Páka XR9 se nevrací do neutrálu.
Páka XR9 se nevrací do neutrálu.
Ahoj, celkem jsem s vysílačkou + Frsky spokojený. Vše funguje jak má, jen jeden problém. Páka křidélek, tzn vpravo horizontálně se z jedné strany nevrací do neutrálu, resp. páka ano, ale na výstupu zůstane lehce výchylka. Je to jen v jednom směru a při pohybu na druhou stranu a zpět se vrátí do neutrálu spolehlivě. Zkoušel jsem to rozebrat, jestli tam netáhne kablík atd. ale nic jsem nenašel. Nemáte někdo podobnou zkušenost, resp. radu co s tím? Na výměnu celého kniplu si netroufám, resp. se mi do ní nechce. Díky za případné postřehy a rady.
Re: Páka XR9 se nevrací do neutrálu.
...a tu výchylku pozoruješ na servu?...že by špatně "středilo" servo?
Zkus udělat kalibraci kniplů,pak by se to mělo spravit,jinak je potřeba přepnout si menu do režimu kde se zobrazují na displeji výchylky jednotlivých kanálů a potenciometrů,pak bude jasno hned.
Já tuto novější Turnigy kamošovi taky nastavoval a musel jsem taky kalibrovat,ve středu to nebylo.!!
Tento nový model,,má sice podporu telemetrie ,ale hardwerově je kvalitativně podstatně horší oproti starší verzi T9X.
Zkrátka udrželi nízkou cenu,nacpali tam toho víc a toto je výsledek.!
Já tuto novější Turnigy kamošovi taky nastavoval a musel jsem taky kalibrovat,ve středu to nebylo.!!
Tento nový model,,má sice podporu telemetrie ,ale hardwerově je kvalitativně podstatně horší oproti starší verzi T9X.
Zkrátka udrželi nízkou cenu,nacpali tam toho víc a toto je výsledek.!
Kalibraci jsem zkoušel, ale nepomohlo, vypadá to vyloženě na mechanický problém s návratem do středu páky z jedné strany. Z druhé strany to nedělá. Páka se pocitově vrací, ale i na display i na servu zůstane malá výchylka, která zmizí až posunem do druhé strany a zpět neutrál zase sedí.
Vilda74 píše:áka křidélek, tzn vpravo horizontálně...
...Na výměnu celého kniplu si netroufám, resp. se mi do ní nechce...
Kalibraci jsem zkoušel, ale nepomohlo, vypadá to vyloženě na mechanický problém s návratem do středu páky z jedné strany. Z druhé strany to nedělá. Páka se pocitově vrací, ale i na display i na servu zůstane malá výchylka, která zmizí až posunem do druhé strany a zpět neutrál zase sedí.
Zkus znova kalibraci několikrát po sobě opakovaně. Pokud to nepomůže a máš opravdu verzi Turnigy 9XR viz obrázek

pak je výměna kniplu to nejjednodušší co můžeš udělat. Knipl si můžeš z Hobbykingu objednat za levný peníz viz odkazy.
Pravý knipl (pro mode 1)
Pravý knipl (pro mode 2)
Odšroubovat pár šroubků a vytáhnout a následně zastrčit pár konektorů není žádný problém a cena nového kniplu je doslova "za babku".
Pokud si na to sám netroufáš tak se domluv s nějakým známým nebo v nějakém místním servisu hifi nebo PC techniky. Když jim přineseš vysílačku s novým kniplem tak to kdejaký technik z podobného servisu zvládne vyměnit celkem bez problému.
Tak jo, ještě to zkusím a pak případně vyměním. Díky 
Vilda74 píše:Tak jo, ještě to zkusím a pak případně vyměním. Díky
Pokud je ten posun od středu trvalý pak ještě zkontroluj jestli to nezpůsobuje nějaký nastavený mix, případně koncový bod nebo trim pro ten kanál.
Pokud je ten posun jenom občasný pak jsou to nejspíš nějaké nečistoty uvnitř potenciometru pro křidélka v tom kniplu a mohlo by stačit potenciometr prostříknout nějakým kontoxem apod.
- googie
- Kontaktovat uživatele:
Mal som podobný problém na DX6i, mne zase nedávalo pravé krídelko plnú výchylku. Videl som to na monitore vysielača, takže to bola mechanická vada. Poradili mi vystriekať potenciometer kontoxom, alebo ako sa to volá a pomohlo okamžite.
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
- Paris Ivan
Ahoj, Ještě než začneš rozebírat rádio a prostříkávat potenciometry, zkontroluj jestli ti chodí lehce křidélka, nebo i ostatní kormidla. Také vůle na pákách, táhlech a čepech. často to bývá jen mechanický problém.
Ivan
Ivan
Ahoj hoši, díky všem za rady. Vyzkoušel jsem nejdříve znovu tu kalibraci a pořádně a zdá se že to pomohlo. Vypadá všechno zatím OK. Výchylka v neutrálu, dle kontrolního displaye je +-4, což si myslím, že se v reálu nijak neprojeví. Díky všem!!!
Někdy se může stát že pevně nedrží tělo potenciometru v plastovém lůžku mechaniky kniplu a pohybem páky se pootočí. Pohybem páky na druhou stranu zase srovná. Dá se to vyřešit zakápnutím lepidlem.
www.opentx.cz
Jakou odchylku od stredu mate podle ukazatele hodnot v openTX vy ostatni? Vyse zminena odchylka +-4 je hodne nebo malo? Diky.
Hodnota kolem 4 je IMHO vysoka. Mě to litá kolem 0.3.
No tiez sa pripojim mne to lieta +-5 niekedy a uz je tam druhy knipel skalibrovane x krat ale +-0.3 veru ani nahodou.
Trencin, DJI Phantom2, Zenmuse 2D, GoPro 3+, NightHawk 200 Emax
cucpo: tak to mame podobne. Predpokladam, ze to pri letani nepoznas nebo se mylim?