Pořizování FPV
Pořizování FPV
Dobrý den,
chtěl bych požádat o radu, a to ohledně FPV. Létám již okolo 12 let a nyní mě zaujalo FPV a chtěl bych do jeho koutů nahlédnout. O FPV toho moc nevím, ale chtěl bych si jej pořídit, a to v rozpočtu 10-20 000 Kč bez éra a bez HD kamery. Jako nahrávací modul mi poslouží GoPro, to již mám. Éro hodlám použít SkyWalker 1900 z obchodu hobbyking. Koukal jsem na různé FPV sety, ale nevím, nevím. Moje představa o vzdálenosti je něco okolo 1-3 km, okolo dvou ideálně (legalitu přenosu vůbec neřešme, jsem si vědom že dle zákona to moc nepůjde). Je šance z daného rozpočtu dosáhnout této vzdálenosti (brýle, fpv vysílač/přijímač, anténa a malá letová kamerka). Koukal jsem na sety jako je tento http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _RTF_.html , ale myslím že tam bude vzdálenost max okolo 300 metrů jestli se nepletu. Budu moc rád když mi poradíte.
Předem mockrát děkuji, budu rád za každý váš názor.
chtěl bych požádat o radu, a to ohledně FPV. Létám již okolo 12 let a nyní mě zaujalo FPV a chtěl bych do jeho koutů nahlédnout. O FPV toho moc nevím, ale chtěl bych si jej pořídit, a to v rozpočtu 10-20 000 Kč bez éra a bez HD kamery. Jako nahrávací modul mi poslouží GoPro, to již mám. Éro hodlám použít SkyWalker 1900 z obchodu hobbyking. Koukal jsem na různé FPV sety, ale nevím, nevím. Moje představa o vzdálenosti je něco okolo 1-3 km, okolo dvou ideálně (legalitu přenosu vůbec neřešme, jsem si vědom že dle zákona to moc nepůjde). Je šance z daného rozpočtu dosáhnout této vzdálenosti (brýle, fpv vysílač/přijímač, anténa a malá letová kamerka). Koukal jsem na sety jako je tento http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _RTF_.html , ale myslím že tam bude vzdálenost max okolo 300 metrů jestli se nepletu. Budu moc rád když mi poradíte.
Předem mockrát děkuji, budu rád za každý váš názor.
- JosefSvejk
Re: Pořizování FPV
Chceš, aby ti tady někdo radil veřejně, jak to máš dělat nelegálně?
Na to jsou snad jiné weby, ne?
Na to jsou snad jiné weby, ne?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Já vím, procházel jsem hodně vláken ale nic konkrétního a aktuálního jsem nenašel, ještě prohledám, ale byl bych rád kdyby se někdo vyjádřil. A kdyby to bylo v rámci legislativy byl bych raději jen vím že to s tímto v ČR není lehké.
Každej má hnedka velký voči a chtěl by lítat kdo ví kam. Kup si standart 200mW 5,8GHz vTx a vRX a k tomu nějaký zobrazovač. Klidně pro začátek i něco na způsob eco googles s Fresnelovou lupou a display kolem 4,3" nebo když se rozšoupneš tak Dominatory. Kamera něco kolem 600 až 700 řádků.
Spíš co tě bude ze začátku ničit je lítání přes brýle. Ze začátku se stejně budeš muset naučit lítak kolem sebe. Až tohle zvládneš můžeš se pak rozšoupnout. To už budeš o tomhle nepochybně něco vědět. To vyplyne z dalšího vývoje. Budeš potřebovat nejspíš nějaký stabilizační systém a OSD. O tomhle je tady spousta vláken v FPV sekci. Počítej spíš s tou horní cenovou hranicí a to se ani moc nerozšoupneš.
Spíš co tě bude ze začátku ničit je lítání přes brýle. Ze začátku se stejně budeš muset naučit lítak kolem sebe. Až tohle zvládneš můžeš se pak rozšoupnout. To už budeš o tomhle nepochybně něco vědět. To vyplyne z dalšího vývoje. Budeš potřebovat nejspíš nějaký stabilizační systém a OSD. O tomhle je tady spousta vláken v FPV sekci. Počítej spíš s tou horní cenovou hranicí a to se ani moc nerozšoupneš.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Takže s http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _RTF_.html bych si asi moc nezalital že ?
A GPS, stabilizace atp. bych nechtěl, chtěl bych čistě jen brýle, vysílač, přijímač a kamerku. Určitě bych nelítal nějak extra daleko, spíš v okruhu 500 m od sebe, ale kdyby mi to později nestačilo, byl bych rád abych měl vybavení, kde bude stačit pořídit třeba jen pořádné antény, nebo nový vysílač.
- JosefSvejk
Já myslím, že zalítal. Zásadní otázkou je, jestli ti stačí klasické FPV - pohled online z letícího letadla a nebo chceš přes to FPV model i řídit. V druhém případě jsou nároky na techniku samozřejmě vyšší a taky už je to za hranou legálnosti.
Určitě bych chtěl model řídit ...
Ale nejedná se mi o nějaké extra vzdálenosti, ale zase bych nechtěl abych už 500 metrů od sebe neměl signál.
- JosefSvejk
vorelll píše:Určitě bych chtěl model řídit ...
Tak to neporadím...
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Na jaké frekvenci řídíš model?
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
JosefSvejk píše:Já myslím, že zalítal. Zásadní otázkou je, jestli ti stačí klasické FPV - pohled online z letícího letadla a nebo chceš přes to FPV model i řídit. V druhém případě jsou nároky na techniku samozřejmě vyšší a taky už je to za hranou legálnosti.
Ahoj, jsem taky naprostý laik v fpv, jako původní tazatel
Chtěl bych se o tomto létání taky víc dozvědět, ale jde mi vyloženě jen o statickou kameru (gopro2 ideáně, tu mám), přes kterou bych viděl a letadlo dál ovládal rádiem. Nejde o to samé náhodou i vorellovi? Třeba jste se jen nepochopili nebo nechápu já
Jestli můžu otravovat, kolik by zhruba stálo vybavení na můj popis nahoře(kameru mám)? Třeba dosahem kolem 1km prozatím? Jen tak orientačně...
Já právě na fóru hledal podobné info, jenže marně. U starších vláken se píše "počkej až bude to a to" a věřím, že technologie v tomto oboru se pořád posouvá dál. A vůbec nevím, čím na začátek začít.
Jde mi o něco takového : http://www.youtube.com/watch?v=QU7VTyulgcQ#t=144
Letadla, hrtulníky a tak různě.
JosefSvejk píše:Já myslím, že zalítal. Zásadní otázkou je, jestli ti stačí klasické FPV - pohled online z letícího letadla a nebo chceš přes to FPV model i řídit. V druhém případě jsou nároky na techniku samozřejmě vyšší a taky už je to za hranou legálnosti.
Ohledně té hrany legálnosti to není tak docela přesné.
Z hlediska ČTÚ to bude záviset na tom zda půjde o digitální přenos spadají pod všeobecné oprávnění datových přenosů kde je povolen vyšší výkon než u běžných analogových videovysílačů, které se běžně pro FPV používají a u kterých je u nás legální výkon jen do 25 mW.
Legálnost z hlediska ÚCL ohleně řízení např. přes videobrýle na to se už v minulostí někdo dotazoval přímo na ÚCL a výsledek byl zhruba následující.
V případě řízení modelu zprostředkovaným pohledem ať už přes videobrýle nebo přes monitor a podobně to legální je pokud je u pilota jiná osoba, která se v takovém případě dle toho výkladu ÚCL tzv. účastní řízení tedy jakýsi druhý pilot, který se účastní řízení právě tím způsobem, že sleduje model i okolí ne přes dalekohled ani přes kameru, ale přímo svým zrakem a současně může kdykoli převzít přímé ovládání. Pokud je toto splněno pak ÚCL údajně takový případ kdy první pilot řídí model prostřednictvím zprostředkovaného pohledu např. přes videobrýle a druhý pilot sleduje model a okolí a kdykoli může převzít řízení považuje za řízení v dohledu druhého pilota a tudíž je to legální a není vyžadováno povolení atd. pokud se jedná o bezpilotní prostředek do 20 kg jinak splňující definici modelu letadla.
Kromě výše uvedeného pak ještě existuje další možnost, kterou už je faktické řízení zprostředkovaným viděním mimo dohled pilota přičemž je už v podstatě zbytečný druhý pilot, který by sledoval bezpilotní letadlo a okolí z toho důvodu, že by to bezpilotní letadlo stejně neviděl, protože je řízení realizováno na takovou vzdálenost, že už je to mimo dohled. Takové řízení bezpilotního letadla mimo dohled pilota je podle doplňku X legálně možné ovšem jen na základě patřičného povolení od ÚCL a registrace modelu i pilota včetně jeho přezkoušení.
Letadlo řídím na 2,4 GHz takže určitě video vysílač/přijímač 5,8 GHz