Co je náplní časopisu RCR

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
Kovboj

Re: Havárie a oprava kvadrokoptéry

#61 Příspěvek od Kovboj »

jardah62 píše: Dokážeš postavit model z prkna balzy? Pak jsi modelář. Létač to nedokáže.

Není to až tak dávno, co si "opravdový modelář" musel dokázat udělat sám motor a k tomu samozřejmě i vyřezat vrtuli. Model do kterého to následně instaloval musel být schopný zcela samostatného letu včetně bezpečného přistání. A ještě velmi nedávno si "opravdový modelář" musel sám kompletně vyrobit RC soupravu...

Kolik z dnešních "opravdových modelářů" by mohlo říct, že to dokáže? Z hlediska předcházejících generací modelářů jsou "jen létači" dnes skoro všichni ;-)
PatMat
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od PatMat »

Kovboj píše:[
Dokážeš postavit model z prkna balzy? Pak jsi modelář. Létač to nedokáže.

Není to až tak dávno, co si "opravdový modelář" musel dokázat udělat sám motor a k tomu samozřejmě i vyřezat vrtuli. Model do kterého to následně instaloval musel být schopný zcela samostatného letu včetně bezpečného přistání. A ještě velmi nedávno si "opravdový modelář" musel sám kompletně vyrobit RC soupravu...

Kolik z dnešních "opravdových modelářů" by mohlo říct, že to dokáže? Z hlediska předcházejících generací modelářů jsou "jen létači" dnes skoro všichni ;-)

Zrovna včera jsem začal stavět Sopwitha z rozsypu, ale nikomu necpu, že když to nedělá a jen létá, že není modelář. Modelařina se přeci v posledních letech obrovsky vyvinula. Tím se taky logicky změnila skladba lidí a jejich zájmy. Těmto trednům se pochopitelně musely přizpůsobit i časopisy. Jsem přesvědčený, že dříve řada lidí stavěla protože jiná možnost nebyla a ti teď "jen kupují a lítají". V našem klubu je řada šedesátníků+, kteří postavili v minulosti desítky letadel a teď si klidně koupí polystyren. To už nejsou modeláři?
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
JardaRůžička

Re: Co je náplní časopisu RCR

#63 Příspěvek od JardaRůžička »

PatMat píše:Není to až tak dávno, co si "opravdový modelář" musel dokázat udělat sám motor a k tomu samozřejmě i vyřezat vrtuli. Model do kterého to následně instaloval musel být schopný zcela samostatného letu včetně bezpečného přistání. A ještě velmi nedávno si "opravdový modelář" musel sám kompletně vyrobit RC soupravu...

Kolik z dnešních "opravdových modelářů" by mohlo říct, že to dokáže? Z hlediska předcházejících generací modelářů jsou "jen létači" dnes skoro všichni

Tak to skutečně bylo. Bylo to na hranici spekulací, jestli by se u nás nedala pěstovat balza, nevyráběli jsme snad jen baterie. A mně to kupodivu nevadilo. Jednak jsem všechny potřebné činnosti bral jako školu pro další život a skutečně toho dodnes ani zdaleka nelituji, ale kromě toho pro mě cosi znamenalo, že právě letící aparát jsem z maximálně možného podílu osobně zkonstruoval a vyrobil. Nemusel být nejkrásnější, nejrychlejší či největší, ale donutil jsem tu hmotu létat.
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od Kuba78 »

mno, otazka je zda chceme mit modelarinu jen pro uzky krouzek vyvolenych kteri se mohou nazyvat modelarem jen pokud prokazou ze vse udelali sami (tys ten maly sroubek v tom vlastnorucne vyrobenem modelu koupil a nedelal sam? fuj, uz nejsi modelar..), nebo modelarinu pro siroke masy kdy mozna nekdy z nekoho kdo si koupi levny set vyroste nakonec nekdo, kdo si to cele dela sam, protoze ho to zacalo bavit..

sem clovek ktery si kdyz byl maly stavel letadla sam, jediny co sem kupoval byly maximalne vrtule (igra, do dvacetinek), neska kupuju hotove polotovary nebo dokonce hotova oletana letadla po nekom. co teda sem? me je to jedno jak me kdo oznaci, ja delam to co me bavi (respektive delam to, na co mam cas) a to je hlavni pro me.

Mimochodem, kdyz uz sme u tech casopisu.. ktery ze zahranicnich povazujete za nejlepsi a hoden toho, aby si ho cesky modelar predplatil? idealne takovy ktery je v apple ibook store. zatim jedu ze setrvacnosti RCR, ale rad si poctu neco jineho.
JardaRůžička

#65 Příspěvek od JardaRůžička »

Kuba78 : Nemyslel jsem to tak, že to tenkrát bylo lepší, nebo že my tou dobou postižení jsme lepší. Svět se mění anelze to ignorovat. Ani já si nezalévám na zahradě balzový strom a kupuji stavebnice, protože i tak mám na modelařinu méně času než bych si přál a nikdo neví, jak dlouho ještě budu modelaření schopen.
A vůbec nezavrhuji tady pojmenovanou kategorii "létačů" ač sám jím nejsem. Naopak jsem vždycky na modelařině oceňoval množství nejrůznějších podob, kdy si každý může najít pro sebe to pravé. Jediné, z čeho jsem smutný je když někdo jinou než tu svoji parketu neuznává za hodnou existence.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od jyrry »

Tak když už se tu tak nějak hodnotí nehodnotí kdo je a kdo není pravověrný :-) modelář, co říkáte na tento krok pořadatelů Ampérfestu: http://www.minfo.cz/modelgala/index.php
Jen tak aby řeč nestála, jaký kdo na to má názor?
jyrry.webnode.cz
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od RadimHnilica »

jyrry píše:Tak když už se tu tak nějak hodnotí nehodnotí kdo je a kdo není pravověrný :-) modelář, co říkáte na tento krok pořadatelů Ampérfestu: http://www.minfo.cz/modelgala/index.php

Že je to věc každého pořadatelé jakou akci uspořádá a koho pozve.
Radim
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od hoblik »

jyrry píše:Tak když už se tu tak nějak hodnotí nehodnotí kdo je a kdo není pravověrný :-) modelář, co říkáte na tento krok pořadatelů Ampérfestu: http://www.minfo.cz/modelgala/index.php

Myslím, že je to velmi dobrý počin. Držím Vláďovi a jeho teamu palce.
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
racek74
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od racek74 »

Když to vše vezmu podle sebe , tak je jasné že pokud si postavím model od piky sám , je to naprosto o něčem jiném.
Na letišti je jen jeden originál , nikdo to nemá naprosto stejné i kdyby se rozhodl to stavět také ... létání je s takovým modelem odměna za vykonané úsilí dostat to něco co jsem si vyrobil do vzduchu a naučit to létat tak jak bych chtěl.
Na druhou stranu , času je sakra málo , práce , rodina , obsluha a opravy bydlení atd. no prostě občas se uchýlím ke koupi ARF stavebnice kterou považuji za povedenou. Jako příklad uvedu např typ DHC-2 Beaver , dávno se mi líbil , ale přeci nebudu ztrácet čas tím že budu sochat tuto předlohu když je na trhu snad desítka druhů daného typu letadla , navíc v ceně kterou bych ve finále do stavby takřka utopil také.
Osobně mám asi nejraději polotovary ve formě výřezů z PS, EPP, rozsyp a nebo třeba jen laminátový trup a zbytek dosochat. To nejhorší za mě už někdo udělal , není to až tak drahé a můžu do modelu vložit ještě hodně svého úsilí a práce která je i na ,,polosériovce,, ve finále vidět.
Zkrátka dělám to co mě zrovna baví a z čeho mám radost , ale hraje tu i tzv. role ovlivnitelnosti kolegů , což v praxi u mě znamená že mě někdo do něčeho zblázní a prostě to musím mít a to co mám v plánu je najednou plán na další pětiletku. :mrgreen:
Je to o koníčku a né o tom jestli se cítím být víc modelářem nebo rc pilotem létačem :wink:
pepin

#70 Příspěvek od pepin »

racek74 píše:Na letišti je jen jeden originál , nikdo to nemá naprosto stejné i kdyby se rozhodl to stavět také ...

---------- létání je s takovým modelem odměna za vykonané úsilí --------------

dostat to něco co jsem si vyrobil do vzduchu a naučit to létat tak jak bych chtěl.
:

no nevim jak ostatní, ale radost z vlastní stavby mi nikdy dlohodobě u žádného modelu nevydržela--jako že bych třeba i po 5 ti letech měl pořád nějaký zvláštní dobrý pocit z toho, že jsem si ten model postavil komplet sám, jediný pocit který vždy mám, když s tím neopravitelně praštím, okamžitě chci mít zase to samé a hned znovu létat, ale rozhodně se mi nechce zalézt do dílny a znovu místo létání patlat a patlat, když je sezona a má se létat, takto jsem se dostal ke koupeným modelum a světe div se, když jsem doma rozbalil téměř hotovou stavebnici, vubec jsem nepřišel o ten pocit, že já mám něco fantastického, že z toho mám šílenou radost a že se těším, až si s tím zalétám.

největší extrém byl u mě asi když jsem si v dřevních dobách lipol postavil většího akrobata, když jsem si spočítal, kolik mě stojí jeden let na životnost baterky--pokud vydží alespon 20-50 startu, tak jsem to zase uložil na skřín v podstatě pouze zalétané s pár starty a když přišla doba cenově dostupných baterek, tak už pro mě to ero bylo stejně okoukané--všední, obyčejné.Nevadí mi stavět, když se mi chce, nebo si myslím, že to má smysl, ale přijde mi hloupost se nutit do stavby u něčeho, co jde koupit, když mám potřebu si jít pouze zalétat, docela mě už i otravovalo osazovat nový kompozitový model a při osazování jsem si jasně uvědomoval, že bych vubec nepohrdnul možností do toho modelu pouze vložit vlastní přijímač, ero napípat a jít lítat.

ono jedna věc je zázemí rodinného domku s vybavenou modelářskou dílnou, kde mužeš každý další projekt trochu posunout dál, když tě to baví, tak lepíš, když ne, tak za sebou pouze zavřeš dveře dílny a něco jiného je zase lepení letadel třeba v paneláku, v takových prostorách vždy narazíš na limit, že náročnější projekt tam už není realizovatelný, tak proč do zblbnutí patlat něco, co tam ještě upatlat jde, ale tobě to už na létání vubec nic neříká a vlastně nemáš žádnou motivaci už ani pro tu stavbu--chceš létat třeba s obrem, ale v zoufalství tam upatláš metrového žbrdlinkáře a i tak ten bordel z té stavby dostáváš z bytu celý zbytek života.
JMalik

#71 Příspěvek od JMalik »

jyrry píše: .............co říkáte na tento krok pořadatelů Ampérfestu...........

Je to věc názoru. Pokud tam dovedou přitáhnout dostatečný počet zajímavých modelů a hlavně ti piloti budou schopní s tím létat i v trochu horším počasí, tak super. Pokud tam bude dvacet modelů na zemi s tím, že jejich piloti v pětimetrovém větru nepoletí, tak to moc slavné nebude.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od petrcorrado »

líbí se mi to.. :)
therccustomjets.cz
customwings.cz
sramy
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od sramy »

Lednové číslo RCR mi ještě nepřišlo, ale také pozoruji delší dobu, že mě zajímá čím dál méně článků.
Je to z důvodů, že i naše modelařina je víc a víc "košatá" a takový časopis vše nedokáže obsáhnou jako i mou kategorii.

Dřív, když jsem neměl internet, doslova jsem hltal každé číslo RCR i RCM, ale nyní si najdu daleko více informací na internetu, přesto dále RCR kupuji ze setrvačnosti, co kdyby :-) .

I můj vývoj byl od modeláře k dnešnímu létači.
A proč, jako mladý jsem měl málo peněz a hodně času, teď mám málo času rodinu (dvě děti) a peněz (vlastně po dnešku, kdy nám firma snížila platy) bude i těch méně, ale raději na model našetřím a ve volném čase jdu rozhodně létat.

Možná se to změní až syn povyroste a zůstane mu zájem o modely, tak třeba budeme zas stavět modely i létat.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
jio

#74 Příspěvek od jio »

Já jsem RCM i RCR (ale stejně už dříve i CHIP a PCWord) přestal odebírat tehdy, když jsem zjistil, že je jen prolistuji a přečtu si tak jeden až dva články.

Momentálně jsem na tom stejně s časopisem Digitální foto. Témata jsou vyčerpané, má potřeba se něco dozvědět nasycená a je to pořád jen oprašování stejných věcí. Nečtu, listuji. A přitom to je podle mě pro člověka, který začíná a sbírá kdejakou informaci stále dobrý časopis. A s RCR a RCM to bude tak nějak podobně.
JMalik

#75 Příspěvek od JMalik »

racek74 píše:..... uběhlo pár let a najednou se dozvídám , tenhle lítá a vleká na Z-226 , tenhle má piloťák na Cessnu 172 , tenhle se tím dokonce živí , no a ještě nedávno nevěděli co je vztlak na křídle , natož aby poznali na nebi typ letadla...ale mají ,,love,, a to hýbe světem...
Dozvídám se od kolegů z AK že jsou už dnes tací , že si řeknou co ještě nemám , nemám papíry na letadlo , tak si je udělám... no a pak se divme že jsou průsery...
.....To samé je dnes i v modelařině , pokud se tomu ještě tak nechá říkat ............

Na letištích ČSSR, ČR, letištích spřátelených armád a některých kapitalistických letištích jsem strávil v průběhu cca 40-ti roků dost času a myslím si, že ten stav možná dokážu zpětně posoudit. Létání nikdy nebylo pro ty, kdo musí dvakrát obrátit každou korunu, než jí vydají. To je princip platný tenkrát i dnes.
Co mě ale tenkrát vytáčelo na maximum byl systém. Neexistovalo např. začít skákat RW se stovkou seskoků, protože staří bardi co u toho byli usoudili, že by jim ti mladší talenti vzali postavení. To samé akrobačka na motorových apod. Takže když jsem chtěl skákat RW, tak jsem si musel splnit mistrovskou třídu, točit nesmyslné komplexy pod nějaké časy apod., abych se mezi ty "správné páky" zařadil.
O smysluplnosti brigádnických hodin jsem se vyjádřil až když jsem měl takové postavení v AK abych si to mohl dovolit. To natírání plotů, sekání trávy ......, když se to spočítalo na cenu nového plotu, tak už tenkrát to vycházelo, že by bylo lepší ležet na zádech. No, chodili jsme dělat výškové práce pro cizí a na letiště jsme si zjednali levnější hnáty.
Závěr?
Dnes je spousta schopných mladých kluků, kteří na to mají peníze, talent a nevidím důvod je brzdit.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“