Stavba menší, odolné quadcoptery

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zpráva
Autor
ametis

Stavba menší, odolné quadcoptery

#1 Příspěvek od ametis »

Ahoj,
inspirovaný tímto videem jsem se rozhodl postavit si quad, ale ne tradiční s řídící deskou a vysílačkou, ale řízenou Raspberry Pi, vím že mi řeknete, že se na to nehodí, že linux není real-time os, ale v mém případě není problém toto, poradit potřebuji s hardwarem. Otázku rozdělím na několik podotázek.

1) Jaký použít materiál, hliník, nebo uhlík? Popřípadě hranol, nebo kulatinu? Preferuji odolnost před hmotností, protože coptera bude pravděpodobně pořát padat.
2) Jaké rozměry? Potřebuji univerzál, se kterým proletím dveřmi, ale zároveň ustojí nějaký ten větřík, bydlím na větrné hůrce :D Odhaduju průměr kolem 40cm.
3) Jaké vrtule a motory ke konkrétním rozměrům? To je otázka se kterou si vím nejméně rady, aerodynamiku naprosto nechápu :oops: a ve škole jsme to ještě nebrali Letovou hmotnost počítám s rezervou tak kilo, kilo a pul, aby to uneslo nějaký vybavení.

Prosím o polopatičtější vysvětlení co se týče vrtulí, v létání sem úplný nováček. Díky moc
vlkodlak
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba menší, odolné quadcoptery

#2 Příspěvek od vlkodlak »

...pokud nevíš, ce chceš řídít (motory), jak víš jak to řídit (Raspberry Pi) ? Jak to do Raspberry "namlátíš" když jste ještě ve škole nebrali aerodynamiku ? :)
Myslím, že jste toho ještě nebrali víc....Nechci aby to vyznělo jinak, než má...Ale kašli na to....
RadiomasterTX16S, V 911, V 939, V912, Eachine E160
JosefSvejk

#3 Příspěvek od JosefSvejk »

ametis píše:
Prosím o polopatičtější vysvětlení co se týče vrtulí, v létání sem úplný nováček. Díky moc

A bude hůř, pánové, bude hůř... 8O
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
DavidB
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DavidB »

... jeden kolega, zde se vyskytuje pod nickem Ticcino, se inspiroval tímto, právě to finišuje, ber to jako inspiraci na quadcopter [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cnKlmCS5c5k[/youtube]
ametis

#5 Příspěvek od ametis »

vlkodlak píše:...pokud nevíš, ce chceš řídít (motory), jak víš jak to řídit (Raspberry Pi) ? Jak to do Raspberry "namlátíš" když jste ještě ve škole nebrali aerodynamiku ? :)
Myslím, že jste toho ještě nebrali víc....Nechci aby to vyznělo jinak, než má...Ale kašli na to....

Ahh, toho jsem se bál, že mě od toho budete odrazovat, protože něco neumím. Jak se to mám naučit, když mi nikdo neporadí? Nováček jsem jenom v lítání, s modelama a počítačema zkušenosti mám. Vím čím to chci ovládat, Raspberry Pi sice nemá žádné precizní hodiny aby generovalo potřebný PWM signál, ale třeba adafruit dělá přímo servo kontrolery, které komunikují přes I2C, takže ovládat ESC nebude problém. Prosím nepodceňuj mě, když nevíž co umím :)
There are 10 types of people in this world. Those who understand binary, and those who don't.
vlkodlak
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od vlkodlak »

....k Raspberry jde dokoupit GSM Modul. Celé bych řídíl mobilním telefonem. Z důvodů kompatibility je třeba volit řízení pomocí SMS. Stálý tah pro motory, po přijetí SMS příkazu jen ubere, nebo přidá motor na správné straně. SMS posílat v angličtině - příkazy pro příslušné směry budou kratší oproti češtině. Je to nutné pro HI SPEED přenos....
Já vím :D , ale jinak nemužu. Bude hůř.....
ametis

#7 Příspěvek od ametis »

To: DavidB, to vypadá zajímavě, to by mohlo vydržet opravdu hodně, akroát si nejsem moc jistej agilnotstí (nebo jak se to píše česky :D).

Prosím teda dvě konkrétní odpovědi,
Co je jako materiál na quad odolnější, hliník nebo carbon?
Jaké motory potřebuju na 1kg letové váhy? myslím rozměr a ot./v

Díky
There are 10 types of people in this world. Those who understand binary, and those who don't.
vlkodlak
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od vlkodlak »

Tak jo, budu chvilku vážnej. Podívej se třeba na tento kalkulátor:
http://www.ecalc.ch/xcoptercalc.htm?ecalc&lang=en
Znáš Multiwii? Klidně bych porušil Desatero (nepokradeš). Nebo ten kód alespoň prostuduj.
Ale Popelka (Raspberry) to není milý pane....
Přesto si myslím, že na první model si bereš velké sousto. Asi by bylo rozumné vzít hotovou, levnou desku a zkusit si jak to funguje. Možná Ti tu někdo přijde arogatní, neber to moc osobně....
ananas

#9 Příspěvek od ananas »

Jako žádný zázrak to není ale funguje to :-) http://www.botched.co.uk/

Na model kolem kila motory 1000KV okolo 60gramů třeba 2212 nebo třeba
http://www.ebay.com/itm/Emax-2213-935KV ... 3f2e8f8211

10" vrtule stoupání cca 4" při 3S baterii

regulátory 20A

Hliník je trochu víc odolný jak uhlík ten je křehký a praskne ale zase hliník je težší..

Jinak lovu zdar
DavidB
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od DavidB »

ametis píše:To: DavidB, to vypadá zajímavě, to by mohlo vydržet opravdu hodně, akroát si nejsem moc jistej agilnotstí (nebo jak se to píše česky :D).

Prosím teda dvě konkrétní odpovědi,
Co je jako materiál na quad odolnější, hliník nebo carbon?
Jaké motory potřebuju na 1kg letové váhy? myslím rozměr a ot./v

Díky

...v tvým případě bych řešil, co jde lépe spravit. Neřeš co víc vydrží, ale co budeš umět rozumě opravit. Protože s tím párkrát práskneš o zem a většina začátečníků to umí jen tak, že ten hliník ohneš a carbon ti stejně praskne...Až budeš umět lítat tak se začni zajímat jestli dural, hliník nebo kompozit
ametis

#11 Příspěvek od ametis »

Diky moc za typy na motor a za kalkulacku. Nejspis teda pujdu do hliniku, protoze rovnat je lepsi nez menit :D

Velky sousto to je, s tim pocitam, ja se odpoledne po skole nudim, takze potrebuju ten cas necim zabit. Doufam ze
budu mit par mesicu co delat.

Jinak na Raspberry trvam jenom proto, ze je snadno programovatelny. Jestli nekdo zna nejakou vhodnejsi alternativu, ktera je stejne levna a da se stejne jednodusep programovat, urcite by me to zajimalo. To na cem mi hlavne zalezi je tvorba vlastniho softwaru, chci tu copteru udelat co nejvic samostatnou. Na Pi je super ze schroupe C python nebo jenom bash script.
Ticcino

#12 Příspěvek od Ticcino »

Čau, nebudu opakovat ostatní, ať se na to vybodneš a vezmeš desku, kterou už někdo naprogramoval. S těmi ostatními souhlasím, ale to je tvůj boj. Každopádně ti fandím, protože bez lidí jako jsi ty, bychom nebyli tam, kde jsme teď.

ametis píše:1) Jaký použít materiál, hliník, nebo uhlík? Popřípadě hranol, nebo kulatinu? Preferuji odolnost před hmotností, protože coptera bude pravděpodobně pořát padat.

Z těchto dvou bych preferoval hliník. Osobně mám dvě koptéry. Jednu dřevěnou, druhou skelná vlákna. Fungují obě.
Kulatina je blbá. Lepší hranoly. Líp se na to dávají motory a další serepetičky.

2) Jaké rozměry? Potřebuji univerzál, se kterým proletím dveřmi, ale zároveň ustojí nějaký ten větřík, bydlím na větrné hůrce :D Odhaduju průměr kolem 40cm.

Průměr jsi odhadl správně. Rozteč motorů alespoň 40cm. Jenže, když tam dáš 8" vrtule, tak jsi se šířkou hnedka na 60cm. Dveřma neproletíš. Resp.riskuješ, že vrtule očešeš. Řešení je (jak psal DavidB) něco, co má vrtule kryté.

3) Jaké vrtule a motory ke konkrétním rozměrům? To je otázka se kterou si vím nejméně rady, aerodynamiku naprosto nechápu :oops: a ve škole jsme to ještě nebrali Letovou hmotnost počítám s rezervou tak kilo, kilo a pul, aby to uneslo nějaký vybavení.

Letová hmotnost 1-1,5kg. Pro začátek jdeš hodně vysoko. 28-30 motory. Maximálně 1000kv. 10" vrtule. Ale to už nejsi se šířkou na 60cm ale na 66cm. Onen kalkulátor, uvedený výše, není pro základní zorientování špatnej. Výsledky je však třeba brát s rezervou.

Hmmm, na fóru je to popsané milionkrát.
Stručně a velmi zjednodušeně. Vrtule mají tři podstatné parametry. Průměr, stoupání a směr.
Čím větší průměr, tím mají větší tah (to pro koptéry potřebuješ)
Čím větší stoupání, tím to rychleji poletí (to pro koptéry nepotřebuješ)
Směr levotočivá, pravotočivá. Na quadcoptéru potřebuješ nutně 2xR a 2xL.

Právě jsem dodělal trainerquad. Viz příloha, kterou dám za chvíli.
Jednoduchá, relativně bezpečná, velká a celkem lehká. Není nerozbitná. Má sloužit pro nováčky, aby si to osahali a naučili se to držet ve vzduchu. Zastávám totiž názor, že lítat se všema těma pičičmundičkama jako GPS, sonar, autolevel, auto-go-home-into-garage, je uplně na prd. Ano, je to fantastiské, moc se mi to líbí. Ale tohle si budu pořizovat, až budu umět lítat s koptérou sám.
Přece si nemůžu říkat "pilot", když umím lítat jen na autopilota, že?
Ticcino

#13 Příspěvek od Ticcino »

Tak, tady je, moje TrainerQuad.
Rozteč motorů 400mm. Celkové rozměry 700x880mm.
Rám je borovicový, trup PS.
Hmotnost odhadem 600g. Přesně to teď nemohu zvážit.

Nemá podvozek - proto jsem ze zbytků PS postavil startovací rampu.
Vrtule 8". Odběr ve visu 4x 2,5A (musím ještě přeměřit).
Napájení 3S (1600-2200mAh).

Nosnost nebude nic moc. Tipuji tak 200-300g. Víc bych na to nenakládal, ale tenhle stroj má sloužit pro začátečníky. Vycházím ze svojí zkušenosti a kvůli tomu jsem také tuhle věc postavil. Teď se o tom rozepisovat nebudu. Za pár dní (po záletu) jde holka na bazar.
Přílohy
IMG_0138.JPG
ametis

#14 Příspěvek od ametis »

Diky moc, presne takovou odpoved jsem potreboval :) Takze asi snizim svoje naroky na hmotnost, premyslim, ze bych si ten polystyren vyrobil na litani doma. Jenom to je normalni polystyren co se prodava ve stavebnictvi nebo nejakej modelarskej na letadla? Z obyc by to asi slo dost spatne vyrezat co? Se to porad droli. A jeste jednou Diky
Sofin

#15 Příspěvek od Sofin »

ametis píše:Jinak na Raspberry trvam jenom proto, ze je snadno programovatelny. Jestli nekdo zna nejakou vhodnejsi alternativu, ktera je stejne levna a da se stejne jednodusep programovat, urcite by me to zajimalo. To na cem mi hlavne zalezi je tvorba vlastniho softwaru, chci tu copteru udelat co nejvic samostatnou. Na Pi je super ze schroupe C python nebo jenom bash script.

Snadno programovatelné jsou i řídící jednotky které běžně na coptery používáme. Taky k nim máš už hotové open source sw řešení, takže nemusíš vymýšlet kolo, ale můžeš se bavit jeho zdokonalováním :wink: Hlavní výhoda je v tom, že jsou optimalizované pro řízení multikopter, takže na nich máš integrované vše potřebné a netaháš žádnou zbytečnou zátěž.
Pro inspiraci a další podrobnosti hledej tady:

http://copter.ardupilot.com/
http://www.multiwii.com/
http://www.openpilot.org/
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“