jednoduchý motorový větron

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
fm25

jednoduchý motorový větron

#1 Příspěvek od fm25 »

zdravím potřeboval bych poradit ohledně podobné konstrukce větroně http://www.youtube.com/watch?v=dq0D-g0Ip1I jestli je složitý s něčím takovým létat a jestli by něměl někdo odkaz na stavbu podobného letadla. Hledám prostě něco kde jsou jen krídla, tyčky a uložný prostr takhle pod křídly. rád bych s tím fotil tak prosím napišta zkušenosti a názory. Líbí se mi i Raven ale přijde mi zbytečně složitej
Díky všem
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: jednoduchý motorový větron

#2 Příspěvek od Woita »

Kolik toho Semtexu se má vejít do toho úložného prostoru? :lol:
Naposledy upravil(a) Woita dne čtv 10.04.2014 8:03, celkem upraveno 1 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Woita »

Ale vážně:
Mohl by ses zamyslet nad konstrukcí laminátová gondola + uhlíková trubka. Je to snad nejjednodušší stavba co se dá udělat, létání extrémně jednoduché. Motor nahoře zajistí ochranu vrtule při přistáních.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
zdekar

#4 Příspěvek od zdekar »

Tak záleží na tom, jestli to chceš opravdu stavět a nebo by ti stačil hotový ARF model. Třeba něco z toho:
http://www.modelarina.cz/rc-modely-leta ... =1&sort=2a
Pak co za přístroj k tomu focení na tom chceš tahat. Můžeš tam dát HD kamerku 20g co umí fotit, mobil nebo až po normální foťák.
Není náročný lítat s něčím takovým když se lítat umí... ale pokud jsi ještě s ničím nelítal, tak nejdřív potrénuj na simulátoru, pak bez foťáku a nelítej s tím fotit nad město ;-)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
fm25

#5 Příspěvek od fm25 »

chtěl bych si to právě postavit sám :) tak chci něco jednoduchého na výrobu ale aby to i dobře létalo. Na kamery jsem se ještě nekoukal na to bude dost času prvně musím něco postavit a naučit se s tím :D to ero od Woity se mi zamlouvá ale počkám si ještě co kdo napíše. jinak díky ;)
Marena
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Marena »

Spíš řekni, zda-li máš už nějaké zkušenosti? Stavěl jsi už něco z balzy? Já si myslím, že jít do toho od základu takto není vhodné. Pokud budeš mít za zády nějakého modeláře proč ne...? Ale takto do toho vložíš více finančních prostředků, něž za nové letadlo a výsledek nebude uspokojivý.
I když tyto letadla nemám jako modlu, tak když koupíš EasyStar, Betu, a podobně, tak na to můžeš položit "skoko" jakoukoliv kamerku.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
fm25

#7 Příspěvek od fm25 »

se stavbou letadel zkušenosti nemám ale stavěl jsem plachetnice tak to nevidím za velký problém spíš potom oslovím někoho kdo by mi to pomohl zprovoznit
VTjr

#8 Příspěvek od VTjr »

Víš, za mých mladých časů (70.-80. léta) nebylo na výběr - když jsi chtěl létat musel jsi nejprve postavit model. A bylo to pak mnoho smutku (i slz) kvůli nezdarům a rozbitým modelům. :cry:
Jenže PC-simulátory tehdy nebyly, dokonce i výuka létání pomocí kabelu instruktor-žák byla v plenkách a hotové modely se buď neprodávaly vůbec, nebo byly vysoko nad našimi finančními možnostmi. :(
Takže pak prošli tím sítem už jen ti nejvytrvalejší. :wink:

Dnes je situace úplně jiná, pro začátečníky mnohem příznivější. :D Takže poslechni rady zkušených a zvol následující postup:

simulátor - začátečnícký ARF model z EPP o rozpětí kolem 1,5m (např EasyStar nebo Beta) - a teprve po zvládnutí jeho pilotáže a odlétáni aspoň 25 hodin (neprve pár letů s instruktorem na kabelu, pak mnohokrát samostatně a nejlépe už bez havárie) se můžeš pustit do vlastní stavby ať už pomocí rozsypové stavebnice, podle osvědčeného plánku nebo časem i vlastní konstrukce.

Jakýkoli jiný postup bude znamenat víc peněz, času, námahy, zklamání a slz a kýžený výsledek se ani nemusí dostavit, protože znechucení v mnoha případech způsobí, že se to vzdá na půl cestě (nbo spíš ve slepé uličce). :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#9 Příspěvek od VTjr »

fm25 píše:se stavbou letadel zkušenosti nemám ale stavěl jsem plachetnice tak to nevidím za velký problém spíš potom oslovím někoho kdo by mi to pomohl zprovoznit

Mnoho řemeslných zručností, které jsi přitom nepochybně získal, určitě využiješ, ale stavba modelů letadel je přece jen něco jiného. :!: Jiné materiály, technologie, požadavky na hmotnost, přesnost atd. Navíc lodička se pohybuje v 2D prostoru hladiny a šance, že se vinou špatného řízení rozbije je mnohem menší než u letadla létajícím v 3D prostoru nezřídka i dost značnou rychlostí. Hranice mezi bytím/nebytím modelu letadla se měří někdy na zlomky vteřin. :mrgreen:
O bezpečnostním hledisku, jak samotného modeláře, tak i přihlížejících diváků ani nemluvě. :roll:
fm25

#10 Příspěvek od fm25 »

ja nechci žádnej složitej stroj prostě něco jak mi psali: velice jednoduchá konstrukce (CNC mám doma tak aspon ty díly by mohly být přesný) klidně křídla z EPP. Vím že to nepůjde samo ale chci se s tím vypořádat minimálně mi to bude vyset jako okrasa na stěně ale budu mít dobrej pocit! Simulátor mám tak něco natrénuju snad. Takže děkuji za názor ale jsem tvrdohlavej chci si něco postavit za každou cenu i kdybych měl nad tím potom brečet, tak jestli máš nějakej plánek nebo odkaz na něco v tom stylu tak ho uvítám :)
fm25

#11 Příspěvek od fm25 »

nikdo už nic nenabídne? :(
VTjr

#12 Příspěvek od VTjr »

Promiň :oops: , ale já jsem začínal někdy před 40 lety za zcela jiné situace a dnes v těch pláncích a stavebnicích jednoduchých modelů pro vlastní stavbu nemám přehled. Tedy vůbec nevím co je na trhu, protože se o to nezajímám. Vím jen jaké hotové modely by byly pro začátečníka vhodné a to už jsem napsal. :wink:
Takže očekávám, že Ti konkrétněji poradí někdo jiný.
dvdmann

#13 Příspěvek od dvdmann »

Mohu ti doporučit "Big brother". Jedná se o větroń s elektropohonem v tlačném uspořádání. Plán se dá stáhnout na netu, nebo ti ho mohu zaslat. Vyhledal bych asi i kontakt na člověka, kerý je ti schopný zaslat laserem vypálený části na křídla a trup. Rozpětí cca 2280. Je tady i vlákno na toto téma. Stavba jednoduchá, pokud máš alespoň trochu zkušenosti. Tady je foto: http://dvdmann.rajce.idnes.cz/Big_Brother/#DSCN0893.jpg
pepin

#14 Příspěvek od pepin »

fm25 píše: rád bych s tím fotil tak prosím napišta zkušenosti a názory. Líbí se mi i Raven ale přijde mi zbytečně složitej
Díky všem

Pokud ti nejde prioritně, aby to celé stálo co nejméně peněz, tak minimálního usilí při řízení modelu větroně dosáhneš osazením stabilizačního systému--cca 1600kč a takto koncipovaný model bude jednoznačně na řízení i záznam kamerou bezdebaty vhodnější, stabilnější, samoletící, bude sám řešit ruzné poryvy větru a podobně, aniž bys ho musel korigovat ty, efektivnost je jednoznačná, zvlášt u nevylétaného pilota, ale ani ten není schopen reagovat rychleji, nežli automatický stabilizační systém, předpokládá to samozřejmě řízení i křidélky.
VTjr

#15 Příspěvek od VTjr »

pepin píše:...minimálního usilí při řízení modelu větroně dosáhneš osazením stabilizačního systému...

Ano, řídit takový hotový, zalétaný model s už seřízeným, naprogramovaným a po všech směrech odladěným stabilizačním systémem, bude skutečně vyžadovat už jen minimální úsilí. :mrgreen:
Jenže na takovou stavbu a letové zprovoznění už určitě minimální úsilí stačit nebude, spíš to bude znamenat úsilí maximální a bojím se, že u začátečníka hrozí, že si tím nabere na rohy příliš velké sousto a že to bez vydatní pomoci někoho, kdo s tím má už zkušenosti, prostě skončí nezdarem a deziluzí. :(
Takže já to nevidím na dobrou radu pro začátečníka, který hodlá stavět svůj první model a kterému se líbí Raven, nemá tušení o jeho letových vlastnostech, jen se mu zdá příliš složitý. :wink: Požadavek "... aby to dobře létalo ..." taky svědčí o tom, že zatím nedospěl k poznání, že modely schopné letu dobře létají jen v rukou dobrého pilota a i sebelepší model v rukou špatného pilota skončí v zemi, pokud vůbec odstartuje. Nehledě k tomu, že model se stabilizačním systémem ho pak asi nikdy nenaučí pořádně pilotovat. :roll: Osobně si myslím, že nejprve by to mělo být něco jednoduššího a aerodynamicky stabilního, to se naučit pilotovat a pak se uvidí. :wink: A taky si myslím, že některé etapy vývoje se prostě nedají přeskočit nějakým "Velkým skokem". Dobrou výukou a tréninkem se dají urychlit a zlevnit ale vypustit určitě ne.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“