Keďže sa údaje na internete rapídne líšia, prosím modelárov, ktorí majú osobné poznatky, aby mi napísali, aká je merná hmotnosť rôznych penových materiálov, napr.
- expandovaný polystyrén (EPS)
- extrudovaný polystyrén - podľa farby
- extrudovaný polypropilén (EPP a jeho klony)
- depron
a podobne.
Vďaka!
Aká je merná hmotnosť penových materiálov?
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Aká je merná hmotnosť penových materiálov?
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Re: Aká je merná hmotnosť penových materiálov?
Pochybuji, že dojdeš k exaktním hodnotám.
Depron se liší podle toho kdo to vyrobil, mimo hmotnosti hlavně tím, jak je některý houževnatý, jiný křehký a už jsem se setkal i s depronem, který nešel lepit ani "zlatým"BSI vteřiňákem. (Konkrétně to byl depron ve stavebnici od Pauzolise.)
Extrudovaný polystyren mám např. oranžový a modrý od různých výrobců a je to také evidentně jiné.
EPP mám v bloku (černý cca 100x 80x 30cm?) a potom v plátu 1cm a liší se to už strukturou ( a samozřejmě hmotností)
Pokud je to vstřikované do forem, tak stačí se podívat třeba na Multiplex a potom na ty "číny" a zase je to úplně jiné.
Depron se liší podle toho kdo to vyrobil, mimo hmotnosti hlavně tím, jak je některý houževnatý, jiný křehký a už jsem se setkal i s depronem, který nešel lepit ani "zlatým"BSI vteřiňákem. (Konkrétně to byl depron ve stavebnici od Pauzolise.)
Extrudovaný polystyren mám např. oranžový a modrý od různých výrobců a je to také evidentně jiné.
EPP mám v bloku (černý cca 100x 80x 30cm?) a potom v plátu 1cm a liší se to už strukturou ( a samozřejmě hmotností)
Pokud je to vstřikované do forem, tak stačí se podívat třeba na Multiplex a potom na ty "číny" a zase je to úplně jiné.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
- mior
- Kontaktovat uživatele:
JMalik píše:Extrudovaný polystyren mám např. oranžový a modrý od různých výrobců a je to také evidentně jiné.
Tak aspoň približne - napíš mi Tvoje hodnoty.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
O víkendu ti mohu zvážit ten EPP, různý depron a nevím jestli budu mít někde zbytek toho barevného polyše.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Tak pro představu - mám tady zrovna připravenou desku XPS na křídla - oranžový, výrobce Bachl. Rozměry jsou 124cm x 60cm x 5cm (tj. 37.2 dm3) a váha +-1210 g. Z toho vychází cca 32g/dm3.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
EPP nejlehčí 15g/litr (černý suchý), těžký a tvrdý 50-70g/litr. Běžně používaný bílý "mastný" se pohybuje 25-35g/litr. Záleží jak se vypění a na výrobci.
Mam zvazeny polys pomerove - obycejny EPS 70 vazi x, EPS perimetr (zeleny soklovy) vazi 2x, XPS synthos (sedy tvrdy) vazi 3x. Aspon pro predstavu.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy