Halové setupy
Re: Halové setupy
Já čekám na nový 13g Scorpion - dám vědět, ale měl by bez problémů utáhnout 10' vrtuli.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
- Honza C
- Kontaktovat uživatele:
valajda píše:Jakou na tom máš vrtuli a baterku? Mně nepřipadne, že by Cobra nějak žrala (s PT 9x2,8)
mam na tom PT 9.5 x 2.5, letadlo je Spies download/file.php?id=28260&mode=view, akorat je hodne tezky (~118g) a trochu prebrzdeny - dal jsem brzdy na kridelka i VOP a je to moc. Baterky jsem zatim lital stare tragicke 250mAh, ktere prezily mraz, divoke litani meho synka a maji natocene kazda >80 cyklu, s tema to ani poradne nevisi, lety tak 4 min. Ted mam Crack POWER 2S 250mah, s tema se to chova lepe. Urezu jedny z tech brzd, napisu, jak se to chova.
- valajda
- Kontaktovat uživatele:
Je možný, že to je těma brzdama. Já na Clikovi EVO kromě rozšíření směrovky a odfrézovaného povrchu nemám žádné z původních brzd. Takže když nepomůže jiný výběr vrtule, budu muset éro zabrzdit a honit víc motor - pak spotřeba taky vzroste. Jen mi to pořád přijde nějak proti srsti - mařit energii, pokud to vrtule při sestupným letu dokáže ubrzdit.
Valajda: Na posledním letadle má Gernot brzdy... a DVĚ 11' vrtule
Tak si nejsem jistý, jestli clika jen vrtulí dostatečně zabrzdíš 
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
HonzaS píše:Já čekám na nový 13g Scorpion - dám vědět, ale měl by bez problémů utáhnout 10' vrtuli.
Jé, kolik jsi jich objednal ?
(Motorů i vrtulí
No, cca před 14ti dny mi nabídli jeden, že další budou brzo. Tak jsem objednal ten jeden (abych ho měl první a mohl machrovat) a ještě nedorazil
Zpráva o tom, že už jich mají víc taky nikde. Asi se připomenu! 
- Honza C
- Kontaktovat uživatele:
Honza C píše:Spies ... urezu jedny z tech brzd, napisu, jak se to chova.
urezal jsem ty zadni brzdy (na vyskovce) a chova se to lepe. Jednak to vydrzi litat dele (na Crack POWER 2S 250mah cca 6-7 minut) a v letu se to chova rozumneji. S obema brzdami jsem mel obcas pocit, ze se to "stavi na zadni" (odbornici mi prominou tuto sedlackou terminologii
-
Zápotocký88
Pohon 80cm deskových 3D akrobatů z EPP
Při stavbě 80cm deskových 3D modelů z EPP a snaze ušetřit na váze, vznikne otázka vhodného pohonu modelu. Volba pohonu je však vždycky kompromisem mezi nízkou váhou, velkým výkonem a také co nejdelší dobou letu. A pak samozřejmě i cenou.
V hledání optimálních komponent pohonu jsem dospěl u regulátoru k vynikajícímu typu zn. Talon 15A firmy Castle, který bych chtěl všem doporučit. Regulátor je velice malý a lehký, holá destička PS má jen 3,5g (je dokonce menší, než starší 10A regulátor téže firmy). Regulátor má spínaný BEC, což je, pokud vím, u regulátorů do 15A unikum. Obvod BEC má za úkol snížit napětí baterie pro přijímač a pro serva a u menších regulátorů je BEC obvykle linární, který přeměňuje srážené napětí (krát proud) na tepelný výkon. Spínaný BEC pracuje na jiném pricipu, tepelné ztráty výrazně omezuje a to, spolu s velmi nízkým výstupním odporem regulátoru, umožnilo vznik velmi malého a lehkého regulátoru a zároveň úsporu energie baterek pro její využití v motoru. Regulátor Castle Talon 15A je loňská novinka a po vyzkoušení jeho výborných vlastností jsem ho osadil do všech svých 80cm a 1m modelů.
Pokud se týká motorů, tak jsem pro 80cm model nic, co by se hodilo svou úrovní k výše uvedenému regulátoru nenašel. Podle mého názoru by byl ideální motor s váhou do 17g a dostatečným výkonem pro 3D letadlo z EPP letové váhy 160g. Celková váha sestavy motor-baterka-vrtule by neměla přesáhnout 45g. Výdrž letadla ve vzduchu alespoň 6min.
Prosím, napište, kdo máte zkušenosti s nějakým pohonem, který by vyhověl uvedeným kritériím, myslím, že by to zajímalo hodně zájemců.
V hledání optimálních komponent pohonu jsem dospěl u regulátoru k vynikajícímu typu zn. Talon 15A firmy Castle, který bych chtěl všem doporučit. Regulátor je velice malý a lehký, holá destička PS má jen 3,5g (je dokonce menší, než starší 10A regulátor téže firmy). Regulátor má spínaný BEC, což je, pokud vím, u regulátorů do 15A unikum. Obvod BEC má za úkol snížit napětí baterie pro přijímač a pro serva a u menších regulátorů je BEC obvykle linární, který přeměňuje srážené napětí (krát proud) na tepelný výkon. Spínaný BEC pracuje na jiném pricipu, tepelné ztráty výrazně omezuje a to, spolu s velmi nízkým výstupním odporem regulátoru, umožnilo vznik velmi malého a lehkého regulátoru a zároveň úsporu energie baterek pro její využití v motoru. Regulátor Castle Talon 15A je loňská novinka a po vyzkoušení jeho výborných vlastností jsem ho osadil do všech svých 80cm a 1m modelů.
Pokud se týká motorů, tak jsem pro 80cm model nic, co by se hodilo svou úrovní k výše uvedenému regulátoru nenašel. Podle mého názoru by byl ideální motor s váhou do 17g a dostatečným výkonem pro 3D letadlo z EPP letové váhy 160g. Celková váha sestavy motor-baterka-vrtule by neměla přesáhnout 45g. Výdrž letadla ve vzduchu alespoň 6min.
Prosím, napište, kdo máte zkušenosti s nějakým pohonem, který by vyhověl uvedeným kritériím, myslím, že by to zajímalo hodně zájemců.
-
Zápotocký88
Pohon 80cm deskových 3D akrobatů z EPP
Při stavbě 80cm deskových 3D modelů z EPP vznikne otázka vhodného pohonu modelu. Prioritou bývá nízká váha modelu, ale volba pohonu je vždycky kompromisem mezi nízkou váhou, velkým výkonem a také co nejdelší dobou letu. A pak samozřejmě i cenou.
V hledání optimálních komponent pohonu jsem dospěl u regulátoru k vynikajícímu typu zn. Talon 15A firmy Castle, který bych chtěl všem doporučit. Regulátor je velice malý a lehký, holá destička PS má jen 3,5g (je dokonce menší, než starší 10A regulátor téhož výrobce). Regulátor má spínaný BEC, což je, pokud vím, u regulátorů do 15A unikum. Obvod BEC má za úkol snížit napětí baterie pro přijímač a pro serva a u menších regulátorů je BEC obvykle linární, který přeměňuje srážené napětí (krát proud) na tepelný výkon. Spínaný BEC pracuje na jiném pricipu a tepelné ztráty výrazně omezuje. To, spolu s velmi nízkým výstupním odporem regulátoru, umožnilo vznik velmi malého a lehkého regulátoru a zároveň úsporu energie baterek pro její využití v motoru. Regulátor Castle Talon 15A je loňská novinka a po ověření jeho výborných vlastností jsem ho osadil do všech svých 80cm a 1m modelů.
Pokud se týká motorů, tak jsem pro 80cm model nic, co by se hodilo svou úrovní (a účinností) k výše uvedenému regulátoru nenašel. Podle mého názoru by byl ideální motor s váhou do 17g a dostatečným výkonem pro 3D letadlo z EPP letové váhy do 160g. Celková váha sestavy motor-baterka-vrtule by neměla přesáhnout 45g.
V hledání optimálních komponent pohonu jsem dospěl u regulátoru k vynikajícímu typu zn. Talon 15A firmy Castle, který bych chtěl všem doporučit. Regulátor je velice malý a lehký, holá destička PS má jen 3,5g (je dokonce menší, než starší 10A regulátor téhož výrobce). Regulátor má spínaný BEC, což je, pokud vím, u regulátorů do 15A unikum. Obvod BEC má za úkol snížit napětí baterie pro přijímač a pro serva a u menších regulátorů je BEC obvykle linární, který přeměňuje srážené napětí (krát proud) na tepelný výkon. Spínaný BEC pracuje na jiném pricipu a tepelné ztráty výrazně omezuje. To, spolu s velmi nízkým výstupním odporem regulátoru, umožnilo vznik velmi malého a lehkého regulátoru a zároveň úsporu energie baterek pro její využití v motoru. Regulátor Castle Talon 15A je loňská novinka a po ověření jeho výborných vlastností jsem ho osadil do všech svých 80cm a 1m modelů.
Pokud se týká motorů, tak jsem pro 80cm model nic, co by se hodilo svou úrovní (a účinností) k výše uvedenému regulátoru nenašel. Podle mého názoru by byl ideální motor s váhou do 17g a dostatečným výkonem pro 3D letadlo z EPP letové váhy do 160g. Celková váha sestavy motor-baterka-vrtule by neměla přesáhnout 45g.
Re: Pohon 80cm deskových 3D akrobatů z EPP
Jaksi mi uniká smysl hledání 17g motoru, když je k dispozici osvědčený 19g motor.
Pochopil bych to u halového modelu, ale 80 cm model na ven nepotřebuje řešit 2 g.
Nebo se mýlím?
Pochopil bych to u halového modelu, ale 80 cm model na ven nepotřebuje řešit 2 g.
Nebo se mýlím?
Ahoj, já v metrovce lítám 8A Jeti Advance +, který nějak zázračně stačí. Dál tu mám 10A CC Phoenix (nic moc
), nějaké 6A turnigy plush, používal jsem Mystery Blueline 12A, 7A Mgm compro regulátory, 12A jeti a 10A novinku od Jeti bez becu, do 2s.
Sumarizace:
-10A Castle Phoenix - mizerný, problém s rozběhem některých motorů, hodně divná křivka.
-7A MGM - DPS má asi 2g, super do F3P, snese krátkodobé přetížení, velmi lineární křivka a velmi jemná regulace.
-12A Jeti advance - výborný, ale má chladič = dá se přetížit a je odolný = super do pylonů, kde jsem měl dlouho problémy s plush desítkou bez chladiče. Mám ho už i do F6B freestylového modelu, lítají je kolegové na VPP, kde jsou špičky od motoru naprosto brutální a 5 digitálních serv se s BECem taky moc nepáře.
-10A Jeti advance - bez chladiče, DPS má 2g, super do F3P (ale ještě neletěl.
-Mystery 12A - takový kompromis. Těžší, chladič, fajn řešení do 80cm epp vzhledem k ceně.
Motory používám vesměs Tmotor od rcfactory (doporučené k modelům), do F3P mám i prototyp scorpionu, lítal jsem s Hyperion 1704-14, Dualskáčem (překvapivě dobrý motor), ale i turnigy 2204-14T (na ty jsem musel mít smůlu, olítal jsem 2ks za pár měsíců - ostatní motory mám roky a bez problémů).
Sumarizace:
-10A Castle Phoenix - mizerný, problém s rozběhem některých motorů, hodně divná křivka.
-7A MGM - DPS má asi 2g, super do F3P, snese krátkodobé přetížení, velmi lineární křivka a velmi jemná regulace.
-12A Jeti advance - výborný, ale má chladič = dá se přetížit a je odolný = super do pylonů, kde jsem měl dlouho problémy s plush desítkou bez chladiče. Mám ho už i do F6B freestylového modelu, lítají je kolegové na VPP, kde jsou špičky od motoru naprosto brutální a 5 digitálních serv se s BECem taky moc nepáře.
-10A Jeti advance - bez chladiče, DPS má 2g, super do F3P (ale ještě neletěl.
-Mystery 12A - takový kompromis. Těžší, chladič, fajn řešení do 80cm epp vzhledem k ceně.
Motory používám vesměs Tmotor od rcfactory (doporučené k modelům), do F3P mám i prototyp scorpionu, lítal jsem s Hyperion 1704-14, Dualskáčem (překvapivě dobrý motor), ale i turnigy 2204-14T (na ty jsem musel mít smůlu, olítal jsem 2ks za pár měsíců - ostatní motory mám roky a bez problémů).
-
Zápotocký88
Mám zkušenosti, že snížení váhy letadla prospěje i pro venkovní lítání. Jestli ale vůbec takový motor existuje? Používám sestavu motor Hyperion HP-Z7105-14 (18g), vrtuli GWS 8x4 (5g) a baterii Thunder Power 2S 350mAh (23g). Chtěl bych snížit váhu pohonu a zvýšit výkon. Neměl by to být motor se třemi nebo dvěma upevňovacími ramínky kvůli komplikacím s upevněním do běžně dodávaných stavebnic letadel. V oblasti 19-20g je, pokud vím, více motorů. Koupil jsem ale Turnigy 2204-14T, u kterého výrobce udává 19g a ve skutečnosti má 22,5g (a to ještě po odstřižení konektorů) a nevyniká zvláštním výkonem. Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo má zkušenosti s motory Hacker řady A10..S, L? Hacker, pokud vím, používá prohnuté magnety a motory by měly mít proto větší účinnost.
Naposledy upravil(a) Zápotocký88 dne sob 25.10.2014 20:25, celkem upraveno 1 x.
Především na EPP modelu ty 2g, při létání venku znát opravdu nebudou. Každý by chtěl snížit váhu a zvednout výkon, ale bohužel, někde ta hranice být musí
http://www.rc-factory.cz/katalog/strida ... -1675.html
Tento motor létám ve všech EPP kolem 160-170g a jsem spokojen. Vysoký výkon, a přijde mi nižší spotřeba oproti axi.
Tento motor létám ve všech EPP kolem 160-170g a jsem spokojen. Vysoký výkon, a přijde mi nižší spotřeba oproti axi.
Honza.V píše:Především na EPP modelu ty 2g, při létání venku znát opravdu nebudou. Každý by chtěl snížit váhu a zvednout výkon, ale bohužel, někde ta hranice být musí![]()
Aby som nezabudol aspon dodatocne gratulujem k nedavnym dosiahnutym pretekarskym uspechom.
Ak ma pamat neklame tak si tam mal AXI. Co bol ten dovod? Zacal si robit fabrickeho pilota alebo su dovody technicke?
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7