ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
chipoun

Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

#1081 Příspěvek od chipoun »

AHoj všem,
Měl bych prosím dotaz,
mám
APM 2.6
http://www.goodluckbuy.com/apm2-6-ardupilot-mega-2-6-external-compass-apm-flight-controller-board-w-gps-for-multicopter-fixed-wing-copter.html
A power module
http://www.goodluckbuy.com/apm-power-module-with-xt60-connectors-for-ardupilot-apm-2-5-2-apm2-6-no-bec.html

Došlo to bez jakéhokoliv propojovacího káblíku. Nevíte kde se dá sehnat?
Zkoušel jsem googlit, ale normálně se asi dodává v sadě :-(
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#1082 Příspěvek od Tyrano-cz »

Nafoť to a pošli jim žádost, aby ti ho poslali zvlášť a pokud se nepodaří, tak určitě ho seženeš tady. Na eBay bude určitě taky, ale asi to dá trochu hledání.
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,
creagel

#1083 Příspěvek od creagel »

Zajimave, jen co jsem napsal na arducopter forum, ze mam problem s "toilet bowl" a chtel jsem dnes udelat nejaky novy log, tak to poprve za celou dobu fungovalo. Nic jsem nemenil, neprenastavoval, proste jen nabil baterku a letel. Tak schvalne zitra dalsi let.

Jinak me zarazila jina vec - aktualizoval se mi MP a kdyz jsem koukal na vibrace na jednotlivych osach, tak to kupodivu je v desetinnych mistehc (0,1 apod). Pritom Jedna osa zustala 9,1 (coz jse spravne). To jsem ty vibrace takhle zazracne samy v mrazu utlumily (mel jsem mezi 3-4), nebo v tom ma prsty novy MP?

Jen jeste v tom loiter poladit, aby tak humpolacky nereagoval na plyn (az se douploaduje video, ukazu co myslim). Akorat nechapu, jak skoro ve vsech videich to tak krasne drzi vysku - toho ne a ne dosahnout :(

edit: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Lx-fM1ynA-s[/youtube] - prvni prepnuti na loiter je v 1:50 a je to slyset na motorech, dalsi treba 5:35.

Na ktery parametr se mam zamerit, aby bylo chovani v loiter plynulejsi?
tibor

#1084 Příspěvek od tibor »

Tyrano-cz píše:Tak jsem z číňanů vyrazil novou desku APM, tentokrát je bez kompasu, takže řekněme, ze je to verze 2.6. Poslal mi i jiný kabely, souhlasila velikost a počet pinů, ale zase jsem musel prohazovat dráty. GPS mi funguje, ale nějak se mi nedaří s kompasem, když ho připojím, tak mi to píše Bad Compass Health. Poradíte mi prosím někdo, nejlíp někdo kdo má jako já GPS a kompas na jedné desce. Napájení beru konektorem GPS a do portu I2C mi jdou jen dva kabely od kompasu. Je to tak dobře a nebo případně co mám špatně?

Mám presne ten istý problém.
Podarilo sa ti ho vyriešiť? Ak áno, ako?
jaroslav.falcon

#1085 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Jsou tam dvě P na loiter. Jedno určuje jak rychle "napravuje" chybu a druhé velikost tolerance chyby - laicky řečeno.
Nemám před sebou MP, taže přesně nevím které je které. ale to co je v defaultu 0.5 určuje "agresivitu loiteru" takže to zkus snížit.
Další možnost je PI na plynu. defaul je P=0.750 I=1500 -> P=0.500 I=1000

Mně loiter chodí naprosto super i s výškou. Výšku to drýží přesně i ve sport modu.

Ale mám jiny "problém" v loiteru, když letím tak ten let není plynulý je jako "poskakovací" nebo jako když pluje loď ve vlnách moře ten efekt a je vidět pouze na videu.
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#1086 Příspěvek od Tyrano-cz »

tibor píše:Mám presne ten istý problém.
Podarilo sa ti ho vyriešiť? Ak áno, ako?

Vyřešil sem to tak, že jsem jak GPS, tak kompas připojil čtyř-pinově, to znamená, že na obě jde napájení. Zkoušel jsem tu desku měřit, ale nezískal jsem žádný přesvědčivý výsledek, takže tam je asi někde nějakej studeňák, kterej občas převádí a občas ne. Ale od té doby je to v poho. I když to nedokážu říct 100%, protože lítám s letadlem a tam kompas prakticky nepotřebuju:-)
tibor

#1087 Příspěvek od tibor »

Jednu APM dosku mám v koptery, tá je ale s tým lacnejším GPS modulom. Funguje bezchybne.
Túto sa snažím rozchodiť v lietadle.
Ešte aby som si to ujasnil : K APM doske stačí pripojiť GPS modul ? ( je na GPS module aj kompas?) Alebo treba pripojiť samostatný GPS-modul a samostatný kompas-modul?
Na obrázku je moje zapojenie konektorov. Mýslím, že čínan v tomto prípade neprehodil žiadne kábliky.
Doska sa mi správa nejak zvláštne. Keď zkalibrujem akcelerometre a kompas, v Misionplanery mi píše že kompas je "BAD", čiže zle. Vie mi niekto poradť, kde chybujem?
Přílohy
APM moje zapojenie.JPG
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#1088 Příspěvek od Tyrano-cz »

Máš to zapojené dobře podle "normálního návodu. Vpravo vedle tohoto 6-ti pinového konektoru jsou 4-pinové, které jsou zvlášť pro GPS a zvlášť pro kompas, poznáš je podle popisu pinů. Tyhle zvlášť pak mám zapojené já. A z toho, že ti občas MP píše Bad compass healt si nic nedělej, protože jsem se někde dočetl, že je to zvláštnost APM-plane. Vzniká to nepřesností GPS, když máš letadlo ještě na zemi. Jak známo GPS má nějakou přesnost, řekněme 5m, pokud máš letadlo na zemi a APM vyhodnotí tuto nepřesnost jako pohyb, zdá se desce, že se letadlo hýbe jinam než za čumákem a proto to vyhodnotí jako chybu kompasu. Jakmile to hodíš do vzduchu, už je to v pohodě. U koptér tohle není vyhodnocováno jako chyba, protože koptéra se může hýbat zpět a nebo do stran, bez ohledu na to kam míří předek, u letadel tohle ale nejde.
Doufám, že tu neplácám nesmysly, ale jak jsem koupil, tak prodávám.
tibor

#1089 Příspěvek od tibor »

Tak som sa zase trochu poučil. Skúsim to dať do lietadla a isť "hore".
Ale ešte ma trápi jedná vec : po kalibrácii ACC sa doska chová nejak naopak tj akoby predok bol vzadu a zadok v predu a ľavá strana akoby bola vymenená s pravou stranou. Nevieš čo s tým?
Ďakujem, Tibor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#1090 Příspěvek od Ancistrus01 »

tibor píše:Tak som sa zase trochu poučil. Skúsim to dať do lietadla a isť "hore".
Ale ešte ma trápi jedná vec : po kalibrácii ACC sa doska chová nejak naopak tj akoby predok bol vzadu a zadok v predu a ľavá strana akoby bola vymenená s pravou stranou. Nevieš čo s tým?
Ďakujem, Tibor

Špatně si to nakalibroval? :D
tibor

#1091 Příspěvek od tibor »

Ancistrus01 píše:Špatně si to nakalibroval? :D

Je to možné, ale skúšal som to 10-15 krát a vždy to blblo. Tak ako píše Tyrano, je to FW pre lietadlo a kompas občas blbne a keď je zblbnutý kompas, tak sa asi špatne nakalibrujú aj ACC.
Zdá sa, že som to vyriešil tým, že som do dosky dal FW pre kopter, nakalibroval kompas, potom ACC a na prvý krát sú ACC nakalibrované dobre. Potom som zase nahral FW pre PLANE a kompas aj ACC zostalo z predošlej kalibrácie správne.
Tyrano, ďakujem za nasmerovanie.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#1092 Příspěvek od jamesgsf »

jak se smaže cela deska chtěl bych to vyčistit na defaultni hodnoty.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
creagel

#1093 Příspěvek od creagel »

pripojit se k desce, otevrit terminal a zadat prikaz erase
chipoun

#1094 Příspěvek od chipoun »

Jak řešíte vibrace a jakých hodnot dosahujete? Já ze startu použil PU adhesive gel pod desku a bohužel jsem zklamán.
Na stránkách http://copter.ardupilot.com/wiki/ac_measuringvibration/ je doporučeno AccX a AccY cca -3 až 3. A já mám -5 až 5
Dále doporučují AccZ -15 až -5 a já mám -15 až 0.
Log přikládám.

Zřejmě budu nucen to nějak předělat, ale nevím jak, když to tam mám všechno pěkně poskládané :-/
Přílohy
log.zip
(392.23 KiB) Staženo 25 x
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#1095 Příspěvek od Ancistrus01 »

Vyvaž vrtule a motory!
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“