Anténa AV TX a její umístnění

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
m.fuka

Anténa AV TX a její umístnění

#1 Příspěvek od m.fuka »

Může mi dát někdo rozhřešení ohledně polohy antény na modelu vzhledem k polarizaci. 5,8G

Je mi jasny že pokud bude polarizace antény na eru vertikální, měla by být tak i na RX, to samé při horizontální. Zajímá mě však jak se to bude chovat, pokud dodržím vertikální pozici obou antén , avšak TX bude vzhůru nohama toť anténa TX směřuje k zemi. Podle grafu omni antény to vypadá že co anténa vyšle je stejný pod i nad osou zářiče (spláclá kobliha). Dále, jakej to bude mít vliv při použití CP antén na jejich kruhovou polarizaci.

Pokud mám dodržet fresnel zonu tak vždycky v určitém uhlů něco překáží a přicházím o signál. Lipolka, kovová kamera apod. Napadlo mě že pokud bych dal TX pod křídlo s anténou směřující k zemi bylo by po problému. Přemýšlel jsem i o výklopném pylonu ovládaném servem abych to pro přistání zasunul.

Je tu někdo s vyššími znalostmi ohledně daného problému. Děkuji.
Jiri

Re: Anténa AV TX a její umístnění

#2 Příspěvek od Jiri »

Vzhůru nohama nehraje roli. Optimálně by anény měly být rovnoběžné, což lze jakžtakž zajistit vertikálním umístěním (za předpokladu létání převážně v horizontélní poloze bokem od sebe, což ale splňují asi jen koptery).
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Tyrano-cz »

Jsem moc zvědav, na erudovanou odpověď na tuto otázku. Já jsem si s touhle myšlenkou taky pohrával. To jestli anténa "kouká" nahoru a nebo dolů je celkem jedno, pokud se jedná o anténu rovnou. Třeba u řízení na 2,4GHz, to mám přesně jak píšeš, tzn fousek mi kouká dolů. Ale při použijí kruhově polarizované antény se trochu bojím, jestli se tím, že jí otočíš dolů, de fakto zrcadlově, nezmění i směr polarizace antény. Jestli z pravé neuděláš levou a naopak, ale bohužel nemám odborné znalosti na to, abych dokázal říct, jestli tu neblábolím nesmysly.
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,
Václav Procházka

#4 Příspěvek od Václav Procházka »

Ale při použijí kruhově polarizované antény se trochu bojím, jestli se tím, že jí otočíš dolů, de fakto zrcadlově, nezmění i směr polarizace antény. Jestli z pravé neuděláš levou a naopak

S tím souhlasím, pokud je u antény uvedena polarizace (kruhová levotočivá, pravotočivá) tak to jedno není.
m.fuka

#5 Příspěvek od m.fuka »

To jsem si teď na anténách logicky odvodil že to asi bude jako použit opačný antény( utlum 2db ). V tom případě např. na TX pravou a na RX levou pak by se to logicky mělo taky otočit ne???? 8O :D
voodoomcz

#6 Příspěvek od voodoomcz »

K těm anténám ,,, co použít všesměrové antény ? Jsou jak na 2,4 tak 5 ghz ,, na net to fungovalo musi i na FPV ,,jak se k tomu dostanu odzkouším par kusů typu prut :-) a podám info ..
m.fuka

#7 Příspěvek od m.fuka »

možná řeknu kravinu ale kdybych chtěl např použit u datovek dvě antény typu helical proti sobě, tak bych taky přemýšlel jestli proti sobě dvě stejný a nebo opačný. No, dobrej oříšek. U fpv vycházím z toho že jsou obě antény stejným směrem a nad sebou, ale proti sobě??
m.fuka

#8 Příspěvek od m.fuka »

voodoomcz píše:K těm anténám ,,, co použít všesměrové antény ? Jsou jak na 2,4 tak 5 ghz ,, na net to fungovalo musi i na FPV ,,jak se k tomu dostanu odzkouším par kusů typu prut :-) a podám info ..

Bavíme se o všesměrovkách pendrek, a všesměrovkách s kruhovou polarizací cloverleaf. Směrovku Helical jsem dával jenom jako představu jak si to představit že se to točí
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od JirkaA »

Hosi nevymyslite trosku ptakoviny? Kdyz vezmete normalni pravotocivou matici a otocite ji o 180°, nestane se z ni najednou levotociva. Obe anteny musi mit stejny smysl polarizace.
OK2WY
m.fuka

#10 Příspěvek od m.fuka »

Rozhřešení by možná dalo vidět vysílací diagram cloverleafu. Pokud je to stejný jako u lineáru a jenom to navíc celý rotuje pak by dávalo smysl mít na TX a RX opačnou polarizaci. Nebo obrátit vzhuru nohama i RX :? :lol:
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Tyrano-cz »

JirkaA píše:Hosi nevymyslite trosku ptakoviny? Kdyz vezmete normalni pravotocivou matici a otocite ji o 180°, nestane se z ni najednou levotociva. Obe anteny musi mit stejny smysl polarizace.

No a to je přesně ono, takže přesně jak jsem psal jsem plácal nesmysly.
V tom případě resume musí být, že je to jedno. Pokud použiju na přijímači helical pravou, tak když dám na vysílač cloverleaf pravou, tak je uplně jednom jestli se ta anténa "díva" dolů a nebo nahoru.
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Tyrano-cz »

m.fuka píše:Rozhřešení by možná dalo vidět vysílací diagram cloverleafu. Pokud je to stejný jako u lineáru a jenom to navíc celý rotuje pak by dávalo smysl mít na TX a RX opačnou polarizaci. Nebo obrátit vzhuru nohama i RX :? :lol:

No to právě ne, polarizace musí být stejná, jinak je ta opačně polarizovaná vlna anténou potlačena. viz třeba toto:http://www.rc-eagleeye.cz/rc-eagleeye/5-Theory-Trocha-teorie/13-Antennas-Anteny
m.fuka

#13 Příspěvek od m.fuka »

Kouka na mě rodina jak si tu točím dvěma CPečkama proti sobě a mysli si že jsem asi debil. Já si to myslím taky protože, matice jsou pravda ale pohled na ty elementy antén vzhůru nohama mě stále klame. :lol:
Woita
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Woita »

JirkaA píše:Hosi nevymyslite trosku ptakoviny? Kdyz vezmete normalni pravotocivou matici a otocite ji o 180°, nestane se z ni najednou levotociva. Obe anteny musi mit stejny smysl polarizace.

Tak, tak, a nebo vrtule. Ať otočíš jak chceš, je to pořád stejné.

Já používám na FPV CloverLeaf antény, na koptéře je pod kopterou (zespodu jako kravské vemeno), na brýlích míří nahoru jako klobouk houby. Funguje to. Ani by mě nenapadlo že by to mělo vadit???
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
m.fuka

#15 Příspěvek od m.fuka »

Co je znamý že při kombinaci anten LP s CP je útlum asi 3dbi ale při použití CP pravá a CP levá píšou o útlumu až o 18dbi. Je fakt že s autopilotem s RTH si to můžu ověřit v praxi. Udělám jednu levou CP a uvidím co to provede. CPéčka se používaj i k akrobacii tak to asi tak bude
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“