p.s. : a nehádejte se u toho ...
Přezbrojení na 2.4GHz - názory uživatelů
Přezbrojení na 2.4GHz - názory uživatelů
Letos zjara hodlám taky přejít na 2.4 GHz pomocí výměnných modulů Tx/Rx. Situaci v technologiích a na trhu sleduji cca 1 rok, čili obrázek nějaký mám. Aplikace - větroně, heli elektro. Můžete mi, vy uživatelé jednotlivých značek, sdělit své postřehy a +/- z praxe ? Díky !
Já zvažuji to samé. Už jsem chtěl objednat moduly od Xtreme Power Systém. Potom jsem si všiml, že na této diskuzi nedávno něco k tomu tématu proběhlo a měl by být problém to přimo objednat. Podíval jsem se sem http://www.esotop.cz/web_ESOTOP/2,4GHz.htm a asi ještě chvíi počkám. Nejsem odborník na tuto věc, ale možnost mít to od Jeti s jejich přístupen k servisu mě velice láká. Asi ještě chvíli počkám a uvidí se.
miho píše:Já zvažuji to samé. Už jsem chtěl objednat moduly od Xtreme Power Systém. Potom jsem si všiml, že na této diskuzi nedávno něco k tomu tématu proběhlo a měl by být problém to přimo objednat. Podíval jsem se sem http://www.esotop.cz/web_ESOTOP/2,4GHz.htm a asi ještě chvíi počkám. Nejsem odborník na tuto věc, ale možnost mít to od Jeti s jejich přístupen k servisu mě velice láká. Asi ještě chvíli počkám a uvidí se.
Mám stejný názor
- petr-powder
- Kontaktovat uživatele:
od podzimu používám Futabu T6EX používá vlastní systém kontroly kanálu FASST. Létal jsem celou zimu a nesetkal jsem se s jediným problémem. Na 2,4 GHz jsem přešel po zážitku z létání, kdy mi jeden "modelář" během jednoho dne dvakrát sundal EXTRU z oblohy. Teď se cítím v naprostém bezpečí a zatím to tak i je. 6 kanálů je dost pro základní ovládání, ale málo na můj připravovaný model, tudíž jsem se rozhodl pro změnu. I nadále se budu držet Futaby a přezbrojuji na T 12 FG na 2,4 GHz.
Myslím, že otázka použití techniky na 2,4 GHz není ani tak o tom která firma má lepší systém kontroly používaných kanálů, ale to, zda je tato technologie pokrok, nebo cesta do "pekel" ... já říkám, že je to pekelnej pokrok
Myslím, že otázka použití techniky na 2,4 GHz není ani tak o tom která firma má lepší systém kontroly používaných kanálů, ale to, zda je tato technologie pokrok, nebo cesta do "pekel" ... já říkám, že je to pekelnej pokrok
2,4 GHz
...je to samozrejme krok vpred. Ešte keby sa k tomu vyrábali prijímače o hmotnosti tak 2-3 gramy... Na UH som niečo také videl, ale s Futabou to nefunguje, je to DSM2. Škoda...
V tuhle dobu se asi vyplatí ještě počkat, jak se nové systémy osvědčí v praxi. Princip na kterém funguje XPS nebo plánovaný modul od JETI se jeví jako nejspolehlivější, ale je třeba vyčkat na reálný provoz. Teď funguje FASST a DMS vedle sebe bez problémů, ale jak to bude s XPS a FASST to se ukáže. Zatím nejsou žádné informace, tak snad to bude technicky vyřešeno spolehlivě. Pokud ne, může nastat situace, že Fasst bude neustále "honit" přepínání kanálů na XPS, a pokud se sejde více modelářů s Fasst tak nevím
.
Ale s tím určitě vývojáři počítají...
Ale s tím určitě vývojáři počítají...
Luboš
www.3dprintedtanks.com
www.3dprintedtanks.com
Uvažuji taky o XPS nebo plánovaném modulu od JETI. Vlastním Eclipse 7 a chtěl bych zkusit rovněž kromě letadel i Heli. Eclipse 7 byla pro Heli kritizovaná za absenci zpoždění plynu a nemožnost přiřazení funkcí k přepínačům - to jsem vyřešil přehráním softwaru u p.Palíka. Použitím modulu na 2,4GHz by se vyřešil i problem, že Eclipse 7 nemá PCM (ale QPCM). Tím dostanu vysílač, který pro mé potřeby nebude mít chybu jak pro letadla tak i pro Heli a nebudu muset si zvykat na jiný.Eclipse 7 mě vyhovuje a jsem na ní zvyklý.
- petr-powder
- Kontaktovat uživatele:
myslím, že obavy, že se systémy budou navzájem rušit se sice nedá vyloučit, ale určitě vývojáři každé další novinky zkoumají vliv svého výrobku na ty již existující. Pokud mají být úspěšní na trhu, nesmí rušit funkci již existujících systémů. Kdo by si kupoval systém, s kterým by ho ostatní nenechali létat na svém letišti? Technologie 2,4 GHz může být revoluční pouze tehdy, pokud bude bezpečná. Žádný výrobce nepůjde cestou kompromitace jiných výrobců už jen proto, že pak kompromitují celý systém a to není ani v jeho zájmu.
Neustále čekat na to, zda nebude něco lepšího je stejné jako držet se vinilových desek jen proto, že čekáte na to jestli nepřijde něco lepšího než MG, CD, DVD, atd....
Chápu to u toho, kdo je věrný nějaké značce a chce si počkat na to, až bude i jeho výrobce nabízet tuto technologii. Nemyslím si ale, že je správným důvodem odkládat vstup do 2,4 GHz ze strachu, že to nemusí, nebo nebude fungovat.
Neustále čekat na to, zda nebude něco lepšího je stejné jako držet se vinilových desek jen proto, že čekáte na to jestli nepřijde něco lepšího než MG, CD, DVD, atd....
Chápu to u toho, kdo je věrný nějaké značce a chce si počkat na to, až bude i jeho výrobce nabízet tuto technologii. Nemyslím si ale, že je správným důvodem odkládat vstup do 2,4 GHz ze strachu, že to nemusí, nebo nebude fungovat.
petr-powder píše:od podzimu používám Futabu T6EX používá vlastní systém kontroly kanálu FASST. ... Teď se cítím v naprostém bezpečí ...
Jooo? A tohle jsi cetl? http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=798002
Ve strucnosti:
Vysilace a moduly FASST maji problem pri rychlem zapnuti a vypnuti. Muze pri nem dojit k vynulovani jedinecneho cisla (GUID) ve vysilaci. Pokud se sejdou dva takto postizene vysilace se prislusne sparovanymi prijimaci, mohou se vzajemne ovladat.
Naposledy upravil(a) tocamac dne sob 02.02.2008 19:52, celkem upraveno 1 x.
- petr-powder
- Kontaktovat uživatele:
pro tocamac
tak tuhle zvěst jsem samozřejmě četl. Já s tím problém nemám a ani nikoho, kdo by něco takového zažil jsem nepoznal... což neznamená, že se to nestalo.... to, že se tento jev vyskytl u několika případů ze stejné výrobní serie ještě neznamená, že je chybný celý systém ... jak říká oficiální stanovisko výrobce.
Byl jsem osobně svědkem opakovaného zhruba vteřinového výpadku spojení vysílač-příjmač u DX7 a nikdy bych si nedovolil tvrdit, že je systém DSM2 chybný. Stejně tak s už každý z nás setkal s problémy na klasických RC soupravách nezpůsobených rušením.
Chyby jsu všude a budou stále, ale to není věcí systémů, ale chyb při výrobě daného kusu.
Nevyvolával bych kvůli tomu paniku.
tak tuhle zvěst jsem samozřejmě četl. Já s tím problém nemám a ani nikoho, kdo by něco takového zažil jsem nepoznal... což neznamená, že se to nestalo.... to, že se tento jev vyskytl u několika případů ze stejné výrobní serie ještě neznamená, že je chybný celý systém ... jak říká oficiální stanovisko výrobce.
Byl jsem osobně svědkem opakovaného zhruba vteřinového výpadku spojení vysílač-příjmač u DX7 a nikdy bych si nedovolil tvrdit, že je systém DSM2 chybný. Stejně tak s už každý z nás setkal s problémy na klasických RC soupravách nezpůsobených rušením.
Chyby jsu všude a budou stále, ale to není věcí systémů, ale chyb při výrobě daného kusu.
Nevyvolával bych kvůli tomu paniku.
tocamac píše:.....
Muze pri nem dojit k vymazani jedinecneho cisla (GUID) ve vysilaci, a ten pak muze ovladat i moduly ktere s timto vysilacem nebyly sparovany.
.....
Chyba.
To čo píšeš je nesprávne, zle pochopené a zavádzajúce.
Vysielač s nulovým GUID, nemá šancu ovplyvniť ostatné, dobré vysielače.
Takže kto má v poriadku svoj vysielač, môže sa na reči o vymazaných vysielačoch vykašlať.
Jediný problém je ovplyvnenie viacerých vysielačov s rovnakým GUID, a to sa môže stať len pri GUID=0 u tých vymazaných (sú rovnaké).
Je to rovnaký problém ako keby viaceré vysielače mali rovnaké číslo.
Vysielač s nulovým GUID normálne vysiela, a príjmač ho spoľahlivo poslúcha. Ovládanie je normálne, bezchybné - problém je v tom že vymazané vysielače môžu byť dva alebo viaceré. Až potom je problém.
Zistiť či môj vysielač je v poriadku, sa dá tak že skočíš do predajne a vyskúšaš či náhodou nefunguje NESPÁRENÝ nový príjmač (nie zo sady, ale samostatne predávaný). Nové príjmače sú dodávané práve s GUID=0 a fungujú bez nastavovania s poškodenými vysielačmi.
Pozor príjmače v sadách sú dodávané už spárené s vysielačmi a nedajú sa na toto použiť.
Ak moje vlastné príjmač(e) prestanú fungovať s vysielačom, je to znak toho že sa vysielač vymazal.
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... e&p=110682