kdo opravi kukacky?
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
kdo opravi kukacky?
Ahooj kluci...Dostal jsen je z hospody. Chybi zavazi a asi kyvadlo. Kukaji a bimbaji. Made in ussr predek plast zadek drevo. Jestli si je nekdo spravi tak se nejak modelarsky domluvime:-) jinak by mne zajimala cena optavy. Kdo vi?:-)
Díky za toto fórum.
Re: kdo opravi kukacky?
Ahoj,
zkus SZ na uživatele ,,vitaa", je v tomto dobrej...
zkus SZ na uživatele ,,vitaa", je v tomto dobrej...
Mám presne také isté - funkčné - idú už min. 30 rokov, len ich zabudnem vždy "natiahnúť", t.j. každých 24 hod vytiahnúť závažia hore. Ako závažia "slúžia" dve ťažké kovové šišky na tenkej retiazke a kyvadielko s "nožičkou" je len vylisované z tenkého plechu. Pokiaľ by si chcel, tak to môžem nafotiť a dať sem alebo Ti to poslať do SZ.
SVK 34-12
Prosimte mohl by jsi mi zvazit ty sisky? A kdyztak tu fotku toho kyvadla di sz? Dekuji
Díky za toto fórum.
-
JardaRůžička
Asi pře 30-ti lety jsem tytéž také kuchal, tehdy se dovážely. Přesnost nic moc, nedají se kloudně seřídit, hlavně asi proto, že mají velmi nevalné uložení hřídelek. Také se musí denně natahovat.Maverick píše:Prosimte mohl by jsi mi zvazit ty sisky? A kdyztak tu fotku toho kyvadla di sz?
Předpokládám, že víš, že váha těch šišek NEMÁ žádný vliv na rychlost chodu. Musí jen překonat ztráty třením, aby ty hodiny vůbec šly. Naopak na rychlost chodu má zásadní vliv délka ramene kyvydla, proto bys kromě fotky měl obstarat jeho rozměry.
Hmotnosť závaží (šišiek): každa má 480g
Dlžka retiazok: 2100mm
Rozmery kyvadla sú na obr.
Hmotnosť celého kyvadla: 14g
(Ospravedlňujem sa, že hodiny sú "trochu" zaprášené, no mám ich v dielničke)
Dlžka retiazok: 2100mm
Rozmery kyvadla sú na obr.
Hmotnosť celého kyvadla: 14g
(Ospravedlňujem sa, že hodiny sú "trochu" zaprášené, no mám ich v dielničke)
SVK 34-12
- Karel Mojžíš
- Kontaktovat uživatele:
Zdar,tak presne takove jsem opravoval sousedovi....pote,co jsem se mu pochlubil,ze jsem v bazaru koupil na chalupu drevene kukacky nefunkcni bez kyvadla za 500,- ,kyvadlo vyrobil,strojek vycistil a makaji jak maji...
))...prinesl tedy soused tyto sovetske v dezolatnim stavu....pry po padu ze zdi..predni deska urvana,kukacka vytrzena,strojek zahumuseny atd....
Rozborka,sborka a uz mu zdobi chalupu....
Dost casto se na ne objevuji dily na netu...Aukro,bazos atd.....
Neboj se do toho pustit,to opravis...

Jen jeste podotknu,ze nesezenes-li origo kyvadlo a budes jej vyrabet,musis ho udelat serizovatelne,na delce raminka zalezi,casem se soukoli ve strojku opotrebuje a musis mit moznost to kyvadlo posouvat....
Ja vyrabel ty kyvadla tri,na prvnim se kukajdy za 24 h spozdily o 45 min, na to treti po serizeni jsou skoro na minutu......
Rozborka,sborka a uz mu zdobi chalupu....
Dost casto se na ne objevuji dily na netu...Aukro,bazos atd.....
Neboj se do toho pustit,to opravis...
Jen jeste podotknu,ze nesezenes-li origo kyvadlo a budes jej vyrabet,musis ho udelat serizovatelne,na delce raminka zalezi,casem se soukoli ve strojku opotrebuje a musis mit moznost to kyvadlo posouvat....
Ja vyrabel ty kyvadla tri,na prvnim se kukajdy za 24 h spozdily o 45 min, na to treti po serizeni jsou skoro na minutu......
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Opravovat kukačky je sranda
, je to vše velké a dá se to dělat bez lupy a pinzety.. Mě se rozbili po pádu hodinky z Poljot a to docela zabolelo když jsem se pak podíval co by stály nové
, říkal jsem si že musím zmáknout to co hodinář tak jsem si řekl že je opravím sám
(byli plné skla ze zadního dýnka které prasklo).. Strojek prošel rozborkou sborkou, vyčištěním namazáním a seřízením a teď šlapou opět jako nové a po seřízení pomocí doma dělaného vibrografu dělají 1min/měsíc
.. Jinak se jedná o strojek Poljot 31681 s chronografem.. Takže ničeho se nebát, obalit se trpělivostí a směle do toho
..
Naposledy upravil(a) Arcicorsa dne ned 18.05.2014 14:07, celkem upraveno 1 x.
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Pokračování........
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
dekuju za duveru mno dneska se na to mrknu poradne a zjistim co a jak:D kdyžtak se ještě budu ptát na co je který blbinec
tak jdu na to 
Díky za toto fórum.
-
dejvid.pilot
Maverick píše:dekuju za duveru mno dneska se na to mrknu poradne a zjistim co a jak:D kdyžtak se ještě budu ptát na co je který blbinectak jdu na to
Tady máš odkaz na náhradní díly k hodinám. http://www.parexo.cz
tak plany poplach... byl pouze skripnuty retizek.... hodiny jedou
a kukaji:D vyrabim kyvadlo 
Díky za toto fórum.
TO Arcicorsa - ten vibrograf paráda - prosím tě dle čeho jsi to dělal nebo jaký pricip? - díky Radek
EDIT - aha blbě jsem koukal - ale i tak zajímavý
EDIT - aha blbě jsem koukal - ale i tak zajímavý
Naposledy upravil(a) arda1 dne ned 18.05.2014 18:04, celkem upraveno 1 x.
ICQ 638556901
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
I pro ostatní koho by to zajímalo. Ten vibrograf funguje tak že pomocí piezo snímače (klasický piezorepráček třeba ze starých digitálek) se snímají vibrace setrvačky, to se zesílí operačním zesilovačem, prožene filtrem a pak se to posílá na mikrofonní vstup zvukové karty PC (když se to pustí na reproduktor tak je krásně slyšet chod celého mechanizmu) a pak už se o to postará SW.. Nastavuje se pomocí toho frekvence a dokonce i isochronismus setrvačky či jiného mechanického oscilátoru takže pak jsou hodinky "dokonale seřízené".. Jediný problém je v tom že RTC v PC je naprosto nevhodný pro kalibraci hodinových strojů, je strašně nepřesný a není problém aby se RTC za 24h rozjelo i o více jak dvě minuty (PC to nevadí, každý den se synchronizuje) což je pro hodinky naprosto nepřijatelné.. Takže je nutné SW kalibrovat nějakými lepšími Quartz hodinkami nebo přesným signálem 1Khz (tou frekvencí si nejsem jistý), také je nutné rychlé PC ten program není totiž dobře optimalizován a i spuštění dalšího programu na pozadí vytvoří odchylku měření.. Tak a aby to nebylo tak jednoduché tak je tu další problém náramkových hodinek (stacionárních strojů se to netýká a když se seřídí jen vibrografem tak jdou velice přesně), jde o to že hodinky se i po tomto procesu musí seřídit "na míru uživateli" , hodinky jdou totiž různě v různých polohách (kompenzují safírovými ložisky), při různé teplotě (to se snaží různě kompenzovat třeba bimetalovou setrvačkou), při různém stupni natažení (to se zase snaží kompenzovat různým typem kroku) atp... Takže to dělám tak že základní seřízení je vibrografem a to hlavně isochronismus (rovnoměrnost chodu).. No a dále tak dva týdny trvá než hodinky seřídím k dokonalé přesnosti, prostě jeden den seřídím, po dvou dnech kontroluji a kompenzuji a opět seřizuji atp. tak dlouho dokud nejdou "naprosto přesně" a i tak platí že kdyby si je vzal na ruku někdo jiný tak už tak přesné nebudou, bohužel je to daň za mechanický strojek který má ale své kouzlo.. Samozřejmě si lze pořídit tzv. chronometry kde je přesnost srovnatelná s quartz strojky ale to jsou hodinky na které si smrtelník nikdy nesáhne.. Ovšem i tak pokud není strojek naprosto vyběhaný (i to dokáže vibrograf odhalit) tak není problém seřízení na +-1min/měsíc což je naprosto dokonalé seřízení a myslím že to nejlepší co lze od klasického natahovacího čí samonatahovacího strojku čekat.. Na závěr ještě řeknu že tímto vibrografem se dají seřídit i ty kukačky, pendlovky prostě jakékoliv mechanické hodinové stroje... Pokud by měl někdo zájem tak SW mohu poskytnout (je to freeware) a schéma také.. Je to jednoduché a i s DPS jsem to měl asi za dvě hodinky, součástky co dal šuplík..