DHC-2 Beaver - Ripmax vs. Pelikán

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
Hafan
Kontaktovat uživatele:

Re: DHC-2 Beaver - Ripmax vs. Pelikán

#16 Příspěvek od Hafan »

Mixik bude asi problem mám 6 kanal z toho jsou dva přepínací zap./vyp :roll: tak to snad ňák upáčkuju.
Schnitzel

#17 Příspěvek od Schnitzel »

Hafan píše:Mixik bude asi problem mám 6 kanal z toho jsou dva přepínací zap./vyp :roll: tak to snad ňák upáčkuju.

Upáčkovat to jde, ale s mixem je let s klapkama o dost pohodlnější, sám tam mám potlačení výškovky 6%. Ještě plánuju udělat mix na potlačení výškovky v závislosti na plynu. Jak ho dám hodně, Beaver se docela zvedá na zadní.
Hafan
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Hafan »

Prosím tě na kolik procent máš na přistávání klapky? A co videjko by nebylo? 8O
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od juraj.jurej »

Hafan píše:Prosím tě na kolik procent máš na přistávání klapky? A co videjko by nebylo? 8O

To treba vyskúšať. cca 60-80 stupňov
Naposledy upravil(a) juraj.jurej dne pon 01.09.2014 13:43, celkem upraveno 1 x.
FrSky Tandem X20
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od JirkaA »

Schnitzel píše:Upáčkovat to jde, ale s mixem je let s klapkama o dost pohodlnější, sám tam mám potlačení výškovky 6%. Ještě plánuju udělat mix na potlačení výškovky v závislosti na plynu. Jak ho dám hodně, Beaver se docela zvedá na zadní.

Korektnejsi reseni je vyosit motor vic dolu. Mix vyskovky do plynu je osidna vec, letadlo na vyskovku zareaguje rychleji protoze motor s vrtuli ma setrvacnost. V krizovce nad zemi das instinktivne plnej kotel a nez se motor roztoci, zahrabes to do zeme..
OK2WY
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od juraj.jurej »

tnejsi reseni je vyosit motor vic dolu. Mix vyskovky do plynu je osidna vec, letadlo na vyskovku zareaguje rychleji protoze motor s vrtuli ma setrvacnost. V krizovce nad zemi das instinktivne plnej kotel a nez se motor roztoci, zahrabes to do zeme..[/quote]

Prvom rade, ako píšeš treba mať model dobre nastavený (vyosenie, ťažisko všetko rovné atď) len on sa pýta, keď vysune klapky. Chyba je, že podla mňa málo skúseností z lietania dnes by každý chcel hneď štyri klapkové krídlo, ako prvý(druhý) model. Najlepšia teoria je prax. Prvom rade by som lietadlo za lietol a až potom riešil ďalšie veci a keď to dopadne zle už nemusí nič riešiť. Ono to chce krok za krokom Ja som sa vrátil k modelársvu po 20 rokoch a doba pokročila hlavne čo sa týka elektroniky a po niekoľkých EPP modelov už chcem (mám) iba klasickej konštrukcie, ako voľakedy jednoducho lietajú lepšie.
FrSky Tandem X20
Jakkub

#22 Příspěvek od Jakkub »

Ja litam klapky na 3-polohovem prepinaci a mam mix hned na prvni pozici vyskovku o cca 6° dolu.
Dnes jsem byl znovu zalitnout beavera. Na podvozku jsem byl uz parkrat a s plovakama jsem byl 1x pojizdet, tak jsem se rozhodl vyzkouset plovaky na plno. No a co byste rekli ? Vzlet ok, ale ve vzduchu se to chovalo desne divne, hrozne to tahlo na stranu a tak jsem pristal. Sice dal od sebe ale na rybniku bylo mista dost. Pojizdim k sobe a najednou se mi prevratil po cumaku do vody. Ach jo. Nevim co to bylo, snad kapr, dost na nej pri pojedu utocej :D :D :D nasledovala asi 30 minutova cekacka nez mi ho vitr donese... argh.. ale zatim vse funguje, uvidime zitra az to vsechno proschne na korozi v motoru a servech atd.
Jinak jsem asi prisel na duvod. Nevim proc, ale jedno kridylko je vytrcene dolu a hejbe se jen malo. Nevim jestli to bylo az jak se do toho dostala voda, nebo i predtim, tezko rict. Je to videt i na fotkach
Zatim cuss
Přílohy
IMG_3399.JPG
IMG_3398.JPG
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od juraj.jurej »

Jakkub píše:Ja litam klapky na 3-polohovem prepinaci a mam mix hned na prvni pozici vyskovku o cca 6° dolu.
Dnes jsem byl znovu zalitnout beavera. Na podvozku jsem byl uz parkrat a s plovakama jsem byl 1x pojizdet, tak jsem se rozhodl vyzkouset plovaky na plno. No a co byste rekli ? Vzlet ok, ale ve vzduchu se to chovalo desne divne, hrozne to tahlo na stranu a tak jsem pristal. Sice dal od sebe ale na rybniku bylo mista dost. Pojizdim k sobe a najednou se mi prevratil po cumaku do vody. Ach jo. Nevim co to bylo, snad kapr, dost na nej pri pojedu utocej :D :D :D nasledovala asi 30 minutova cekacka nez mi ho vitr donese... argh.. ale zatim vse funguje, uvidime zitra az to vsechno proschne na korozi v motoru a servech atd.
Jinak jsem asi prisel na duvod. Nevim proc, ale jedno kridylko je vytrcene dolu a hejbe se jen malo. Nevim jestli to bylo az jak se do toho dostala voda, nebo i predtim, tezko rict. Je to videt i na fotkach
Zatim cuss

Nechytil si vlnu do vrtule tá sa potom chová, ako na lodi a stiahne ti model po vrtuli aj trochu pod vodu a tým sa mohol model prevrhnúť.
FrSky Tandem X20
Jakkub

#24 Příspěvek od Jakkub »

juraj.jurej píše:Nechytil si vlnu do vrtule tá sa potom chová, ako na lodi a stiahne ti model po vrtuli aj trochu pod vodu a tým sa mohol model prevrhnúť.

asi ano, protoze byly vcelku vlnky, a zdalo se mi ze se priblizuje konstantni rychlosti, zadne pridke pohyby jsem nedelal a najednou zblunk :). Ale opravdu se zda, ze je zatim vse ok, tak uvidime.
JardaRůžička

#25 Příspěvek od JardaRůžička »

Jakkub : Pro pojíždění na vodě doporučuji "zvýšený volnoběh" (trochu podivný termín u elektry) a naplno přitaženou výškovku.
Schnitzel

#26 Příspěvek od Schnitzel »

JirkaA píše: Korektnejsi reseni je vyosit motor vic dolu. Mix vyskovky do plynu je osidna vec, letadlo na vyskovku zareaguje rychleji protoze motor s vrtuli ma setrvacnost. V krizovce nad zemi das instinktivne plnej kotel a nez se motor roztoci, zahrabes to do zeme..

Na výškovku jsem dal zpoždění 0,5 sec a zpomali jsem jí a je to v pohodě ;-) (Turnigy 9XR + Open TX)
Bald

#27 Příspěvek od Bald »

Nazdárek, pár měsíců odmlka - jak jste spokojeni po létě s Pelikánovými Bobry? Pořídil jsem si ho jako svůj první RC model, ale jako až druhé letadlo, dokud se nenaučím létat na Sky Surferu.
Jsem čerstvě po registraci, tak zdravím všechny příznivce tohohle úžasného stroje a dávám k tomu videjko pro inspiraci k zimním prosluněným dnům:)
http://www.youtube.com/watch?v=KGJ5jBPkOBw&list=FLcncTI9731cCczWcvdhPbZA&index=30
Futaba F-14 40MHz
Sky Surfer X8; DHC-2 DeHavilland Beaver (EPP)
Schnitzel

#28 Příspěvek od Schnitzel »

S Bobrem už lítám od března. Model dost vydrží, ale má pár nedostatků.

1) bylo nutné nalepit 50g závaží pod čumák, éro je pak stabilnější (aspoň podle mě, lítám na RAY 3S 2200mAh baterkách)

2) Bohužel nemám k dispozici žádné letiště, chodíme lítat na louku. Bylo nutné dát větší gumová kola (cca 80mm). Původní pěnové moc nevydržely, jsou moc malé, přistát se s nimi dá leda tak na asfaltu nebo anglickém trávníku. Nohy od kol na ne zrovna moc kvalitní louce docela trpí, uchycení nohou je vyztužené 2x uhlíkovou teknostěnnou trubičkou v trupu (tuším 6mm), která se po nějakém tom přistání polámala. Uložení jsem vyřízl a nahradil jsem trubičky plnou uhlíkovou kulatinou a je to sakra znát, podvozek je teď nezničitelný :) Stejně tak je to s uhlíkovými trubičkami v křídlech, kamarád mi Bobra procedil stromem a odnesla to trubková výztuha křídla. Vyměnit se nedá, tak jsem do ní vlepil 6mm karbonobou kulatinu a je po problémech. Po půl roce po těchto ú/opravách jsem na to nemusel šáhnout. Holt na modelu se šetřilo materiálem.

3) Další věc co jsem už 2x spravoval je dřevěné lože motoru. Stačí udělat několikrát kotrmelec při přistání přes čumák a někde to křupne. Naštěstí stačí zalít Purexem a už zase lítá. Čím víc se opravuje, tím víc toho vydrží :) Rovnání kovového úchytu motoru nepočítám (20x, možná víc), je docela měkké, ale lepší když se ohne plech než rupne dřevo.

4) Serva - hrůza, vyměnil jsem je za serva s kovovými převody. Původní 2 serva odešla během prvních 2 měsíců (pravé křidélko a směrovka), tak jsem to nepokoušel a vyměnil je všechny.

No každopádně letadlo po těch dlouhých měsících vypadá jak šrot (ušpiněné, odřené, samá jizva, strhal jsem z toho nálepky z ocasu, které tam vůbec nedržely), ale lítá se s tím pořád pěkně :) Mám ho jako "otloukánka" na naučení, takže vzhled nějak neřeším.
Jakkub

#29 Příspěvek od Jakkub »

Schnitzel - muzes nafotit to, jak jsi vyztuzil ten podvozek ?

Pak by me zajimalo, jestli jste nekdo resil plovaky od Pelikana,mam na mysli ty kormidylka na nich. Originalni reseni gumyckama a nejakejma vlascema, to je des.

Jeste jsem si vzpomnel, nevite nekdo, na co jsou 3 vlasce s takovjema dratejma bazmekama na koncich a uprostred, neprisel jsem na to ! v navodu nic ohledne toho neni

Diky Ahoj
stas

#30 Příspěvek od stas »

kormidlá s tými "gumičkami a vlascami" fungujú v pohode, len os kormidla sa musí
v tej trubke otáčať úplne zľahka, ak to zadrháva, tak rozober kormidlo, je tam skrutka, vyber kormidlo z tej trubky a trochu to obrús. Takisto sa nesmú o seba šúchať tie silónové tiahlá
pri tých pákach /na ostruhe/, keď tak jednu z tých kovových koncoviek mierne prihni a silony pôjdu nad sebou s nebudú sa dotýkať....

a tie vlasce čo sa pýtaš, je výstužné lanovie medzi plavákmi a krídlom , lepšie je to popísané v návode od robbe http://www.robbe.de/schwimmer-set-air-beaver.html na str. 6 to vidíš na obrázku 13,14,15 /je to ten pdf s názvom anleitung.../
Přílohy
plaváky.jpg
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“