Isopropanol ako palivo
Isopropanol ako palivo
Skúšal už niekto isopropanol + ricín ako palivo do žhaviacich dvojtaktov?
- LittleFalco
Re: Isopropanol ako palivo
Nevim o tom. Asi neni duvod, kdyz vychazi 2x draz, nez metyl..
Zpátky doma, v kopcích :-)
No, dcera pracuje ve firmě kde IPA je jako pomocný produkt, lidi si to nosí domů do ostřikovačů a tak... Když je zdroj, je důvod se zeptat :-)
jyrry.webnode.cz
- LittleFalco
jyrry píše:No, dcera pracuje ve firmě kde IPA je jako pomocný produkt, lidi si to nosí domů do ostřikovačů a tak... Když je zdroj, je důvod se zeptat
Neni to rakovnicka pobocka likerky Drak???
Zpátky doma, v kopcích :-)
Kdyz jim ho dovoli nosit domu, tak to nebude zrovna nejcistejsi ten IPA. Kvalitni a cisty IPA se pouziva napr. pro cisteni optickych vlaken a je docela dost drahy 
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
Kissman píše:... tak to nebude zrovna nejcistejsi ten IPA....
není, dočišťují tím trubky a filtry po něčem poměrně čistém... farmaceutický a kosmetický průmysl (asi 250km od Rakovníka) :-)
jyrry.webnode.cz
v tom pripade je firma bud uplne blba ze na tom nevydelava dalsi penize nebo to holky a kluci kradou
ale to je jen takovy maly offtopic 
nenapsal jsem že to nosí domů zadarmo :-)
vyčistit ten IPA tak důkladně jak potřebují je pro tu firmu dražší než koupit nový a ten lehounce znečištěný prodat lidem...
Ona farmacie má úplně jiné nároky na čistotu než si běžný člobrda představí :-)
Jinak netuším, jak by se to chovalo ve spalováku; jsem zvědav jestli se někdo najde kdo bude něco vědět.
vyčistit ten IPA tak důkladně jak potřebují je pro tu firmu dražší než koupit nový a ten lehounce znečištěný prodat lidem...
Ona farmacie má úplně jiné nároky na čistotu než si běžný člobrda představí :-)
Jinak netuším, jak by se to chovalo ve spalováku; jsem zvědav jestli se někdo najde kdo bude něco vědět.
jyrry.webnode.cz
jelikoz druha polovicka ve farmacii pracuje
tak celkem jistojiste vim, ze muj IPA co mam ve skrini na cisteni optiky je daleko cistejsi nez ten, ktery se ve farmacii ci bezne cisteni pouziva 
A co etanol? Počul som, že ten funguje, ale je nutné ponechať zapnuté žhavenie počas prevádzky a má to trochu slabší výkon, ale aj menšiu spotrebu. Isopropanol by sa mohol správať podobne, nie?
Uvažujem nad kúpou ASP 12A 2.0ccm a metanol v žiadnom prípade používať nechcem, aspoň nie pokial mám zdroj etanolu alebo propanolu. Plánujem z neho vyrobiť generátor (10-20W), takže menší výkon by mi nevadil, ak spolu s výkonom klesne aspoň trochu aj spotreba.
Uvažujem nad kúpou ASP 12A 2.0ccm a metanol v žiadnom prípade používať nechcem, aspoň nie pokial mám zdroj etanolu alebo propanolu. Plánujem z neho vyrobiť generátor (10-20W), takže menší výkon by mi nevadil, ak spolu s výkonom klesne aspoň trochu aj spotreba.
trtpaslik píše:A co etanol? Počul som, že ten funguje, ale je nutné ponechať zapnuté žhavenie počas prevádzky a má to trochu slabší výkon, ale aj menšiu spotrebu. Isopropanol by sa mohol správať podobne, nie?
A k čemu to? Dvojkou spalovákem pohánět generátor, navíc na pár wattů? To nevypadá schůdně.
Kolik otáček? Co startování? Co randál? Co stříkající olej? Bral jsi to do úvahy?
A proč u tak malé kubatůry nechceš používat metanol? Vždyť to má spotřebu jako prd, tak co řešíš? Nehledě na to, že čím menší kubatůra, tím je háklivější na kvalitu paliva. Aby to běhalo, budeš asi muset dost laborovat s komresí. Smysl toho generátoru taky nechápu. Jestli to není tajné, k čemu to chceš používat?
Lark píše:A proč u tak malé kubatůry nechceš používat metanol? Vždyť to má spotřebu jako prd, tak co řešíš? Nehledě na to, že čím menší kubatůra, tím je háklivější na kvalitu paliva. Aby to běhalo, budeš asi muset dost laborovat s komresí. Smysl toho generátoru taky nechápu. Jestli to není tajné, k čemu to chceš používat?
Bacha na to, to nemusí být o spotřebě ale o zásadní chybě v úvaze.
Kdysi mi jeden borec jako modeláři vnutil MVVS 3,5 žhavíka za mrzký peníz, protože ho jako naprostý laik koupil se záměrem udělat pohon větracího okna ve skleníku, kde nebyla elektrika. Zde uvedený záměr mi to dost připomíná.
To je dobrý s tím skleníkem....
Myslím, že těmito tématy o lití různých pseudopaliv do motoru, který na ně není navržen se nemá smysl zabývat. To je pořád dokola: "a nešlo by to, když je to zadarmo" atd.......
Lark píše:A proč u tak malé kubatůry nechceš používat metanol? Vždyť to má spotřebu jako prd, tak co řešíš? Nehledě na to, že čím menší kubatůra, tím je háklivější na kvalitu paliva. Aby to běhalo, budeš asi muset dost laborovat s komresí. Smysl toho generátoru taky nechápu. Jestli to není tajné, k čemu to chceš používat?
Sry, nechcel som napísať 10-20W, ale minimalne 100-200W , tj aj viac. Generátor má byť do lietadla, prípadne do roveru na dobíjanie baterky.
S modelárskymi spalovacími motormi som nikdy v živote nerobil a neviem čo od nich očakávať. Isopropanol alebo etanol chcem použiť, lebo ho mám k dispozícií a nad daným motorom som uvažoval pre to, že je velmi lahký a hlavne lacný. Je to experiment, ktorý sa nemusí podariť a tak do toho nechcem investovať viac ako 2kKc.
Diskusia o tom, prečo stavať hybridné lietadlo by si zaslúžila asi vlastné vlákno v inej kategórií.
Takže napr. 5ccm motor bude mat pravdepodobne menší problém propanol spáliť?