Tak jsem dnes měl konečně možnost si poprvé od konce listopadu (naposledy na Fish River Canyonu v Namibii) zalétat se svým Ptaakem, a vyzkoušet si několik nových věcí. Bylo nádherně, modré nebe, ale na naše letiště (ASL 800 m n. m) jsme se dostali až kolem 17 hod., takže už nahoře trochu foukalo, a teplota spadla někam na 8-10°C.
Minitest nových eBay klony DJI 9" vrtulí, tzn. klonů těch velmi povedených nových DJI vrtulí, které jsou na P2kách a Visionech.
DJI je zatím pro první P1ky, které mají klasické vrtulové matice nedodává, takže zůstal prostor pro 3D scannery jiných HK firem, z jejichž produkce jsou i ty mé. Kupoval jsem je na eBay někdy před Vánocemi, a nedávno je před vlastním létáním pečlivě vyvážil. Součástí minitestu těchto vrtulí bylo i přenastavení zisků v NAZA jednotce, pro zjednodušení jsem použil takové, jako je nyní na P2kách se stejnými vrtulemi, tj.
120-120-100-200, 220-220.
Moje AUW je cca 1200 gramů, tj. P1ka, se Zenmuse gimbalem a GoPro B.E. 3, motory Antigravity!, FPV Boscam 5.8 250mW, iOSD MkII, zakázkový CF skládací podvozek, snad jsem na nic nezapoměl.
Baterie originál DJi Phantom 2.200 mAH, je to nová sada 6ks, kterou jsem kupoval na konci října na cestu do Afriky, každá má možná 10 nabíjecích cyklů.
S touto konfigurací jsem dosud létal cca 5.5-6 minut, a když to zkrátím, nyní jsem letěl hned s první baterkou 8min. 45 sek., to bylo automatické přistání po 2. level LiPo ochrany. Tu jsem měl nastavenu takto : 1.level 11.30V-0.7V-10.6V, 2.level 11.0V-0.7V-10.3V. Létání v režimu GPS, prvních 7 min bylo běžné LOS létání, tu poslední 1,5 min. jsem létal již ve své blízkosti v různých režimech, většinou vznášení.
To je výborné, vylétal jsem cca 6 baterií, jednoduchý závěr je ten, že
jsem se z cca 5.5-6 min. posunul při stejném létání na cca 7.5-8 min. To je myslím skvělý výsledek, když vezmu v úvahu, že to je pouze výměnou vrtulí.
Let byl velice klidný, s perfektní stoupavostí, samozřejmě vč. mého speciálního crash testu, kdy s péčkem klesám (spíš kontrolovaně padám) na místě (režim GPS) s plynem na minimu až do nějakých 4-5 metrů, kde teprve dám plný kotel nahoru. Kdysi s Graupnery E-prop a nedávno na podzim s jedněmi 9", které jsem testoval těsně před odjezdem do Afriky jsem to nedal, a přistál trochu tvrdě. Tyto to bezpečně a v pohodě zdvihly.
Ptaak reaguje briskně, bez žádných nervozit a při vznášení v GPS režimu dobře drží pozici. Tyto klony se povedly.
V každém případě je doporučuji, minimálně do doby, než je na trh dá (pokud vůbec) samo DJI. Pokud tedy dá, neboť se objevily nějaké informace o tom, že možná nedá, protože staré P1 motory by s těmito vrtulemi mohly mít nějaké blíže nespecifikované problémy, můžou to být ale jen fámy. Nicméně já mám
Antigravity!, a s těmito vrtulemi to je opět zcela nový zvuk

V každém případě doporučuji pečlivé vyvážit (i u nábojů vrtulí), a změnit zisky NAZA jednotky.
Dále jsem testoval centrování plynu (DJI Phantom transmitter Throttle Lever+) od "maikelsdesign" pro setovou DJI Tx. Majitelé novějších verzí Phantoma tuto vychytávku již znají, musím potvrdit, že to chodí skvěle a je to velmi praktické, zejména ve spojení s iOSD, kde vidím i variometr, a vím tedy, zda-li péčko stoupá či klesá. Perfektně to drží nakalibrovanou polohu, a Ptaak skutečně visí, a ani nestoupá, ani neklesá. Rychle jsem si na to zvykl, zejména semiautomatický start je s tím velmi pohodlný. Setkal jsem se se zkušeností jiných uživatelů, že jim to vytvořilo jakýsi mrtvý chod ve střední poloze, dokonce to jednomu nešlo bez další úpravy zkalibrovat, nevím, pokud se nejednalo o chybnou montáž. Toto řešeni z 3D tiskárny Shapeways má o něco tužší chod než originální řešení od DJI, to se ale jistě časem poddá, a jinak to chodí skvěle.
Doporučuji pro upgrade původní setové Tx..

- Dnešní letová konfigurace