou a zpocatku kdyz jsem mel jen balance mode tak se letadlo chovalo vzorne a vracelo se do "ohrady" maler nastal kdyz jsem prepnul na custom mode. S tou nulovou vyskou jsi me trochu zmatnul nemela by tam byt ale jistotu nemam. Pak muze byt jeste jeden problem ze nevim jak se presne chova napajeni bral jsem ho primo z reglu a asi to neni idealni ten regl ma davat 5,5V 4A v klidu dava 5,2V, ale nevim co to provede pri zatizeni muze tam davat prepeti i podpeti....sice jem tam mel 10mF kondik ale nemusi to stacit. Pri tom maleru se mi to natocilo cumakem dolu a velmi stabilizovane to slo kolmo k zemi a pripadalo mi ze vubec nereaguje, ale bylo malo casu... Jo a jeste ta fence area prestala fungovat jeste pred tim prepnutim protoze letadlo lezelo asi 450m ode mne a fence byla nastavena na 100 a 250m tim smerem.

Jak se chovaji vase AB pokud prepnete na WP? Ja jsem to zkousel s dalsim letadlem tak to byla dost bida a tim WP se snazi proletet nekolikrat a dela kolem nej nejiste velke kruhy nez se do nej trefi a pak teprve prechazi na dalsi WP. Zatimco na RTH zareaguje okamzite a spolehlive leti domu.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“